Kitap Yorumları

Camdaki Kız Kitap Konusu ve Kitap Yorumu

Camdaki Kız son dönemlerin çok satanlar standına yerleşmeyi başarmış, popülaritesini ayakta tutmak konusunda azimli kitaplardan birisi. Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitaplarından bir tanesi olan Camdaki Kız yine diğer kitaplar gibi danışan hastaları ile kendisi arasında geçen süreçleri ve gelinen noktaları anlattığı kitabıdır diyebilirim.

Kitapta bol bol ruhsal betimlemelere ve psikolojik gözlemlere yer verilmektedir. Kişilerin etki ve tepki arasında geçen süreçlerini irdeleyip bunları kaleme döken yazarın işindeki profesyonelliğini takdir etmemek işten bile değil.

Camdaki Kız Kitabının Konusu Nedir?

Camdaki kız kitabını okuyanların aklına kazınacak iki ana karakter var. Hayri ve Nalan. Hayri hoppa, eşini aldatan fakat çocuklarımın anasıdır mantığı ile ilerleyip kadından boşanmayan, gönlünü Nalan’a kaptırmış bir hayta iken öte yandan Nalan da evli iken gönlünü Hayri’ye kaptıran ve bu durumu fark ettikten sonra eşinden boşanarak kendini, yarınını ve hayatını Hayri’ye adamış genç bir kadın. Hayri sevgisizlik içinde büyüyen bir yetişkin iken Nalan ise tabiri caiz ise prensesler gibi büyüyen bir kadın. Fakat içinde ihtiyaç duyduğu sevgi hissini doyuramamış olan Nalan tüm yarınlarını bir çuvala koyup kaldırmaya hazır… Bir erkek için.

Hayri ve Nalan bir süre birliktelik yaşadıktan sonra kitabımızın hayta ve hoppa çocuğu olan Hayri gönlünü başka bir kadına kaptırıyor. Ki çocuklarımın annesidir saygısını yitirmediği halde göz göre göre eşini aldatan bir adamın bunu akabinde gelecek gönül eğlencelerine yapmayacağını beklememek absürd olurdu zaten. Ki öyle de oluyor. Aşktan gözleri kör olmuş Nalan’a gelip ayrılmak istiyor. Kitabın akışı da tam burada hızlanıyor işte. Nalan bunun izerine intihar etmeye kalkıyor. Bu durumun paniği içerisinde yanıp tutuşan Hayri Nalan’ı tuttuğu gibi Gülseren Budayıcıoğlu’nun muayenehanesinde alıyor soluğu.

Nalan’ın ‘’Hayri yoksa hayat yok’’ mantığından uzunca bir süre sıyrılamayışı insanı gerçekten delirtirken öte yandan Hayri’nin hoppalığına kızma isteğinin tetiklendiği noktada onun o samimi ve naif yanları da insanı durduruyor. Bu saplantılı ve çıkmaza girmiş ilişkinin en başından başlıyorsunuz okumaya, ta ki sonuçlanana kadar. Yer yer duygulanıp, yer yer de rahatlıyorsunuz. Kurguyu değil gerçeği okuma fırsatı sunan yazar hikayelerin isim ve mekanları dışında herhangi bir değişiklik yapmadığını bildiğiniz için “böyle hayatlar var mı gerçekten?” Diye düşünüp duruyorsunuz.

İlginizi Çekebilir : Hakan Günday – Az Kitap Yorumu

Kitabın bir diğer güzel yanı ise yazar Gülseren Budayıcıoğlu’nun samimi ve karşılıklı konuşuyormuşuz havasında yazması. Misal anlattığı olayda içtiği kahvenin güzelliğini bile sıkıştırabiliyor araya ki bu her yazarın böylesine güzel yapabileceği bir şey değil. Unutulmaması gerektiğine inandığım bir durum daha var, bu kitap edebi bir kitap değil. Kitabın yazarı da edebiyatçı değil. Dahası konu da bir kurgu değil gerçeğin kendisi. Doğal olarak edebi bir arayış içerisine girmek yanlış ve haksızlık olur diye düşünüyorum.

Gülseren Budayıcıoğlu Kimdir?

1947 yılında Ankara’da doğmuştur ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Son dönemlerde karşımıza çıkan Doğduğun Ev Kaderindir, İstanbullu Gelin, Kırmızı Oda ve Masumlar Apartmanı dizileri de Gülseren Budayıcıoğlu kitaplarından uyarlanarak çekilmiştir. Madalyon Kliniği’nin kurucusu olan ve aynı zamanda burada hasta kabulü yapan yazar aktif olarak Ankara’da yaşamaktadır.

Yazarın Diğer Kitapları

  • Madalyonun İçi, Bir Psikiyatrın Not Defterinden
  • Günahın Üç Rengi, Madalyonun Öteki Yüzü
  • Hayata Dön, 2011
  • Kral Kaybederse
  • Camdaki Kız

Camdaki kız kitabı ruhsal tahlil bakımından, psikolojik süreci aktarmak noktasında ve anlatım dili noktasında gerçekten okunmaya değer, psikolojiye meraklı herkesin de keyifle okuyacağına inandığım bir kitap. Okuduğum ve yorumladığım diğer kitapları görmek için kitap yorumları kategorisine göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Pek çok eleştiri yapılıyor yazar hakkında ancak ben tam tersini düşünenlerdenim
    tüm kitaplarını okudum ve çok sevdim
    bir çok şey veriyor okura
    özellikle kral kaybederse yi okuyan eşi aldatmış bir arkadaşım dedi dki; bu kitap hayatımı değiştirdi
    hep suçu kendimde ararken bu kitapla adamın kendi karakterinden olabileceğini anladım demişti
    bu bile takdir etmeme yeter
    hatta kırmızı oda ve masumlar apartmanını da severek izliyorum
    güzel bir yazı olmuş kutlarım

  2. Bu kitabı bir kaç defa kitap satış sitelerinde gördüm ama içeriğine bir türlü bakmamıştım. Umarım bir gün bende okurum.

  3. Merhabalar. Keyifle ve merakla okuduğum bir yorum oldu, çünkü ınstagram sayfamda soru cevap yaparken takipçilerimden biri yazmıştı bu kitabın ismini. İlk kez gördüğüm bu kitap ismi dikkatimi çekmişti haliyle. Burda daha detaylı görme şansım oldu kitabın aynası. Okuyacaklarım listesine ekleyeceğim. Teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu