Eğer blog yazıyorsanız, özgün içeriklerde oluştursanız, bir takım seo çalışmaları da yapsanız veya yaptırsanız blog sitenizde kullanıcıların istemediği, sevmediği bazı uygulamalar yaptığınızda blog sitenizi ziyaret eden kullanıcılar bir daha blog sitenizi ziyaret etmeyebilir. Bu yazımda bilgim ve tecrübelerime dayanarak, insanların blog sitenizden nefret etmelerini sağlayan nedenlerden bahsedeceğim.
Her şeyi doğru yaptığınıza eminseniz, yani kaliteli içerikler üretiyorsanız, insanların işine yarayacak bilgiler paylaşıyorsanız ve bir süre sonra ziyaretçi kitlenizde artışlar olmuyorsa gözden kaçırdığınız veya yapmanız gereken bir şeyleri yapmamışsınızdır. Blog sitenize gelen ziyaretçiler hemen geri çıkıyorsa veya bir daha gelmiyorsa dikkat etmeniz gerekenler var.
- Sitenizin Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilmemiş Olması
- Pop-up Açılan Uygulamalar Kullanmak
- Karmakarışık Temalar Kullanmak
- Site Açılışındaki Müzik Çalar Uygulamaları
- İçerikte Çok Fazla Anahtar Kelime Olması
- Ziyaretçiyi Yanıltan Başlıklar Kullanmak
- İletişim Sayfası veya Sosyal Ağ Hesapları Kullanmamak
- Hakkımda Sayfası Kullanmamak
Sitenizin Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilmemiş Olması
Responsive yani mobil cihazlara duyarlı tasarım dediğimiz, blog tasarımları günümüzde tercih edilmesi gerekli olan tasarımlardır. Çünkü internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu artık bilgisayarlardan değil. Mobil cihazlardan internete bağlanıyor. Eğer sitenizdeki tema tasarımı mobil uyumlu tasarım değilse bir süre sonra mobilden gelen ziyaretçiler de azalmalar olduğunu göreceksiniz.
İlginizi Çekebilir : Blog Yazısı Nasıl Yazılır 8 Maddede Başarıyı Yakalayın
Çünkü mobil cihazlar için optimize edilmemiş bir tasarım ziyaretçiyi yorar. Örneğin ziyaretçi arama motorlarından sitenize girmeye çalıştığında site yavaş yüklenir bu durumda ziyaretçilerin daha sitenize bile girmeden hemen çıkmasına neden olur. Çünkü sizinle aynı kategoride içerikler üreten yüzlerce site var. Sitenizin açılış hızı ne kadar iyi olursa ziyaretçinin siteye bağlanması da o derece kolaylaşacaktır.
Pop-up Açılan Uygulamalar Kullanmak
Şöyle bir düşünün bir siteye girdiniz. Merak ettiğiniz bir konudaki yazıyı okuyorsunuz ve yazının tam ortalarına geldiniz. Bir anda ne olduğunu anlamadan karşınıza pop-up sayfası çıkıyor ve bizi facebookta takip et, veya şunu yap, bunu yap yazıyor. Bir çok kişi bu duruma tepki göstermez, pop-up penceresini kapatıp yazıya devam eder. Fakat bir çok kişide bu durumdan gerçekten rahatsız olur ve daha yazıyı bile bitirmeden o siteden bir an önce uzaklaşır. O yüzden sitenizde çok fazla pop-up uygulamalar kullanmanızı tavsiye etmem. Site açılışında bir tane olabilir. Fakat bir kaç tane olduğu zaman inanın bana ziyaretçi bu durumdan hoşlanmayacak ve sitenize bir daha gelmeyecektir.
Karmakarışık Temalar Kullanmak
Kullandığınız tema ne kadar sade olursa bu sizin açınızdan o kadar iyi olacaktır. Kategoriler ve sayfa isimlerinin dizilişi olabildiğince iyi olmasına dikkat edin. Kategorilerin masaüstü ve mobilde kolay tıklanıyor olmasına özen gösterin. Sayfa açılış hızı iyi olan temaları seçmeye çalışın. Temayı beğendiğiniz değilde ziyaretçi için hangisi iyi olur ona göre seçim yapın.
Örnek veriyorum; 2 tane temayı çok beğendiniz fakat bir tanesinin mobil cihazlarda açılış hızı oldukça düşükse diğer temayı kullanmanız daha mantıklı. Aslında sitenizin mobil cihazlar için optimize edilmiş olması bölümünde bu konuyu anlatmak istedim. Ziyaretçiyi yoran, karışık yazı fontları olmayan. Yazı büyüklükleri çok büyük veya çok küçük olmayan. Göz yormayacak şekilde olan yazı fontları kullanmanız hem ziyaretçiler açısından hemde Google açısından daha iyi olacaktır. Çünkü sitenizde kullandığınız tema ne kadar göz yorucu bir tema olursa ziyaretçi sitenizde o kadar az kalacaktır ki bu ziyaretçinin sitede kalma süresini azaltacak, kaliteli içerikler üretseniz dahi ziyaretçi sitenizde belli bir süre durmadan hemen çıkıyorsa bu durum sitenizin Google açısından da kötü olarak algılanmasına neden olabilir.
Site Açılışındaki Müzik Çalar Uygulamaları
Bazı blog sitelerinde görüyorum. Daha siteye girer girmez, arka planda bir müzik çalıyor ve müzik çalar eklentisi tema kodlarının içine eklenmiş olduğu içinde kapatmak mümkün olmuyor. Bu siteler siteler kullanıcılar açısından pek tercih edilmeyen sitelerdir. Evet blog siteniz size ait, istediğiniz her şeyi paylaşabilirsiniz. Fakat ziyaretçilerinizi düşünüyorsanız bu tür uygulamalar kullanmanızı tavsiye etmem. Bu tür müzik çalar eklentileri kullanıyorsanız dahi eklentinin görülebilir bir yerde olmasına özen gösterin. Yani ziyaretçi istediği zaman kapatabilsin.
İçerikte Çok Fazla Anahtar Kelime Olması
Kaliteli bir içerik hazırladığınızı düşünüyorsanız ve o yazının ilk sıralarda çıkmasını istiyorsunuz. Bunun içinde yazıya ekleyebildiğiniz kadar anahtar kelime ekliyorsunuz. Eğer böyle yapıyorsanız inanın bana çok yanlış yapıyorsunuz. Evet yazının içinde anahtar kelimeniz tabi ki geçecek fakat sanki o kelimeyi ziyaretçinin gözüne sokacakmış gibi her yere yazmakta çok mantıklı değil. Yazının uzunluğuna göre anahtar kelimenizi yazıda geçirebilirsiniz. Örnek veriyorum 300 kelimelik bir yazıda anahtar kelimenizi 2 – 3 defa geçirebilirsiniz.
Ziyaretçiyi Yanıltan Başlıklar Kullanmak
Sırf ziyaretçi çekmek için içeriğiniz ile alakası olmayan başlıklar kullanmak ziyaretçiler ile resmen alay etmektir. Örneğin; ziyaretçi arama motorunda bir şey aradığında, arama motorunda ilk sırada sizin yazı başlığınızı görüp, yazınızı okumak için sitenize girdiğinde sitenizdeki içerik o yazıyla ilgili bir içerik değilse inanın bana o ziyaretçi size küfür bile edebilir. Çünkü ziyaretçi ile resmen alay etmiş oluyorsunuz.
İlginizi Çekebilir : E-Ticarette Başarılı Olmanızı Sağlayacak 3 İpucu
Bu durumu bazen Youtube’de yaşıyorum. Örneğin çok aranan bir video var. Kanal sahibi hiç alakası olmayan bir video koyup o aranan video ile ilgili de videoya kapak resmi yapıyor. Kapak resmini ve başlığını gören kişilerde videoya tıkladığında hiç alakası bile olmayan bir video ile karşılaşıyor. Bunu yapan kişi kendini çok akıllı sanıyor ama bilmiyor ki Google kendisinden çok daha akıllı, bu tür kanallar olsun, siteler olsun bir zaman sonra Google tarafından cezalandırılıyor.
İletişim Sayfası veya Sosyal Ağ Hesapları Kullanmamak
Ziyaretçilerin, okudukları bir yazıyla ilgili veya herhangi bir konuda, size sormaları gerektiği bir soru olabilir. O yüzden ziyaretçilerin size ulaşabileceği bir iletişim sayfası, iletişim sayfasında iletişim formu olsa dahi, yine de mail adresinizi yazın. Bazen iletişim formları çalışmayabilir. Bu durumda ziyaretçi oradaki mail adresine e-posta gönderebilsin. Bunların dışında sosyal medya adreslerinizi de paylaşabilirsiniz. Böylece ziyaretçilerin size ulaşabilmeleri daha kolay olacaktır.
Hakkımda Sayfası Kullanmamak
Daha önceki bir yazımda Kişisel Blog Sitelerinin Olmazsa Olmazlarından Bir Tanesi; Hakkımda Sayfası başlıklı bir yazı yazmıştım ve hakkımda sayfasının bloglar için öneminden bahsetmiştim. Eğer insanlara bir şeyler veriyorsanız özellikle de bilgi konusunda, insanlar o bilgiyi veren kişinin o konuda ne kadar bilgi sahibi olduğunu bilmek isterler. Size tavsiyem eğer blog yazıyorsanız kesinlikle bir hakkımda sayfası oluşturun ve hakkındaki bilgileri paylaşın. Adınızı yazmak zorunda değilsiniz, A kişi veya B kişide diyebilirsiniz kendinize fakat. Eğer bir şeyler paylaşıyorsanız ve paylaştığınız içerikler bilgi konulu içerikler ise o bilgileri nasıl öğreniyorsunuz en azından kısa da olsa bundan bahsedin.
İlginizi Çekebilir : Blog Sitem İçin Kitle Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyim?
İnsanların Blog sitenizden nefret etmelerini sağlayan nedenler konusunda Elbette daha bir çok neden var. Örneğin, çok fazla samimi bir dil kullanmanızı tavsiye etmem veya blog yazılarınızı yazarken elinizden geldiği kadar noktalama işaretlerini kullanmanızda oldukça fayda var. Arkadaşlar kısaca şöyle düşünün. Her şeyden önce kendinizi ziyaretçi yerine koyun. Eğer bir sitede neler olmasını istemezsiniz düşünün ve sonra da sitenizin tasarımını, içeriğini ona göre optimize edin. Siz istediğiniz kadar kaliteli içerik üretin, o içeriği okuyan olmadıktan sonra çokta önemi kalmaz. Önemli olan içeriğinizi insanların okuyabilmelerini sağlamaktır. İşte yukarıdaki maddelere dikkat ederseniz. İnsanların blog sitenizden nefret etmesini engellemiş olursunuz. Blog yazılarınızda başarılar diliyorum. Umarım bu yazı blog yazarları için faydalı olur.
E-POSTA ABONELİĞİ
Aşağıdaki kutucuğa e-posta adresini yazarak her yeni makaleden anında haberdar olabilirsin.
Ali Yatarkalkmaz
28 Nisan, 2019 | Saat 21:58Eline sağlık abi. Madde madde inceledim benim sitemde hangileri var diye 🙂
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:22Teşekkür ederim Ali kardeşim.
salih
28 Nisan, 2019 | Saat 23:18Her yerden fışkıran reklamları da unutmamak gerek. Reklam demişken, içerikten çok tanıtım yazısı olması da itici nedenler bir tanesi.
tusbeyinlinet
04 Mayıs, 2019 | Saat 01:15Gökhan eline sağlık onemli bir konuya değinmişsin. Gerçekten insani ziyaret ettigine pisman ediyor bazi bloglar. O yuzden ben sadece ilgimi ceken bir yazi varsa okuyup geciyorum. Bence kendimize verdigimiz onem ve ozen kadar bloglarimizida ayni titizlikle bakmaliyiz.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:36Teşekkür ederim.
Kesinlikle, eğer ileriye dönük ve gerçekten faydalı olmak istiyorsak, bloglarımıza gereken değeri vermeliyiz.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:23Evet haklısınız, aslında yazıda bahsedecektim o reklamlardan, unutmuşum. Bilgilendirdiğiniz iyi oldu.
Teşekkür ederim.
Duo Diyet
29 Nisan, 2019 | Saat 14:43Çok faydalı bir yazıydı, okurken hep kendi sitemle ilgili karşılaştırma yaptım, eksiklerimi gördüm. Teşekkürler, eline sağlık.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:24Rica ederim. Faydalı olduysa ne mutlu bana.
kelebeketkisi39
03 Mayıs, 2019 | Saat 23:46O arka planda müzik olması hemen sayfayı kapatmama neden oluyor bu arada benim hakkımda sayfam varmı bilmiyorum ama seo konusundaki engin bilgilerinizden her zaman yararlanıyorum sevgiler.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:40Faydalı olabiliyorsam bu beni gerçekten çok mutlu eder.
Sevgiler.
Tuncay BOZ
04 Mayıs, 2019 | Saat 15:53Güzel bir içerik olmuş tebrik ederim gökhan bey,iyi bloglar
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:35Rica ederim.
İyi bloglamalar.
Derya
06 Mayıs, 2019 | Saat 13:52Ben okur olarak en çok pop up reklamlara ve yanıltıcı başlıklara kızıyorum çünkü başlık ilgimizi çektiği için açıyoruz.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:25Kesinlikle, başlığı görüp yazıya tıklıyoruz. Fakat içeriğin başlıkla hiç ilgisi olmayabilir. Buda ziyaretçinin bir daha o siteye girmemesine neden oluyor.
Yusuf Yazgan
06 Mayıs, 2019 | Saat 15:30Merhaba Gökhan ağabey.
Senin de dediğin gibi popup çıkan uygulamalar oluyor inan hemen siteden geri çıkasım geliyor. Senin sitene girdiğim.zaman da bazen karşıma çıkıyor ama Bir defa çıkıyor kapattığım zaman bir daha devamlı çıkmıyor.
Bir de çok rahatsız edecek şekilde yapılmış reklam yerleşimleri oluyor. Bilgilendirici yazın için teşekkür ederim Gökhan ağabey.
Gökhan TEKİN
06 Mayıs, 2019 | Saat 23:26Merhaba Yusuf kardeşim. Evet benim sitemde de abonelik formu var. Pop-up olarak çıkan. Fakat ziyaretçiyi rahatsız ettiğini düşünmüyorum. Çünkü hem her zaman çıkmıyor. Hem de rahatsız edecek şekilde sayfayı kaplamıyor.
Ali
09 Mayıs, 2019 | Saat 13:28Sitenin yarım yarım yüklenmesi ve gezinirken ekrana bir şeyler fırlaması*
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 15:10Aynen, çok haklısınız.
Mehmet
09 Mayıs, 2019 | Saat 16:29Pop-up reklamlar konusunda ve diğer maddelere kesinlikle katılıyorum. Bir siteye giriyorum karşıma ilk çıkan şey, pop-up reklamlar oluyor. İnanırmısınız siteden anında geri çıkıyorum. Bir de özellikle de mobil sürümde ekranı tamamen kapatan adsense reklamları var. Onlarda kullanıcıları çok rahatsız ediyor olsa gerek. Detaylı ve bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ederim. Gökhan bey. Elinize sağlık.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 15:07Rica ederim Mehmet bey.
mavianne
10 Mayıs, 2019 | Saat 16:08çok faydalı bilgiler
emeğinize sağlık
yazı başlığı da çok önemli gerçekten de
bir de aşırı laubali yorum yapanlara gıcığım ben :)))
bir dozu olmalı değil mi?
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 15:06Teşekkür ederim.
Laubalilik konusunda size kesinlikle katılıyorum. Zaten daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim. Yazı başında, hey dostum, naber dostum gibi başlayan yazılardan da bloglardan da bende nefret ediyorum. Dediğiniz gibi her şeyin bir dozu, bir sınırı olmalı.
İngilizce Sözler
17 Mayıs, 2019 | Saat 22:41Sayfa geçişlerinde açılan tam ekran reklamlar. Nefret ediyorum. Banker reklam tamam da sayfa gecislerindeki reklamlar sinir bozucu oluyor. Bir de yavaş siteler nefret sebebim. Islak tuvalet terliği ile aynı seviyede diyebilirim.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 14:58Çok haklısınız.
Can
18 Mayıs, 2019 | Saat 18:25Yazının çoğuna katılmakla birlikte “Sosyal Ağ Hesapları Kullanmamak” kısmına katılmıyorum. Sosyal ağlar bana göre blog yazarlarının en önemli düşmanıdır. Sosyal ağlar çıktı çıkalı bloglar popülerliğini yitirdi. İrili ufaklı düşünceleri sosyal mecralarda yazmak uzun yazı yazmaya sekte vuruyor.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 14:57Sosyal ağ hesapları kullanmak’tan kastım aslında şu; zaten yazıda da belirtmiştim. Okuyucunun, blog sahibine daha hızlı ulaşmasını sağlamak için kullanın demiştim.
Atakan Demircioğlu
22 Mayıs, 2019 | Saat 00:37Çok güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 14:52Teşekkür ederim.
Recep Altun
23 Mayıs, 2019 | Saat 23:50Merhabalar Gökhan Tekin.
Bu yararlı ve güzel paylaşımınızdan dolayı, kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar diler, teşekkür ederim. Profesyonel olmamakla birlikte yararlı ve güzel şeyler paylaşmaya gayret ediyoruz. Ancak, insanların ilgi alanları izafi olduğu için, kimileri paylaştığınız bir yazıya ilgi duyarken, kimileri de asla dönüp bakmıyorlar bile. Hal böyle iken, sizin de dikkat çektiğiniz gibi, blog sayfamızda özgün içerikler paylaşmanın yanı sıra diğer önerilerinizi de dikkate almamız gerekiyor.
Selam ve saygılarımla.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 14:45Teşekkür ederim. Recep bey.
Alper Genç
30 Mayıs, 2019 | Saat 01:06Evet bir çok blogda karşılaştığımız po-up çok sıkıcı, olmasın mı? Tabi olsun ama en azından sizin blogunuzda olduğu gibi bir tane idealdir. Fazlası içerik okumayı engelliyor ve ziyaretçiyi soğutuyor. Bu arada yazınızı beğendim ve blogumda bu hataları yapmamaya çalışacağım. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Gökhan TEKİN
30 Mayıs, 2019 | Saat 14:42Teşekkür ederim.
biriktirdiklerim
28 Ekim, 2019 | Saat 22:58harika bir yazı olmuş. gerçekten boğuluyorum bazı sitelerde hele de reklam bombardımanı varsa ne okucağımı unutup çıktığım çok oldu blogtan
Gökhan TEKİN
01 Kasım, 2019 | Saat 21:17Teşekkür ederim.
Evet aşırı reklamlı blogları bende sevmiyorum. Tamam belki para kazanmak için yapılıyor ama bir sınırı olmalı reklamında, insanları rahatsız etmemeli.