Blog İpuçları

Blog Siteniz İçin Yapmanız Gereken 6 Harika İpucu

Gerek işletmenizin web sitesi olsun, gerekse e-ticaret siteniz olsun veya kendiniz için oluşturduğunuz kişisel blog sitesi olsun hiç fark etmez, eğer blog siteniz yavaş ise rakiplerinizden geridesiniz demektir. Çünkü günümüzde web sitelerinin aranma hacimlerine baktığımızda büyük bir çoğunluğun mobil cihazlardan geldiğini görebiliriz. O yüzden rakiplerimizden önde olmak istiyorsak bunun için yapmanız gerekenler var. Bu yazımda web sitemizi hızlandıracak ve güvenceye alacak bir kaç uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Blog Siteniz İçin SSL Sertifikası Edinin

Eğer bir e-ticaret siteniz varsa zaten SSL sertifikası olmadan satış yapmanız pek mümkün değil, çünkü internet üzerinden alışveriş yapan bir çok kişi buna çok dikkat ediyor. Blog yazıyor olsanız dahi blog sitenizde ücretli veya ücretsiz SSL Sertifikası olmasına özen gösterin. Çünkü SSL Sertifikası olmayan siteler arama motorlarında her zaman sonraki sayfalarda çıkar. Çünkü Google arama yapanlara güvenli sayfaları ilk sıralarda sunar. O yüzden sitenizin mutlaka ama mutlaka bir SSL sertifikası olsun. SSL sertifikası sitenizi güvende tutmakla kalmaz ayrıca sitenizin ön sıralarda çıkmasını da sağlar, yani sitenizin SEO sıralamasını yükseltir.

Blog Sitenize Yüklediğiniz Görselleri Optimize Edin

İçeriklere yüklediğiniz görseller dosya boyutu olarak ne kadar büyük olursa sitenin açılış hızını o kadar çok etkileyecektir. Örnek veriyorum oluşturduğunuz içeriğe 2 MB büyüklüğünde bir resim yüklerseniz siteniz açılırken çayınızı doldurup çay içersiniz ancak o zaman açılır siteniz :) tabi ki şaka yapıyorum yani bu kadar uzun sürmez tabi ama oluşturduğunuz içeriğe 50 KB boyutunda bir resim yüklerseniz, 2 MB yüklediğinize göre oldukça kısa sürede açılacaktır sayfanız.

İlginizi Çekebilir : Blog Yazmaya Başlamadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 4 Soru

Fotoğraf makineleri ile veya telefonlar ile çekilen fotoğraflar genellikle MB olarak biraz büyük olabiliyor. Özellikle de Profesyonel fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflar fotoğrafın durumuna ve ışığa göre yaklaşık 15 MB dahi olabilir. Peki böyle olduğunda görsellerin boyutu nasıl düşürülür, çok kolay bunu yapan yani dosya boyutunu düşüren online siteler var. Örneğin tinypng.com gibi sitelerde fotoğraflarınızın boyutunu düşürebilirsiniz hemde fotoğraf kalitesi hiç bozulmadan yaklaşık % 60 – % 70 oranında dosya boyutunu düşürebilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum. Dosya boyutu çok yüksek olan görseller yüklememeye çalışıyorum.

Blog Siteniz İçin Uygun Hosting Kullanın

Evet blog siteniz için uygun olan hosting kullanmak hem ziyaretçi açısından hemde sitenizin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Sitenizin aylık trafik oranına göre ve dosya boyutlarınıza göre hosting kullanmalısınız, şöyle ki eğer aylık trafiğiniz 100.000 ziyaretçi ise siz aylık 50.000 ziyaretçi ile sınırlı olan hosting alırsanız ilk 50.000 kişi sitenize girdikten sonra diğer ziyaretçiler sitenize girdiğinde aylık trafik limitiniz dolduğu için ziyaretçiler siteye girdiklerinde hata mesajı alırlar.

İlginizi Çekebilir : Satışlarınızı Artıracak E-Ticaret Trendleri

Ayrıca bu durum Google açısından da yani SEO açısından da olumsuz bir durum. Eğer blog yazıyorsanız ve blog yazmaya yeni başlıyorsanız, başlangıç paketleri sizin için yeterli olacaktır. Fakat ziyaretçi sayınız yüksek ise daha büyük hosting paketlerine geçmenizde fayda var. Hatta eğer bütçeniz imkan veriyorsa VPS hosting kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca hosting alırken dikkat etmeniz gereken diğer konuları da aşağıda belirteceğim.

VPS Hosting Nedir? Virtual private server (VPS), fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden çok sunucuya bölünerek kaynakları en verimli şekilde kullanmasını sağlayan yapıdır. Her VPS birbirinden bağımsız ve adanmış bir sunucu gibi çalışır. Kendine ait disk alanı, IP adresi, hafızası, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları vardır. Genellikle küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından web site barındırma, radyo yayını sağlama, kontrol paneli ve diğer web yazılımlarını (script) tutma amaçlarıyla kullanılırlar. Kaynak : Wikipedia

Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler.

RAM boyutu: RAM boyutu web sitenizdeki sayfaların açılma hızını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle yazılımınız için gerekli kaynak kullanımını belirlemeniz ve buna göre paket seçimi yapmanız gerekmektedir. İşlemci paylaşımı: İşlemci hızı da tıpkı RAM boyutu gibi web sitenizin yüklenme hızını direkt etkileyen faktörlerdendir. Yoğun zamanlarda kısıtlama olup olmadığı da yine dikkat etmeniz gereken konulardan biridir.

Hosting lokasyonu: Hedeflediğiniz kitleye göre lokasyon seçmeniz gerektiği için eğer Türkiye’yi hedefliyorsanız, hosting lokasyonunuzun Türkiye olmasına dikkat edin.

Disk alanı: Yükleyeceğiniz dosyalara göre uygun bir disk alanı seçmeniz gerekiyor. Alınacak yedekleri de düşünerek, mevcut boyutun 2-3 katı bir disk alanı sizin için yeterli olacaktır. Platform: Hosting platformları Linux ve Windows olmak üzere iki çeşittir. PHP yazılım Linux’a, asp ise Windows’a aittir.

İlginizi Çekebilir : Blog Yazısı Nasıl Yazılır 8 Maddede Başarıyı Yakalayın

E-mail: Kaç adet e-mail hesabı açmak istiyorsanız ona göre bir hizmet almalısınız çünkü her hosting firması, paketlere farklı e-mail hizmeti verir. Teknik destek: Bu da en az dikkat edilen ama en önemli olan konulardan biridir. Evet, seçtiğiniz paket çok güzel. Peki ya teknik destek? Zor bir durumda kaldığınızda veya bir sorunu çözemediğiniz de kısa sürede ulaşabileceğiniz teknik bir ekip olacak mı?

Ekstra özellikler: Bu özellikler, WordPress, Joomla gibi farklı içerik altyapıları kullanan veya web sitesine göre farklı beklentileri olan kullanıcılara göre çeşitlenebilir. Önemli olan, ihtiyacınızı belirleyip ona göre talepte bulunmanızdır. Gelecekteki imkanlar (Genişletilebilme): Diyelim ki 1 GB disk boyutu ve e-mail vb. temel özelliklerle hosting hizmeti almaya başladınız. Ancak işinizi büyüttünüz ve ekstra hizmetlere ihtiyaç duydunuz. Seçtiğiniz firma size bunu sağlayabilecek mi?

Firma: Hosting alırken firma seçimi belki de en önemli seçeneklerden bir tanesidir. Seçeceğiniz firma, sizi dijital dünyaya taşıyacak, web alanında var olmanızı sağlayacaktır. Firma seçiminde önceliğiniz ücret olmamalıdır. İlk olarak sunulan hizmetleri, firma yorumlarını, firmanın size sağlayabileceği imkanları iyi araştırmanız gerekir.

Her Eklentiyi Kurmaktan Kaçının

Genelleme yapmıyorum ama maalesef biz toplum olarak biraz meraklı bir toplumuz, İnternette veya forum sitelerinde gezerken herhangi bir wordpress eklentisi ile karşılaştıınız diyelim, acaba bu eklenti ne işe yarıyor, neler yapıyor hemen kurayım da bir bakayım demeyin. Önce eklenti ile ilgili açıklamaları okuyun. Zaten açıklamaları okuduğunuzda eklenti ile ilgili bilgiye sahip olacaksınız belki kurmanıza dahi gerek kalmayacak. Belki de sizin işinize hiç yaramayacak bir eklenti olduğunu anlayacaksınız. O yüzden lütfen eklenti kurmadan önce özellikle de hiç bilmediğiniz daha önce adını duymadığınız eklenti kurmadan önce mutlaka eklenti ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışın.

Neden her eklentiyi kurmayın diyorum; Öncelikle fazla eklenti demek sitenizin biraz daha yavaşlamasına neden olmak demektir. Yani gereğinden fazla eklenti kullanmak sitenizi yavaşlatabilir. Zaten bir tema yüklediğinizde tema yapımcısı eklenti ile kullanılabilecek temaları da tema içine yüklüyor size sadece aktif etmek kalıyor. Diğer bir nedense; Her eklentinin güvenilir olmaması, genelleme yapmıyorum ama günümüzde o kadar çok kötü niyetli insanlar var ki bu sadece ülkemizde değil dünyada da böyle maalesef.

Eklenti kodlamasını bilen bazı kişiler, insanların internet sitelerini ele geçirmek için bir takım eklentiler üretip bedava olarak piyasaya sürüyor. Az önce dediğim gibi meraklı olan kişiler eklenti açıklamasını hiç okumadan, eklentinin puanına bakmadan, eklentiyi daha önce kaç kişinin indirmiş olduğuna bakmadan hemen eklentiyi yüklüyor, böylece eklenti aktif edildiğinde eklenti içinde, eklentiyi kodlayan kişinin koymuş olduğu bir takım kodlar, internet sitesi ile ilgili bazı bilgileri eklenti sahibinin görmesine neden olabilir veya eklenti içine istenmeyen sitelerin linkleri eklenerek eklenti aktif edildiğinde sitenizin herhangi bir yerinde örneğin footer bölümünde veya sidebar kısmında istenmeyen sitelere link vermiş olursunuz hemde hiç farkında olmadan.

Bu Durumun Aynısını Yaşadım. Blog işlerine ilk başladığım yılllardı sanırım 10 yıl kadar olmuştur. O zaman deneme amaçlı siteler kuruyordum ve wordpress şu andaki kadar gelişmiş değildi eklentinin ne olduğunu öğrenmek için eklentiyi kurup ne işlere yaradığına bakardım. İnanın az önceki yazdığım durumun aynısını yaşadım. Bir eklenti kurmuştum ve sitenin bazı bölümlerinde istenmeyen kötü sitelere link çıkışları oluyordu, sayfa kendi kendini yeniliyordu, sonra bütün siteyi silip tekrar kurmuştum. Ben o zamanlar blog yazmadığım için bir kaybım olmamıştı ama blog yazan arkadaşlar ki inşallah yaşamazlar ama böyle bir şey yaşarlarsa gerçekten kötü olur .

Blog Siteniz İçin Göz Yormayan Sade Bir Tema Kullanın.

Göz yormadan ve sade temalar kullanıcılar tarafından her zaman daha çok sevilmiştir. Belki daha önceki yazılarımda da yazmışımdır, kendinizi her zaman ziyaretçi yerine koyarak düşünün. Örneğin blog siteniz de insanların görmek istemediği yerlerde reklam varsa veya sağdan soldan açılan abone ol eklentileri veya sonraki yazı şu belki de bunu da okursun gibi uygulamalar ziyaretçinin sinirlenmesine ve bir daha sitenize gelmemesine neden olabilir.

Çünkü ziyaretçinin istediği, aradığı bilgi sadece sizin sitenizde yok örnek veriyorum Google’a kişisel blog nedir? diye yazsanız karşınıza aynı konuları anlatan Türkçe ve İngilizce belki milyonlarca bilgi çıkar. İşte o yüzden ziyaretçi sitenize ilk girdiğinde onu sitenizde tutmak için bunları yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.

Bu konuda şimdilik aklıma gelenler bu kadar, eğer sizde kendi düşüncelerinizi benimle ve diğer ziyaretçiler ile paylaşmak isterseniz yorum bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yazımda blog siteniz diyerek bahsettim ama burada anlattıklarımı sadece blog siteniz için düşünmeyin işletmenizin web sitesi de olabilir veya e-ticaret sitenizin blog sitesi olabilir yine aynı kuralları yapmak sizin adınıza çok iyi olacaktır.

İlgili Makaleler

43 Yorum

  1. Ben de fotoğraflarımı makinede çektiğim için genellikle MB yüksek oluyor ister istemez.Photoshop programında küçülterek kullanıyorum.
    Eklenti konusunda çok haklısınız dikkat etmek gerekiyor olur olmaz eklentiyi bloğa yapistirmamak lazım..
    Blog işi zamanla bilgi sahibi oldukça gelişen bir şey..Bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim :)

  2. Okurken tüm anlattıklarını çek etme imkanım oldu, birçoğuna dikkat ediyormuşum,buna sevindim. SSL sertifikam var fakat birçok ünlü otoriter sitede yok, neden acaba. Onların yerine başka şeyler mi kullanıyorlar.

    1. SSL sertifikası yerine başka bir şey kullandıklarını sanmıyorum. Demek ki pek önemsemiyorlar. :)

    1. Evet maalesef ki okuma oranları çok düştü, bunun nedeni bana göre, sosyal ağlardan dolayı oluyor, çünkü insanlar ( Genelleme yapmıyorum ) artık yeni bir şeyler öğrenmek yerine, zamanlarını anlık olarak geçirmeye çalışıyor. Diğer bir nedeni ise artık hemen hemen herkesin blog yazması.

  3. Merhaba Gökhan ağabey.
    Blog yazarları için yine çok faydalı bir yazı yazmışsın. Benim blog sitem yoktur ama yazılarını gerçekten severek takip ediyorum.

    Blog siteniz ile ilgili detaylı ve bilgilendirici yazın için teşekkür ederim Gökhan ağabey.

  4. Resim küçültme sayfasına bakacağım bu güzel bilgiler çok işimize yarıyor teşekkürler ☺️

  5. bazılarını yapmıştım ama bazılarını hiç bilmiyordum bile teşekkürler uygulayayım.

  6. Bunları yapanlar kazanıyor Gökhan hocam.
    Severek takip ediyoruz. Güzel bilgiler veriyorsun

  7. Eline sağlık abi güzel bir yazı olmuş :) Açıkçaı biraz WordPress için olmuş ama biz blogger kullanıcılarını olarak küstük :) :)

    1. Teşekkür ederim Ali kardeşim. Maddelerin bazıları wordpress için olsa da bazıları da blogspot kullananlar için :)

  8. Çok güzel ipuçları vermişsin Gökhan. Gerçekten bu tip ufak tefek detaylarla blog sitemizi daha iyi yere getirmek elimizde

  9. Gökhan hocam ben bu söylediklerinizin hepsine azami öenm gösteriyorum sadece sssl kaydım yok zaten ticari bir sayfa da değil para kazanmıyoruz Allah’a şükür hersene bol bol para harcıyoruz sıkıntı yok ama yeni arkdaşlara faydalı olacağı kesin teşekkürler.

    1. Rica ederim.
      SSL sertifikanız var zaten hocam. Google, blogspot kullanıcılarına bunu ücretsiz olarak sağlıyor.
      Zaten sitenize girdiğimde SSL sertifikanızın olduğunu görüyorum.

  10. Blog kullanmak ile kaliteli blog kullanmak arasındaki ince çizgiyi çok güzel kaleme almışsın Gökhan.
    Blog sitesi için yapmamız hereken 6 ipucu aslında siteyi çok daha farklı bir noktaya taşımanın da sırrı.
    Görüntü boyutunu küçültmek, sayfa yüklenme hızını arttırmak noktasında da çok etkili. Ben öğrendiğimde çok işime yaramıştı. Yavaş yavaş öğrendiğim, hala öğrenmeye devam ettiğim noktaların şuan toplanmış halde bir yazıya aktarılmış olması özellikle yeni başlayan, yeni başlayacak olan tüm blog yazarlarının çok işine yarayacaktır.
    Çünkü iyi bir blog kullanmak iyi bir yazar olmanın da anahtarı. Yazar memnun olmadıkça, mutlu olmadıkça, içine sinmedikçe uzaklaşıyor süreçten.

    Dilerim verdiğin ipuçları tüm blog sahiplerinin işine yarayan, işini kolaylaştıran bir yazı olarak karşılarına çıkar. Kalemine sağlık.

    1. Teşekkür ederim.
      Umarım blog yazarlarının işine yarayan faydalı bir içerik olmuştur.

  11. Blog siteleri için oldukça faydalı bir içerik hazırlamışsınız Gökhan bey. Elinize sağlık.
    Özellikle blog yazmaya yeni başlayan arkadaşlar için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim.

  12. Yazınız çok detaylı olmuş yakında bende blog yazmaya başlayacam yazılarınızdan çok faydalanacağım.

  13. “Blog Sitenize Yüklediğiniz Görselleri Optimize Edin” adlı maddede eğer haber tarzı bir site kuracaklarsa “CND” çok önemli mutlaka cdn kullanmalarını öneririm

    1. Evet kesinlikle, CDN gerek site hızı açısından, gerekse kullanıcı açısından çok önemli.
      Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

  14. Emeğinize sağlık buda detaylı ve açıklayıcı bir paylaşım olmuş benimde blogspot uzantılı bir blogum var bir kaç sorum olucakdı yardımcı olabilirmisiniz

    1. Teşekkür ederim.
      Biraz, hatta baya geç yazdım ama kusura bakmayın bir kaç yıldır. Blog sitemle hiç ilgilenemedim o yüzden yorumlarınızı görmemiştim. Ama artık elimden geldiği kadar ilgilenmeye çalışacağım.

      Sorularınızı sorabilirsiniz.

  15. Usta bende yeni başlıycam bu blog işine inşallah bilgi alma amaçlı bloguna baktım faydalı bilgiler var teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu