GenelKişisel

Tanzim Satış Nedir? Gerçekten Çözüm Olur mu?

Son günlerde tanzim satış cümlesini sıkça duymuş olabilirsiniz çünkü her gün haberlerde sıkça karşılaşır olduk. Peki ama nedir bu tanzim satış, ekonomiye gerçekten faydası olur mu? kalıcı çözüm müdür? Bu yazımda tanzim satışlar ile ilgili düşüncelerimi yazmak istiyorum. Fakat öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki burada yazacaklarım tamamen benim kendi kişisel düşüncelerim. Lütfen siyasi olarak algılamayın.

Tanzim Satış Nedir?

Öncelikle tanzim nedir onu anlayalım.Temel amacı satıcı fiyatlarının yükselmesini önlemek ve bazı malların tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak olan tanzim satış, belediye veya kamu kuruluşları tarafından yönetilmektedir. İşte, tanzim satış nedir sorusunun cevabı
Tanzim, kelime manasıyla düzen verme ve yoluna koyma anlamı taşımaktadır. Tanzim satış ise Türkiye’de 1973 yılında Tansa adı ile satışa başlamıştır.

Devlet zaman zaman özellikle ürün fiyatlarının çok yükseldiği zamanlarda böyle kararlar alarak tüketicinin ürünleri ucuza almasını sağlamış. Fakat kalıcı çözüm olmuş mudur? bana kalırsa kalıcı çözüm olacağını sanmıyorum. Örnek veriyorum Portakal tüccarda yani üreticide 2 lira olsun o portakal Hatay’dan İstanbul’a veya Ankara’ya gidene kadar yani alıcıya ulaşana kadar nasıl 8 lira oluyor derseniz hemen anlatayım.

Portakalın marketlerde veya pazarlarda 8 lira olmasının nedeni aradaki komisyoncular, komisyoncular derken onları suçlamıyorum lütfen yazıyı okumaya devam edin. Komisyoncuların yaptıkları masraflardır. Peki bu masraflar nelerdir bildiğim kadarını yazayım. Nakliye ücreti, işçi ücreti, akaryakıt ücreti, KDV vergisi, derken üreticide 2 lira olan portakal tüketiciye 8 liraya sunuluyor.

İlginizi Çekebilir : Ne Ekersen Onu Biçersin

Peki ama Devlet aynı ürünü nasıl oluyor da 4 – 5 liraya satıyor. Devlet, Portakalı üreticiden yine aynı fiyata yani 2 liraya alıyor. Ürünü tarladan, bahçeden alıp direk tüketiciyle buluşturuyor. Yani yine nakliye ücreti ödüyor, akaryakıt ücreti ödüyor, işçi ücreti ödüyor. Peki bu durumda Devlet zarar mı etmiş oluyor. Bence evet zarar ediyor. Yani tanzim satış noktaları gerçekten çözüm olur mu? belki bir süreliğine evet marketlerde fiyatların düşmesine neden olur ama bu kalıcı çözüm müdür? hiç sanmıyorum. Çünkü benim düşünceme göre Devlet bu işten hem zarar ediyor. Hemde nereye kadar sürdürülebilir? Peki bunun için ne yapmak gerekir, yani ürünlerin sebze ve meyvelerin fiyatlarını düşürmek için neler yapılabilir gelin birlikte bunlara bakalım.

Tanzim Satışlara İhtiyaç Olmaması İçin Neler Yapılabilir?

Ben ekonomi uzmanı falan değilim. Fakat bazı şeyleri zamanında yapmak sonradan oluşabilecek hataları önleyebilir. Tanzim satışlara ihtiyaçların olmaması için yapılması gerekenleri maddeler halinde yazmak istiyorum.

  • Öncelikle insanlar memleketlerinden neden göçüyor bunun araştırılması gerekiyor bence. Çünkü özellikle köylerdeki çiftçilerimiz tarım yapamadıklarında geçinmek için mecburen büyük şehirlere göç ediyor. Büyük şehirlerdeki insan sayısı da çoğaldıkça işsizlik oranı artıyor. İşsizlik oranları da arttıkça kapkaç ve hırsızlık olayları da çoğalıyor.
  • İnsanların neden üretim yapamadıkları araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır ve tarım politikaları geliştirilmelidir.
  • Yerli tohumlar kullanılmalı, çiftçiye her imkan sağlanmalıdır. Bugün çiftçi bir ürün yetiştirecek olsa, yetiştireceği ürünün tohumu bile başka ülkelerden geliyor.
  • Devlet çiftçiyi destekleyecek geniş kapsamlı politikalar üretmeli, çiftçiye düşük faizli krediler verilmelidir. ( Evet şu anda çiftçiye krediler veriliyor belki ama kredilerin bir çoğu gerçekten üretim yapacak çiftçiye ulaşıyor mu? sanmıyorum.)
  • Tüketim ihtiyacına göre ürün yetiştirilmeli. Devlet, bu kontrolü yapmalı.
  • Tarımı geliştirmek adına bahçelerde ve tarlalarda damlama sistemi kullanılmalıdır. Böylece yetiştirilen ürün hem çok daha kaliteli olur. Hemde daha az su kullanılmış olur.
  • Çiftçi, organik tarıma teşvik edilmelidir. Organik tarım yapıldığında yani toprağa zehirler sıkılmadığı zaman toprak daha kaliteli ürünler yetiştirir. Belki az olur ama daha kaliteli olur.
  • Devlet, köylerde çiftçilerin ürünlerini alıp değerlendirecek kuruluşlar yapmalı.
  • Kooperatifler daha aktif olarak çalışmalı, üreticiye tam destek verilmeli, küçük üreticilerin büyümeleri sağlanmalı, büyüklerin ise markalaşması sağlanmalıdır.

İlginizi Çekebilir : Yaşam Muhasebesi

Bunlar yapılabilirse hem ülkemizdeki işsizlik sorunlarının bir kısmı çözülmüş olur. Hemde kendi ürünlerini üreten bir ülke olabiliriz. Şunu tekrar belirtmek istiyorum. Belki yukarıdaki yazdıklarımın bir çoğu zaten yapılıyor olabilir. Fakat yetersiz kalıyor ki şu anda bir çok tarım ürününü yabancı ülkelerden alıyoruz. Umarım ilerleyen günlerde kendi ürünlerini üreten bir ülke oluruz. Tanzim satış konusundaki ve tanzim satışlarına ihtiyaç olmaması için neler yapılabilir konusundaki benim kişisel düşüncelerim bu şekilde. Eğer sizinde eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum bölümünde benimle paylaşın.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Sonunda birisinden aklı başında bir bakış açısı ile bu konuyu okudum. Kalemine sağlık hocam.

  2. Her kelimesine katılıyorum. Tanzim satışı nedir ? Çok güzel anlatılmış. Ama asıl yapılması gereken keşke sizin de dediğiniz gibi uygulanabilmiş olsa …

  3. Aslında yukaridaki yazılanlar yapılsa tanzim satış noktalarına hiç gerek kalmayacak tanzim satış ile ilgili paylaştığınız yazı için çok tesekkur ederim çok faydalı olmuş.

  4. Tanzim satış konusunun ne olduğunu gerçekten çok merak ediyordum Gökhan abi. Kalemine sağlık konuyu çok güzel bir şekilde anlatmışsın. Keşke buradaki yapılanlar yapılsa da başka Ülkelere ihtiyacımız kalmasa ne güzel olurdu. Kendi tarım ürünlerimizi kendimiz yetiştirebilsek hem insanlara iş konusunda faydalı olur. Hemde daha saglikli ürünler tüketiriz çünkü yurt dışından gelen ürünlerin ne kadar sağlıklı oldugunu bilmiyoruz. Faydalı yazın için tekrar teşekkür ederim Gökhan abi.

    1. Rica ederim Yusuf kardeşim. Evet belki buradaki yazdıklarımın bir çoğu yapılıyordur ama çok yetersiz kalıyor, yetersiz kaldığı içinde artık en küçük şeyleri dahi yurt dışından almaya başladık. Umarım bu durum en yakın zamanda düzelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu