KişiselMuhasebe

Fatura Nasıl Kesilir ve Yapılması Gerekenler Nelerdir

Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura nasıl kesilir konusuyla ilgili bir mail aldım. Bundan yaklaşık 8 ay önce ( 13 Mart 2014 tarihinde) Fatura kesmek için yapılması gerekenler. Konusunu anlatmıştım. ziyaretçilerim den bir tanesi , peki bütün bu işlemleri yaptıktan sonra vergi mükellefi olup , faturamızı bastırdıktan sonra müşterilerime faturayı nasıl keseceğim diye e-posta göndermiş , bende hem kendisi için hem de belki bu durumda olan fatura kesilirken nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyen arkadaşlar için bu şekilde resimli olarak anlatmak istedim.

Eğer anlamadığınız yer olursa sorabilirsiniz yardımcı olmaya çalışırım. Aşağıdaki resimleri ve yazılanları dikkatlice uyguladığınız zaman zaten çok zor bir tarafı yok. Fakat fatura düzeninde dikkat etmeniz gerekenler var onları da aşağıda yazacağım. Eğer fatura nasıl kesilir konusunda sorunuz olursa yorum bölümünde belirtebilirsiniz. Bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.

fatura nasıl kesilir
Fatura Nasıl Kesilir?
fatura nasıl kesilir
Fatura Nasıl Kesilir?

Görsellerde gördüğünüz gibi fatura düzenlerken yapılacakları yazdım. Fakat bir defa da yazmak istiyorum.
Örnek olarak 100 TL tutarında bir ürün sattığınızı varsayalım 100 TL + % 18 KDV li fatura keseceğiz yapılacak işlem : 100×0.18= 18 , gördüğünüz gibi KDV ‘miz 18 oldu
Fatura üzerinde
TOPLAM : 100.00
KDV % 18 : 18.00
G.TOPLAM : 118,00 YAZILACAK

Fatura Düzenlerken Dikkat Edilecek Hususlar.

  • Burası çok önemli lütfen dikkat, bastıracağınız fatura mutlaka ama mutlaka maliye ile anlaşmalı bir matbaa olsun , vergi dairesi ile anlaşmalı olmayan matbaa fatura basamaz zaten , fatura basımı yapsa da o fatura naylon yani sahte fatura olur. O yüzden buna dikkat edin matbaanızın maliye ile anlaşmalı olduğunu dikkat edin.
  • Fatura seri numarasına göre düzenlenir, yani bir cilt fatura var diyelim. Bir cilt faturada 50 sayfa vardır. Siz 3. sayfayı atlayıp 5.sayfaya geçemezsiniz fakat 3. 4.sayfayı İPTAL ederseniz kesebilirsiniz. ( faturadaki seri numarası genelde 6 haneli olur 1. faturadaki FATURA yazan yerin altındaki 077096 gibi.
  • Fatura mal veya hizmet satışının azami 7. gününe kadar düzenlenmelidir.
  • Fatura düzenlerken , kurşun kalem kullanılmaz , tükenmez veya mürekkepli kalem kullanılır.
  • Fatura üzerinde , faturanın tarihi ve saati yazılmalıdır. Bir çok kişi saati yazmıyor fakat fatura düzeni açısından yazılması gerekiyor.
  • Fatura düzenlerken elinizden geldiği kadar güzel yazmaya çalışın , çünkü faturayı kayıt eden muhasebeci yanlış okuyabilir.
  • Fatura en az 1 asıl 1 suret olmak üzere 2 nüsha olmalıdır. Fakat isteğinize göre faturanızı 3 nüshada bastırabilirsiniz. Hatta böyle yaptırmanız sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü ilk beyaz nüshayı müşterinize verirsiniz, diğer nüshayı ay sonunda işleminin yapılması için muhasebecinize verirsiniz. Son nüsha ise ciltte kalır.
  • Fatura düzenlerken yanlış bir şey yaptıysanız onu karalamak veya silmek yerine sadece yanlış yaptığınız yerin üzerine tek bir çizgi çekip altına doğrusunu yazdıktan sonra da yan tarafına veya alt tarafına olabilir. Kaşe basarak Tarafımızdan düzeltilmiştir. yazmanız yeterli olacaktır. Peki neden silmek yerine tek bir çizgi derseniz diyelim ki ileri ki zamanlarda işletmenize vergi incelemesi çıktı diyelim. oradaki yanlışı vergi memurunun görmesi ve yanlışın düzeltildiğini görmesi açısından tek çizgi çekilir.
  • Diyelim ki faturayı kestiğiniz kişi , sizin verdiğiniz faturayı kaybetti ve o fatura gerekli , elinizdeki fatura cildinden o sayfanın alt nüshasından fotokopi çekerek kaşe+imzalayarak aslı gibidir yazmanız yeterli olacaktır.

e-Fatura Nedir?

İşe önce e-faturanın tanımı ile başlayalım. e-Fatura, bir fatura çeşididir, elektronik ortamda hazırlanır. Maliye’nin sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilir. Ayrıca kağıda basılmaz. İtiraz süreleri, iptal ya da iadesi kağıt faturaya göre farklılık gösterir.

e-Faturanın Avantajları Nelerdir?

  • Faturalama maliyetiniz düşer, paranız cebinizde kalır.
  • E-fatura ile maliyet avantajı sağlarken operasyonel yükünüzü azaltırsınız. Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme, mutabakat vb. masraflarınız ortadan kalkar.
  • Birim başı ortalama 8-10 TL olan kağıt fatura maliyetleri e-Fatura ile 17 kuruşa kadar düşer.
  • Ayrıca, faturalarınızı daha hızlı hazırlayabilirsiniz. Böylece zamandan tasarruf edersiniz.
  • Tahsilatlarınız hızlanır, nakit akışınızı kontrol altına alırsınız.
  • Müşterilerinize faturalarınızı anında ulaştırabilirsiniz.
  • Faturada herhangi bir yanlış yapılması durumunda anında müdahale edebileceğiniz için hataların yol açtığı gecikmelerin önüne geçersiniz.
  • Faturanız müşterinize ulaştı mı, müşteriniz açtı mı, bilirsiniz.
  • Fatura yığınlarının arasında kaybolmaktan kurtulursunuz.
  • Yasal olarak her faturayı 10 yıl saklamanız gerekir. Bu da işletmeler için çok ciddi bir arşivleme sorunu ortaya çıkarır. Dijital arşivleme sayesinde dosyaların arasında debelenmek zorunda kalmazsınız, istediğiniz zaman eski faturalarınıza dijital ortamda rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca, fatura saklamanın getirdiği iş yükü ve maliyetten de kurtulursunuz.
  • Muhasebecinizle çalışmanız kolaylaşır, evrakların arasında debelenmek zorunda kalmazsınız.
  • Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz. Böylece muhasebesel süreçleriniz hızlanır ve kolaylaşır.
  • Muhasebecinize ay sonunda faturaları iletmek yerine her an senkronize bir şekilde çalışabilir, böylelikle olası hataların önüne geçersiniz.
  • Doğayı korursunuz.
  • 2014 yıl sonu verilerine göre e-Fatura uygulamaları sayesinde Türkiye’de 100 bin ağaç kesilmekten kurtuldu.
E-Fatura ile Kağıt Fatura Arasındaki Fark Nedir?

e-Fatura bilinen basılı faturanın yalnızca elektronik ortamda oluşturulmuş halidir. Kanuni açıdan baktığımızda basılı faturadan hiçbir farkı yoktur. Mali değeri açısından da bir fark bulunmadığından e-Faturayı bastırıp saklamanıza gerek yoktur. Hemen sizde şimdi E-fatura’ya geçmek için tıklayın

Bilgisayar Ortamında Fatura Nasıl Kesilir?

Eğer faturalarınızı bilgisayar ortamında hazırlayıp sonra kağıda döküyorsanız yani kestiğiniz faturayı yazdırıyorsanız bu tür faturalar genelde nokta vuruşlu yazıcılarda yazdırılıyor. Nokta vuruşlu yazıcılar bu işlemler için biraz daha iyi, bazı kamu kuruluşlarında da görmüş olabilirsiniz nokta vuruşlu yazıcıları çalışırken biraz farklı bir ses çıkarır ama sessiz çalışanları da mevcut tabi kalitesine ve fiyatına göre değişiyor.

Ayrıca nokta vuruşlu yazıcıların şöyle bir avantajı var yazıcı şeritleri yani kartuşları normal yazıcılara göre çok çok ucuz oluyor, normal yazıcıların kartuşları örneğin 100 TL ise nokta vuruşlu yazıcıların kartuşları 25 TL’dir (Tabi sonraki yıllarda bu fark biraz daha artabilir ) böylece normal yazıcılara göre çok daha fazla kağıt yazdırabilirsiniz. Bu yazımda fatura nasıl kesilir konusunu anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

İlgili Makaleler

85 Yorum

      1. Muhasebeci arkadaşima binlerce defa rica ettim birsey ögret iş bulamiyorum fatura kesmeyi ufak birseyler söyle göster ogreniyim bana hicbirsey ögretmedi burdan sizden okuyup birseyler ogrenmeye calisiyorum Allah razi olsun

  1. güzel noktaya değinmişsiniz Gökhan Hocam iptal süreçleri çok sıkıntılı dikkatli olmak lazım.

    1. Ürünü sevk irsaliyesi ile gönderdiyseniz, sevk irsaliyesinin seri numarasını ve sevk irsaliyesinin tarihini yazacaksınız, sevk irsaliyesi ile göndermediyseniz boş bırakabilirsiniz.

  2. Gökhan bey mobil pazarlama elemanı fatura kesmesi gerektiğinde farklı koçan dan fatura kesebilirmi cevap rica ediyorum. Teşekkürler

    1. Evet kesebilir. Bir firma aynı anda iki fatura cildini birlikte kullanabilir. Şöyle ki; örneğin fatura cildinin bir tanesini iş yerinde diğerini ise, örneğin dışarıda pazarlama yapan elemanına verip elemanı ürün sattığında elindeki fatura cildinden kesebilir.

  3. Gökhan bey selam , bu işler artık bilgisayardan daha kolay yapılıyor . Ama nasıl yapılıyor bilginiz var mı . Hangi program kullanmak lazım . Bunlarıda açıklarsanız daha iyi olacaktır

    1. Aleykümselam.
      Daha önce hiç kullanmadım fakat tutku yazılım diye bir program var, bu programla ilgili güzel yorumlar okumuştum. Bu programı( tutku yazılım ) deneyebilirsiniz.

  4. Suanda genel muhasebe kursuna gidyorm ama 2 aylik ve muhasebe hakkinda hic bir bilgim yok.mesela yeni bir ise girdim ilk gun pc yi actigimda yapmam gerekenleri yazarmsniz ltf.

    1. Eğer fatura işleyecekseniz, kullandığınız programı açtığınız programı açtığınızda zaten program size yol gösterecektir. Fakat fatura kesmeyi öğrenmek istiyorsanız önce kdv hesaplamalarını öğrenmenizi tavsiye ederim.

      1. Merhaba ben instangram üzerinden butik işletiyorum bu işi evde yapıyorum homeoficce tarzı yasal olmak için fatura kesmek için ne yapmam gerekiyor?

        1. Merhaba.
          Yasal olması için yaptığınız işin daha doğrusu aldığınız ücret karşılığında fatura kesmeniz gerekir, bunun içinde vergi mükellefi olmanız gerekir. Nasıl vergi mükellefi olurum derseniz aşağıdaki linkteki yazımı okuyabilirsiniz.

          https://bloggokhantekin.com/2017/04/vergi-mukellefi-olmak-ve-fatura-kesmek-icin-neler-yapilmasi-gerekiyor.html

          Bir de size tavsiyem daha detaylı bilgi almak için vergi dairesi ile görüşün. Belki bu tür işler için yani homeoficce tarzı işler yapanlar için daha kolay işlemler vardır. Bunun için daha sağlam bir bilgi almak için vergi dairesi ile görüşebilirsiniz.

          İşlerinizde başarılar dilerim.

  5. Çok güzel anlatım olmuş elinize sağlık bazı detayları bilmiyorum öğrendim sayenizde.

  6. Bu bilgilerden birçok yeni kurulmuş küçük işletmenin faydalanacağını düşünüyorum. Önemli tüm noktalara dokunulmuş ve aynı zamanda kısa, anlaşılır olmuş. Bir katkıda bulunayım. Bilgisayardan satış faturası oluşturup yazıcıdan kolayca çıktı alabileceğiniz bir web uygulaması var. incelemenizi öneririm.

    1. Teşekkür ederim. İnşallah bir çok kişiye faydalı olur.
      Belirtmek istiyorum : Yorumunuz istenmeyen yorumlar bölümünde görünüyordu sanırım yorumda link olduğu içindir, yorumdaki linkinizi kaldırdım. Zaten adınıza tıklanıldığında yine sitenize gidiyor.

  7. Hocam bilgisayar işi yapıyoruz.
    parça parça giriş oluyor.

    Örnek:

    Alış Faturası

    İşlemci 1 Adet 300,00 TL
    Anakart 1 Adet 200,00 TL
    Ram 1 Adet 150,00 TL
    Hard Disk 1 Adet 250,00 TL
    Monitör 1 Adet 280,00 TL
    Klavye 1 Adet 40,00 TL
    Fare 1 Adet 15,00 TL

    Toplam : 1.235,00 TL
    KDV %18: 222,30 TL
    Genel Toplam : 1.457,30 TL

    Satış Faturası

    Bilgisayar 1 Adet 1.750,00TL

    Toplam : 1.750,00TL
    Kdv %18: 315,00TL
    Genel Toplam : 2065,00TL

    Alış faturasında parça parça giriş var. Satış faturasında tek kalem Bilgisayar olarak çıkış yapabilirmiyiz.
    Amacım stok takibi yapmamak ve iş yükü olmaması.

    1. Bilgisayar parçaları alıp bunları bir bütün haline getirdiğiniz için yani siz bilgisayar sattığınız için bir sakıncası olmaz
      ( Fakat, faturada o bilgisayarın toplama bilgisayar olduğunu belirtmeniz iyi olacaktır. Yani yarın bir gün herhangi bir inceleme çıktığında size şunu sorarlar; Bilgisayar girişiniz olmadan nasıl bilgisayar çıkışı yaptınız dediklerinde, sizde bilgisayar parçalarından bilgisayar topladığınızı ifade edersiniz, yani açıklama anlamında iyi olur. )

      Bir de zaman zaman örnek veriyorum ayda bir kaç tane eğer mümkünse parça çıkışı da yapın yani parça faturası da kesin. Eğer parça alan müşterileriniz yoksa, Fatura da firma bilgileri bölümüne, Muhtelif müşteriler yazabilirsiniz.

      Hayırlı satışlar dilerim.

      1. Teşekkürler hocam.

        Genelde parça satışı yapmıyoruz. sipariş geliyor ona göre parça alıp toplayıp müşteriye teslim ediyoruz. Büyük işletmeler ile çalışıyoruz ihtiyaçlarını belirtiyorlar, ihtiyaçlarına göre teklif veriyoruz daha sonra toplayıp teslim ediyoruz.

        İyi çalışmalar hocam.

  8. İyi akşamlar Gökhan bey, ben internet üzerinden kurabiye satışı yapmak niyetindeyim. bir satış deneyimin olmadı. kanunsuz bir şey satmak istemiyorum. biraz araştırdım. fatura için şahıs şirketi açılacak yazıyor. şahıs şirketinden sonra bir muhasebeciye gidip fatura nüshaları alın diyor. bunların maliyeti ne olur? bir muhasebeci mi tutmam gerekli? Nasıl yol izlemem gerek?teşekkürler.

  9. Rica ederim Pelin hanım. Merhaba
    Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. İnsanlar karıştırabiliyor, şahıs şirketi derken Ltd Şti ‘ anlıyorlar, burada şahıs işletmesi dememiz daha doğru olacak çünkü Şirket ile işletme çok farklı bir şeydir.

    Satış yapabilmeniz için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Bunun için neler yapmanız gerekiyor, daha önceki bir yazımda anlatmıştım. Aşağıdaki linkteki yazımdan okuyabilirsiniz.
    https://bloggokhantekin.com/2017/04/vergi-mukellefi-olmak-ve-fatura-kesmek-icin-neler-yapilmasi-gerekiyor.html

    Benim size tavsiyem; Eğer böyle bir şey yapmak istiyorsanız öncelikle bir muhasebeciye gidin. Muhasebeci size gerekli olan her şeyi anlatacaktır.

    Şahıs işletmesi kurmak için; vergi mükellefi olmanız gerekiyor, yukarıdaki linkteki yazımda detaylı olarak bahsettim.
    Yıllık defter ücreti 500 – 750 TL arası ( Yılda bir defa )
    Muhasebeci ücreti aylık: 150 – 200 TL arası
    Her ay yatırmanız gereken Bağ-kur ücreti : 600 TL
    Bilgi : Bu fiyatlar yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterebilir. Yani ilk başlangıçta 1500 – 2000 TL arası bir masrafınız olur.

    Anlamadığınız yer varsa ve sorman istediğiniz başka bir şey varsa bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
    İyi Çalışmalar.

  10. Merhabalar gökhan bey ben şahış şirketi işletiyorum fakat hiç bir bilğim olmadan girdim şu anda kafam çok karışık yardımcı olmanızı istiyorum. Muhasebecim var fakat bana açıklayıcı anlatmadı. Bir iş yaptık müşterimizede pos makinasından çektiğimiz işlemlerin yattığı hesabın hesap numarasını verdik havale yaptılar şu anda bizim fatura yada dükkana girdi çıktı gibi birşey yapmamız gerekiyor mu ? şimdiden teşekkürler

    1. Merhabalar Esra hanım.
      Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, muhasebeciniz bu tür konularda bilgi vermek zorundadır. Çünkü bunun karşılığında sizden ücret alıyor.

      Müşterinize ürün satışı yapıldı mı? anladığım kadarıyla ürün satışı yapıldı, müşterinizde ürünün fiyatını pos makinesinin hesabına gönderdi. Müşteriniz, sattığınız ürünün veya aldığı hizmetin ücreti ister banka hesabına isterseniz elden direk olarak size versin hiç fark etmez aldığınız ücret kadar fatura kesmeniz gerekiyor müşterinizin adına.

      Bilgi : Sattığınız ürünün veya verdiğiniz hizmetin ücreti banka hesabına geldiği içinde fatura üzerinde bunu belirtin.
      ÖRNEK Veriyorum ; Aşağıda bahsi geçen ücret A bankası hesabımıza müşterimiz olan A isimli şahıs tarafından havale edilmiştir. Şeklinde yazmanız bilgi açıklığı açısından iyi olacaktır.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer aklınıza takılan başka bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım.
      İyi çalışmalar.

  11. DİŞ HEKİMİNİN (KAPLAMA DİŞ)TEDAVİ AMACIYLA MALİ MÜŞAVİRE KESECEĞİ SERBEST MESLEK MAKBUZUNDA STOPAJ KESİNTİSİ YAPILIR MI GÖKHAN BEY

    1. Serbest makbuzu keseceğiniz Mali Müşavir o makbuzu işletmesinde gider olarak gösterecekse stopajlı olarak kesmeniz gerekir, fakat makbuzu keseceğiniz mali müşavir, keseceğiniz makbuzu işletmesinde gider olarak göstermeyecekse stopajlı olarak kesmenize gerek yoktur.

  12. Gökhan bey merhaba
    Ben şimdi toptancıyım mesela bize fabrikadan aylık 200 bin fatura girişi oldu benim ne kadar çıkış yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba
      Aylık 200.000 TL fatura girişi oluyorsa, çıkış yapmanız gereken miktar 190.000 – 195.000’dir. Fakat, örnek veriyorum aylık 200.000 TL giriş var ve elinizde stok yok yani elinizde fatura yok, eğer siz 220.000 TL çıkış yaparsanız 20.000 TL tamamen kar olur. Yani elinizde olmayan malı satmış olursunuz.

      Ayrıca, aylık 200.000 TL giriyor diye sizin her ay fatura kesmeniz şart değil. Yani illaki şu kadar fatura çıkışı yapmalıyım diye bir şey yok. Ne kadar satış yaparsanız o kadar fatura kesin. Elinizdeki faturadan fazlasını kesmeyin. Çünkü elinizdeki faturadan fazlasını kestiğiniz kar olur.

      1. Son 10 senedir muhasebe müdürü olarak görev yapıyorum. Emekli olsam muhasebenin yüzüne bakmayı düşünmüyorum :)

  13. Merhaba ,
    irsaliyeli fatura kesecegim ama ürüne %40 indirim olacak asıl fiyatınıda faturaya yazmak zorundayım. indirim yapıldıgını tam olarak nereye yazmalıyım acaba?

    1. Merhaba
      Şu şekilde olacak;

      Tutar : 416.13
      İskonto : 107,77
      Ara Toplam : 308,38
      KDV : % 18 : 55,50
      G.Toplam : 363,86

      NOT: Buradaki rakamları örnek olarak yazdım.

  14. MERHABA GÖKHAN BEY
    FİYAT FARKI FATURASI KESMEM GEREK ANCAK NASIL YAPILDIĞINI BİLMİYORUM ACABA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ?

    MANUEL ELLE KESİM YAPILACAK ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

  15. Merhabalar Gökhan bey.
    Fatura kesmek konusunda okuduğum en detaylı yazı diyebilirim. Faydalı yazınız için gönülden teşekkür ederim.

  16. Merhabalar gökhan bey
    Fatura kestikten sonra imza ve kaşe faturanın neresine atılır ?
    Ayrıca şahıs şirketi yani işletmesiyim basit usulde ve kaşe yaptırıcam kaşede yazması gereken bilgiler nelerdir ?

  17. Merhabalar.
    Kaşe ve imzayı, faturada satılan ürünün adını yazdığınız yerin hemen altına atabilirsiniz.Yani sol alta doğru bir yere olabilir.

    Kaşeniz de hangi bilgilerin olması tamamen size kalmış, işletmenizin bilgileri olabilir. Örnek veriyorum, işletmenizin ünvanı, adınız soyadınız, numaranız, bağlı olduğunuz vergi dairesi ve vergi numaranız ve iş yerinizin adresi olabilir.

    Siz matbaaya gittiğinizde basit usül mükellef olduğunuzu belirtirseniz daha iyi yardımcı olacaklardır.
    Şimdiden hayırlı işler dilerim.

    1. Anladım ben internetten sipariş verecektim önerebileceğiz bi site var mı kaşe yaptırmak için ?
      Ayrıca tamemen size kalmış demişsiniz ama zorunlu olması gerekenler neler ?

      1. Şu an için aklımda önerebileceğim bir site yok. Araştırmak gerekiyor.
        Tamamen size kalmış derken, olması gerekenlerin dışında olanları size kalmış demek istemiştim.
        Olması gerekenler ise;
        İşletmenin Ünvanı
        Adınız Soyadınız
        Bağlı olduğunuz vergi dairesi ve vergi numaranız
        İş yeri adresiniz.
        iş yeri telefon numarası

        Zaten siz kaşe yaptıracağınız yere basit usül mükellefi olduğunuzu söylediğinizde onlar gereken bilgileri isteyeceklerdir.
        Başarılar dilerim.

  18. Gökhan bey merhaba;
    Bende sizi geriden takip edenlerdenim fakat şuan işim düştü size :) Eşim ve ben sigortalı çalışıyoruz. 1+0 stüdyo bir yer tutup dijital baskı bayrak matbaa işleri için al-sat yapacağımız bir yer açmak üzereyiz. Yani muhasebeci ile görüştük. Fakat birkaç şey aklımıza takıldı.
    1.) Bağkur ödemeye gerek yokmuş çünkü Şahıs İşletmesi kimin adına olacaksa o kişi sigortalı ise sorun yokmuş
    2.) 1+0 bir yer kiralayacağımız için homeoffice gibi gösterebilirmişiz yani burada yaşayıp burada iş yapıcaz gibi yada 1+1 gösterip bir odayı ofis gibi yapmayı düşünüyoruz
    3.) Daire kiralayacağımız için herhangi bir stopaj ödemezmişiz..
    Bu 3 sorudan herhangi birinden herhangi bir sorun çıkar mı acaba? Teşekkür Ederim .

  19. Merhabalar Ayşenur hanım.
    1. Evet muhasebeciniz doğru bilgi vermiş, eskiden bağ-kur ödeme zorunluluğu vardı. Fakat artık vergi mükellefi olacak kişi başka yerde sigortalı ise bağ-kur ödemeye gerek yok.

    2. Bu konuda bilgim yoktur maalesef.

    3. Eğer kiralayacağınız daire iş yeri olarak geçmezse kira stopajı ödemezsiniz. Fakat vergi mükellefi olduğunuzda vergi dairesinden yoklama memurları gelir ve yoklama yapar. Burada durumunuzu, yoklama memuruna anlatın. Yoklama memuru, yoklama yaparken iş yeri olarak gösterebilir bu durumda da stopaj ödeyebilirsiniz. Bu konuyu muhasebecinize iyi sorun.

    Hayırlı işler dilerim.

  20. GÖKHAN BEY MERHABA;
    KAĞIT FATURA MÜKELLEFİ OLAN ALIŞ YAPTIĞIM FİRMAYA İADE FATURASI KESMEM GEREKİYOR İZLEMEM GEREKEN YOLLARI ANLATIRSANIZ SEVİNİRİM…
    TEŞEKKÜR EDER İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM…

    1. Merhaba
      Normal fatura keseceksiniz, faturada keseceğiniz ürünleri belirtin. Faturanın iade faturası olduğunu da belirtin. Ürün bilgilerini yazdığınız yerin alt tarafına İade Faturasıdır diye belirtebilirsiniz.

    1. Merhaba.

      Eğer vadeli bir satış yaptıysanız faturanın üst kısmına kaşe vurulup imzalanır. Bu tip faturalara “Açık Fatura” denir. Peşin ödemeli satış yapıldığında ise fatura bedelinin peşin olarak alındığını göstermek için faturanın alt kısmına ( örneğin, fatura miktarını yazıya yazdığınız yerin biraz üstüne vurabilirsiniz ) kaşelenip imzalanır. Bu da “Kapalı Fatura” olarak ifade edilir.

  21. Bende hayranlıkla bütün yorumları ve yanıtları okudum. daha yeni yeni fatura kesme işlemine girdiğim için bir yanlışlık olmasın diye kontrol etmek için bu sayfaya geldim. Gerek verdiğiniz bilgilerle gerek yanıtladığınız sorular için çok teşekkür ederim. Her soruya açıklayıcı bir biçimde cevap vermeniz muhteşem. İyi günler diliyorum.

  22. Bende 2 yıllık, muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü okuyorum. Bu konu benim için çok faydalı oldu. Fatura kesmeyi öğrenmem çok iyi oldu. Fatura nasıl kesilir daha önce hiç bir bilgim yoktu, fatura kesmeyi gerçekten çok detaylı anlatmışsın elinize sağlık Gökhan ağabey. Gönülden teşekkür ederim.

  23. Merhaba.
    Ben, muhasebe mesleğine yeni başladım. Fatura kesmeyi hiç bilmiyordum yazınızda anlattığınız gibi yaptım ve kesebildim. Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim.

  24. Merhaba:
    Gökhan Bey atıyorum müşterinin bizde 20 bin tl bakiyesi var 10 bin tlsini nakit veya k kartı verdi ve faturasını istedi içerde 10 bin bakiyesi kaldı faturası açık mı kesilir kapalı mı

    1. Açık fatura ; Vadeli satışlarda kullanılan fatura türüdür. Satılan mal veya hizmete dair fatura kesildiği tarihte ücretin peşin olarak tahsil edilmediği gösterilir. En genel tanımı ile bedeli ödenmemiş fatura olarak bilinir. Dolayısıyla sizin düzenleyeceğiniz fatura Açık fatura olursa sizin açınızdan daha iyi olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu