Blog İpuçları

Ücretsiz Blog vs. WordPress Blog

Merak ettiğiniz soruların cevabını öğrenmek, ilgi alanlarınıza dair deneyimlerden yararlanmak ve bazen de sadece eğlenmek için her gün onlarca bloğu ziyaret ediyorsunuz. Peki neden sizin de bir bloğunuz olmasın ki? Eğer siz de blogger olmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Her gün dünya çapında milyonlarca yeni blog içeriği yayınlanıyor. Ağ günlükleri anlamına gelen bloglarda, kullanıcılar sadece kendi dünyalarını paylaşmakla kalmıyor, aynı zamanda takipçileriyle de etkileşime geçerek yeni sanal topluluklar oluşturuyorlar. Blog açmak sanılanın aksine zor ya da pahalı bir işlem değildir. İster ücretsiz araçlardan faydalanarak isterseniz de size özel bir isimle (domain adı) blog açabilirsiniz. Peki, ücretsiz blog mu yoksa WordPress tabanlı blog açmak mı daha avantajlı?

Ücretsiz Blog Açmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Sadece birkaç tıkla ücretsiz blog açmak için Blogger (Blogspot), Tumblr, Wix, Weebly, Blogcu vb. araçları kullanabilirsiniz. Ücretsiz blog açmanın avantajları nelerdir, bir bakalım.

• Blog dünyasına giriş yapmak isteyen yeni başlayanlar için idealdir.
• Bloğu için henüz bir harcama yapmak istemeyen amatör bloggerlar için başlangıç aşamasında yeterlidir.
• En önemli avantajı ücretsiz olmasıdır.

Bir şeyin ucuz ve kolay olması elbette eksiklikleri de beraberinde getirir. Ücretsiz blog açmanın dezavantajlarını ele alırsak;

• Ücretsiz bloglar profesyonel bir izlenimden uzaktır. Bloğunuzun domain adının sonunda blogspot.com gibi bir uzantının yer alması amatör bir izlenime sebep olur. Özellikle de kendi işinizi bloğunuz üzerinden pazarlamak istiyorsanız, ücretsiz blogları kullanmaktan kaçınmalısınız. Aynı zamanda takipçi sayınızı arttırarak influencer olmak ve markalarla iş birliği yapmak istiyorsanız, profesyonel görünüm açısından bloğunuz için domain satın almalısınız.


• Ücretsiz blog sitelerinde yetkiniz sınırlandırılır. Tema seçimi gibi basit değişiklikler dışında bloğunuza müdahale edemezsiniz.


• Ücretsiz blog siteleri sınırlı paylaşım hakkı sunarlar. İstediğiniz gibi metin, görsel ve video paylaşımı yapamazsınız. Belli bir kota hakkınız vardır ve bu kota dolduğunda yeni paylaşım yapmak için eskilerini silmek zorunda kalırsınız.


• Kullandığınız ücretsiz blog sitesi satılabilir ya da kapanabilir. Bu durumda onca emek harcadığınız blog da silinecektir. Bazı durumlarda topluluk kurallarını ihlal ettiğiniz düşünülerek bloğunuz tamamen yayından kaldırılabilir. Bloğunuz güvence altında değildir ve her an silinme tehlikesiyle karşı karşıyadır.


• Kullandığınız ücretsiz blog sitesi satılabilir ya da kapanabilir. Bu durumda onca emek harcadığınız blog da silinecektir. Bazı durumlarda topluluk kurallarını ihlal ettiğiniz düşünülerek bloğunuz tamamen yayından kaldırılabilir. Bloğunuz güvence altında değildir ve her an silinme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

WordPress Blog Açmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

WordPress, dünya genelinde 30 milyondan fazla web sitesi tarafından tercih edilen güvenilir bir platformdur. Hatta Forbes 500 listesindeki web sitelerinin %15’i WordPress alt yapısı kullanmaktadırlar.

Teknik bilgi gerektirmeden hızlı kurulum imkânı sunan WordPress blog için öncelikle bir domain satın alın. (İstediğiniz domaini ücretsiz sorgulamak için tıklayınız.) Ardından dünyanın en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress hosting paketinizi seçin. WordPress.org için özel olarak hazırlanmış hosting paketleri, yazılım ve tasarım bilgisi gerektirmez.

ucretsiz-blog

WordPress’te her gün yaklaşık olarak 500 yeni web sitesi ve blog oluşturulmaktadır. Sadece kişisel kullanıcılar değil, aynı zamanda büyük firmalar ve markalar tarafından da tercih edilir. WordPress blog ve hosting hizmeti ile detaylarla uğraşmadan, hızlı, pratik ve güvenilir bir bloğa sahip olabilirsiniz.

Tek tıkla kurulum yapabilmenin yanı sıra yedekleme sıkıntısı da yaşamazsınız. WordPress blog için temel, standart ve uzman olmak üzere 3 farklı hosting hizmeti seçebilirsiniz. Ücretsiz SSL sertifikası da içeren WordPress blog ve hosting paketleri aylık 2 ,49$’dan başlar.

WordPress blog açmanın neredeyse hiçbir dezavantajı yoktur. Avantajlarını sıralayacak olursak;

Özgürlük: Sınırsız disk alanı seçenekleriyle istediğiniz paylaşımı yapmanıza olanak verir.

Kolaylık: Teknik bilgi gerektirmez. Basit bir arayüze sahiptir. Kod bilgisine gerek duyulmaması, tüm kullanıcılar açısından kolaylık sağlar. WordPress yönetim (kontrol) paneli ile tüm ayarlama ve düzenlemeleri kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Özelleştirme: WordPress’te blog konseptine uygun yüzlerce tema bulabilirsiniz. Bu temaları herhangi bir kısıtlama olmadan kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Kod bilgisine ihtiyaç duymadan istediğiniz zaman yeni bir temaya da geçiş yapabilirsiniz.

Profesyonellik: WordPress blog ile yazılımcı olmasanız da şık temalarla kaliteli ve profesyonel görünümlü bir bloğa sahip olabilirsiniz.

Responsive: Tüm WordPress siteleri mobil uyumludur (responsive). Bu sayede mobil üzerinden yeni takipçiler kazanabilir ya da mevcut takipçilerinizin bloğunuza mobilden de ulaşabilmelerini sağlarsınız.

SEO: Google, Yandex ve Bing vb. arama motorlarına yönelik WordPress SEO eklentilerini kullanarak arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alabilirsiniz. SEO açısından en uygun altyapıya sahip CMS modellerinden birisi olan WordPress, arama motoru dostu bir platformdur.

Eklentiler: Binlerce eklenti ile WordPress tabanlı bloğunuzun tasarımını özelleştirebilirsiniz. Tasarımın yanı sıra güvenlik, veri depolama, spam engelleme, SEO ve sitenize giren ziyaretçi sayıları ile oturum sürelerini analiz eden özelliklerden faydalanabilirsiniz.

Hız: Hem kurulum hem de sayfaların yüklenmesi açısından WordPress hızlı bir sistemdir.

Güvenlik: WordPress bloğunuza giriş yaparken 2 adımlı kimlik doğrulamasını aktifleştirerek güvenlik katmanı oluşturabilirsiniz. Ayrıca ücretli ya da ücretsiz eklentilerle spam saldırılarına karşı önlem alabilirsiniz. WordPress bloğunuz için SSL sertifikası alarak güvenli bağlantılar da oluşturabilirsiniz.

Ücretsiz Kaynaklar: WordPress blog kullanımına yeni başlayanlar için internette yüzlerce ücretsiz makale, video ve yardım kılavuzları bulunur. Kendini geliştirmek isteyenler için çeşitli kurumlar tarafından ücretsiz etkinlikler de düzenlenmektedir.

Paylaşım: EMBED kod sistemini desteklemesiyle sosyal medya platformları ve paylaşım sistemleriyle uyumludur.

Uygun Fiyat: WordPress blog ve hosting hizmeti pahalı bir sistem değildir. Düşük ücretlerle kullanılabilen, avantajlı bir platformdur.

WordPress bloğunuz için domain ve hosting hizmeti satın aldıktan sonra, sadece birkaç dakika içerisinde kullanıma geçebilirsiniz. Blogger dünyasına giriş yapmak ve kendi bloğunuzu oluşturmak için kendi domain alt yapısı ile 220+ ülkede kayıt hizmeti sunan, Türkiye’nin lider ccTLD domain kayıt operatörü Atak Domain uzmanlarına ücretsiz olarak danışabilir ve blog kaydınızı anında gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Ücretsiz blog açmak, oyuncak araba gibi bişey sanki. WordPress ise gerçek bir araba. Ama model ve markayı belirlemek yine bizim elimizde…

  2. Benim hep merak ettigim örnegin godaddyden aldigimiz alan adini aktarabiliyormuyuz? Bir de blogspotta kullandigimiz izleyiciler gadgeti icin kod eklenebilecegini duymustum. Bu konuda bilgin var mi 🙂

    1. Eğer Blogger’den bahsediyorsanız evet istedeğiniiz yerden aldığınız alan adını kullanbilirsiniz.

    2. Alan adını nereden aldığınız önemli değil, istediğiniz firmadan alabilirsiniz. Alan adınız farklı firmada, hostinginiz farklı bir firmada olabilir. Fakat, blogspottaki izleyiciler gadgetinin wordpresse aktarılacağını hiç sanmıyorum. Eğer öyle bir şey olsaydı, wordpress veya blogspot bunu yaparlardı. Yani bunun için özel eklentiler yaparlardı. Şu an için değil ama belki ilerleyen zamanlarda olabilir.

      1. Umarim ilerde izleyiciler gadgeti eklentisi de olur. Belki ilerde wordpresse gecerim daha kendimi o kadar profesyonel görmüyorum. Benim gibi amatörler icin blogger cok pratik 😊

        1. Evet blogger ilk başlayanlar için çok iyi bir platform. Fakat, blogger bir yerden sonra insanı bunaltıyor. İnsan farklı platformlar arıyor. Benim de wordprese geçmemin nedenlerinden bir tanesi de aslında buydu.

  3. Hepsinin artıları ve eksileri var. Profesyonellik ve esneklik önemli değilse Blogger tercih edilebilir. Ama hiçbirinde WordPress kadar esneklik yok ve WordPress’e alışınca diğerleri sanki çıplakmış gibi geliyor. Yine de kullanım amacına göre altyapıyı seçmekte fayda var.

    1. Kesinlikle, amaç profesyonellik değilse sadece blog yazmaksa blogger tercih edilebilir. Bende 2017 yılında blogger’dan wordpresse geçtim. Bazen diyorum kendi kendime keşke ilk başta wordpress ile başlasaymışım diye. İnsan wordpressi kullandıkça daha çok seviyor.

  4. Öncelikle böyle detaylı bir yazı hazırladığınız için elinize sağlık Gökhan bey. Teşekkür ederim.
    Benim görüşüme göre; blogspot blog yazmak için yeterli olsa da bir süre sonra insan blogspottan sıkılıyor açıkçası, daha farklı özellikler arıyor. İşte burada da wordress devreye giriyor bence. WordPress gerçekten mükemmel bir platform.

    1. Rica ederim.
      Evet blogspot blog yazmak için yeterli oluyor ama bir süre sonra insan daha farklı bir arayış içine giriyor. Bende blogspot ile başlayıp 2017 yılında wordpresse geçmiştim. Şimdi diyorum keşke daha önce wordpress ile başlasaydım diye.

  5. kesinlikle wordpress derim. yukarıda duo diyetin benzetmesi de hoşuma gitti :)

  6. Merhaba Gökhan Tekin,
    Yazınızı çok dikkatli ve merakla okudum bence domain satın al ıp bir website yapmak daha güvenli çünkü wordpress’in sistem açığı bulunuyor. Sitenize her an saldırılar ya da veri çekimi uygulanabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu