Genel

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?

Her insan farklı özellikleri ve yetenekleriyle doğar. Önemli olan bunların farkında olmak ve başarıya ulaşmak için yoğunlaşmaktır. Çevremize baktığımız zaman başarı yakalamış birçok insan görebiliriz. Ancak şu asla unutulmamalı; başarı asla bir şans ve tesadüf değildir. Burada dikkat edilmesi gereken her ne kadar değişik alanlarda başarı yakalansa dahi, başarılı olan insanların özellikleri daima aynıdır. Onların hayatlarında uyguladıkları bu özellikler, hedefledikleri amaca kısa süre içerisinde ulaşarak yüksek bir başarı elde etmelerine olanak tanımaktadır. Gelin şimdi bu insanların ortak özellikleri neymiş bir bakalım.

Başarılı İnsanlar Nasıl Başarıya Ulaşmıştır?

Amacı ne olursa olsun insanların hayatlarında istedikleri en büyük arzu başarıya ulaşmaktır. Bu belki iş olabilir belki aşk ya da zengin bir sosyal çevre edinerek arkadaş kazanmak da sayılabilir. Fakat eğer başarıya ulaşmak ve bunun tadını çıkarmak istiyorsanız, bunu gerçekleştiren insanların ortak özelliklerini bilmeniz doğru adımlar atmanıza olanak tanıyacak.

Hızlı karar almak ve hemen harekete geçmek: Karar mekanizmasına elinde tutmak başarılı insanların en önemli özelliklerinden biridir. Doğru zamanda doğru fikirli hızlı karar verirseniz, yapacağını şeyin sizi direkt etkilemesine fırsat tanıyabilirsiniz.

Küçük ama emin adımlarla ilerlemek: Küçük ve emin adımlarla hedefe doğru ilerlemek, sizlerin hata yapmanıza engel olarak başarıya kısa sürede ulaşmanıza olanak tanıyacaktır.

İrade sahip olmak: Başarılı insanlar aşırı duygusal davranmazlar. Öfke ya da heyecanlanma, sevinç ve üzüntü gibi duyguların dengeli yaşarlar. Net çizgileri vardır ve kontrolü her daim ellerinde tutarlar.

İletişim becerisi: Karşısındaki kişiyi etkilemek ve ikna etmek başarılı insanların temel özellikleri arasında yer alır. Amaçları için doğru bir etkileşime girmek ve iletişim becerisini göstermek, başarıyı açan en önemli yapılardan biridir.

Gelişmeleri takip etme ve analiz kabiliyeti: Yapılan bir işin takibini gerçekleştirmek başarılı İnsanlar için büyük bir önem taşır. İş üzerindeki eksi ve artıları ortaya çıkarmak, buna göre doğru adımlar atmak için mutlaka etkin bir tablo kullanırlar.

Kendinden emin olma özelliği: Belki de başarılı insanların en temel özelliklerinden biri kendilerinden emin olmalarıdır. Bu konuda eski başarıları yeniden anımsamak, hatalardan ders çıkarmak; olayları her daim objektif bakmak kendinizden emin olmamız için önemli bir katkı yapacaktır.

İyi bir dinleyici olmak: Farklı karakterlerdeki insanlarla konuşmak ve onlardan bilgi alışverişi yapmak başarılı insanlar için etkin bir yoldur. Yapacakları şeyler konusunda eksiklerden kurtulmak iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Yani başarılı insanlar başkalarının dinlemekten çok büyük keyif alırlar.

Tüm bunların dışında başarılı insanların daha birçok farklı ortak özellikleri bulunmaktadır.

  • Hedefleri doğru belirlemek
  • Kendini olan saygılarını her zaman korumak
  • İşlerinde uzman hale gelmek
  • Hatalardan ders çıkarmak
  • Paylaşımcı olmak
  • Karar mekanizmasını duygulardan uzak tutmak
  • Her zaman olmasa bile önemli noktalarda mükemmeliyetçi davranmak

Tüm bu özellikler genelde başarılı insanların ortak özellikleri olarak dikkat çekiyor. Siz de çevrenizdeki ya da geçmişten günümüze kadar başarılı olmuş insanlara dikkat ettiğinizde, bu özelliklerin önemli kısmının onlarda var olduğuna şahitlik edebilirsiniz.

Başarılı İnsanlar Nasıl Ders Çalışır?

Birçok insan başarılı olmanın şans ve rastlantıya dayandığını düşünür. Gerçek başarıyı yakalamak için kişisel çaba, özveri ve problem çözmeye odaklı bir tutum sergilemek gerekir. İster iş için olsun ister okul sınavları adına mutlaka plan ve programlı bir çalışma düzeni oluşturulmalı, gerektiğinde rehberlik desteği alınmalıdır. Böylece yanlış yola sapmadan ve vakit kaybetmeden gerekli olan bilgiyi kısa süre içerisinde elde etme şansı yakalanabilir. Tabii alınan bilgiler doğrultusunda yapılması gereken pratik de büyük bir önem taşımaktadır. Şimdi bunları maddeler halinde tanımlayalım. Bu tür bilgileri ve daha fazlasını paraf bilgi sitesinde bulabilirsiniz.

  • Her zaman tetikte ve aktif olunmalı, beden dimdik durmalıdır.
  • Dikkat dağıtıcı, önemsiz şeylere ilgi kaymamalı; düşünceler her daim odaklı konulara yönelmelidir.
  • Öğrenilen konuları sindirmek için aralıksız çalışma etkin bir roldür.
  • Belki de en önemli etkenlerden biri gerçekleştirilecek olan çalışma üzerinde, şekil ya da çizimler; yani yardımcı unsurlardan destek almaktır.
  • Mutlaka anlamları pekiştirmek ve konuyu tam olarak idrak etmek için, konulara tekrar dönüp bakmak; elde edeceğiniz verimi arttıracaktır.

Çalışmayı engelleyen tuzaklardan da mutlaka uzak durulmalıdır. Müzikle beraber çalışmak, dikkatini başka yere odaklamak; zor dersleri elemek, çalışırken farklı düşünceleri akla getirmek, isteksizlik ve motivasyon bozukluğu, uzun süre telefonda konuşmak, düzenli tekrarı yapmamak ve planlı çalışmamak gibi daha birçok farklı etmenden mutlaka uzak durulmalıdır. Başarılı insanların ortak özellikleri nelerdir?

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Maddelere bakınca sanırım başarısızım diye düşünmeye başladım abi. Özellikle ders çalışma konusunda sınıfta kaldım :)

    1. Aslında bunun farkında olabilmen bile senin için güzel bir şey, en azından eksikliklerini görüp, kendini o yönde geliştirmeye çalışabilirsin.
      Başarılar dilerim.

  2. Irade sahibi olmak kararlı olmak hatalardan ders çıkarmak başarıya giden adımlar içinde en önemlileri bence de..

  3. Başarılı olmak isteyen kişiler için oldukça faydalı bir yazı olmuş Gökhan ağabey. Eline sağlık, teşekkür ederim.

  4. İnsan gerçekten başarılı olmak istiyorsa öncelikle bunun için kendisine yatırım yapmalıdır. Düzenli bir şekilde kitap okumalıdır mesela, düzenli ve sağlıklı beslenmelidir mesela, spor yapmalıdır. işte bunlar yapıldığında insan bir süre sonra başarıyı yakalayacaktır. Faydalandığım bir yazıydı Gökhan bey. Elinize sağlık, teşekkür ederim.

  5. Başarılı olmanın karşılığını başarısız olmakla tanımlamıyoruz. Gelişmeleri azz başarılı veya çok başarılı olarak değerlendiriyoruz. Böylelikle hem motivasyonumuzu hem de hedefe varma inancımızı diri tutuyoruz.

    Yazı için teşekkür ederiz. Iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu