Genel

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde, insanların en yaygın şekilde yaşadığı, istenmeyen ve zorlayıcı psikolojik deneyimlerden biri panik atağıdır.

Panik atağı, zannedilenin aksine, bir hastalık veya psikolojik bir bozukluk değildir. Panik atak, pek çok psikolojik bozukluğa işaret edebilecek bir semptom (belirti, işaret) olarak kabul edilir.

Bunu daha iyi ifade edebilmek için, fiziksel ağrı örneğini kullanabiliriz. Fiziksel bir ağrı, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez, bir semptom olarak kabul edilir. Hekimler ağrıdan hareketle, pek çok diğer faktörle birlikte, bir hastalığın varlığını anlamaya çalışırlar.

Bir panik atağı, yaygın anksiyete panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, ayrılma anksiyetesi bozukluğu gibi bazı psikolojik bozukluklara işaret edebilir.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, bir korku ve dehşet nöbeti olarak düşünülebilir. Panik atağı yaşayan kişi, olağanüstü bir korku hissedebilir, ölümle karşı karşıya olduğunu düşünebilir.
Panik atak, kalp çarpıntısı, nefes nefese kalma, boğuluyormuş gibi olma, soluğun kesilmesi, göğüste sıkışma, nabız yükselmesi, baş dönmesi, terleme, titreme gibi yoğun fiziksel belirtilerin bazılarının, yineleyen ve beklenmedik şekilde yaşandığı yoğun korku ve rahatsızlıkla kendini belli eden psikolojik bir deneyimdir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Psikiyatri literatüründe, panik atak yaşadığınıza işaret eden, 13 belirtiden bahsedilir. Bu 13 panik atak
belirtisini şu şekilde sıralayabiliriz

  1. Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalbin çarpma hızının artması
  2. Terleme
  3. Titreme ya da sarsılma
  4. Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu
  5. Soluğun tıkandığını duyumsama
  6. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
  7. Bulantı ya da karın ağrısı
  8. Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik hissi ya da bayılacak gibi olma duyumu
  9. Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu
  10. Uyuşmalar
  11. Gerçekdışılık (“derealizasyon“, gerçekdışı olma duyumu) ya da kendine yabancılaşma
    (“depersonalizasyon“, kendinden kopma duyumu
  12. Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu
  13. Ölüm korkusu

Psikiyatri literatürüne göre, yukarıda belirtilen 13 maddeden 4’ünü yaşamanız bir panik atak (panik
nöbeti) geçirdiğinize işaret eder.

Panik atakla ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Panik Atak Belirtisi linkine tıklayabilirsiniz

Panik Ataktan Sonra Ne Olabilir?

Şayet bir panik atağı yaşarsanız, bu sizin için son derece korku verici olabilir. Deneyiminizle ilgili bir fikrinizin olmaması ayrı bir endişenin tetiklenmesine yol açabilir: Ya aynı şeyi tekrar yaşarsam? Bir panik nöbetinden sonra, tekrar aynı şeyi yaşama endişesi taşımanız ve sürekli kendinizi kontrol etmenize psikiyatride, “beklenti anksiyetesi” adı verilir.

Panik atak yaşadıktan sonra, tekrar aynı durumu yaşamamak veya, tekrar aynı durumu yaşadığınızda onunla başa çıkabilmek için bazı stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu stratejiler arasında, kapalı alanlarda bulunmamak, toplu taşıma araçlarına binmemek, köprülerden geçmemek vb. bulunabilir. Bu duruma ise “agorafobi” debilmektedir.

Panik atak, beklenti anksiyetesi ve agorafobi hayatınızda belirli bir süre yer alıyorsa, ve hayatınızda bazı kısıtlamalara yol açıyorsa, yukarıda bahsedilen anksiyete bozukluklarından birini yaşıyor olabilirsiniz.

Ne Yapabilirsiniz?

Yukarıda bahsedilenleri yaşıyorsanız, yaşadıklarınızın üstesinden gelmek için birkaç seçeneğe sahipsiniz.

Öncelikle, yaşadığınızın psikiyatrik açıdan ne olduğunu netleştirmek için bir psikiyatristlegörüşebilirsiniz. Psikiyatrist, gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra, yaşadığınız deneyimin adını size söyleyebilir, deneyiminize bir tanı koyabilir.

Tanıdan sonra psikiyatrist, muhtemelen bir ilaç tedavisi düzenleyecektir size. Bazı durumlarda ilaç tedavisi olmazsa olmaz bir müdahale yöntemidir. Bununla birlikte, pek çok durumda ilaç tedavisinin yanında psikolojik destek (psikoterapi) de almanız gerekebilir. Bazı durumlarda ise, ilaç tedavisine gerek olmadan, sadece psikoterapi ile de yaşadıkalrınızın üstesinden gelebilrisiniz.

İlaç tedavisi semptomlarınızı ortadan kaldırabilir ve iyileşmenizi sağlayabilir; ancak yaşadıklarınızı anlamanıza yardımcı olmaz. Psikoterapi ise, yaşadıklarınızı anlamanıza ve yaşadıklarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

Panik atakla ilgili psikolojik bir destek almak istiyorsanız, ön grüşme ve randevu için Psikolojik Danışman Yusuf Bayalan ile görüşebilirsiniz.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Panik atak ülkemizde hatta dünyada bir çok kişide var maalesef, sizinde dediğiniz gibi kesinlikle psikolojik danışman doktorlardan bu konuda yardım almak gerekiyor. Yazıda bahsi geçen siteye baktım. Psikoloji doktoru bu konularla ilgili daha detaylı bilgilendiri yazılar yazmış.
    Panik atak ile ilgili yaptığınız bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum.

    1. Kısa bir düzeltmede bulunayım müsaadenizle:
      Doktor denildiğinde hekimler (tıp doktorları) kastedilir. Psikolojik Danışman ve Psikolog tıp doktoru değildir. Psikolog Psikoloji, Psikolojik Danışman ise, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun olan uzmandır. Bu yüzden de ilaç tedavisi uygulamazlar. Bu uzmanların yaptıkları şey, psikoterapi veya psikolojik danışmanlık, kısaca konuşma yoluyla psikolojik sorunların çözümüne destek sunmaktır. Muhabbetle.

  2. Burdaki belirtilerin büyük bir kısmını yaşıyorum. Ama psikoloğa gitmeye de korkuyorum. Ne yapabilirim sizce?

    1. Merhaba Selma Hanım. Panik atağı yaşayan pek çok insan, yaşadıklarıyla başa çıkabilmek için kaçınma mekanizmasını kullanır. Kaçınma, belirli, duygu, deneyim ve durumlardan kendimizi uzak tutma çabası demektir. Kaçınma ilk etapta bizi can sıkıcı durumlardan uzak tutsa da, uzun vadede, sorunumuzu sürdüren bir faktör olabilir. Bu yüzden, içinizden kaçınmak gelse de, sorununuzla yüzleşmenizi tavsiye ederim. Sizi rahatsız eden duygularınız hakkında konuşmak sizi hasta etmez, merak etmeyin. Muhabbetle.

  3. Hashimoto hastaligimdan dolayi zaman zaman yasiyorum. Gecmise göre oldukca azaldi ama cok rahatsiz edici gercekten.

  4. Panik atak gerçekten lanet bir hastalık, Allah’a şükür ben yaşamadım ama panik atak rahatsızlığı olan üniversite arkadaşım vardı bir gün evdeyken panik atak geçirmişti ve ne yapacağımızı bilemedik gerçekten çok korkmuştum.

    Arkadaşımı hastaneye götürdüğümde bir kaç işlem yapmışlardı ve sakinleştirici iğne yapmışlardı ve serum bağlamışlardı.

    Arkadaşım kendine geldiğinde acil doktoru arkadaşıma hemen bir psikolog doktoruna gitmesini söylemişti. Panik atak rahatsızlığı olan kişiler veya bu hastalığı daha iyi tanımak isteyenler için gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler Gökhan abi.

  5. Günümüzde çok karşılaşılan bir hastalık bildiğim kadarı ile. Sende çok güzel özetlemişsin abi. Eline sağlık.

    1. Teşekkür ederim kardeşim. Evet maalesef günümüzde bir çok insanın rahatsız olduğu bir hastalık.

  6. Panik atak günümüzde bir çok kişide olan bir rahatsızlık maalesef. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş bir çok kişi için faydalı olabilecek bir yazı elinize sağlık Gökhan bey.

  7. Panik atak teşhisi bana da koyuldu. Kalbim 130 zun altına inmiyor sürekli kafamın içerisindeki basıncı hissede biliyordum. Uyumuyor bu sesleri dinliyor ve kendimi daha çok hasta ediyordum. İlaç tedavisi ni kabul etmiyorum. Belki artık son aşamadaysa olabilir ama bu insanın elinde. Bizlere vaad edilmiş hayat şartları ne yazık kı bizleri bu duruma getiriyor. Ama tedavi basit ben birebir uyguladım. Kendinizi doğanın içine bırakın her şeyi unutup yürüyüş yapın. Hafta sonları piknik, kamp yapın. Dışarı çıkın bir deniz kenarına oturun ve nefes alın. En önemlisi de kendinize ben hasta değilim diyin.

    1. Haklısınız Seda hanım.
      Bu tür hastalıklarda önemli olan kişinin stresten uzak durması ve her şeyi kafasına takmaması.
      Sizin adınıza sevindim. Umarım bir daha yaşamazsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu