CPanel Üzerinden Site Yedeği Almak
Cpanel üzerinden site yedeğinden bahsetmek istiyorum. Wordpres kullananların bir çoğu bilir, wordpress platformunda yedek alma işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Birincisi blog paneli üzerinden sol tarafta bulunan Araçlar sekmesinin hemen altında dışa aktar seçeneği ile xml şeklinde yedek alınır, diğeri ise Cpanel üzerinden komple site yedeğiniz tarz.gz şeklinden alınır.
Ben, bu yazımda cpanel üzerinden üzerinden yedek alma işlemini görseller ile göstereceğim. Sadece görselleri takip ederek dahi sitenizin yedeğini tarz.gz şeklinde alabilirsiniz. Bu yedek sitenizin dosya büyüklüğüne göre değişebilir.
Cpanel Üzerinden Yedek Almak İçin Yapılması Gerekenler
- Hangi hosting firmasını kullanıyorsanız, giriş bilgilerinizle hosting panelinize giriş yapın
- Ürünlerin veya Hostinglerim bölümüne gelin.
- Hosting paketinizin yönetim bölümüne tıklayın.
- Cpanel’e bağlan yazan bölüme gelin ve tıklayıp Cpanel Ana dizine gelin.
- Yedekleme sihirbazı bölümüne tıklayın.
- Yedekleme sihirbazı bölümüne giriş yaptıktan sonra Back Up yazan butona tıklayın ve Tam yedekleme butonuna tıklayın. Daha sonra Yedek Oluştur butonuna tıklayın.
- Oluşturduğunuz yedek tarz.gz şeklinde olacak üzerinde tıklayıp indirin.
Hizmetleriniz/ Hosting bölümünden kırmızı ile işaretlediğim Yönetim bölümüne tıklayın. Bu bölüm her hosting firmasında farklılık gösterebilir. Ama yinede yapmanız gereken aynı Yönetim bölümüne tıklamak olacaktır.
Cpanel’e Bağlan
İlk görselde gösterdiğim yönetim bölümüne tıkladıktan sonra bu bölümü göreceksiniz. Buradan yine kırmızı ile gösterdiğim Cpanel’e Bağlan bölümüne tıklayın.
Cpanel Yedekleme Sihirbazı
İkinci görselde Capanel’e bağlan bölümüne tıkladıktan sonra Yedekleme Sihirbazı bölümüne geleceksiniz. Kırmızı ile gösterdiğim gibi Yedekleme sihirbazına tıklayın.
Yedekleme Sihirbazı Adımlar
Görselde gördüğünüz Bak Up bölümüne geldikten sonra kırmızı ile işaretlediğim Back Up yazan butona tıklayın ve indirilebilir yedeği oluşturun.
Cpanel Tam Yedekleme
Tam yedekleme butonuna tıklayarak indirilebilir yedeği oluşturun.
Yedek Oluştur
Yedek oluştur bölümüne geldikten sonra Giriş dizini otomatik olarak seçilmiş olduğunu göreceksiniz, burayı hiç değiştirmeyin. E-posta adresi yazan bölüme ise isterseniz e-posta adresinizi yazabilirsiniz. Böylece yedekleme işlemi bittiğinde e-posta adresinize bir posta gelir ve yedeği indirebileceğiniz bir link bulunur o linke tıklayarak site yedeğini indirebilirsiniz. Eğer e-posta gelmesini istemiyorsanız da oraya e-posta adresinizi yazmayın veya hemen altındaki yedekleme tamamlamasının e-posta bildirimini göndermeyin seçeneğini işaretleyin.
İndirilebilir Site Yedeği
Artık tek yapmanız gereken işlem indirilebilir yedekler yazan hemen altında bulunan tarz.gz şeklindeki linke tıklayarak yedeği bilgisayarınıza indirmek olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Organik Tıklanma Almanızı Sağlayacak İpuçları
Biraz karışık gelebilir ama görselleri dikkatlice izlediğinizde aslında çokta karışık olmadığını göreceksiniz. Cpanel üzerinden yedek alma işlemini yukarıda da maddeler halinde yazdım. Her hosting firmasının hosting paneli biraz farklılık gösterebilir. Ama sizin yapmanız gereken yine ayı işlemler olacaktır.
İlginizi Çekebilir : Blog Sitem İçin Kitle Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Site yedeğini blog yazma aralığına göre oluşturun ve yedeğinizi mutlaka alın ve bilgisayarınızda veya harici harddiste saklayın. Eğer kişisel blog yazıyorsanız ani haftada veya 2 haftada bir veya ayda bir artık bu tamamen size kalmış.
Belirli arlıklarla yedek almak faydalı olur gerçekten. Ben birkez sorun yaşadım ve yedeğim yoktu. Sağolsun Host firmam kendileri insiyatif alıp yedek yüklediler.
Kesinlikle belirli aralıklarla yedek almak gerekiyor.
Host firmalarının bir çoğu bunun için yani site yedeğinin belli aralıklarla alınması için artı ücret istiyor. Bazıları da ücretsiz olarak devamlı alıyor.
Hosting alırken bu özelliğe de dikkat etmek gerekiyor bence, hosting firmasında bu özellik ücretliyse dahi hostinge dahil edilmesi gerekir bence.
Sadece wp için olması kötüymüş. Blogger in en kısa zamanda kendini biraz geliştirmesi lazım.
Blogger’da da site yedeği almak mümkün, içerikleriniz için ayarlar bölümünden tasarım için de tema bölümünden alabilirsiniz.
Merhaba Gökhan bey. Yedek, sadece o bahsettiğiniz 2 şekilde alınmaz. En güvenli yedek alma işlemi o bahsettiğiniz yöntemlerin ana kaynağından yedekleri temin etmekle olur. yedek alırken aracı yazılım ve donanımların arttırılması yedeğin güvenilirliğini azaltır. Veritabanı yedeği için phpmyadmin, portal dosya, eklenti vb içinse ftp dosyalarını doğrudan bilgisayara indirmek en güvenilir yedek alma şeklidir.
Merhaba Hasan bey.
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Her zaman sizi takip ediyorum ve bilgilerinizden çok fayda gördüm.Emeğinize sağlık
Rica ederim.
Değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim
Rica ederim.
Web siteniz çok güzel. Birçok içeriğinizi takip ediyoruz, emeğinize sağlık. Biz olarak, sizi takip ve tavsiye etmeye devam edeceğiz. Çok teşekkürler.
Rica ederim.
Hocam çok teşekkürler.
Rica ederim.