GenelKişisel

Koronavirüs İnsanlara Neler Öğretti?

Koronavirüs salgını dünyada ve ülkemizde bir çok insanın vefat etmesine neden oldu. Öncelikle koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dilerim. Bu yazımda koronavirüs nedeniyle insanların yaşadığı durumlardan ve bu durum karşısında insanların ne hale geldiği ile ilgili kişisel düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Önce Çin devletinde başlayıp zamanla bütün dünyaya yayınlan ve özellikle de 60 yaş üzerinde olan kişilerin ölmesine neden olan bir virüs aslında insanlara öyle şeyleri hatırlattı ki bazen diyorum neden sadece böyle günlerde insanlar böyle oluyor. Neden insanlar her zaman böyle değil diye kendi kendime soruyorum.

Koronavirüs Bize Neler Öğretti?

  • Allah’ın ne kadar büyük olduğunu, ölümün ne kadar yakın olduğunu. Aslında insanın ne aciz olduğunu, mesafenin kilometrelerde değil kalplerde olduğunu ve balona çıkmanın bile aslında bir anlamı olduğunu öğretti.
  • Daha temiz yaşamayı ve daha hijyen olmayı öğrendik. Bazen saatlerce boşuna akıttığımız ve kıymetini fazla bilmediğiniz suyun aslında ne kadar değerli bir şey olduğunu öğrendik.
  • İnsanların birbirine karşı davranışlarının, komşuluğun önemini öğretti.
  • Genelleme yapmıyorum ama bir çok genç insanın büyüklerimize karşı olan saygısını görmüş olduk. Yaşlılar için sokağa çıkma yasağı geldiğinde onların zor durumlarını videoya çekip bunu da sosyal medya sitelerinde paylaşıp alay edecek kadar ruhsuz, saygısız ve sadece kendini düşünen insanların olduğunu görmüş olduk.
  • Yaşlılarımızın için sokağa çıkma olduğu için, yaşlı komşusuna akrabasını boş bırakmayıp bir ihtiyaçlarının olup olmadığını soran gençlerimizin olduğunu da gördük ve buradan öyle insanları bütün kalbimle kutluyorum.
  • Belki de uzun süredir hiç aramadığımız, hal hatır sormadığımız akrabalarımızı yakınlarımızı arayıp hal hatır sormaya başladık.
  • Herkeste demiyorum ama bir çok kişiye dayanışma ve birlik olmayı öğretti. Herkes demedim, çünkü böyle durumlarda dahi sadece kendini düşünen yaşlı komşusuna bir ihtiyacının olup olmadığını soran insanlar var maalesef.
  • Ailemizin, sosyal ve toplumsal dayanışmanın, işbirliğinin ehemmiyetinin farkına vardık.
  • Daha çok kitap okumayı ve gazete okumayı öğrendik.
  • Böyle günlerde elindeki stokları fahiş fiyatlara satan marketleri de gördük, elindeki ürünleri bırakın fahiş fiyata satmayı hiç para almadan dahi ihtiyaç sahiplerine dağıtan marketleri de gördük.
  • Virüs korkusu ile sağlığımızla daha yakından ilgilenip, sağlığımız için iyi olan besinler tüketmeye başladık ve aslında sağlığımızın ne kadar kıymetli olduğunu öğrendik.
  • Bilim ve teknolojinin ne kadar önemli olduğunu ve bu konudaki çalışmaların ne kadar kıymetli olduğunu öğrendik.
  • Bazen sinirlenip bağırdığımız, hatta bazı kişiliksiz olanların saldırdıkları ve kavga ettikleri doktorlarımızın ne kadar değerli olduğunu öğrendik. Doktorların Polisimizin ve Askerimizin bizler için, sağlığımız için ellerinden geleni yaptıklarını ve onların olmazsa olmaz olduğunu görmüş olduk.

Üzerimize Düşeni Yapalım.

Dilerim ki bu koronavirüs denilen bela çok uzun sürmez, ülkemizde ve dünyada daha fazla kişinin canını almaz, umarım sonucu pozitif çıkan kişiler ve karantinada olan kişilerin sağlığı bir an önce iyi olur ve daha fazla can kaybı yaşamayız.

İlginizi Çekebilir : HES Kodu Nedir? Nasıl Alınır ve Nerelerde Kullanılır?

Lütfen bizlerde birey olarak ve toplum olarak üzerimize düşeni yapalım. Dışarıda işimiz yoksa lütfen dışarıya çıkmayalım ve kalalım. Çünkü bu hem sizin sağlığınız hemde çevrenizdeki insanların sağlığı için çok önemli. Bende virüs yok, bana virüs bir şey yapamaz gibi düşünceler ile kendinizi kandırmaya çalışmayın lütfen.

Eğer çevrenizde özellikle de yaşlı ve bakıma muhtaç insanlar varsa lütfen onları göz ardı etmeyelim ve onların ihtiyaçlarını elimizden geldiği kadar karşılamaya çalışalım. En azından günde bir defa bile olsa bir şeye ihtiyacı olup olmadığını soralım. Eğer biz gençler şimdi yaşlılarımıza nasıl davranırsak bizlerde yaşlandığımızda gençlerde bize aynı şekilde davranır lütfen bunu unutmayalım.

İlginizi Çekebilir : Corona Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Ekonomiye Etkileri Nelerdir?

Yaşlıların videoları çekip onlarla alay etmeyelim. Onların videolarını paylaşıp sanki çok iyi bir şey yapıyormuşuz gibi onları rencide etmeyelim. Unutmayalım bizler şimdi genç olabiliriz ama bir gün bizlerde yaşlanacağız ve kendimize yapılmasını istemediğimiz hiç bir şeyi başkasını yapmayalım. Toplum olarak bu zor günleri hep birlikte atlatmaya çalışalım.

Burada kişisel düşüncelerimi paylaşmak istedim. Ülkemizin bu zor günlerinde birey olarak ve toplum olarak elimizden geleni yapalım, uyarıları dikkate alalım ve görevli insanların, doktorların, polisimizi ve askerimizi yormayalım. Eğer gerçekten çok önemli değilse veya en azından belli bir süreliğine internetten sipariş vermemeye dikkat edelim. Çünkü o siparişi size getirecek olan kargocu da sonuçta insan, onun sağlığını da düşünelim.

İlgili Makaleler

32 Yorum

  1. Umarım insanlık bu felaketten dersler çıkarır. Bir an önce bu günlerin geçmesi dileğiyle. Ben de yazdıklarına katılıyorum.

  2. İnsanın “nankör” oluşunun hepsinin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bu tehlikeye alışıldığında ve bu virüsün de, influenza gibi sıradan bir hale geldiğinde insan bu “ders”lerin de tamamını unutmuş olacaktır. İnsanın bu fani dünyadaki terk derdi maalesef ki kapitalizmin dayattığı yükselme şan şöhret ve para pul mal mülk hırsıdır…

    1. Umarım öyle olmaz ama evet bir süre sonra insanlar maalesef ki artık ne olacaksa olsun diyerek tedbir almayı bırakacaklardır.

  3. Koronavirüs bize neler öğretti başlığı altındaki düşüncelerin eminim ki hepimizin düşüncesi, çok güzel tespitler. Bu süreci sorunsuz atlatmak için de hepimiz üzerimize düşenleri yapmalıyız.

  4. Önce temiz olmayı, sonra insan canının ne kadar önemli olduğunu ve bütün geri kalan her şeyi unuttuğunu. Herkesin evinde ekmek yapabildiğini, erkeklerin yemek yapmakta ne kadar becerikli olduğunu öğretti. :)

    1. Aynen, insanın istedikten sonra veya zorda kaldıktan sonra bazı şeyleri yapabileceğini de görmüş olduk.

  5. Ben bu hastalığın kısa vadede çözülebileceğine inanmıyorum. Minimum bir yıl olarak görüyorum. Şu an aşısı bulunsa bile bunun yaygın olarak kullanımı ve testleri yan etkileri vs zaten 1 yılı bulacaktır. Umarım bu felaket en kısa zamanda çözülür diye diliyorum bende fakat hiç düzeleceğe benzemiyor.

    1. İnşallah en yakın zamanda çözüme kavuşur. Ama dediğiniz gibi aşı bulunsa dahi kullanıma geçmesi en az 6 ay veya 1 yılı bulacaktır. Allah her şeyin beterinden korusun inşaallah.

  6. Sizi sürekli takip ediyorum, yorum yazmak bugüneymiş, elinize sağlık, sıkılmadan okudum.

  7. Covid-19 ‘dan sonra hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlıyoruz.Farklı bir Dünya bizi bekliyor..

  8. Özellikle evden çalışmanın zevkini bize öğretti, örneğin benim gibi blog yazanların işine geldi bu karantina günleri. Ama ben diyorum ki virüs gitsin de yeter ki sırtımızda taş taşıyalım…

    1. Evet aynen, virüs gitsen de gerekirse bir süreliğine daha da fazla çalışırız sorun değil :)

  9. Corona bize umarım çok şey öğretmiş olur çünkü insanlık tarihi hastalıklarla dolu inş. bir daha böyle şeyler yaşamayız.

  10. Hocam güzel bir çıkarım olmuş. Ama ne yazık ki bazı şeyleri başımıza kötü şeyler gelince anlıyoruz ya da krizi fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Sonumuz hayır olsun. İnşallah daha fazla kayıp vermeden bu günleri de geride bırakırız.

  11. Corona aslında insanların birbirinden uzak olmasını gerektiren bir hastalık. Fakan insanlar corona salgını sonrası birbirini daha iyi anladı ve daha çok yaklaştı..

  12. Bir virüsten öteydi yaşadıklarımız.
    Her haliyle bir sınav, her haliyle tefekkür vesilesi..
    Herkes kendi çapı kadar nasipleniyor..

    1. Aynen, nasipleniyor ve nasiplenmeye de devam ediyor.
      İnşallah en kısa zamanda, dünya bu virüsten kurtulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu