Blog İpuçlarıKişisel

Google Dostu Bir Site Oluşturmak Çok mu Zor?

Google dostu, yani Google'ın istediği gibi bir site veya blog oluşturmak çok mu zor? eğer bilgisayar kullanmasını birazcık olsun biliyorsanız ve birazcıkta istek olduktan sonra çok zor değil,  zaten google size gerekli bütün adımları anlatıyor ne yapmamız gerekenleri anlatıyor bu konularla ilgili belki binlerde resimli anlatım veya videolu anlatımlar mevcut teknik konulardan hiç anlamıyor olabilirsiniz bu ayıp bir şey değil, bende zamanında henüz blog açtığım ilk zamanlarda blogger ile ilgili teknik konularda hiç bir bilgim yoktu fakat araştıra araştıra bloğumu google'ın istediği bir blog gibi tam olarak yapamasam da bir çok eksiğini yine Google'da arama yaparak ve araştırarak yaptım.
 

Okuyucuya Aradığını Verebilmek

Eğer kişisel bir blog yazmıyorsanız ( yani her telden dediğimiz blog türü, ekonomiden magazine, magazinden, yemek tariflerine,yemek tariflerinden faydalı bilgilere kadar. )  yani her konuda blog yazıyorsanız ziyaretçilerinize istedikleri bilgileri kolayca sunmanız da fayda var. Konuyu açık ve anlaşılır bir şekilde yazmak çok önemli ve yazdığınız konuya uygun etiketleri ayarlamanız gerekiyor örnek veriyorum; Ezogelin çorbası tarifi verdiğiniz bir yazının etiketlerine sadece yemek tarifleri etiketi yazarsanız o yazınıza yeterince ziyaretçi gelmez fakat ezogelin çorbası tarifinize, ezogelin çorbası nasıl yapılır, ezogelin çorbası tarifi gibi etiketler kullanırsanız daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.
 

Site Tasarımı

Site tasarımı bir çok kullanıcı için çok önemli bir kriterdir. Yazılarınız çok kaliteli olabilir, özgün olabilir fakat site tasarımınız anlaşılır bir şekilde olmazsa yani okuyucuyu rahatsız edici sağdan soldan çıkan reklamlar ziyaretçilerinizin sitenizden uzaklaşmasına neden olur. Bazı arkadaşlar sitenin daha fazla görüntülenmesi için refres kodu ekliyor bu tür kodlar ziyaretçinin siteden uzaklaşmasına neden olabilir.
 

  Peki nasıl bir tasarım yapmalıyız?

* Sitenize sade bir tema kurabilirsiniz
* Gereksiz eklentilerden olabildiğince uzak durabilirsiniz
* Yazı fontları çok önemlidir, Okuyucuyu yoran, zorla okunan, el yazısı fontları gibi yazının okunmasını zorlaştıran yazı fontları kullanılmamalıdır.
* Sitenin renk uyumları çok önemlidir, bir kaç tane renk kullanmak yerine tek renk kullanmak daha güzel olacaktır.
 

Görsellerden Ziyaretçi Çekmek

Eğer imkanınız varsa yazılarınızın görsellerini kendiniz çekin bu şekilde daha iyi bir sonuç alabilirsiniz fakat yazılarınızın görsellerini çekemiyorsanız yani öyle bir imkanınız yoksa telif hakkı içermeyen görseller ekleyebilirsiniz, internettten indirdiğiniz görselleri yazınıza ekleyerek görselin adını makalenizin başlığı ile değiştirin örnek veriyorum Kitap okumanın faydaları başlıklı bir makale yazdığınızı düşünelim, yazıya ekleyeceğiniz görselin adını kitap okumanın faydaları yaparsanız google'ın istediği gibi yapmış olacaksınız. Herhangi bir ziyaretçi Google'da görsellere kitap okumanın faydaları yazdığında sizin sitenizdeki görselin çıkma olasılığı artacaktır.
 

Yapmamanız Gerekenler

* Sayfaları anahtar kelime listeleriyle doldurmamak gerekiyor.
* Sayfaları "gizlemeye" çalışmayın veya "sadece tarayıcılara yönelik" sayfalar koymayın.  Eğer sitenizde ziyaretçilerin görmesini istemediğiniz sayfalar veya yazılar varsa bu tür yazıları sitenize koymayın. Çünkü google bu tür sayfaları aldatıcı amaçlar için hazırlandığını varsayar ve sitenizi yok sayabilir
* Sitenizin tanıtım yazısını başka sitelerde yayınlatmak istiyorsanız eğer elinizden geldiği kadar doğal olmanız  ve her sitedeki tanıtım yazınızın farklı olmasını sağlayın. Tanıtım yazınız ne kadar doğal olursa tanıtım yazılarından verim alabilmeniz o kadar artar. Hatta bir sitede tanıtım yazısı yayınlatmak istiyorsanız bir kaç kuruş fazla ücret ödeyin tanıtım yazınızı site sahibi yazsın bence böylesi daha iyi olacaktır.
 
Son olarak; Yazılarını özgün olmadığı sürece yani kopyala yapıştır gibi yollar ile sitenize yazılar ekliyorsanız yukarıda yazdıklarımı istediğiniz kadar yapın veya isterseniz çok para verecek seo çalışması yaptırın yazınız özgün olmadıktan sonra çok çok olsa aramalarda bir kaç hafta görünürsünüz ondan sonra sitenize ne ziyaretçi gelir, nede aramalarda görünürsünüz,
 
Yani şöyle düşünmek gerekiyor A sitesi özgün yazı yazar ve yukarıdakileri yapmaya dikkat eder B sitesi de yukarıdakileri de 4×4'lük yapar ve ücretli olarak seo yaptırır. Evet B google aramalarında bir süreliğine ilk sayfalarda çıkabilir. Ama yazı özgün olmadığı için bir süre sonra ilk sıralarda değil ilk sayfalarda bile çıkması mucize fakat A sitesi yerini hep koruyacaktır.Özgün yazılar üretmek çok önemli, Özgün içeriğin önemi'ni saymakla bitiremeyiz
 
Sadece bunları yapmakla da bitmiyor tabi ki Google dostu bir site oluşturmak ben burada en basitlerinden bahsettim. 
 
 

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. Aslında her şey: 'ben bir siteye girseydim ne görmek isterdim?' sorusunda bitiyor. Bir siteye girdiğimiz zaman, onlarca etiket konuyu okumamızı engellerse, reklamlardan ana yazıyı bulamazsak, görseller olmadığı için konuda ne anlatıldığına dair direkt bir fikir oluşturamazsak ve bunların en önemlisi: az önce bir sitede okuduğumuz içeriğin aynısını, şimdi girdiğimiz sitede de görürsek: o blogda, yazıda durmak; okumak ister miydik? En basit haliyle: 'hayır!'
    Bir site oluşturmak isteyenin, bir blog kurmak isteyenin: kesinlikle uyması gereken şeyleri basit bir şekilde, güzelce anlatmışsın Gökhan abi, teşekkür ederim.

    1. Rica ederim.
      Haklısın ufuk blog yazan kişilerin ilk önce bu soruları kendisine sorması gerekiyor.

  2. yazdıklarına katılıyorum özellikle kopala yapıştırla olacak işler değil bunlar biraz çaba çokça da emek lazım ;)

    1. Kesinlikle…
      Kopyala yapıştır yaparak içerik girenlerin siteleri bir yere kadar hayatta kalabilir, bir yerden sonra yok olmaya mahkumdur.

    2. @Göktan Tekin abicim dediğin gibi böyle siteler uzun ömürlü olmuyor. Bir zaman sonra Google gerekeni yapıyor.

  3. Bu yazıların devamını yazmalısınız,çok değerli yazılar olduğunu düşünüyorum.Basitlerinden bahsettim bu yazımda demişsiniz biraz daha komplike olsa da yapılması gereken diğer alternatiflerden de bahsederseniz çok sevinirim.

  4. Amaç gerçekten faydalı olmak ve bir şeyler paylaşmaksa Google size bunun karşılığını verecektir.

  5. gökhan bey verdiğiniz bilgiler çok önemli ve faydalı size çok teşekkür ederim sizi takip etmeye devam.

  6. Çok taktığımdan değil ama uzun süredir özgün yazmama rağmen bir türlü istediğim trafiğe ulaşamadım ama "içerik kraldı!" "özgünlük candır!" :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu