Blog İpuçlarıKişisel

Blog Sitenizin Başarılı Hale Gelmesini Sağlayacak İpuçları

 Eğer bir blog açıp bilgi ve tecrübelerinizi insanlara paylaşmak istiyorsanız ve nasıl blog açacağınızı bilmiyorsanız öncelikle yapmanız gereken bir Google hesabı açmak sonrasında ise blogger için oluşturulmuş eğitici videoları izleyerek veya bu konudaki kaynakları okuyarak blog sitenizin kurulumu sağlayabilir veya benim teknik konularla uğraşacak zamanım yok derseniz bu konuda güvenebileceğiniz kişilerden ücretli destek alarak bloğunuzu oluşturabilirsiniz. Fakat size tavsiyem eğer bloğunuzu ücretli destek alarak oluşturmuş olsanız bile en azından bazı teknik konularda azda olsa bilginiz olsun.
Örneğin seo uyumlu makale nasıl yazılır, blog sitenizin içeriğini hazırlarken önceki yazılarınıza nasıl link verebilirsiniz veya içeriğinizi oluşturduktan sonra insanlara, oluşturduğunuz içeriği nasıl ulaştırabilirsiniz, sitenizin ziyaretçi kitlesini nasıl artırabilirsiniz en azından bu tür konularda bilgi sahibi olmanızı ve bu konuda seo uzmanları tarafından yazılmış olan makaleleri okumanızı tavsiye ederim.
  
Yukarıda da bahsettiğim gibi blog açmak çok zor bir şey değil, Google hesabı olan ve interneti kullanmasını bilen herkes blog açıp yazmaya başlayabilir. Belki 4×4’lük bir blog açamazsınız ama en azından bilgi ve tecrübelerinizi yazabileceğiniz bir blog oluşturabilirsiniz.
Bloğunuzu blogspot ile açmanız halinde hosting derdiniz de olmayacak çünkü bir Google hesabınız olduğunda yani Google’a üye olduğunuzda Google size 15 GB depolama alanı veriyor.  Diyelim ki 15 GB size yetmedi ücretini ödeyerek daha fazla depolama alanı satın alabilirsiniz. Sonra isterseniz wordpress’e de geçebilirsiniz. Yani kısacası Blogger ve wordpress kullanmak size kalmış önemli eyleme geçmek ve yazmaya başlamak hangi platform olduğu çok ta önemli değil. Bloğunuzu bir şekilde oluşturdunuz diyelim peki sonra ne olacak? başarılı bir bloğunuzun olmasını istiyorsanız sadece yazmak yetmiyor. Başarılı bir blog oluşturmak sabır ve azim gerektirir. Tabi işin bazı püf noktaları da var. Aşağıda, başarılı bir blog oluşturmak için yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.

Domain Seçerken Dikkatli Olun

Hangi konularda blog yazacağınızı belirledikten sonra sitenizin içeriğine uygun, insanların kolayca anlayabileceği ve akılda kalıcı olan ve seo çalışmalarında sitenizi ön sıralara getirebilecek bir domain seçmenizi tavsiye ederim. Domain seçerken Türkçe karakterli ( Ğ, Ü, Ö, Ş, Ç ) olmamasına özen gösterin.  Artık bazı domain firmaları Türkçe karakterli domain satışı yapıyor ama Türkçe karakterli bir domain ile  Google’ da ön sıralara geleceğinizi sanmıyorum. O yüzden başarılı bir bloğa sahip olmak istiyorsanız Türkçe karakterli domain seçmemeye özen gösterin. Zaten günümüzde kişisel blogların bir çoğu insanların kendi isimleriyle oluşturuluyor. Tabi domain yani sitenin ismi kişinin kendisine kalmış bir şey.

Hangi Konuda Bilginiz Varsa O Konuda Yazın

Sırf  daha fazla ziyaretçi çekebilmek için her önünüze veya her aklınıza geleni yazmaktan kaçının. Şöyle düşünebilirsiniz; Burası benim kendi kişisel bloğum istediğimi yazabilirim diyebilirsiniz haklısınız blogunzda istediğiniz her konuyu yazabilirsiniz size kimse karışamaz sonuçta orası sizin kendi alanınız. Fakat, bloğunuzun ilerleyen zamanlarda başarılı olmasını istiyorum derseniz sadece bilginiz olduğu konularda yazmanızı tavsiye ederim. İçerik sayınız çok ve karışık olacağına, içerik sayınız az olsun ama bildiğiniz konularda yazılmış içerikler olsun. Ücretli olarak yayınladığınız bumerang vs gibi reklam yazıları tabi ki yayımlayabilirsiniz bunda bir sakınca yok çünkü o içeriğin reklam olduğunu herkes anlar zaten.

İçerik Hazırlarken Seo Uyumlu Olmasına Özen Gösterin.

Oluşturduğunuz bir içeriğin Google aramalarında çıkmasını istiyorsanız öncelikle özgün yazmanız gerekir sonrasında ise yazınızın seo uyumlu olması gerekir.  Nasıl seo uyumlu makale hazırlarım derseniz kısaca şöyle anlatayım; Örnek veriyorum bir içerik hazırlıyorsunuz içerik başlığı bilgisayar nedir olsun bilgisayar nedir konusunda biraz açıklayıcı ve bilgilendirici yazı yazdıktan sonra alt başlıklar oluşturabilirsiniz. Bilgisayarda nasıl çalışır ve bilgisayar hangi parçalardan oluşur. gibi alt başlıklar açabilirsiniz yazı içinde anahtar kelimelere kalın yapabilirsiniz ve o anahtar kelimelerinizle oluşturduğunuz önceki içeriklere link vererek ziyaretçilerinizin önceki yazıya da tıklamasını sağlayabilirsiniz. Seo uyumlu makalenin mantığı kısaca bu şekilde bu konuya burada fazla girmek istemiyorum bir başka yazımda Seo uyumlu makale nasıl yazılır konusunu daha detaylı olarak anlatmak isterim.

Blog Sitenizin Mobil Uyumlu Olmasına Özen Gösterin

Bildiğiniz gibi artık neredeyse beşikteki bebekte bile akıllı telefon var :) şaka bir yana gerek ülkemizde gerek dünyada akıllı telefon kullanım oranı her geçen gün artıyor.  Sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümü mobil cihazlardan geliyor.  Dolayısıyla siteniz ne kadar mobil uyumlu olursa ziyaretçi kitlenizde o kadar artacaktır. Sitenin açılış hızı, sayfaların yüklenmesi ne kadar hızlı olursa ziyaretçinin sitenizde kalma ve daha sonra sitenize tekrar gelme olasılığı o kadar artar.  Kendinizden düşünün bir siteye mobilden girdiniz sayfalar çok aşırı yavaş açılıyor, aradığınız bir şeyi bulamıyorsunuz o siteye bir daha girer misiniz? Eminim ki bu soruya bir çok kişi ben girmem diyecektir.

Blog Sitenizin Hakkımda ve İletişim Sayfalarının Olmasını Sağlayın

İster kurumsal ister kurumsal olmayan bloglara bakın mutlaka hakkımda ve iletişim sayfalarını görebilirsiniz. Diyelim ki kişisel bir bloğunuz var ve hakkınızda bilgi vermek istemiyorsunuz insanların sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını istemiyorsunuz olabilir sonuçta bu sizin kararınız ama yinede bir hakkımda sayfası oluşturun en azından bloğunuzda hangi konularda yazılar yazacağınızı, neden blog açtığınızı kısada olsa yazmanızı tavsiye ederim. Ama benim düşünceme göre en güzeli kısa da olsa kendiniz hakkında bilgiler vermek ziyaretçiler için daha iyi olur. Çünkü insanlar yazılarını okuduğu kişi hakkında bilgi sahibi olmak isterler.
İletişim sayfası ise kesinlikle olsun, iletişim sayfasında bir iletişim formu olmayabilir ama en azından insanların size ulaşabileceği bir e-posta adresiniz olsun. Yazdığınız bir konu hakkında veya farklı bir konuda sizin fikrinizi almak isteyenler olabilir bu şekilde size mail yoluyla size ulaşabilirler, bazı bloglarda iletişim formu veya mail adresi olmuyor. Onlar şöyle düşünüyor sanırım bir şey sormak isteyen yorum bölümünde de sorabilir. Ama şöyle bir şeyde var bazı bloglarda yorum onaylanmadan hemen yayınlanıyor. O zaman nasıl olacak, belki karşıdaki konuyla ilgisi olmayan farklı bir şey sormak istiyorsa ve herkesin görmesini istemiyorsa nasıl olacak? o yüzden iletişim sayfanızda en azından insanların size ulaşabileceği bir mail adresi olmasını tavsiye ederim.

Sitenizin Reklamını Yaparak İnsanlara Siteniz Hakkında Bilgiler Verin

Yazmaya başladınız yukarıdaki maddeleri iyi veya kötü yapmaya çalışıyorsunuz aradan biraz zamanda geçti diyelim ama hiç ziyaretçiniz yok, kendiniz yazıyor kendiniz okuyorsunuz hemen blog yazmayı bırakırmısınız? yoksa azimle devam mı edersiniz? eğer bu durumdaysanız size tavsiyem kesinlikle blog yazmayı bırakmayın sabır edin. İnanın bana zaman gelecek siteniz çok güzel yerlere gelecek, inanın bana aynı olayı yaşadım ve çok iyi biliyorum. Blog yazmaya başladığım ilk aylar hatta sanırım ilk bir yıl boyunca sadece kendim yazdım kendim okudum günlük 5 – 10 kişinin dışında kimse gelmiyordu ama ben blog yazmayı hiç bir zaman bırakmadım. Çünkü çok kararlıydım ve bugün diyorum ki, iyi ki blog yazmayı bırakmamışım. Yani demek istediğim başınıza böyle bir olay gelirse sakın blog yazmayı bırakmayın, yazmaya devam edin.
Blog Sitenizin Başarılı Hale Gelmesini Sağlayacak İpuçları
Her neyse asıl anlatmak istediğim yarım kaldı. İnsanların blogunuza gelmesini sağlayın. O zamanlar yani ben kendi bloğumu ilk açtığım aylarda bunu pek bilmiyordum sonra bu tür konularda araştırma yaparak ve uygulama yaparak bloğumun ziyaretçi kitlesini artırdım. Sosyal ağ sitelerinde arkadaşlık sitelerinde blog yazdığınızdan insanlara bahsedin. Bloğunuzu sosyal ağlarda paylaşın, hatta gerekirse google adwords reklamları verin veya bana kişisel bloglarda veya sizin blogunuz ile aynı kategoride olan bloglarda bloğunuzun  tanıtım yazısını yazdırın yayınlatın. Blog sitenizin ileride kaliteli bir blog haline gelmesi ve aramalarda daha çok çıkması için yukarıda yazdıklarımı yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

36 Yorum

  1. İnsanlara yardım edecek bir yazı olmuş gerçekten. Dikkatimi çeken de, bir blog açıp orada yazı yazmanın kolay ve zevkli bir şey olduğunu sürekli vurguluyorsunuz. İnsanların gözünü korkutmadan, ön yargısız. Teşekkür ederim.

    1. Evet blog yazmanın güzelliğini ve faydalarını ben yaşıyorum, herkes yaşasın istiyorum. Ben teşekkür ederim Samet.

    1. Estağfirullah kardeşim. Ben sadece bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. :)

  2. Gerçekten koyu renkle yazmış olduğunuz başlıklar muhakkak her blog yazarının istisnasız bilmesi gereken konular. Özellikle akıllı telefonlarla birlikte insanlar eskisi gibi internete girmek için her zaman bilgisayarı değilde artık akıllı telefonları kullanıyor. Bu yüzden artık mobil uyumluluk daha fazla önem kazandı diyebiliriz. Bu faydalı paylaşım için çok teşekkür ederim.

    1. Rica ederim.
      Evet kesinlikle günümüzde mobil kullanımı çok fazla olduğu için, blog sahipleri istatistiklere detaylı baktıklarında kullanıcıların % 50 – 70'lik bir dilimi mobil cihazlardan geldiğini göreceklerdir. O yüzdende mobil temalara önem verilmelidir.

  3. Hocam çok güzel bir yazı yazmışsın tebrik ederim, gerçekten okurken içim açıldı mı derler böyle kendimi bir ferahlamış hissettim. Hakkını vererek yazı yazıyorsunuz, teşekkürler.

  4. Merhaba efenim,
    Öncelikle Türkçe karakterli domain diye birşey yok abi yani bu sadece bir satış stratejisi.
    Peki bu olay nasıl oluyor derseniz teakolik abimizin yazısk var bu konuda.
    Kısacası şöyle tr karakterlerin ascıı karşılığı ve bunu destekleyen tarayıcılar sayesinde tr olarak gözükür fakat size hatadan başka birşey sunmaz.

    1. Merhaba kardeşim.
      Bu konuda bilgilendirdiğin iyi oldu Ali. İnan bu şekilde olduğunu bilmiyordum.
      Evet tr. uzantılı domainlerde sıkıntı çıktığını bir iki kişiden daha duymuştum daha önce.
      Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    1. Evet biraz detaylı yazdım.
      Fakat ana başlıkları okuduğunuzda da yazıda anlatmak istediğimi anlayabilirsiniz aslında.

  5. Çok bilgilendirici bir yazi olmuş. Ama bunların hepsini bilmem uygulayabildiğim anlamına gelmiyor. :( Mesela Hakkımda sayfasını oluşturamıyorum. (Mobilden olmuyor.)

    En önemliside ziyaretci sayimi arttıramıyorum. Buda fazlasıyla kafama takiliyor. Ne yapıcam valla sinir oldum. Yok yani. Tamam sosyal medyam yok ama baska bir yoluda mı yok bunun ? Nasıl yüzlerce kişinin okumasını sağlayacağım bilmiyorum. ” Demekki çok boş yazıyorum.” diye düşünmeden edemiyorum artık.

  6. Teşekkür ederim.
    Mobilden’ yazı yazabiliyorsanız hakkımda sayfası veya diğer sayfaları da oluşturabilirsiniz.

    sosyal medya kullanmıyorsanız o zaman size tavsiyem sitenizi tanıtan bir tanıtım yazısı hazırlayıp, sizinle aynı kategorideki bloglarda yayınlatın. Bir de şöyle bir şey var. Ziyaretçi sayınızın artması bir anda olabilecek bir şey değil. Yazılarınız özgün, reklamınız da olsa bazen düzenli bir okuyucu kitlesi oluşturmanız aylar, hatta yıllar alabilir.

    1. Hakkımda sayfası için ctrl tuşu ile aratma yapmamız gerekiyor sanırım. Yapamadım onu.

      Tanıtım yazısıda geri çevirirler belki diye söylemek istemedim. Reddedilme korkusu :)

      Yillar miii :) Allah sabır versin.

      1. Hakkımda sayfası derken. Örneğin benim ki gibi mi hakkımda sayfasından bahsediyoruz.
        https://bloggokhantekin.com/hakkimda Siz sayfa deyince ben normal sayfa anladım. Eğer böyle bir sayfadan bahsediyorsanız ki ben öyle anladım. Ctrl ‘ ye falan gerek yok, blogger panelinizde sayfalar bölümüne gelip yeni sayfa oluştur diyerek hakkımda sayfanıza istediğinizi yazabilirsiniz.

        Ama hakkımda sayfası derken, yan sidebarda resimli bir sadece hakkınızda kısa bilgilendirme ve bir resimden bahsediyorsanız onu mobilden yapamazsınız yani yapılabilir belki ama çok sıkıntılı olur.

        Evet düzenli bir okuyucu kitlesi oluşturmak, yıllar alabilir ama bu sizi korkutmasın. Yani illaki böyle olacak diye bir şey yok. Ayrıca sizin yazılarınızda okunması gayet iyi bence. Yani sitenizin açılma tarihine göre gerçekten güzel bence.

        Tanıtım yazınızı ücretli olarak yayımlatabilirsiniz. Böylece kimseye minnet etmemiş olursunuz.

        1. Oda vardı dimi :) evet sizin ki gibi güzelmiş. Neyse ilerde bir şekilde hallederim olmadı. Yapıcak birsey yok.

          Tesekkr ederim sizin böyle düsünmenize cok sevindim. Ve bilgilendirmeleriniz icinde ayrıca tesekkr ederim. :)

          1. Rica ederim.
            Umarım daha fazla ziyaretçiniz olur.

  7. Gökhan kardeşim harikasın, özellikle ençok 2hangi konuda bilginiz varsa, o konuda yazın” önerini çok sevdim, ben zaten içsezisel olarak böyle yapıyordum yıllardır.:)
    Eline sağlık, çok teşekkürler.

    Bu arada sana bir şey danışmak istiyorum daha doğrusu sormak istiyorum:
    Şimdi ben Karpuz Apartmanı yazı dizimi başka bir bloğuma (hazır bir bloğum var zaten ismi senaryolarım diye kendifilmhikayelerim.blogspot vs. vs. )taşımak istiyorum ancak taşırken okur yorumlarının heba olmasını istemem. Yorumlar uçmadan bloğumu başka bloğuma taşımanın (yine blogspottan başka blogspota) bir yolu var mı acep?:))
    Cevaplarsan çok sevinirim. Yorumlarla birlikte taşımak mümkünse yeni bir blogspot açmayı da düşünebilirim. Ama dediğim gibi yorumlar uçmasın…:(

    Şimdiden çok teşekkürler kardeşim, sevgiler….

    1. Teşekkür ederim Müjde abla.
      Abla sorduğun konuyla ilgili sana mail gönderdim. Mailde yazdığım gibi 10 gün sonra tekrar hatırlatırsan elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım abla :)
      Saygılar.

  8. Çok faydalı bir yazı olmuş Gökhan bey. Yazdıklarınızı şöyle bir kendime uyguladım da kuralların çoğunu yerine getiriyorum galiba :) sadece hakkımda yazısının önemli olduğunu bilmeme rağmen bir türlü oluşturmadim :( bu da kararsizligimdan kaynaklı. Şu an en kısa zamanda o eksiği de tamamlamam gerektiğine karar verdim. Aslında 4 yıl önce açtım blogu. Hemen kolayca olacak sandım ilk başta. Sonra umudumu kaybedip üç yıl kadar ara verdim. Biraz ağır gidenlerdenim ama bu sefer bırakmaya niyetim yok :) sabır ve azim çok önemli haklısınız. Yazınız için teşekkürler.

    1. Rica ederim.
      Aslında düzenli ve planlı bir şekilde yazmaya başladığınız zaman blog yazmayı daha çok seveceğinizi ve tekrar bırakmayacağınızı düşünüyorum. Evet hakkımda sayfası kişisel blog siteleri için gerçekten çok önemli. Aşağıda linkteki yazımda kişisel blog siteleri için hakkımda sayfasının önemini vurgulamaya çalışmıştım.
      https://bloggokhantekin.com/2017/10/kisisel-blog-sitelerinin-olmazsa-olmazlarindan-bir-tanesi-hakkimda-sayfasi.html
      Umarım uzun ömür bir blogunuz olur.
      Başarılar dilerim.

      1. Merhaba. Ben bir konuda özel yardımınızı isteyebilir miyim. Zamanınızı almak istemem ama bu çevrede fikir sorabilecek pek tanıdığım yok. Siz oldukça tecrübeleriniz. Sorum şu : Benim şimdiki güncel blogum kadınlara yönelik konulardan oluşuyor. Bu konularda içerik hazırlamak hem daha kolay hem bilgi birikimlerini de paylaşmak adına daha pratik geldi. Ancak asıl ilgi alanım kişisel gelişim, edebiyat. Bu konularda kendime ait yazılarım var. Onlar için de ayrı bir blog açtım. Tabi o konularda içerik hazırlamak biraz daha titizlik istiyor. Dolayısıyla çok nadir yazı ekliyorum oraya. Bir de farklı hesaptan açtığım için çok ilgilenemiyorum. Şimdi oradaki yazılarımı şu an güncel olan bloguma aktarsam hepsini bir yerde toplasam nasıl olur sizce? Çok uç alanlar olduğu için iyi olur mu bilemedim. Ya da o bloguma bu hesaba bağlamanin bir yolu var mı? Ya da şu an hazır güncellenmiş bloguma yoğunlaşip diğeriyle de arada mi ilgileneyim. Uzun ve karışık oldu sanki. Kusura bakmayın. Umarım anlatabilmisimdir :) fikir verirseniz çok sevinirim. İyi günler bol kazançlar diliyorum.

        1. Estağfirullah.
          Merhaba, bence iki bloğunuzu birleştirmeniz iyi olmaz, çünkü her iki bloğunuzdaki konularda çok farklı olacak.

          Şöyle yapabilirsiniz. Örnek veriyorum A bloğunuzda yönetici olduğunuz gmail hesabınızla kendinizi diğer bloğunuzda yönetici yapabilirsiniz yani diğer bloglarınızın hepsini bir hesap altında toplayabilirsiniz.

          Yazar daveti göndermesini bilmiyorsanız aşağıdaki linkteki yazım size yardımcı olacaktır. Blogger Yazar daveti gönderme ve yönetici yapmayı resimli olarak anlatmıştım.

          https://bloggokhantekin.com/2016/04/blogger-yazar-daveti-gonderme-ve-yonetici-yapma.html

          Yapmanız Gerekenler.

          1. Blog admin panelinde Temel / Blog Yazarları bölümüne en çok kullandığınız gmail adresine kendinize Yazar daveti gönderin.
          2. Yazar daveti gönderdiğiniz gmail adresinize gelen Yazar davetiyesini kabul edin.
          3. Sonra tekrar admin panelinde Blog yazarları bölümüne davet gönderdiğiniz gmail hesabınızın karşısında YAZAR yazan yerine üzerine tıklayın ve yönetici yapın.

          Böylece en çok kullandığınız gmail hesabınız ile diğer bloglarınızda da YÖNETİCİ olmuş olacaksınız. Böylece bloglarınızı yönetmek daha kolay olacaktır.

          Eğer anlamadığınız yer veya yapamadığınız bir şey olursa tekrar yazın, gerekirse uzaktan yardım programı ile sizin bilgisayarınıza girip gözünüzün önünde birlikte yaparız böylece sizde öğrenmiş olursunuz.

  9. Bu kadar hızlı cevap ve bu kadar ayrıntılı açıklama beklemiyordum doğrusu. Çok teşekkürler. Bu dediğinizi yapabilirim sanıyorum.Yardım teklifiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum. Takıldığım bir yer olursa tekrar rahatsız ederim. Kolay gelsin. İyi çalışmalar

    1. Rica ederim.
      Aynı gün cevap yazmıştım.
      Size de kolay gelsin.
      İyi çalışmalar.

  10. Merhabalar Gökhan Kardeşim.
    Ben artık sizin bahsettiğiniz gibi bir blog yazarı olmaktan çıktım, sadece arşivlemek için yazıyorum. Zaten bu aralar epeyce hem bloglamayı, hem de blog ziyaretlerimi aksatmış durumdayım. Paylaşımınız çok güzel olmuş, yazı başlığınızdan da anlaşılacağı üzere, başarılı bir blog yazarı olmak isteyenler için çok yararlı ve bilgilendirici bir yazı dizini olmuş. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Unutmamak ve unutulmamak için arada bir böyle blog sayfalarını dolaşıyorum.
    Selam ve dualarımla.

  11. Gokhan hocam harika bilgi içerikli bir yazı emeğine sağlık okudum ama şimdi tekrar baştan okuyacam. Blogum için en iyisini istiyorum ve bunun yolu sitelerinden geçer diye düşünüyorum. Teşekkür ediyorum sana

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu