Ben okula başladığımda çok sevinmiştim. Okula giderken sevinerek gidiyordum. Benim zamanımda öğrencilere çok fazla ödev verilmezdi. Çoğu zaman okul çıkışında okul bahçesinde arkadaşlar ile birlikte ödevlerimizi hemen yapar sonrasında ise oyunlar oynardık neredeyse hava kararana kadar sokakta oyun oynardık tabi o zamanlar bilgisayar ve internette çok fazla olmadığı için olsa bile bizim mahallede yoktu o yüzden hep sokakta oyun oynardık. Ben şu şekilde tabi derslerime de çalışarak ilk okulu ve liseyi başarılı bir şekilde bitirdim.
Böyle bir yazı yazmak istedim çünkü henüz ilk okul 1. sınıfa giden yeğenimi ödev yaparken gördükçe o küçücük parmakları ile sayfalarca harf veya başka şeyler yazdığını gördükçe yeğenimin durumuna üzülüyorum. Gerçekten bir anlam veremiyorum bu yaştaki çocuklara neden bu kadar çok ödev veriliyor açık söylemek gerekirse bana çok mantıklı gelmiyor. Çünkü çocuk okuldan geliyor biraz dinlendikten sonra oturup sayfalarca yapıyor. Elbette ödev verilmeli. Ben, hiç ödev verilmesin demiyorum. Ödev veriliyorsa bence bunun bir ölçüsü olmalı. Bunu yeğenim için demiyorum genel olarak bütün ilk okul öğrencileri için söylüyorum. Belki yanlış düşünüyorum ama ben şöyle düşünüyorum. Bu çocuk bu kadar ödevi yaparsa arkadaşlık kurmayı, sosyal aktivitelerde bulunmayı kısacası çocukluğunu yaşamaya fırsat bulamaz. Burada öğretmenlerimize de bir şey demiyorum sonuçta onlarda kendilerine verilen programı uyguluyor
Sayfalarca yazı yazmak veya kitaptakileri deftere geçirmek / yazmak ödevleri çok fazla olmasın. Çünkü diğer
yeğenimden de biliyorum bazen ödevlerini annesi yapıyor. Böyle olunca da çocuk bir şey öğrenemiyor yani sayfalarca yazdığı zaman illaki de onu öğrenecek diye bir şey yok bence. Henüz 1.sınıfa giden yeğenim şu anda okuldan neredeyse okuldan soğumuş durumda. Bazen defalarca 2. sınıfa geçtiğinde daha güzel olacak diyerek tekrar ikna ediyoruz. ( Fakat biliyorum ki bu durum da çocuğu bir beklenti içine sokuyoruz, ama aklıma başka bir şey gelmiyor. Umarım 2. sınıfta gerçekten fazla ödev olmaz ve yeğenim okuldan tamamen soğumaz. )
Benim Düşüncem
Öğrenciyi okuldan soğutacak derecede bu kadar çok ödev verileceğine, öğrenciye özellikle de 1.sınıf öğrencilerine, okulu daha çok sevmelerini sağlayacak faaliyetlerin olması çok daha mantıklı geliyor bana, belki bazılarına göre yanlış düşünüyorum ama böyle olması yani öğrenciye okulu daha çok sevdirecek faaliyetlerin fazla olması daha iyi olacak diye düşünüyorum.
Benim Zamanımda
Zaman benim çocukluğumdaki zaman değil farkındayım ve belki yine yanlış düşünüyorum ama benim zamanımda bu kadar çok ödev yoktu sonuçta yine okuyan okudu, yani öğrenciye bu kadar ödev verilerek onu daha çok zekalı yapamayız, daha zekalı olması için farklı alanlarda gelişmesini sağlamalıyız diye düşünüyorum. Bence
Gülşah ÖNEN
14 Kasım, 2016 | Saat 06:34aynı fikirdeyim ama maalesef eğitim sistemimiz kötü istemeyerek ödev veren öğretmende tanıyorum, okulda kendi öğretemediği için eve bir dünya ödev veren öğretmende biliyorum. Olan çocuklara oluyor.
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 06:49Aynen olan çocuklara oluyor, çocukların okuldan soğumasına neden oluyor.
Tülay gürdal
14 Kasım, 2016 | Saat 06:36Merhaba Gökhan Bey,
Bu yıl 1. sınıfları okutuyorum. "Bugün ödev ne?" diye soran velilerimize, "sınıfta işlediğimiz harf üzerinde alıştırma yapalım. Dolayısıyla bu vakte kadar öğrendiklerimizi içeren harflerden oluşan kelime ve cümle çalışması yaparsak iyi olur." Bu çalışmalar olmazsa ne olur, derseniz pekiştirme yapmadan nasıl olacak? Her işte olduğu gibi biraz sorumlulukla birlikte biraz da çocuğun okula gittiğini fark ettirmek gerekir diye düşünüyorum. Saygılar.
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 06:50Evet haklısınız, fakat bazen bu kadar çok ödev verilmesi de çocuğun okuldan soğumasına neden olabiliyor ne yazık ki.
Saygılar.
ÜMRAN TUNCER
14 Kasım, 2016 | Saat 06:44evet ya bu konuya ben de katılıyorum çoçukları şimdiden okuldan soğutmak ne kadar kötü umarım sistem buna bi çare bulur ya da düzelir..
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 06:51İnşallah diyelim ama benim pek umudum yok açıkçası bu sistem hep böyle gidecek diye korkuyorum.
Gazeteci N.G.
14 Kasım, 2016 | Saat 07:41Ben düşüncenize hak veriyorum, efendim. Benim zamanımda ise çok ödev verilirdi, özellikle matematik. Ve sonuç: matematikten hala nefret ediyorum. Çocukların üzerine fazla gidilmemeli…
İyilikler dilerim 🙂
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 08:40Kesinlikle, evet çocukların üzerine fazla gidilmemeli. 🙂
Turgay Aksoy
14 Kasım, 2016 | Saat 07:44Aslında ödev vermektense, pekiştirmek için ertesi gün ilk dersler önceki günün tekrarı yapılsa çocuk daha iyi öğrenir hem de ödevle uğraşmaz.
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 08:40Çok haklısınız.
Elif İpek Durmaz
14 Kasım, 2016 | Saat 08:38Her şey kararında güzel derler ya. Yemeklere baharat lezzet katar ama kararında. Aynı hesap.
Ben ödev hiç verilmemeli düşüncesine karşıyım. Çocuğa ders çalışma sorumluluğu ve bilincini kazandıracak kadar verilmeli. Ama kararında verilmeli işte 🙂
Sevgiler
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 09:05Kesinlikle, zaten benim düşüncem de bu yönde, kararında ödev verildiğinde çocuk okulu daha çok sevecektir.
Sevgiler 🙂
Hikaye Kalpli Kadın
14 Kasım, 2016 | Saat 09:33Kesinlikle aynı fikirdeyim. Evet ödev verilsin ama bırakalım da biraz da çocukluğuna zaman kalsın. Sorumluluk duygusu edinsin derken, robotlaşmasın çocuklarımız. Böyle anlamlı bir konuyu ele aldığınız için teşekkürler 🙂
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 10:18Rica ederim 🙂
Yağmur Tozu
14 Kasım, 2016 | Saat 09:52Tamamen haklısın Gökhan Abi
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 10:18Teşekkür ederim kardeşim.
Mustafa Alnıak
14 Kasım, 2016 | Saat 11:11Haklısın, benimde kardeşim orta okula gidiyor. Her akşam yoğun şekilde ödev yapmaya çalışıyor. Bazı ödevleri oluyor, benim dahi yapmam zaman alıyor.Çocuklara çok yükleniyorlar. Birde çocuk ödevini bir şekilde yapmak zorunda kalıyor. Zira, okullarda çocuklara karşı psikolojik baskının da olduğunu düşünüyorum.
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 11:22Aynen her öğretmen olmasa da bazı öğretmenler psikolojik baskı yaparak öğrenciyi korkutuyorlar.
Yusuf Arslan
14 Kasım, 2016 | Saat 19:49Benimde 3. sınıftan 4. sınıfa geçen kuzenim var. Geçen yaz öğretmenleri 4 tane kalın test kitabı bitecek diye ödev vermiş. Yaz tatilinin 3 ay olmasına rağmen o kitapların bitmesi için hergün en az 2-3 sayfa soru çözmesi gerekiyor. Bu çocuklara tatilde rahat bırakılmıyor. Onun yerine öğretmenler yaz spor okullarına, sosyal aktivite kurslarına yazılmasına teşvik etmeli diye düşünüyorum.
Admin
14 Kasım, 2016 | Saat 20:45Çok haklısın Yusuf.
Anne Kaleminden
15 Kasım, 2016 | Saat 07:00Nitelikli ve kararında verilmiş ödevlerin faydalı olabileceğini düşünüyorum ben de 🙂
Admin
15 Kasım, 2016 | Saat 09:03Kesinlikle…
enes gül
15 Kasım, 2016 | Saat 10:27aynen öyle şahsen ben okulu bitirdiğim halde kardeşimin ödevini yapmaktan bıktım
Admin
15 Kasım, 2016 | Saat 11:00Bazen, yeğenlerim bilmedikleri yerlerde soruyorlar bana da aynen bende bir kaç dakika sonra bunalıyorum 🙂
isa yıldırım
16 Kasım, 2016 | Saat 11:29Bu düzen değişmeli saygılarımla.
Admin
16 Kasım, 2016 | Saat 11:48Düzeni bilmem ama eğitim sisteminde bazı değişikliklere ciddi anlamda ihtiyaç var.
Nil ModaDusleri
16 Kasım, 2016 | Saat 15:25Katılıyorum size aşırı yük biniyor çocukların üzerine. Zaten eğitim sistemi tamamen yanlış bizim ülkemizde 🙁
Admin
16 Kasım, 2016 | Saat 16:28Evet eğitim sistemimizin çok iyi olduğu söylenemez 🙁
Alper
17 Kasım, 2016 | Saat 07:11Eğitim sistemimiz artık gitgide çöküyor. Dünyanın eğitimde ilk sıranda yer alan Finlandiya'da çocuklara ödev kesinlikle vermiyorlar ve ders süreleri 3-4 saat. Kimsenin umrunda olan bir durum değil artık.
Admin
17 Kasım, 2016 | Saat 07:56Evet Finlandiya eğitim sisteminde çok iyi.
Semanur Kok
17 Kasım, 2016 | Saat 16:06Bu konuda kesinlikle haklısınız. Haklı satırlar. Tabi bende biraz farklıydı.
Bilmiyorum ben çok severdim ders çalışmayı, ödev yapmayı. Yani kaba tabiriyle tam bir inektim.
Ama şimdi kardeşime bu konuda çok üzülüyorum. Emeğinize sağlık, faydalı bir paylaşımdı.
Admin
17 Kasım, 2016 | Saat 21:02Estağfirullah.
Ama eskiden bu kadar çok ödev verilmezdi, günümüzde gerçekten çok fazla ödev veriliyor bence.
Tekinay Tül
18 Kasım, 2016 | Saat 10:40Merhaba , sizinle nasl iletisime gececegmi bulamadm blogunuzda o yuzden buradan yaziyorum . Beni size deep yonlendirdi ben henuz bloggerda cok yeniyim bi sorunum var yardmci olabilirsenz cok sevinecegim. arkadaslarim bloguma yorum yaptiginda cevap verdigim zaman kendilerine bildirim gitmesi icin beni bilgilendir butonunun olmadigini soylediler yorum kisminda napacagimi neden boyle oldugunu bilmiyorum . 🙁 kac gunudr ugrasiyorum ama olmadi . Yardimci olursanz cok sevinirim. Simdiden cok tesekkurler
Admin
18 Kasım, 2016 | Saat 12:00Merhaba.
Yukarıda iletişim bölümü vardı görmediniz sanırım, fakat sorunu anlayabilmem için blogger panelinizi görmem gerekiyor. Bana boş bir meil gönderir misiniz.
E-mail adresim : bloggokhantekin@gmail.com