Blog Nedir?

Blog nedir gibi konularda bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Daha sonrasında ise  yaşadığım tecrübelere dayanarak epilepsi hastalığı hakkında, sosyal ağ siteleri hakkında, okuduğum kitap yorumlarını ve güncel konulara ilişkin kişisel düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım hedefim sizlere bildiğim konular hakkında elimden geldiğince yardımcı olmak ve bilgiler paylaşmak. Blog yazmaya başlamadan önce ilk yazımda blog nedir ve blog türlerinden  bahsetmek istiyorum.

Blog Nedir?

 Blog nedir konusunda öğrenmemiz gereken ilk şey blog kavramının ne anlama geldiğinden başlayalım. Blog,insanların öğrendiklerini, bildiklerini, paylaşmak istediklerini yazdığı web tabanlı bir sistemdir. Web tabanlı diyorum dikkat edin, yani bu şu anlama geliyor bir web siteniz olacak, ziyaretçileriniz, takipçileriniz olacak. Blog, Web ve Login (weB-LOGin) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir kelimedir. Burada web, internet alemini temsil ediyor, login ise içerik girmeyi temsil ediyor. İkisinin birleşimini ise şöyle yorumlayabilirsiniz.  İnternet Dünyasına Merhaba, artık benimde sitem var… Tabii bu yine de size bağlı, garanti vermek istemiyorum.

Blog ile Site Farklı Şeyler Mi?

Bu soruyu da çok kez duydum, cevabı ise hayır. Blog ile site aynı anlama gelmektedir. Internet üzerinde var olan siteler gruplandırırlar  forum sitesi, blog sitesi gibi, portal sitesi… Bu yüzden benim sitem yok blogum var demek yanlış olur.

Blog Açmak İçin Kod Bilgim Olmalı Mı?

İster kod bilginiz olsun, ister de kod bilginiz olmasın blog sahibi olabilirsiniz. Kod bilginiz yoksa binlerce tema (tasarım) içinden beğendiğiniz bir tanesini seçebilir, kendi blogunuza uygulayabilirsiniz. Eğer kod bilginiz varsa kendi temanızı kendiniz yapabilir, blogunuza ek özellikler kazandırabilirsiniz.

Blog Nasıl Açılır?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, bir blog açmanız için kod bilginizin olmaması hiç sorun değil. Bende ilk blogumu açtığımda tamamen deneme yanılma yöntemiyle kendi kendime bir şeyler yapmıştım. Tabi o zamanlar blog nasıl açılır gibi anlatımlar yapan çok fazla site yoktu. Fakat günümüzde blog açma yöntemlerini çok güzel ve detaylı olarak anlatan çok faydalı bloglar mevcut bunlardan bir tanesi de blog nasıl açılır başlığı altında bu konuyu çok detaylı bir şekilde anlatan bir blog var.  Kurumsal bir blog veya kişisel bir blog kurarken yapmanız gereken bazı küçük ama çok önemli olan detaylarda var.  Kişisel blog kurarken nelere dikkat edilmelidir? başlıklı yazımda bu konuda hakkında yani kişisel blog kurarken nelere dikkat etmeliyiz hakkında bilgilendirici bir yazı hazırladım.

blog-nedir

Blog Türleri

Bir sürü blog türü vardır. Bazıları kişisel blog, bazıları teknoloji içerikleri paylaşan bazıları ise gezi bloglarıdır, sadece günlük amaçlı kullanılır, insanlar aşklarını, duygularını, yaşadıklarını web ortamına taşırlar. Bazıları bilgi verme amaçlıdır, bazıları ise haber verme amaçlı olan haber bloglarıdır. Blogunuzu istediğiniz bir amaca yönelik şekillendirebilirsiniz. Blog kavramını nasıl kullanacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış bir şeydir.

Neden Blog Açmalıyım?

Eğer web dünyasına ilginiz varsa, bir şeyleri paylaşmak istiyorsanız, artık facebookta geçirdiğiniz süreyi azaltıp daha yararlı işler yapmak istiyorsanız blog açmalısınız. Bu hem sizin üslubunuzu geliştirir hem de size bir tecrübe olmuş olur. Burada mühendislik okuyan öğrenciler için şöyle bir bilgi de vermeliyim : iş başvurusu yaptığınızda blog tutmuş olmak size avantaj sağlayacaktır.

Blog Açmak İçin Ücret Ödemem Gerekecek Mi? 

İster ücretle isterseniz de ücretsiz olarak blog sitesi açmanız mümkün. Ücretsiz olarak açtığınız bloglarda bazı kısıtlamalara maruz kalacaksınız.Alan adınız (adresiniz) www.bloggokhantekin.com değil de
www.bloggokhantekin.blogspot.com gibi olacak. Bazı blog servisleri sitenizin üst kısmına reklam koyacak. Fakat bunların hiçbiri sizin blog açmanıza engel şeyler değildir.

Blog  Açtıktan Sonra İlk Olarak Nasıl Bir Yazı Yazılmalıdır?

Buraya kadar her şey çok iyi bir şekilde bloğunuzu kurdunuz sıra, bilgilerinizi, tecrübelerinizi insanlar ile paylaşmaya geldi yani artık blog yazmaya hazırsınız peki ilk blog yazınızın nasıl olacağını, ilk yazınızda nasıl bir yazı hazırlıyaksınız düşündünüz mü? ilk yazınızda neden böyle blog kurduğunuzu, blog açmadaki amaçlarınızdan, hedeflerinizden ve hangi konularda yazacaksınız bunlardan bahsetmeniz ziyaretçilerinizin için çok iyi olacaktır. Ayrıca mutlaka kendinizden de bahsedin, eğer kişisel blog yazıyorsanız okuyucularınız, okudukları blog sahibi hakkında azda olsa bilgi sahibi olmak isterler. Bu yüzden kendinizden de bahsetmeniz çok iyi olacaktır. Örneğin ben bloğumu kurduktan sonra ilk yazımda bloggokhantekin kişisel blog sitemdeki ilk yazım başlıklı yazımı yazmıştım.

Hakkımda Sayfası Açmalı mıyım?

Evet açmalısınız. Şahsen ben buna çok dikkat ederim. Eğer bir bloğu takip ediyorsam, yazılarını devamlı okuyorsam o yazıları yazan kişi hakkında bilgi sahibi olmak isterim. Bu her okuyucunun en doğal hakkıdır. Eğer başarılı bir kişisel blog yazarı veya popüler bir bloğa sahip olmak istiyorsanız kendinizi saklamayın. Bilgilerinizi okuyucularınız ile paylaşın, hatta en iyisi ilk yazınızda biraz kendinizden bahsedin, daha fazlasını bir hakkımda sayfası açarak o sayfada kendiniz hakkında daha detaylı bilgiler paylaşın. Hatta blog yazarlarına faydalı olması açısından kişisel blog sitelerinin olmazsa olmazlarından bir tanesi; hakkımda sayfası başlıklı bir içerik hazırlamıştım. Yazımda hakkımda sayfasının öneminden bahsetmiştim. Hakkımda sayfasının önemini hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

Umarım bu yazı blog nedir sorusuna cevap arayanlar için bilgilendirici bir yazı olur. Lütfen şunu unutmayalım, emek olmadan yemek olmaz. Eğer kaliteli bir bloğa sahip olmak istiyorsak öncelikle sabırlı olmalıyız ve içerikleri özgün olacak şekilde ve seo uyumlu olarak yazmalıyız ve içerik üretmeyi belli bir düzende yapmalıyız örnek veriyorum, bir kaç tane yazı yazdıktan sonra bir kaç ay yazı yazmamazlık yapmamalıyız, bloğu ne kadar güncel tutarsak yani ne kadar kısa zamanda ve özgün içerik üretirsek o kadar başarılı oluruz. Blog açmayı düşünen herkese şimdiden başarılar dilerim.

34 Yorum

  1. benim ödevim blog.internetten pek anlamam bana biraz anlatırmısınız mesela nasıl blog açabilirim ödevimde ne gibi şeyler yapabilirim

    1. Örneğin Daha çok ilgilendiğiniz konular hakkında bir Blog açabilirsiniz örneğin futbol olabilir , okunması gereken kitaplar olabilir Tarih hakkında bir blog olabilir ve güncel olayları yorumladığınız bir blog olabilir.

    1. Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana , eğer blog açmakta zorlanırsanız yardımcı olurum

  2. Bende maliye mezunuyum aöf den. Şuan ne yapmam konusunda çok kararsızım ve bilgi edinebileceğim birine ihtiyacım var..Nasıl bi yol izlemeliyim ne yapmalıyım?Bir çok soru var kafamda :(

  3. Muahsebeci'mi olmak istiyorsunuz onu anlayamadım ama benim size bir tavsiyem olacak eğer ne yapma konusunda bir fikriniz yoksa şöyle yapabilirsiniz bence nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama yaşadığınız yer büyük de olsa küçükte olsa mutlaka muhasebe büroları vardır önce en azından bir muhasebe bürosunda çalışmaya başlayın en azından çok düşük maaş dahi alsanız boş durana kadar işi öğrenmiş olursunuz zaten işi biraz öğrendikten sonra kimse kimsenin hakkını yiyemez yani iyi bir maaş alırsınız tabi bunun için öncelikle sabıra ihtiyacınız var en azından muhasebecilerin kullandıkları programları dahi öğrenseniz bu sizin açınızdan çok iyi olacaktır , yanlış anlamayın lütfen ama şunu söylemek istiyorum , siz böyle düşünüyorsunuz demiyorum sakın yanlış anlamayın lütfen , ben 4 yıllık üniversite mezunuyum düşük ücretle işe başlayamam demeyin her ne iş yaparsanız yapın önce işi biraz öğrenmeniz gerekir iyi bir maaş alabilmek için , ne yazıkki birçok kişi bu yüzden işsiz kalıyor insanlar şunu düşünüyor ''Ben 4 yıl üniversite ookuduysam neden düşük maaşla işe başlayayım'' halbuki biraz sabır etse sonunda herşey olacak çoğu kişi bunun farkında değil

  4. Ben İzmirde yaşıyorum.Aynı şeyi düşünüyorum ama ona rağmen tecrübeyi sorun ediyolar.Geçen sene kursa gidip birkaç muhasebe programını öğrendim tabi kursta öğrenebileceğim kadarını.Peki okumam gereken kitap falan var mı en azından iş buluncaya kadar kendime bişeyler katmak için.

  5. En azından muhasebe yasaları ile ilgili kitapları okuyabilir ayrıca muhasebe sitelerini takip ederekte kendinizi geliştirebilirsiniz , konuyla alakalı değil ama bişey sormak istiyorum bana yani bu siteye nasıl ulaştınız?

  6. peki teşekkür ederim.Google da araştırma yapıyodum fatura nasıl kesilir muhasebede tecrübe nasıl edinilir falan diye sonra blogda yazı vardı faturayla ilgili onu okuyunca dedim galiba muhasebeci :) Benim muhasebeci bir tanıdığım yok bilgi alabileceğim soru sorabileceğim muhasebe bürosunada gidiyorum herkes kendi halinde ki müşavire kalkıpta bana yol gösterin diyincede tuhaf tuhaf bi bakmalar.Kısacası bana yol göstericek bu konuda tecrübeli kişilere ulaşma çabasındayım :) AÖF mezunu olmanın olumsuz etkiside bu malesef :)

  7. Bende şu anda Aöf işletme okuyorum inanın bana mesele Üniversite okumakta değil birçok stajer geldi bizim büroya ve hepsiyle de ben ilgilendim inanın bana çoğu hiçbirşey bilmiyor , bazen kendi kendime diyorum üniversiteye 4 yıl zaman harcayana kadar bir muhasebe bürosuna girip 4 yıl çalışşalardı eğer o tür insanlar çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum ama ne yazık ki ülkemizde şu da bir gerçek artık üniversite okuyanlar dahi iş bulamaz hale geldi çok üzücü bir durum , başka sormak istediğiniz bişey olursa yardımcı olmaya çalışırım ara sıra muhasebe konularında makaleler yazıyorum , bişey sormak isterseniz sosyal medya hesaplarını ekleyebilirsiniz iletişim kategorisine gelirseniz altında hemen sosyal medya hesaplarım çıkacaktır.

  8. Bundan yaklaşık 7 sene önce Blog Nedir? başlıklı yazımda blog kavramını tanımlarken Wikipedia’nın da yardımı ile blog için “teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir” demişim. Ne kadar da masum bir tanım öyle değil mi? 7 sene sonra blog nedir diye sorsalar kaçımız bu şekilde tanımlarız? Ya da blogların yüzde kaçı bu tanıma uygun bir yapıdalar?

    1. Ülkemizdeki bir çok kişi blog kavramının ne olduğunu bilmiyor Serdar bey. En güzel tanım, en uygun tanım sizinki olmuş gerçekten. Blogların bir çoğu bu tanıma uygun değil zaten bunu açılan bir bloğun bir süre sonra kapanmasından da veya çöp site haline gelmesinden de anlayabiliriz. Yorumunuz için teşekkür ederim Serdar bey.

  9. Blog nedir, neden blog açmalıyım ve daha bir çok blog ile ilgili merak ettiğim her şeyi çok güzel anlatmışsın Gökhan abi. Bu konuda bir çok kişiye faydalı olduğunu için gerçekten teşekkür ederim.

  10. Hi. I have checked your bloggokhantekin.com and i see you’ve got some duplicate content so probably it
    is the reason that you don’t rank high in google.
    But you can fix this issue fast. There is a tool that generates content like human, just search in google: miftolo’s tools

  11. benim ödevim blog.internetten pek anlamam bana biraz anlatırmısınız mesela nasıl blog açabilirim ödevimde ne gibi şeyler yapabilirim

    1. Ücretsiz bir şekilde Google üyeliği açarak, yani Google’ın ücretsiz blogspot.com uzantılı blog servisi ile kendinize blog açabilirsiniz. Blog sitenizde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

  12. Meslektaş bir muhasebeciye, pardon bloggera denk gelmek çok güzel :) Tebrik ederim siteniz çok güzel. Başarılar dilerim.

    1. Teşekkür ederim Kuzgun :)
      Evet, uzun zamandır tema değişikliği yapmak istiyordum. Fakat bir türlü fırsat bulamıyordum. Sonunda yaptım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu