Muhasebe, bazen çok stresli, bazen insanı çok sinirlendiren bir meslektir. Tabi bu kişiden kişiye göre ve yer ve zamana göre de değişen bir durumdur. Örnek veriyorum ofis muhasebeciliğinde müşterileriniz olur, en yoğun zamanda sizi arayıp herhangi bir konuda bilgi isterler ve o yoğunlukta belki saatlerce müşterinizin aklına takılan konuyu telefonda saatlerce anlatırsınız tam kapatacağınız zaman aynı soruyu tekrar sorar buda kişinin sinirlenmesine neden olabilir. Fakat her zaman böyle değildir çok güzel yanları da vardır.
- Araştırma Yapmak Okumak ve Uygulama Yapmak
- Muhasebeci Ne İş Yapar
- Muhasebecilerin Kullandıkları Programlar
Araştırmak Okumak ve Uygulama Yapmak
Eğer muhasebe mesleğini icra ediyorsanız vergi ile ilgili çıkan yasa ve kanunları takip etmeniz gerekir. Çünkü her geçen gün yasalar değişiyor veya yeni yasa ve kanunlar çıkabiliyor. Eğer muhasebeci olmak istiyorsanız ve muhasebe veya işletme bölümünde okuyorsanız yani üniversiteden sonraki hayatınızda bu mesleği yapmak istiyorsanız size tavsiyem kendinizi üniversite okurken geliştirin neden böyle diyorum çünkü; Ben muhasebe bürosunda çalışıyorum yani muhasebe elemanıyım zaman zaman staj için gelenler oluyor 4 yıllık üniversite mezunları oluyor inanın bana muhasebe ile ilgili neredeyse hiç bilgisi olmayan insanlar geliyor. Tamam üniversiteyi bir şekilde bitirmiş ama nasıl bitirmiş hayret ediyorsunuz. Yani sadece sınavlara çalışıp dersleri geçmişler bir şekilde üniversiteyi bitirmişler. Fakat, kendini çok iyi geliştirmiş öğrencilerde var. Dersi sadece derste dinlemekle kalmayıp araştıran, okuyan ve uygulayan çok başarılı öğrencilerde var.
Ben üniversite okumadım ve düz lise sözel mezunuyum. Bazen insanlar düz lise okuduğuma inanmıyor, bu mesleği nasıl yapıyorsun diye soranlar oluyor. Ben kesinlikle 4×4’lük muhasebeci değilim yani benimde henüz bilmediğim bir çok şey var. Çünkü ofis muhasebeciliğinde iş ayrımı vardır, yani herkes bir şey yapar. İnsan istedikten sonra bu mesleğin yapılamayacak bir zorluğu yok, sabır gerek, azim gerek bunlar olduktan sonra insanın yapamayacağı hiç bir şey yoktur bence.
Bir kaç kişi muhasebe mesleği hakkında benden bilgi istedi. Onlara mail ortamında kısa cevaplar yazdım çünkü detaylı olarak burada anlatmak istedim. Bu yazıyı yazmamdaki amaç muhasebe mesleğini merak edenleri birazcıkta olsa bilgilendirmek.
Muhasebeci Ne İş Yapar?
Burada muhasebenin tanımı yapmaktan ziyade örnek vererek açıklamak istiyorum. Bu şekilde daha akılda kalacağını düşünüyorum. Örnek veriyorum bir işletmeniz var diyelim. Resmi olarak bir işletmenizin olabilmesi için vergi kaydınızı yaptırmanız gerekir ( vergi mükellefi olmanız gerekir ) eğer işletmenizde işçi çalıştıracaksanız bunun içinde işletmenizi SGK ( Sosyal güvenlik kurumu ) kurumuna tescil ettirmeniz gerekiyor. Her ay kdv beyannamesi 3 ayda bir geçici vergi beyannamesi ve yılda bir defa olmak üzere gelir vergisi beyannameleri verilecek bunları da bir muhasebecinin vermesi gerekiyor. Ayrıca bunların dışında Muhtasar beyanname ve eğer işletmeniz bir kurum ise yine yılda bir defa olmak üzere Kurumlar vergisi beyannamesi var. İşte muhasebeci burada devreye giriyor. Yani işletmelerin beyanlarını, vergi dairesi ile yazışmalarını, SGK ile olan yazışmalarını yapıyor. Ayrıca, işletmenin kredi çekmesi için gerekli olan belgeleri hazırlıyor. Kısacası bir işletmenin vergi ile ilgili bütün işlemlerini yapıyor.
İlginizi Çekebilir : Fatura Nasıl Kesilir ve Yapılması Gerekenler Nelerdir
Muhasebe, eskiden büyük defterlerde tutuluyormuş, fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bilgisayar ortamında tutuluyor hatta bir kaç yıldır büyük firmalar faturaları dahi internet ortamında yani e-fatura olarak kesiyorlar.
Muhasebeciler Hangi Programları Kullanıyor?
Muhasebecilerin kullandıkları bir çok yazılım mevcut. Luca programı, zirve programı ve eta programı bunlardan bir kaç tanesi, ben sadece Eta programını kullandım halende aynı eta programını kullanıyorum. Diğer programlar hakkında bir bilgiye sahip değilim fakat diğer programları kullanan arkadaşlarım var. Eta programına kıyasla diğer iki program daha kaliteli ve daha işlevsel görünüyor.
Eğer bu programlardan herhangi birine gitmek istiyorsanız size tavsiyem eta programını son düşünceniz olsun yani önceliği luca ve zirve programına verin derim. Nedeni ise artık eta programı eskisi kadar çok fazla kullanılan bir program değil. En azından benim bulunduğum ilçede bu şekilde bulunduğum ve ilçede yaklaşık 45 tane muhasebe ofisi var sanırım bunlardan 30’a yakını belkide daha fazlası veya daha azı artık luca veya diğer programları tercih ediyor.
Muhasebe mesleğini icra etmek isteyen arkadaşlar yani muhasebeci olmak isteyen arkadaşlara tavsiyem bu meslek hakkında daha detaylı bilgi edinin hatta gerekirse gidip bir muhasebe bürosunda bir kaç gün ücretsiz olarak çalışın eğer böyle bir imkanınız varsa işler nasıl yürüyor yerinde görün. Zaten şöyle bir şey var eğer gerçekten bu mesleği öğrenmek ve yapmak istiyorsanız gerçekten istedikten sonra bence insanın yapamayacağı bir şey yoktur.
Demek istediğim belki zor bir meslekmiş gibi görünebilir size ama sabır, azim ve istek olduktan sonra istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz bence. Bana, muhasebe mesleği zor mu diye sorarsanız evet her meslek gibi muhasebe mesleğini de zor ve stresli bir meslektir fakat az öncede dediğim gibi insan yeter ki istesin üstesinden gelemeyeceği hiç bir şey yoktur bence. Umarım bana bu konuda yani muhasebe mesleği nasıl bir meslektir diye soran arkadaşlar için faydalı bir yazı olmuştur.
E-POSTA ABONELİĞİ
Aşağıdaki kutucuğa e-posta adresini yazarak her yeni makaleden anında haberdar olabilirsin.
Yusuf Özkan Yazgan
06 Kasım, 2017 | Saat 19:36Çok güzel anlatmışsın Gökhan abi. Keşke sizin gibi birisiyle aynı ofiste çalışma imkanım olsa başarılar.
Gökhan TEKİN
06 Kasım, 2017 | Saat 23:25Teşekkür ederim Yusuf kardeşim. Kısmetse olur kardeşim :))
Sana da başarılar dilerim kardeşim.
İlhan
10 Kasım, 2017 | Saat 20:53Bildiğim kadarıyla muhasebe en çok aranan mesleklerden. Muhasebe konusunda detaylı bir açıklama olmuş, Muhasebeci olmak isteyip muhasebe mesleği hakkında fazla bilgisi olmayan arkadaşlar için yol gösterici olmuş. Elinize sağlık teşekkür ederim. 🙂
Gökhan TEKİN
10 Kasım, 2017 | Saat 20:56Rica ederim.
Evet muhasebe aranan mesleklerden bir tanesi, aslında insan kendini geliştirdikten sonra her mesleğin ayrı bir güzelliği vardır.
Mustafa
15 Kasım, 2017 | Saat 11:42Bende bilgisayardan sonra işletmeye tamamladım.Herkes bana mhuasebeci olmamı söyledi. Çok fazla ilgi duymadığım için olmadım. Şimdi ajansta ekip şefliği yapıyorum inşallah pişman olmam 🙂
Gökhan TEKİN
16 Kasım, 2017 | Saat 09:50Muhasebe zevkli, güzel bir meslektir aslında keşke deneseydiniz 🙂
Allah pişman etmesin inşallah.
oyunoyna.la
07 Aralık, 2017 | Saat 11:17merhaba işletme mezunuyum vaktiyle muhasebeci olmayı çok düşündüm ama Türkiye ‘de SMMM sayısı o kadar artmış ki , meslek erbabı başına düşen defter sayısı oldukça azalmış. Muhasebeciler neredeyse defter kapabilmek için pazarlamacılık yapıyorlar. Muhasebeciliği tercih etmemizin sebebi insanlarla daha az sayılarla daha çok uğraşmak ama hal yukarıda özetlediğim gibi olunca pazarlamacılık ta kaçınılmaz oluyor.
Gökhan TEKİN
07 Aralık, 2017 | Saat 20:15Merhaba, kesinlikle çok haklısınız.
Evet ofis muhasebeciliği ne yazık ki öyle, bulunduğum ilçede yaklaşık 60 tane muhasebe ofisi var. Dediğiniz gibi ofis başına defter sayısı çok az düşüyor, çevresi geniş olanların işleri yine iyi oluyor.
Zeynep
08 Aralık, 2017 | Saat 22:11Mesleğinizi gerçekten güzel anlatmışsınız. İlgim olduğu için değil ama merakımdan okudum. Üniversite döneminde veya lise de seçim yapılması gerektiği zaman insan böyle yazıları çok arıyor. İnternet de çok kaynak, açıklama var gibi duruyor ama istenilen asıl şey gerçekte nasıl, bu iş ortamı nasıl bunlardan bahsetmeniz çok iyi olmuş. İlgilenen arkadaşlara eminim yön verecektir.
Gökhan TEKİN
09 Aralık, 2017 | Saat 19:54Teşekkür ederim Zeynep hanım.
Evet bu konularda çeşitli yazılar var ama ilk ağızdan, bu mesleği yapan kişilerin anlatması, bu mesleği yapmayı düşünenler için daha iyi olacaktır.
Sümeyra Tekin
29 Mart, 2018 | Saat 17:41Merhaba aslına bakarsanız tam olarak umudumun bittiği noktada okudum yazınızı. Mali müşavir tanıdığım bir firmanın muhasebesini aldığını orada bana muhasebe öğretebileceğini söyledi. Bir hevesle kabul ettiğim işte şuan o kadar zorlanıyorum ki . Tanıdığım kişi firmaya beni ön muhasebeci olarak tanıttı ve her gün öğlene kadar durup sonra gidiyor bilmediğim bütün işler bana kalıyor kendisine ulaşmak istediğimde ya cevap vermiyor yada o kadar geç cevap veriyor ki bir önemi kalmıyor en basiti fatura kesmek şöyle dursun muhasebeyle hiç alakam yokken İnternet üzerinden bilgi aramakla uğraşıyorum (sizin gibi düz lise sözel mezunuyum) işi gösteren yardımcı olan bir kişi olsa yapabileceğimi biliyorum firmadaki diğer çalışanlar da yardımcı olmuyor sen bilmiyor musun diyorlar tanıdığım kişiyi rencide etmemek ve yalanını ortaya çıkmasın diye internet üzerinden bakıyorum anlamaya yapmaya çalışıyorum kendi kendimi yiyorum 🙁 umarım bende sizin gibi altından kalkarım.
Gökhan TEKİN
29 Mart, 2018 | Saat 19:37Merhaba.
Aslında muhasebe çok zor bir meslek değil. Fakat çok dikkat gerektiren bir meslek, sizin durumunuz biraz daha farklıymış, keşke yardımcı olan, yanlış yaptığınızda veya bir yardıma ihtiyacınız olduğuna size yol gösterecek birisi olsaydı daha iyi olurdu.
İnşallah sizde başarırsınız, fakat biraz azim gösterirseniz başaracağınızdan eminin. İlk zamanlarda biraz zorlanırsınız ama sonrası muhakkak iyi olacaktır. Eğer benim yardımcı olabileceğim bir şey olursa buradan da yazsanız, mailde gönderseniz ( iletişim sayfasında mail adreslerim var ) elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
Başarılar dilerim.
Emre
09 Eylül, 2018 | Saat 11:56Merhaba gökhan abi ek tercihlerde oturdugum yere yakin muhasebe mi yaziyim yoksa uzak bi yerde gida mi ikisi arasinda kaldim yardimci olurmusunuz?
Gökhan TEKİN
10 Eylül, 2018 | Saat 22:30Merhaba Emre bence hangi mesleği yapmayı seviyorsan o yönde bir eğitim alman daha iyi olacaktır. Yani Gıda okumak istiyorsan ama uzak diye yazmaktan korkuyorsan gıda oku. Fakat bana sorarsan ben olsaydım kesinlikle Muhasebe okurdum. Muhasebe güzel ve zevkli bir meslektir.
Başarılar dilerim kardeşim.
işssiz muhasebe elemanı
10 Eylül, 2018 | Saat 18:46iyi günler kolay gelsin konya piyasası muhasebeye doyduğu için için iş bulamıyorum yardımcı olursanız veya tanıdıgınız varsa destek olursanız sevinirim ….
Gökhan TEKİN
10 Eylül, 2018 | Saat 22:34İyi günler.
Ben Hatay’da yaşıyorum. İş-Kur’dan kayıt yaptırdınız mı? veya firma firma gezip sordunuz mu? Muhasebe her zaman aranan bir meslektir. Eğer askerliğinizi de yaptıysanız muhakkak iş bulursunuz.
Umarım en kısa zamanda işinize kavuşursunuz.
muhammed uçar
12 Kasım, 2018 | Saat 13:32Dostum yazmış olduğun; (Her ay kdv beyannamesi 3 ayda bir geçici vergi beyannamesi ve yılda bir defa olmak üzere gelir vergisi beyannameleri verilecek bunları da bir muhasebecinin vermesi gerekiyor).
Muhtasarda var. ve istersen Kurumlarıda ekleyebilirsin. sadece bunları belirtmen gerektiğini düşünüyorum.
Syg…
Gökhan TEKİN
12 Kasım, 2018 | Saat 21:52İlginiz için çok teşekkür ederim.
Evet haklısınız, muhtasar ve kurumlar vergisini unutmuşum. Onları da ekledim.
Tekrar teşekkür ederim.
Ersin
16 Kasım, 2018 | Saat 05:19Merhaba hocam . Ben maliye mezunu olarak muhasebe işinden kendimi geliştirmek istiyorum ön muhasebe demi staj yapsam yoksa malı müşavir yanindami yapsam kararsizim .amacım büro açmak değil hangisinde daha cabuk kendimi geliştiririm acaba .
Gökhan TEKİN
16 Kasım, 2018 | Saat 23:50Merhaba Ersin.
Kesinlikle bir mali müşavirin yanında staj yapmanı tavsiye ederim. Neden dersen ön muhasebe de öğrenebileceğin bir şey olacağını sanmıyorum. Fakat bir mali müşavirin yanında kendini daha iyi geliştirirsin. İşlerin nasıl işlediğiniz, Beyannamelerin nasıl düzenlendiğini, vergilerin nasıl hesaplandığını daha iyi öğrenirsin. Ayrıca SGK konularında da kendini geliştirebilirsin.
Ön muhasebede çalışırken belki internet üzerinden de bu dediklerimi öğrenebilirsin ama uygulama olmadığı zaman yani öğrendiğin bilgiyi bir süre kullanmadığında unutursun. Kısacası hocam bu işi gerçekten öğrenmek istiyorsan bir mali müşavirin yanına git gerekirse üste sen para işi öğrenene kadar. Bu işi başarılı bir şekilde öğrenebileceğin tek yer bana göre muhasebe ofisleridir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler.
Fakat böyle bir imkanım yok dersen de internet üzerinde bir çok site var. En azından oralardan bilgi konusunda kendini geliştirebilirsin.