GenelKişisel

Seven Yağlı Bazlamayı

Seven yağlı bazlamayı kelimesi bizim buralarda (Hatay) ve Anadolu’nun bir çok bölgesinde bir çok kişinin kullandığı deyim tarzında bir deyimdir.
Geçen gün yemek yediğim lokantada yan masa da yemek yiyen bir genç vardı biz arkadaşla beraberdik yan tarafımızda yemek yiyen genç ise yalnızdı ve biraz sonra iki tane arkadaşı geldi iki kişiden bir tanesi şöyle dedi; Seven yağlı bazlamayı. Bunu duyan genç çocuğa öfkeyle baktı ve sen ne dediğinin farkında mısın diyerek çocuğu rezil etti. Seven yağlı bazlamayı diyen çocuk neye uğradığını şaşırdı ve kardeş bunda kötü olan ne var ki dedi. Söylediğin sözün ne anlama geldiğini bilmiyorsan neden söylüyorsun dedi.
  
Seven yağlı bazlamayı diyen genç ben onu kötü niyetle demedim. Biz bu deyimi;  Ağzının tadını bilirsin, işini bilirsin ve rahatına düşkünsün anlamında kullanırız dedi ve tabi bende bu anlama geldiğini düşünüyordum. Orada bu söze kızan kişiye soracaktım bu deyimin ne anlama geldiğini fakat soramadım belki yanlış anlar diye.
Hemen internette biraz araştırma yaptım ama bu konuyla ilgili hiç bir şey bulamadım. Akşam eve geldiğimde babama sordum. Baba bu deyimin ne anlama geldiğini biliyor musun diye.  Bildiğim kadarıyla anlatayım oğlum dedi. Zamanın birinde köyün birinde ekmek yapan kadınlar ( Bir çok kişi bilir ve adı yufka ekmek olarak geçer saç üzerinde yapılır ) oradan geçen bir adam görürler ve adama gel de bazlama ye derler, adam gelir ve adamın yanında köpeği varmış adam yağlı bazlamayı yerken birazını da köpeği vermiş sonra da köpeğe dönerek Seven yağlı bazlamayı demiş bu deyimin anlamını böyle biliyorum dedi ama ne kadar doğrudur bilmiyorum dedi ama buralarda kullananlar bu anlamda kullanmaz, işini seversin, rahatına düşkünsün anlamında kullanır dedi. Ama belki anlamı da vardır ben böyle biliyorum dedi.
Bu deyimin ne anlama geldiğini bilen arkadaşlardan cevaplar bekliyorum. Sizler bu deyimin ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Belki babam’da yanlış biliyor. Bilen arkadaşlar lütfen deyimle ilgili düşüncelerini belirtsinler.

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. Bende ağzının tadını bilirsin , keyfine düşkünsün , seversin anlamında biliyorum bunu. Altında farklı birşey aramamak gerek diye düşünüyorum. Başka bir anlamı olabilir mi diye ufaktan bir araştırma da yaptım ama ben bulamadım. Yoktur ya başka anlamı / bence.

  2. İlginçmiş ama yazdığınız anlamı mantıklı geldi. Kızan kişi mi yanlış biliyor acaba…

    1. Evet gerçekten ilginç bir durum. Kızan kişi doğru biliyormuş, aşağıda Recep Bey, babamınızın anlattığı doğru demiş.

  3. Merhabalar.
    Babanızın dediği doğru. "Seven yağlı bazlamayı" söylemi köpek için söylenmiştir. Masada bu söyleme kızan çocuk olayı biliyordu ki, bu söylem için arkadaşına kızdı.
    Kalemine ve yüreğine sağlık Gökhan kardeşim. Cep telefonuma gönderdiğin kutlama mesajlarına cevap veremediğim konusunu lütfen yanlış anlama. Ben telefonda mesaj kullanmıyorum.
    Selam ve dualarımla.

    1. Merhabalar Recep Bey. Estağfirullah doğrudur. Yanlış anlaşılacak bir durum yok Recep Bey.
      Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Şimdi daha iyi anladım deyimin doğruluğunu.

  4. "Seven yağlı bazlamayı" üstelik vurgusuna göre "Yağlı bazlama sever misin?" anlamına da gelir . Hiçbir kötülük yok.

    Ben anlardım :)))
    Yağlı bazlamayı da kim sevmez hem?

    1. Evet yağlı bazmayı bende severim, yanında çayda olursa daha iyi olur :))

      Fakat deyim babamın anlattığı şekildeymiş ama söyleyen kişiler o anlamda söylemiyor zaten. Biraz karışık deyimlerimiz var :))

  5. İlk okuduğumda bende ağzının tadını bilen yemeği seven gibi algılamıştım.
    Kızacak yada sinirlenecek kadar ne anlamı olabilirki..
    Bende merakettim şimdi.:)

    1. Yazı içinde anlattığım, yani babamın anlattığı doğruymuş ama yine de kızacak bir şey yok dediğiniz gibi. Çünkü söyleyen kişi o manada söylemiyor. :))

  6. Hiyakeyi bilmeyenler hep ayni seyi dusunecegiz eminim ben de olimlu düşündüm fakat yerel hikayeyi bilen kopek yerine konuldugunu dusunüyor olmali ki ikram bir sevilene yapiliyor bence sıkınti yapilacak yani yok

    1. Evet abla çok haklısın bence de bir sıkıntı yok ama bizim deyimleri nereye çekersen oraya gidiyor.

  7. Bence bu tepki veren arkadaş fazla alınganmış. Anlamı babanın anlattığı gibi olsa da ne sakıncası olabilir ki abi? Bana ilginç geldi. :) Sonuçta karşıdakinin niyeti belli bu kadar fazla kırılgan olmaya gerek yok. Hem ne güzel hala deyimlerimiz kullanılıyor. Bundan sonra sık sık kullanacağım valla ben bu deyimi. :) Sevgiler.

    1. Evet bende alınganlık yaptığını düşünüyorum. Çünkü söyleyen kişinin o anlamını düşünerek söylemediğini düşünüyorum.

      Bazen bende kullanıyorum arkadaşlar arasında, seven yağlı bazlamayı :))
      Güzel bir deyim.
      Sevgiler kardeşim.

  8. Daha önce hiç duymamıştım bu deyimi Gökhan ama sanki bana "bedava elde edilmiş kazanç" anlamını taşıyormuş gibi geldi. Tabii ben öyle algıladım 😊.

    1. Evet Zehra abla, bir çok kişi öyle biliyor, bende öyle biliyordum ta ki babama sorana kadar. :))

  9. Ben bu deyimi ilk defa duyuyorum.
    Babanızın anlattığı gibi olsa dahi, arkadaşları o kişiye köpek demek istememişlerdir. Lakin o kızan kişinin alınganlığı üzerindeymiş demek ki.

    1. Deyim babamın anlattığı gibiymiş birkaç tane yaşlı insana da sordum babamın anlattığı gibi anlattılar. Haklısınız, söyleyen kişi o anlamda söylemiyor, dediğiniz gibi o kişinin alınganlığı üzerindeydi sanırım :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu