Epilepsi hastalığı için nöbet sürelerini en aza indirmek için , benimde uyguladığım bir kaç öneriden bahsetmek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ben Doktor değilim fakat tecrübelerimden ve yaşadıklarımdan yola çıkarak böyle bir yazı hazırlamak istedim. Böyle bir yazıyı neden yazdığımı sorarsanız size şöyle cevap vereyim ben zamanında yapmamam gereken şeyi; İlaç kullanımını kendine göre bıraktım. Epilepsi rahatsızlığı olup da bu yazıyı okuyan kişilere söylemek istediğim ise sakın ilaç kullanımınızı kendine göre bırakmayın mutlaka ve mutlaka doktorunuza başvurun , çünkü epilepsi öyle bir şey ki bir dönem nöbet geçirmezsiniz belki ama yıllar önce tekrar ortaya çıkabilir. Epilepsi rahatsızlığı olan arkadaşlar lütfen böyle bir hastalığınız olduğu için kimseden utanmayın aksine çevrenizdeki insanların sizin epilepsi rahatsızlığınızı olduğunuzu söyleyin çünkü siz epilepsi nöbeti geçirirken çevrenizdeki insanlar en azından neler yapacğını daha iyi bilir.
Daha önceki ,
Epilepsi ile ilgili yazılarımda bundan bahsetmemiştim ilk defa bu yazımda bahsetmek istiyorum. Belki bunu epilepsi rahatsızlığı olan bazı arkadaşlarımız biliyordur fakat ben belki bir kişi okur da faydalanır diye yine de yazmak istedim. Öncelikle her şeyden önce yapmanız gereken kesinlikle ve kesinlikle Doktorunuzun size vermiş olduğu ilaç tedavisine uymanız ve doktorunuzun önerdiği dozda ilacınızı almanızdır , Sakın kendi kendinize ilaç kullanımını bırakmayın inanın bana sonra çok zararını görürsünüz bunun çünkü ben bunu yıllar önce yaşadım yani yıllar önce yine epilepsi rahatsızlığım var iken hastalık geçti diyerek ilaç kullanımını bıraktım 2 yıl boyunca hiç nöbet geçirmedim ama ondan sonra hayat benim için yaşanmaz olmuştu nöbetler, nöbetler üstüne gelmeye başlamıştı. Artık evden çıkmaya dahi korkar olmuştum tek başıma bir yere gidemiyordum Epilepsi nöbetinin ne zaman geleceği belli olmuyordu o yüzden çok korkuyordum ve bazen Rabbim affetsin yaşamak dahi istemiyordum nöbet esnasında yaşadıklarım yüzünden hayattan nefret etmeye başlamıştım.
Her neyse konuyu fazla uzatmak istemiyorum. Sonra yine ilaç tedavisine başladım ve Rabbime binlerce defa şükürler olsun ki nöbetler azalmaya başladı hatta yaklaşık son 2 yıldır neredeyse hiç nöbet geçirmedim. Evet ilaçlarımı doktorumun verdiği dozda içtim ve elimden geldiği kadar düzenli olarak uyumaya çalıştım ve yemeklerimi saatinde yemeye çalıştım çünkü bende şöyle bir şey var biraz acıktığım zaman yemek yemezsem eğer dirseklerim titriyor şekerim düşüyor gibi oluyor belki bu durum diğer epilepsi rahatsızlığı olan arkadaşlarda da vardır bilmiyorum ama bende böyle oluyor.
Sizlere tavsiyem eğer ailenizde veya akrabalarınız arasında epilepsi rahatsızlığı olan insanlar var ise ve eğer onları epilepsi nöbeti geçirirken eğer imkanınız varsa mutlaka o anı , epilepsi nöbeti geçiren kişiyi videoya çekin , eğer videoya çekemiyorsanız resmini çekin. O anın videosu veya resmi olması doktorunuzun tam olarak teşhis yapmasında çok büyük faydasını göreceksinizdir bundan emin olabilirsiniz , doğru teşhis yapıldığı zaman da epilepsili olan kişiye doğru ilaç verilir ve ilaçları kullandıkça nöbetler daha az olmaya başlar. Şunu da belirtmek istiyorum her nöbet geçiren kişide epilepsi hastası olacak diye bir şey yok fakat başınıza böyle bir şey gelirse ki inşallah kimse böyle bir şey yaşamaz . Eğer başınıza böyle bir şey gelirse lütfen ihmal etmeden hemen bir nöroloji doktoruna başvurun. Kesinlikle benim bir şeyim yoktur diye düşünmeyin belki doktora gitmeyi ihmal edersiniz ama sonra inanın bana çok pişman olursunuz.
Eğer
epilepsi nöbeti geçiren bir kişi görürseniz ,
kolonya ,
soğan gibi şeyler sürmeye çalışmayın eskiden epilepsi hastaları nöbet geçirirken burnuna soğan tutarlarmış fakat bunlar kesin çözüm değil o anda nöbet geçiren kişinin nefesini kesebilirsiniz soğan koklatarak veya kolonya koklatarak , elinizden geliyorsa nöbet geçiren kişiyi yan yatırın ve nöbet geçiren kişinin kafasını kucağınıza alın böylece nöbet geçiren kişinin dilinin boğazına akmamasına neden olabilirsiniz. Nöbet geçiren kişi nöbet bitip kendine geldiğinde belki bu durum her epilepsi hastası olan kişiler için geçerli olmayabilir ama genelde kısa süreli bir hafıza kaybı yaşar, şaşkınlık içinde olabilir , susayabilir vücudu aşırı şekilde yorulabilir yani hemen tepki göstermeyin biraz bekleyin kendine gelsin.
Bir başka yazımda da Epilepsi için hangi ilaç tedavisinin yanında hangi bitki çayını içtiğimden bahsedeceğim her şey gönlünüzde olsun Rabbim bütün
Epilepsi hastalarına acil şifalar versin inşallah
Allah şifa versin. Faydalı bilgiler paylaşıyorsun.
İnşallah sağlığına kavuşursun
Allah razı olsun Başkan , teşekkür ederim
ÇOK GEÇMİŞ OLSUN bilgiler gercekten faydalı kalemine sağlık
Teşekkürler ederim Gülşah hanım
Rabbim şifa versin tüm epilepsi hastalarına.
Çok geçmiş olsun. Bu hastalıkla mücadele eden kişiler ve aileler için faydalı bir yazı hazırlamışsınız.Kaleminize sağlık.
İnşaallah tez zamanda sağlığınıza kavuşursunuz…
Güzel yorumunuz ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim
Geçmiş olsun abi. Birinci ağızdan bunları duymak her hasta için faydalı olacaktır.
Teşekkür ederim Ufuk, umarım faydalı olur.
Daha önce de bilinçlenmiştim bu konu da benimde başıma gelmişti nöbet geçiren birine yapılan saçma müdahaleleri izlemiştim. Daha sonra ne kadar gereksiz bilgiler var insanlarda diye düşünmüştüm. Bir kez daha tekrar etmiş oldum . Eline sağlık.
Teşekkür ederim
Allah acil şifalar versin. Zor bir hastalık
Sağolun , Teşekkür ederim
Gökhan Bey, ben size şunu sormak istiyorum; nöbet geçiren bir kişiyi yan yatırın ve başını kucağınıza alın demişsiniz. Peki bunu o an anında mı yapmamız gerekiyor ve nasıl yapmamız gerekiyor. Ayrıca bu şekilde ne kadar bekletmemiz gerekiyor nöbet geçiren kişiyi.
O an heyecanlanıp nöbet geçiren kişiyi hızlıca yan yatırırsak kendisine zarar vermiş olur muyuz?
Verdiğiniz içten bilgiler için de çok teşekkür ederim, sayenizde yeni bir şey öğrendik.
Tüm epilepsi hastalarına da Allah'tan acil şifalar dilerim.
Merhaba Servet öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim. Nöbet geçiren kişi yerde yatarken hafif yan tarafına yatırmak nöbet geçiren kişi için daha iyi olacaktır. Nöbet geçiren kişinin kafasını nöbet esnasında kucağınıza almanız ise nöbet geçiren kişi için çok faydalı olacaktır böylece nöbet geçiren kişi dili boğazına akmaz , epilepsi bir kaç çeşit olduğu için örneğin bazı epilepsi nöbeti geçirenler nöbet esnasında vücut sirkelenir , bazıları ise sadece baygın halde yatarlar.
Tekrar teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.
Rica ederim Servet
Allah şifa versin kardeşim.Böyle bir post hazırlaman çok faydalı gerçekten.Nitekim aynı rahatsızlıktan muzdarip epey kişi var.Işık tutacaktır.
Teşekkür ederim Abi, Umarım Epilepsi hastaları için faydalı olmuştur. Dediğin gibi Türkiye de çok bilinmiyor ama bu hastalık bir çok kişide var ve sayıları neredeyse her geçen gün artıyor
Geçmiş olsun Gökhan. Umarım hastalığı baskı altına alabilirsin. Ben de Behçet Hastalı ve buna bağlı olarak DVT ile uğraşıyorum. Sürekli yeni şeyler çıkacak diye korkuyorum. Bugünlerde, umarım yeni bir organ tutulumu yaşamam, benim de kontrollerim var. Ben de ilaçlarımı kafama göre alıyorum. Hatta 6 aydır ilaç dahi kullanmadım. 3 gündür ilaçlarıma tekrar başladım. Ben de blogda "Behçet Hastalığı" ile ilgili deneyimlerimi kısaca yazmıştım. İlaçların bir yandan da zehir etkisi, aldığım kortizonlar, bağışıklığı zayıflatıcı ilaçlar, kan sulandırıcılar, mide hapları tam bir karmaşa. 2 yıldır iyiyim inşallah böyle devam eder. Bugünlerde dileğim korktuğum olmaz sindirim sistemi üzerinde tahribat yapmaz umarım Behçet Hastalığı…
Kardeşim öncelikle çok teşekkür ederim , Sana da Şifalar diliyorum ama bende yanlış yaparsın ilaçlarını kafana göre bırakma derim ben evet haklısın ilaçlar bağışıklığı zayıflatıyor ve daha bir sürü yan etkisi var ama sonuçta rahatsız olmaktansa ilaç kullanmak belki de en iyisir kardeşim sana da acil şifalar diliyorum umarım sende bir an önce sağlığına kavuşursun
Allah şifa versin.Aynı hastalıktan bizim teyze kızında da var.Zor bir durum.
Teşekkür ederim. Size de geçmiş olsun. Rabbim şifalar versin inşallah
Zor Hastalık geçmiş olsun. Allah acil şifalar versin
Allah Razı Olsun.
Teşekkür ederim
Geçmiş olsun zor ve kötü bi hastalık
Ever çok zor bir hastalık, teşekkür ederim.
Kullandığınız epilepsi ilaçını ismi neydi acaba ?
Ben, ilk günden bu yana hep Tegretol CR 400 MG hap kullandım, bir ara Karbalex 600 MG kullandım fakat Karbalex bana iyi gelmedi doktorum tekrar Tegretol kullanmamı istedi, o günden bu yana yani yaklaşık 16 yıldır falan Tegretol kullanıyorum.
Fakat sizde de böyle bir hastalık varsa doktorunuza sormadan kesinlikle kendinize göre ilaç kullanmayın. Doktorunuz hangi ilacı kullanmanızı istiyorsa onu kullanın.
Selam ben yazdiginiz her seyi okumadim ama okudum bir sey dikkatimi cekti bende ilaclarimi biraktim ve simdi ara ara kotu oluyorum ve doktoruma soramiyorum nasil devam etcegimi ilaclarimi nasil kulancagimi cunku doktorum cok kotu davraniyor bagriyor her sey icin lutfen daha detayli konusmak icin bu e-mail adresine yazarmisiniz: cadihuliya@abv.bg tesekkurler
Merhaba
Yukarıda iletişim sayfası var, oradan yazabilirsiniz.