Kişisel Blog Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kişisel blog, düşüncelerimizi paylaştığımız en mükemmel ortamlardan bir tanesidir, sosyal ağ hesaplarımızı bizler yönetsek bile sosyal ağ siteleri tamamen bizim değil örnek veriyorum instagram hesabınız var paylaşımlarınızı çok güzel bir şekilde yapıyorsunuz instagram üzerinden satış bile yapıyor olabilirsiniz fakat bir gün uyandığınızda şöyle bir haberle karşılaşmayacağımızı bilemeyiz ”İnstagram yayın hayatına son vermiştir” tabi bu çok zor olabilecek bir şey yani gerek instagram gerek diğer sosyal ağ siteleri bir anda kapanmaz, eğer öyle bir şey olacak olursa zaten günler öncesinden duyurular yapar.
Fakat siz kendinize kişisel blog oluşturup paylaşımlarınızı, tamamen kendinize ait olan bir ortamda paylaşırsanız hesabım kapanacak mı? hesabım çalınacak mı? gibi düşünceleriniz olmaz.
Asıl demek istediğim şu; paylaşımlarınızı ilk önce blog sitenizde yapıp daha sonra sosyal ağ hesaplarınızda paylaşırsanız hem daha çok kitleye ulaşırsınız hemde bloğunuzun yedeğini alarak paylaşımlarınızı isterseniz bir ömür boyu saklayabilirsiniz. Başarılı bir kişisel blog oluşturmak içinse yapmanız gerekenler var. Bunları aşağıda başlıklar halinde yazmaya çalışacağım umarım faydalı olur.
İçindekiler
Blog Nasıl Açılır?
Blog açmak düşündüğünüz kadar zor değil. Sadece doğru kaynaktan takip etmeniz yeterli. Bu konuda benim de severek takip ettiğim blogacmak.com nasıl blog açılır sayfası, size adım adım blog açma aşamalarını anlatmış. Dikkatli bir şekilde takip ederseniz sitenizi kurmak zor olamayacaktır.
Kişisel Blog Tema Seçimi
Hangi içerik yönetim sistemi olursa olsun yani ister wordpress isterseniz blogspot ile blog kurun öncelikle yapmanız gereken blog sitenizin kategorisine uygun bir tema seçimi olmalıdır. Eğer bloğunuzu wordpress ile kuracaksanız kesinlikle nereden indirildiği belli olmayan, sağdan soldan ücretsiz bir şekilde aldığınız temalar kullanmayın.
Eğer ileriye dönük kaliteli bir blog oluşturmak istiyorsanız kesinlikle wordpress teması kurarken ücretli bir tema alın veya blog sitenize uygun bir tema yaptırın.
Tema seçiminiz göze hitap eden, yazı fontu çok karışık olmayan, yazı boyutu çok küçük olmayan ve Fazla karışık olmayan, insanların aradığı bir bilgiyi kolayca bulabileceği bir tema seçmeniz hem okuyucu kitlenizi artıracaktır hemde siz bir blog yazısı yazarken daha çok zevk alarak blog yazarsınız.
Temanız mobil cihazlara uyumlu yani responsive uyumlu temalar olsun, açılış hızı iyi olan bir tema olursa ziyaretçilerinizi kaybetmezsiniz sitenize giren bir kişi sonra tekrar geri gelir. Ama temanız çok yavaş açılan bir tema olursa ziyaretçi sayınızda artış değil azalma olacaktır. Hatta bir süre sonra hiç ziyaretçiniz, okuyucunuz kalmayınca bloğunuzu kapatmayı bile düşünürsünüz.
Kişisel Blog Eklenti Seçimi
Wordpress eklentilerini, kodlarını veya blogspot alt yapılı siteniz için yine HTML ve CSS kodlarından oluşan eklentileri seçerken dikkat etmeliyiz. Wordpress’te bir çok eklenti mevcut aradığınız her şeyle ilgili bir eklenti bulmak neredeyse mümkün.
Fakat eklenti kurarken ilk dikkat etmemiz gereken şey kuracağımız o eklenti kullandığımız wordpress sürümü ile uyumlu mu? eklentiyi daha önce kullanan olmuş mu? bu bilgilere bakmalıyız, eklentinin puanına bakarak ta eklenti hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Ne kadar çok eklenti kullanırsanız siteniz o kadar çok yavaşlar.
İlginizi Çekebilir ; Wordpres Yorum Yapan Kişiye Maili Gönderen Eklenti
Bloğumuz güzel görünsün diye her eklentiyi kurarsak blog açılış hissedilir şekilde düşecektir. Buda ziyaretçi sayınızda inanılmaz kayıplara neden olabilir, kendinizden düşünün Google’da bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sıradaki siteye girdiniz ama site çok aşırı yavaş açılıyor diyelim bir daha o siteye girer misiniz? Şahsen ben girmemeye özen gösteririm çünkü vakit hepimiz için çok önemli.
Kişisel Blog SEO Ayarlarının Önemi
Blogunuzu oluşturdunuz, yazılarınızı paylaşmaya başladınız ve aradan bir süre geçtikten sonra ziyaretçi sayınızda bir 3 – 5 kişide olsa bir artış olmuyorsa ya yazılarınız sağdan soldan alınma yazılar yani kopyala yapıştır yapıyorsunuz ya seo ayarlarınızı iyi yapmamışsınızdır veya sitenizi yeterince iyi tanıtmamış olabilirsiniz.
SEO ayarlarınızı yaptığınızdan eminseniz ve yazılarınız özgünse yani tamamen sizin tarafından yazılmış başka yerde olmayan yazılar ise ve yine ziyaretçi sayınızda bir artış olmuyorsa yapmanız gereken tek şey sitenizi tanıtan güzel, çok fazla uzun olmayan bir tanıtım yazısı hazırlayarak siteniz ile aynı kategoride yayın yapan diğer sitelerde ücretli olarak sitenizin tanıtım yazısını yayınlatmak olacaktır. Daha önceki bir yazımda Blog tanıtımında en etkili yöntem tanıtım yazısı başlıklı yazımda tanıtım yazısının ne kadar etkili olduğunu anlatmıştım.
Kişisel Blog Güvenlik Ayarları
Wordpress veya blogspot kullanmanız hiç fark etmez öncelikle sitenizin güvenliği için ilk yapmanız gereken şey güçlü bir şifre oluşturmaktır. Wordpress güvenlik açısından % 100 güvenli olan bir sistem değildir o yüzden çok dikkat etmeniz gerekir yukarıda da bahsettiğim gibi bilmediğiniz eklentileri kesinlikle kurmamanız gerekir.
Eğer blogspot kullanıyorsanız yine her kodu sitenize eklememeniz gerekir. Telefon numaranızı gmail hesabınıza mutlaka tanımlayın ve iki adımda doğrulamayı aktif hale getirin. Ayrıca daha önce Blogger güvenliği için neler yapılabilir başlıklı yazdım da bu konu hakkında biraz daha detaylı bilgiler paylaşmıştım.
İlginizi Çekebilir : Blog sitenizin başarılı hale gelmesini sağlayacak ipuçları
Yine çok faydalı bir içerik hazırlamışsın Gökhan abi.
Eklentiler den falan anlamam ama tema seçimi bir web sitesi için özellikle kişisel bloglar için gerçekten çok o önemli çünkü kişisel bloglarda gazı okurken yazıların, yazı boyutlarının çok iyi olması gerekir.
Bazı bloglarda görüyorum yazı boyutları çok küçük öyle bloglara denk geldiğim zaman hemen geri çıkıyorum yada bazı kişisel blogların mobil temaları çok kötü site çok yavaş açılıyor site hızı gerçekten çok önemli en azından benim için öyle
Kişisel blog kurmayı düşünenler için gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş bence bir kez daha eline sağlık Gökhan abi.
Teşekkür ederim Yusuf kardeşim.
Evet yazı boyutu küçük olan blogları nedense bende sevemiyorum. Çünkü okurken gözlerim ağrıyor. Genelde bloglarda kullanılması gereken yazı boyutu gerçi bu yazı fontuna göre değişiklik gösterebilir ama genelde 16 – 17 px yeterli oluyor. Yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
Yazında çok haklısın abi. Fakat belki de söylenmesi gereken en önemli nokta blogu açtığı gün kimsenin zengin olmayacağıdır. Maalesef bir çok arkadaşımız blogunu kuruyor ve umut ettiklerini bulamadığı için site bir kaç ayda kapanıyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta gerçekten yazmak için blog açmak olmalı. Sadece para kazanmak vb amaçlarla girer, yazı yazmak, bilgi vermek ikinci planda kalırsa maalesef blog macerası çok kısa sürer.
Ben, işin o boyutunu hiç ele almadım ama gerçekten çok haklısın. Ortalık çöp blog kaynıyor. Bir çok insan dediğin gibi daha bloğu açmadan para kazanabilir miyim derdinde. Oysa insan işini iyi yaptıktan sonra zaten gerisi gelir.
Küçük bir not da benden:
Kişisel blog da tarzınızı oluşturmak ve aradan sıyrılmak biraz zaman alabilir. O yüzden sabırlı olmak gerekir. Bir de bir şeyleri farklı yapmayı mutlaka denemelisiniz. Bu temanız olur konularınız olur yazı diliniz olur…
Kesinlikle sabır çok önemli, evet özellikle tema biraz daha farklı, kişiye özel yapılmış bir tema olursa daha iyi olacaktır.
Yazı dili de çok önemli, insanlara hitap ediş şekli çok önemli.
Yeni blog açacak arkadaşlara ve eskiden bloğu olanlara faydalı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık :)
Teşekkür ederim.
Her zamanki gibi yararlı bir yazı okudum ve bilgi dağarcığım zenginleşiyor bu tür yazıları okudukça. Başarılar dilerim. :)
Teşekkür ederim Halil bey.
Bu işe başladığımda sadece 1 yıl blog sitemin temasıyla ilgilendim. Çünkü bunun ben de dahil herkes için önemli olduğunu düşündüm. Göze hitap etmek her zaman önemlidir. Bu güzel yardımın için çok teşekkür ederim.
Rica ederim Samet.
Yıllardır blog tutuyorum açıkçası bir şeyleri farklı yapmak gibi bir kaygım hiç olmadı içerisine teknoloji yazıları da ekliyorum izlediğim filmler hakkında bir şeyler de yazıyorum kafama estiğinde yazıyorum kelime kaygısı gütmeksizin her telden yazılar ekliyorum bloğumun iyi yerlere gelişp gelmemesi de umurumda değil sırf hobi niyetine yapıyorum sanırım kişisel blog böyle olduğunda daha tatlı oluyor belki de yanlış düşünüyorum :)
Bende her konuda yazıyorum. Fakat yazıda anlatmak istediğim aslında şu: bu kriterlere dikkat edilirse kişisel blog sitesinin daha iyi olabileceğini vurguladım aslında. :)
Kişisel bloglarda en çok kişilerin tecrübeleri yaşam tarzları ve okudukları kitaplar hakkında bilgiler özetler gibi şeyler ilgimi çekiyor, ayrıca nedir ve nasıl yapılabilir gibi bilgiler de çok sağlıklı oluyor.
Kesinlikle, kişisel bloglar bu konularda daha başarılı oluyor.
Yine çok ayrıntılı bir yazı almışsınız elinize sağlık. Sizin gibi insanların tecrübeleri hepimiz için özellikle de yeni yazarlar için çok önemli :)
Teşekkür ederim.
Eğer faydam olabilirse ne mutlu bana :)
geçekten blog konusunda severek takip ettiğim bir site sanırım özendiğimde diyeblirim :)
Teşekkür ederim. :)
Gayet başarılı bir blog başlarılarınızı devamını dilerim. Kaliteli içerikler üretiyor ve bunu okuyucularınıza sunuyorsunuz…
İlginiz için teşekkür ederim Ali bey.
Her zaman ki gibi faydalı, işe yarar bilgiler vermişsiniz. Bloggerlara yardımcı olmanızı çok takdir ediyorum. Güzel bir yazı olmuş Gökhan bey.
Teşekkür ederim. Faydalı olabildiğimi duymak beni mutlu ediyor.
Tekrar teşekkür ederim Zeynep hanım. :)
blog kurmayı dusundugun su gunlerde yazınız cok faydalı oldu tskler paylasımlarınız ıcın
Rica ederim.
Yazınız çok anlaşılır düzeyde elinize kaleminize sağlık. Ufak bir ricada bulunabilir miyim? Kişisel bir blog sitem var ricam etsem bir değerlendirme yapar mısınız?
Teşekkür ederim, sitenize baktım gayet güzel fakat insanların sizi takip edebilmesi için izleyiciler eklentisini ekleyin, blogger eklentiler bölümünden ekleyebilirsiniz. Bir de insanların size ulaşabilmeleri için iletişim formu veya mail adresi eklemeniz iyi olacaktır.
Başarılar dilerim, iyi bloglamalar.