Salih Seçkin Sevinç‘in Önce
Her Şeyin Başı Blog , sonra
Pazarlama iletişiminde sosyal medya kitaplarını okudum. Hiç duymadığım, bilmediğim bir sürü kavram girdi hayatıma. Değişmenin, gelişmenin bir bedeli olmadığını kim söylemiş? Yeni kitaplar, fikirler ve projeler ile boğuşuyorum son günlerde.
Pazarlama İletişiminde
Sosyal Medya, yazarın ilk kitabı. 2012’de basılmış. ”Sosyal medya nedir, nasıl kullanılır, neden bu kadar önemli, pazarlama ve reklam sektöründe nasıl devrim yarattı” gibi pek çok soruya cevap veriyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum, Türkçe olarak bu işin alfabesini bizlere sunduğu için. Kitap üç bölümden oluşuyor, Değişim başladı, İçerik, Samimiyet ve İlk Adım ve son olarak da Yol Haritası. Sırayla notlarımı aktarayım: (Parantez içinde ve italik olanlar kendi düşüncelerim)
1.Değişim Başladı
Bundan sonra kazanacaklar geleneksel medya ile köşe başlarını tutanlar değil, bilginin bu kadar kolay ve hızlı dağılımının bir sonucu olarak ürün ve hizmetlerini sosyal medyada en iyi şekilde sunabilenlerdir.
Geleneksel medyada bir yayının doğru izleyici kitlesine ulaşması hedeflenmeksizin milyonlara ulaşması beklenir. Sosyal medya bu süreci tersine çevirmekte ve bir kişinin sadece ilgilendiği alanlarda binlerce yayına ulaşmasını sağlamaktadır. (Çok ilginç geldi burası bana)
PDF ve Word dosyası klasik öz geçmişlerin , arşivlenmesi gereken eski belgeler olmaktan başka şansı yok. Çünkü artık gerçek renginiz sosyal medyada. Sizin öz geçmişiniz artık en son Twitter mesajınız, Facebook’daki yorumunuz, blogunuzda yayınladığınız yazı, paylaştığınız müzik, Instagram’a koyduğunuz fotoğraf..
Facebook ve sosyal medyada zaman öldürmeniz aslında sizi daha verimli kılar. Çalışanlarını verimlilik adına sosyal medyadan hala uzak tutan ve yasaklayan kurumlara üzülüyorum. Sosyal medyanın değerini anlasaydınız herkese daha verimli çalışsınlar diye günde en az iki saat Facebook’da vakit geçirmeyi zorunlu kılardınız.
2. İçerik, Samimiyet ve İlk Adım
Eğer elinizde bir ürün ya da sunabileceğiniz bir hizmet varsa, sosyal medyada oluşturabileceğiniz içeriğiniz de var demektir. Ancak içerik ürettiğiniz şeyle ilgili olarak gerçekten ”tutkulu’‘ olmanız gerekmektedir. Dikkatinizi çekerim : Uzman olmanız değil, tutkulu olmanız gerekli. Teknik detaylardan bir SEO (search engine optimization ) uzmanı gibi anlamam ancak kendime sorduğum ilk soru ”Bir birey olarak ihtiyacım olan bilgiyi Google’da nasıl ararım” olur. Başarılı bloggerların ortak özelliği yazılarını sürekli yazmalarıdır. Ayda ister bir yazı yazın ister beş yazı yeter ki bu yazma periyodunu aynı şekilde sürdürün.
Mühim olan ; içeriğin bir ihtiyaç olduğunu tüketici gözüyle görüp ilgili içeriği süratle oluşturabilmek.
(Bu noktadan sonra yazar, ürettiğimiz içeriği yaymak ve duyurmak için kullanabileceğimiz Facebook, Twitter, You tube, Slide Share, Flickr, Picasa, Pinterest, Instagram, Linkedin, Foursquare, Mekanist gibi sosyal mecraları ve buralarda neler yapabileceğimizi, takipçi sayısını artırmanın püf noktalarını anlatıyor.)
3. Yol Haritası
İlerleyen yıllarda her marka ve ürün için , mobil uygulamaların bizzat kendisi, Facebook veya Twitter gibi dijital pazarlama iletişim süreçlerinin bir parçası haline gelecek. Sosyal medya uzmanı bu kitapta bahsedilen servislerin tamamının ne olduğunu , nasıl kullanıldığını bilmelidir. Blog sahibi olmalıdır ve onun içini doldurmasını bilmelidir. Bakın, blog yazmalıdır demedim ama blog nasıl işler, nasıl tutulur, nasıl içerik sağlanır, trafik nasıl yaratılır yani blogun temelde pazarlama iletişimi için hangi fonksiyonlara sahip olduğunu bilmelidir. Bu kitap kurum ya da birey herkes için bir yol haritasıdır. Yapmanız gereken bir kağıt kalem alıp başlıkları alt alta yazmak ve her başlığın arasına kendi markanızla ilgili yapabileceklerinizi belirlemektir.
(Yazar Hakkında, yani bayan Aydınlık Yüz , okumadan yazmadan duramayan, kitaplardan, sohbetten, seyahatten beslenen, Blogu olmasa hayatının çok eksik olacağını düşünen, herkes kadar sıradan ve herkes kadar sıra dışı bir kadındır. )
Bende uygun bir vaktimde alıp okumayı planlıyorum. Çok adını duyuyorum bu aralar kitapların.
Merhaba Burak. Bana çok katkısı oldu hatta bu blogun sahibi Gökhan'la tanışmam bile Her Şeyin Başı Blog kitabısonrasında araştırma yaparken gerçekleşti. Blog yazmaya merakın varsa ciddi anlamda ufkunu genişletecektir.
İyi okumalar.
Elif Hanım öncelikle size çok teşekkür ediyorum, Misafir yazar olarak böyle faydalı bir yazı paylaştığınız için gerçekten çok faydalı bir kitaba benziyor ben Herşeyin Başı Blog kitabını almıştım zaten dün gece okumaya başladım gerçekten çok faydalı
Senin mutlaka okuman lazım Gökhan iki kitabı da. Bu işlere hem yeteneğin hem hevesin var. Sosyal Medya Uzmanı olman an meselesi :)
En kısa zamanda okuyacağım inşallah
Yazı ve yorumlar o kadar güzel ki, elimdeki kitabı bırakıp bu kitapları okuyasım geldi :)
Birkaç kitabi aynı anda okumayı denedin mi? Güzel oluyor :)
Herkese selam :) Elinize sağlık. Keyifli okumalar :D
Şeref verdiniz Salih Bey, teşekkürler. Siz yazın, biz okuyoruz :)
Salih Bey teşekkür ederim böyle faydalı kitaplar yazarak biz , Blog yazarlarını bilgilendirdiğiniz için
sitenizi gerçekten çok beğendim bir blog yazarı olarak.. takipteyim artık sürekli.. saygıler sevgiler efendim..
Teşekkür ederim Mehmet Bey
Gerçekten güzel hazırlanmış bir kitap. Siz de çok güzel özetlemişsiniz, elinize sağlık. Diğer kitap değerlendirmelerinize de göz atacağım. Tebrikler..
Teşekkür ederim