GenelKişiselMuhasebe

Yaşam Muhasebesi

 Bir, muhasebecilerin yaptıkları hesaplar vardır; akşamları veya belli dönemlerde hesabı tutturmaya çalışırlar. Bir de hepimizin, farkında olarak veya olmayarak yaptığımız yaşam muhasebeleri vardır. Eksiklerin deyimiyle ”yaşam muhasebesi” yapmak demek, yaşamı anlamlandırmak, değerlendirmek demektir.
Muhasebecilerin kar-zarar sütunları gibi sahip olduğumuz rollerin bize getirdiklerini ve bizden götürdüklerini hesaplarız zaman zaman. Evlilik muhasebesi yaparız, işimize ilişkin muhasebe yaparız ve  ”Ben ne yapıyorum?” sorusunu sormaya başladığımız orta yaşlardan itibaren yaşam muhasebesi yaparız.
 Pek çok alanda hedefimize ne ölçüde, ne hızla yaklaştığımız konusunda yaşam muhasebesi, bir anlamda kar-zarar hesabı yaparız. Bazen hesap kapanır, karlı çıkmışızdır ; kar ettiğimizi açıkça telaffuz etmesek bile kendimizi iyi hissederiz. Bazen hesap kapanır, zararlı çıkmışızdır o zaman esef ( üzüntü, kaygı, tasa) ederiz. Örneğin bir anlık öfkeye kapılıp cinayet işleyenler hapishanelerde yıllar boyu pişmanlık duyarlar. Bütün bunlar yaşam muhasebesidir. Geç varılmış,  hiç ulaşılmamış, istenmeden elde edilmiş hedeflere bakıp üzülürüz; kazara elde ettiğimiz güzel hedeflere bakıp şükrederiz, seviniriz.

Yaşam muhasebesi yapıyor musunuz?

Eğer yapıyorsanız, sadece son satıra bakıp üzülmekle veya sevinmekle mi yetiniyorsunuz, yoksa yeni açılacak bir sayfa için, bir önceki muhasebe sonucunu bir geri bildirim olarak mı kabul ediyorsunuz?

İş Yaşamında Mukayese ve Muhasebe

Sosyal psikoloji konularından, kuramlarından biri de ”Mukayese” ( Karşılaştırma ) adını taşıyor. Bu alandaki çalışmalarda, kişilerin değerlerini ve sahip oldukları şeyleri, çevrelerindeki ölçütlerle nasıl karşılaştırdıkları ele alınır. Mukayese kuramı bir anlamda, belirli yaşam alanlarında yapılan yaşam muhasebeleriyle ilgilidir. Konunun kuramsal yönüne ayrıntılı olarak olarak girmeksizin, karşılaştırma konusundaki bilgilerin çalışanların iş tercihlerini anlamada nasıl kullanılabileceğiyle ilgili bir örnek verelim.
Muhasebeci capsleri
 Diyelim ki bir çalışan işiyle ilgili olarak yalnızca maddi kazancını dikkate alan bir karşılaştırma yapıyor. İşini sürdürüp sürdürmeme konusunda üç ölçüte başvurabilir.
A: Şu anda işinde kazandığı ücret
B: Bir başka iş yerinde kazanabileceği ücret
C: Kendine uygun gördüğü ücret
Eğer, sonuçlar yukarıdaki gibiyse bu kişi iş yerinde kendine uygun gördüğü ücreti alıyorsa, ancak başka yerlerde bu ücreti alamayacaksa, işine bağlıdır, hatta bağımlı olabilir. İşini bırakmaz.
Bilgi: Bu yazı Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler 2 adlı kitabından alıntıdır. İlgimi çektiği için burada paylaşmak istedim.

 

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Hayatta yaptığımız muhasebenin verilerini doğru kullanıp gelecekte buna göre adımlar atabiliyorsak işte o zaman gelişiyoruz. Yapmıyorsak sadece şikayet ediyoruz.

  2. Sıksık yaparım, şu sonuca vardım hayatta hepimizin istediği şey aslında huzurlu olmak, mutlu olmak. Öyle değil midir? Ama hedef olarak bunu koymuyoruz kendimize. X mesleğim olsun, çok param olsun, büyük evim olsun, arabam olsun…halbuki herkes mutlu, huzurlu olmak istese belki dünya savaşsız, daha iyi bir yer olacak. Düşünsene adam din adına kafa kesiyor, böyle bir yaşamla mutlu, huzurlu mu oluyor acaba? Ya da tüm dünya onun düşündüğü gibi düşünsün, onun inandığı gibi inansın, onun giyindiği gibi giyinsin istiyor gerisini öldürmek istiyor. Bunun sonu kaos, savaş ve mutsuzluktur. İnsanlar kim nasıl istiyorsa öyle düşünsün, ona inansın, isterse inanmasın diye düşünse bugün orta doğu o halde olmazdı.
    Ya benim çenem düştü…kusura bakma:(
    sevgiler:)

  3. Özellikle iş yaşamında dogru bir muhasebe şart. Hayatımızı belirleyen şeyleri daha dikkatli muhasebe etmeliyiz Mutlu olmak için.

  4. Başarı için atılması gereken adımlar vardır.Bu yüzden de hayat birçok kişiyi çekingen kılıyor.Muhasebede bu adımlardan biridir.Ama doğru muhasebe.

  5. Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu'nun öğrencisidir, ben ikisini de pek severim. Hayatta her an bir şeyler yamakta, kararlar vermekteyiz ve verdiğimiz kararlar sadece bizi değil, sevdiklerimizi de etkiliyor. Muhasebe yapmak kadar, muhasebe yaparken hangi satırlara göre üzülüp sevindiğimiz bizim karakterimizi, hayata bakış açımızı da belirliyor diye düşünüyorum. Dikkate alınacak önemli satırları bulmak ümidiyle :)

  6. Merhabalar Gökhan Bey.
    İşimize geldiği yaşamaya devam ediyoruz, ama muhasebesini pek yapmıyoruz. Yararlı ve güzel bir yazı olmuş, kalemine ve yüreğine sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Gökhan bey, Blogger'in "İzleyiciler Eklentisi" yine sağlıklı çalışmıyor. Fark ettiniz mi? Sayfalarımıza yeni takipçi alamıyoruz. Dahası, bir izleyicinin profil resmine tıkladığınız da daha önceki gibi detaylı bilgileri göremediğimiz gibi, sadece takip ettikleri blog listesini görebiliyoruz.
    Selam ve dualarımla.

    1. Merhabalar Recep bey.
      Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Evet İzleyiciler eklentisinde sıkıntılar var, fakat her sitede değil bazı bloglarda var sanırım örneğin bahsettiğiğniz durum benim blogumda da var. İzle butonu veya takip etmeyi bırak butonu benim blogumda görünmüyor bende o yüzden hemen izleyiciler eklentisinin üzerine resimli olarak bu siteyi takip butonu ekledim.

      Yakın zamanda kaliteli bir güncelleme gelir inşallah, blogger wordpress'e göre artık çok çok gerilerde kalıyor. Bu duruma Google çalışanaları bir an önce el atarlar ve güzel bir güncelleme yaparlar inşallah.

  7. Üniversitede hocalarımız işletmeler insanlara benzer derlerdi hep ve özellikle ülkemizde şirketlerin batmasının en temel sebebi muhasebe, mukayese ve finans konularında eksik kalınması, ne istediğini bilmemesi, hedeflerini iyi koyamaması gibi birbiriyle iç içe geçen sebepler. Hayatta mutlu ve başarılı olamamızın arkasında da "hayat muhasebesini" doğru şekilde yapamamamız yatıyor aslında, yanlış şeyleri mukayese ediyoruz belkide, hedefi yanlış koyuyoruz. Bende böyle bir bakış açısı getirmek istedim, güzel bir paylaşımdı, teşekkürler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu