Blog İpuçlarıTanıtım

SEO Uzmanı Nasıl Olunur? SEO Uzmanı Olmak İçin İlk Adımlar

Dijital pazarlama ve SEO becerilerine olan talep hızla artıyor ve başarılı SEO uzmanlarına sahip işletmeler kısa bir süre içinde büyük başarı elde edebiliyor. Ancak başarılı bir SEO ekibi veya uzmanı olmadan bunu yapmak çok zor.

Neden mi?

Çünkü arama motoru optimizasyonu uzmanları, ortalama bir web sitesindeki trafiğin yarısından fazlasını siteye çekmekle sorumlu. Bu da web sitesindeki tüm ziyaretçilerinin yaklaşık %51’ine denk geliyor. SERP’lerde ilk beş sırayı almayı başaran sitelerin, tıklamaların tahmini olarak %68’ini aldığı göz önüne alındığında, üst sıralarda yer almanın işinizin büyütmek ve gelir üzerinde muazzam bir etkisi olacağı garanti.

Kulağa zor gibi geliyor olabilir, fakat bir SEO uzmanının görevi tam olarak bu.

Organik arama, kullanıcı amacına odaklanması nedeniyle dijital pazarlamanın kalbi ve bu bir SEO uzmanını son derece önemli bir dijital pazarlamacı rolü haline getiriyor.

SEO Uzmanında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir SEO uzmanı olmak için hangi becerilere sahip olmanız gerektiğini aşağıda sizin için listeledik:

  • SEO uzmanları, SEO becerilerini ve deneyimlerini kapsamlı bir şekilde anlayarak büyümeyi yönetebilir. Arama sonuçlarının 1. sayfaya ulaşması için teknik SEO uzmanlığına ihtiyacınız olacaktır.
  • Bir SEO uzmanının yönettiği web sitelerindeki olası zorlukları görmesi gerekir. Bir web sitesinin sayfalarını karakterize etmek için uygulayabileceğiniz kod olan yapılandırılmış veriler, içeriğinizi arama motorlarına açıklamak için çok daha faydalı bir tekniktir. Yapılandırılmış veriler, Google’ın bir web sitesinde ne olduğunu analiz etmesine izin verdiğinden, içeriği ziyaretçilere yararlı ve ilginç bir şekilde sunabilir.
  • Bir SEO uzmanı sürekli değişen arama motoru sıralamalarının önemini göz önünde bulundurarak web sitelerinin en iyi görünürlüğü elde etmesi için teknik sorunları çözmelidir. Teknik SEO becerileri arasında web analitiği, H1, başlık etiketi, Meta etiketler, XML site haritaları, robots.txt ve tarama sorunlarını düzeltme yeteneği bulunur.
  • SEO’da gerekli olan en değerli dijital olmayan yetenek, muhtemelen eleştirel veya yaratıcı düşünmedir. SEO’nun sürekli değişen doğası nedeniyle, kalıpların dışında düşünme ve yeni fikirleri denemekten korkmama yeteneği, asla modası geçmeyen önemli bir beceri olacaktır. Sonuç olarak, bir SEO uzmanının üzerinde çalıştığı web sitelerindeki olası zorlukları görebilmesi çok önemlidir. Bunu, rakip araştırması yaparak ve birkaç ana rakibiniz için neyin başarılı olup neyin olmadığını belirleyerek başarabilirsiniz.
  • Google, web sitelerini değerlendirme şeklini sürekli değiştiriyor ve değişikliklerin hızlı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde kazançlarınızı kaybetme riskiniz var. Belirli bir durumda farklı kişilere danışmak zorunda kalmadan en iyi seçeneği  uygulama süreci, tüm SEO profesyonellerinin sahip olması gereken iyi bir beceridir.

SEO Uzmanı Olmak İsteyenler Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır? SEO Uzmanı Olmak İçin Eğitim Gerekli Mi?

Çoğu işletmenin şirket içinde kendi SEO ekipleri var ya da bir SEO ajansından hizmet alıyorlar. Fakat bu kişileri işe alırken herhangi bir eğitim şartı istenmiyor. Sadece arama motoru optimizasyonu konusunda kendinizi ne kadar iyi yetiştirmiş olduğunuz göz önüne alınıyor.

Durum her ne kadar böyle olsa da, SEO ile ilgilenen çoğu kişi web geliştirme ile ilgili, fakat SEO uzmanı olmak için yazılım bilmeniz gerekmez. Çevrimiçi müşterileri sitenize nasıl çekeceğinizi bilmeniz bu rolü üstlenmeniz için yeterlidir.

Yazılım bilmeniz gerekmez dedik, çünkü SEO’nun temeli çok karmaşık değildir. Web’de bu konuyla ilgili çok fazla öğretici video, kılavuz ve makale vardır. Bu materyallerden somut kuralları öğrendiğiniz ve SEO araçlarını kullanmayı bildiğiniz sürece, arama motoru optimizasyonunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Tabii sadece temel mantığı öğrenip, araçları kullanmanız size çok fazla başarı getirmez. Sürekli güncellen Google algoritmalarına adapte olmanız ve her güncellemenin üzerinde çalıştığınız web sitelerini nasıl etkileyeceğini bilmeniz gerekir. Bu strateji doğru kurgulayabilirseniz, sektörünüzde uzman bir SEO’cu olabilirsiniz.

Peki bu strateji geliştirme pratiğini nasıl elde edebilirsiniz?

SEO ile ilgileniyorsanız, mutlaka kendi oluşturduğunuz web siteleriniz vardır. Bu web sitelerinde Google’ın güncellenen algoritmalarını test edebilir, yaptığınız testler sonucu işe yarayan stratejileri çalıştığınız marka web sitelerine de uygulayabilirsiniz.

Algoritmaları doğru anlamaya başladıysanız, odaklanmanız gereken konulardan bir diğerinin de içerik olduğunu bilmelisiniz. Arama motorları için içeriği anahtar kelimelerle optimize etmek ne kadar işinizi kolaylaştıracak olsa da, içeriğinizi anahtar kelime odaklı tutmadan okuyucuya fayda sağlayacak şekilde optimize ederseniz, daha iyi bir SEO uzmanı olabilirsiniz.

En Kısa Sürede Nasıl SEO Uzmanı Olursunuz?

Bir SEO uzmanı olmak için herhangi bir eğitim almanız gerekmediğini yukarıda belirtmiştik. Kendinizi SEO konusunda uzmanlarca hazırlanmış materyallerle geliştirerek siz de uzman bir SEO’cu dönüşebilirsiniz. Fakat sadece internetteki kaynaklar uzman bir SEO’cu olmanız için yeterli olmayacaktır. Her işte olduğu gibi SEO’da da pratik yapmanız gerekir.

Peki pratiği nasıl yapacağım diye soruyorsanız, cevap tabii ki birlikte çalıştığınız müşteri web siteleri değildir. Google’ın sürekli değişen algoritmalarını deneyimlemek için en iyi alan kendi oluşturduğunuz web siteleridir. SEO çalışmalarınızı deneyimlemek için daha önce kendi web sitelerinizi oluşturmadıysanız, web sitesi oluşturmanın birçok ücretsiz veya düşük maliyetli yolu vardır.

WordPress kullanmayı biliyorsanız, hemen oluşturacağınız web sitesi için bir alan adı ve hosting planı satın alarak işe koyulabilirsiniz.

Oluşturduğunuz siteleri belirlediğiniz anahtar kelimelerde her geçen gün daha iyi bir yere getirebilir ve rakiplerle rekabet edebilir hale gelebilirseniz, bu ileride iyi bir SEO’cu olacağınızın kanıtıdır.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. tamamen yazılı bilgiler hariç biraz da deneme yanılma yöntemiyle ve akıl yürütmeyle de güzel sonuçlar alınabilinir

  2. Eline sağlık abi. Önüne gelen artık seo uzmanıyım diye çıkıp bir şeyler yapmaya çalışıyor. İki tane meta kodu ekleyen kendini seo uzmanı ilan ediyor. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş eline sağlık tekrar :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu