Ne Ekersen Onu Biçersin
Bizim çok güzel bir atasözümüz var. ”Ne ekersen onu biçersin” İnsan gerçekten de başkalarına karşı nasıl olursa kendisininde göreceği muamele aynı oluyor. Biraz uzun bir yazı olacak ama konuyu çok güzel bir örnekle açıklayacağım.
Klasik anlayış içinde çalışanın durumu tamamıyla piyasa koşulları içinde değerlendirilirken Biz bilinci içinde durum daha kapsamlı olarak değerlendirilebilir. Uzun vadede şirketin nerede olmak istediği, vizyonu, çalışanın katkısı, anlamlı bir yaşam oluşturması, piyasa koşullarıyla beraber göz önünde tutulur. Şirket yönetimi ”Çalışanlarımın yaşamının verimli, etkili, anlamlı ve doyumlu olması için ne yapabilirim?” bilinci içinde davrandığı zaman, çalışan bu tutumu, ”İş yerim için elimden geleni en iyi nasıl yapabilirim.” tutumuyla cevaplandırır. Çünkü ister aile, ister iş, ister toplumda olsun, insanoğlu yaşamda ne ekerse onu biçer.
- Şirket yönetimi çalışanına değer verirse, çalışanda şirketine değer verir.
- Şirket yönetimi çalışandan nefret ederse, çalışanda şirket yönetiminden nefret eder ve bir süre sonra çalışan o iş yerinde çalışmaktan vazgeçer.
- Şirket yönetimi çalışanlarını hor görüp, saygısız davranırsa, çalışanda şirket yöneticilerine saygısız davranır.
- Şirket yönetimi çalışanı takdir eder ona hakkını verirse, hakkaniyetli davranırsa, çalışanda şirket yönetimini takdir eder ve iş yeri için elinden geldiği kadar çalışarak, üretimde ve yardımda daha faydalı olur.
Yaşamlarının karşılıklı etkileşimden oluştuğunu bilerek Biz bilinci içinde yaşayan kişiler, kendi düşünce, tutum ve davranışlarıyla istedikleri, daha doğrusu hak ettikleri çevreyi oluştururlar. Uzun vadede ister ailede olsun, ister işte olsun veya arkadaş ortamında olsun herkes hak ettiği çevreye kavuşur. Bu anlamda düşünülünce kimsenin şikayete hakkı yoktur.
Tavsiye Yazı : Bir Şirketim Olsaydı Ne Yapardım?
Acaba bazı insanlar kendilerine karşı sevgi, saygı, onurla davranılmasından anlamazlar mı? Birçok kere, ”Adam olsa anlardı” ”İnsan değil ki laftan anlasın” gibi çok olumsuz laflar duyarız. Bu tür sözler kısa vadeli beklentilerin etkisi altında söylenmiş sözlerdir.
Öbür yandan dilimizde ”Güler yüz, tatlı söz, yılanı deliğinden çıkarır” gibi sözlerde vardır. Sıradan bir insana değer verir, saygı duyar, onurlu davranırsak, uzun vadede o kişide bize değer verir, saygı duyar ve onurlu davranır.
İki Koşul Var
- Bu davranışında yapay olmayacak ve kişiyi kullanmaya kalkmayacaksın.
- Kısa vadede değil, uzun vadede bu değişikliği bekleyeceksin.
Toplumdan topluma, bireyden bireye tanımı değişik olsa da , ”doğru olanı yapmak” insanın varoluşunun bir parçasıdır. Sen doğru davranırsan, çevrendeki insanlara model olmuş olursun, onlarında doğru olanı yapmasını sağlarsın. Davranış koşullu olduğu zaman yani karşıdakine değer verme, saygı duyma, onurlu davranma koşullu olduğu zaman, insanlar kendilerini kullanılmış ve denetlenmiş hissederler. ”Sen bana şöyle yaparsan ben sana değer veririm” düşüncesi koşulludur. Karşılık beklemeden, karşıdaki insan olduğu için bu temel değerleri, sevgiyi, saygıyı onuru hak etmiştir. Bunlardan vazgeçmek yok, Biz bilinci ancak ve ancak bu temel üzerine kurulabilir.
Eğer ailede, iş yerinde veya arkadaş ortamında insanlara değer verirmiş gibi görünürsen, onlarda sana değer verirmiş gibi davranırlar. Eğer onlara gerçekten değer verirsen, onlarda sana gerçekten değer verirler. Hiç şaşmaz! Şu çok güzel ve anlamlı sözü tekrar söylemek istiyorum: Yaşamda ne ekersen onu biçersin.
Kısa vadede böyle olmuyor ama uzun vadede ektiğini biçersin bende inanıyorum
Kesinlikle, yorumunuz için teşekkür ederim Şafak Hanım.
Yine çok güzel bir yazı yazmışsın Gökhan abi eline sağlık.
İnsan gerçekten de diğer insanlara nasıl davranırsa zamanla aynı davranışı kendisi de görüyor seninde dediğin gibi işveren işçisine iyi davranırsa işçi o iş yeri için gerçekten de elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır.
Eğer kendinize iyi davranılmasını istiyorsak öncelikle kendi davranışlarımızı iyileştirmemiz gerekir. Biz karşımızdaki insana iyi davranmıyorsak karşımızdaki insanın da bize iyi davranmasını bekleyemeyiz.
Kişisel gelişim konusunda gerçekten çok güzel bir yazı olmuş böyle güzel ve faydalı bir yazı için teşekkür ederim Gökhan abi.
Teşekkür ederim Yusuf kardeşim.
Elimden geldiği kadar insanlara faydalı olabileceğini düşündüğüm yazılar yazmaya çalışıyorum. Bundan sonra vakit buldukça yeni yazılar yazmaya çalışacağım. Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Herşeyin yapay olduğu şu günlerde güzel bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim.
Bu yazınin neresine hak vereceğime şasirdim inaninin…
Yazıda anlatmak istediğim şu kısaca şu; Siz karşınızdaki insana nasıl davranırsanız karşınızdaki insandan da aynı davranışı görürsünüz demek istedim. Ayrıca illaki hak vereceksiniz diye bir şey yok, yani konuyu beğenmemiş olabilirsiniz saygıyla karşılarım.