İnsanları memnun etmek , gönüllerini hoş tutmak elbette güzel bir erdemdir. Ama herkesi memnun etmek imkansızdır. Koşulsuz bir şekilde insanları memnun etmeye çalışmak insanın kendinden ödün vermesine yol açar. İnsanların memnuniyeti için kişinin kendi isteklerinden , bazen de doğru bildiği yoldan vazgeçmesi gerekebilir çünkü.
''Başarının anahtarı nedir bilmiyorum, ama başarısızlığın anahtarı herkesi memnun etmeye çalışmaktır'' der ünlü komedyen Bill Cosby. Herkesi memnun etmeye çalışmak bazen kişinin psikolojik sorunlarının olduğunun göstergesi olabilir. Çünkü öz güveni eksik olan , kendine güvenmeyen ve benlik saygısı düşük olan kişiler kendi isteklerini, düşüncelerini , duygularını dile getiremez , ifade edemezler. Sadece çevrelerinin onayını kazanmak için insanları memnun etmeye çalışırlar.
İnsanları memnun etme çabasına girmek , kişiliğimizden ödün vermemize yol açabilir bazen. Arkadaşlarının olumsuz teklifini reddetmediği için olumsuz alışkanlıklar edinen pek çok kişi vardır. Sadece '' Hayır'' diyemediği için , sınırını çizemediği için suça bulaşan ve pişmanlık duyan kişilerde az değildir.
İnsanları memnun etmenin mümkün olmadığını en iyi anlatan bir hikaye ile olayı pekiştirmek istiyorum. Nasrettin Hoca ve oğlunun eşeğe binme hikayesini çoğumuz biliriz fakat ben yinede konuya çok güzel bir örnek olsun diye bu hikayeyi anlatmak istiyorum. Aslında bu hikaye sadece insanları güldürmekle bırakmıyor çok önemli bir mesaj verirken aynı zamanda insanı düşündürüyor.
Nasrettin hoca ve oğlu pazardan eve dönüyorlarmış. Hoca oğlunu eşeğe bindirmiş kendisi de eşeğin yanında yürüyormuş. Yolda yanlarından geçen biri bu durumu görmüş ve hocaya: '' Hocam koca adam sen yürüyorsun çocuğu eşeğe bindirmişsin, bu olacak iş mi?'' demiş.
Hoca düşünmüş adam doğru söylüyor, çocukla yer değiştirmiş. Hoca eşeğe binmiş çocuk eşeğin yanında yürümeye başlamış. Bir süre sonra yoldan geçen başka bir kişi şöyle bir bakmış hocaya: ''Hocam utan utan koca adam eşeğe binmişsin el kadar çocuğu yürütüyorsun, çocuk kan ter içinde kalmış bu olacak iş mi?'' demiş.
Hoca düşünmüş bu adam da doğru söylüyor , çocuğu yanına almış ve eşeğe ikisi birlikte binmişler. Biraz ilerledikten sonra rastladıkları başka biri; ''Yazık hocam yazık iki kişi bir olmuş şuncacık hayvana birlikte binmişsiniz bu hayvanın canı yok mu bu olacak iş mi?'' demiş. Hoca düşünmüş bu adama da hak vermiş , çocukla eşekten inmişler ve yürümeye devam etmişler . Bir süre sonra rastladıkları bir komşusu hocaya: ''Yahu hocam sende hiç akıl yok mu, iki kişi yürüyorsunuz eşek boş gidiyor biriniz binsenize eşeğe ,bu olacak iş mi?'' demiş bunun üzerine hoca oğluna dönmüş gülümsemiş ve demiş ki; '' İşte evladım herkesin söylediği her doğruya uymaya çalışırsan ilerlemek güç oluyor, en iyisi işi yapanın bildiği doğruyu devam ettirmesidir.'' demiş.
Ayrıca herkesi memnun etmek , herkesin gönlüne girmek mümkün olsaydı eğer , dünyanın en sevgili ve en değerli insanı olan Peygamber Efendimiz(Sav) , herkes tarafından sevilirdi. Hem yaşadığı dönemlerde hem sonraki dönemlerde ondan nefret eden talihsiz insanlar olmuştur. Bu durum Peygamber Efendimizin iyi bir insan olmadığını mı gösterir? kesinlikle hayır Peygamber Efendimiz doğru yoldan hiçbir zaman ayrılmadığı ve kimsenin gönlünü incitmediği halde onu sevmeyenler olmuştur.
O halde bizim herkesin gönlüne girmemiz ve herkesi memnun etmemiz nasıl mümkün olabilir ki? Nasrettin Hoca'nın oğluna dediği gibi önemli olan kişinin doğru yolda kararlılıkla ilerlemesi ve sırf eleştirmek için söylenen sözlere itibar etmemesidir.
Merhabalar.
"Herkesi Memnun Edebilir miyiz?" Başlıklı makalenizi okudum. Kaleminizew ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Konuya açıklık getirmek üzere Nasreddin Hocanın bu hikayesi ile de desteklemişsiniz.
Konuyu fazla dağıtmadan şunu söylemek isterim. Herkesi memnun etme ile ilgili bir paylaşımda verilecek en güzel örnek Nasreddin Hocanın bu hikayesidir. Sonuç olarak; Herkesi memnun edemeyiz! Bu mümkün değildir. Bir tarafı yıkmadan, bir tarafı memnun edemezsiniz.
Selam ve dualarımla.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Recep bey
Katılıyorum kimseyi memnun etmeye uğrasmaya gerek yok ve hayır demeyi öğrenmek özellikle günümüzde şart yoksa mutsuz olmaz kaçınılmaz oluyor.
Evet insan gerektiği zamanlarda hayır diyebilmeli, sırf karşıdaki insan memnun olsun diye Hayır demediğimiz zamanlarda üzülen sadece biz oluruz
Katılıyorum elbette. Hayatı başkalarına odaklı, onların olumlamalarına güvenerek yaşarsanız bu en başta kendiniz olmaktan çıkmak olur. Sözlerine dikkat ettiğiniz kişi çok tecrübeli ve deneyimli biri olsa bile insandır hata yapar. Ama kendimiz, kendi dünya görüşümüzle, deneye yanıla verdiğimiz kararlarda hata yapsak da bunu kendimiz olarak yapmış oluruz. Bu bence çok daha değerli.
Hayır diyememek kızkardeşimin çok yaşadığı bir sorun diğer taraftan. Geçmişte özellikle bunun sorunlarını çok yaşadı.
Şahsen ben şöyle yapıyorum örneğin bir konuda arkadaşlarımın görüşünü alırım fakat yine de kendi bildiğimi yaparım her zaman , İnsan elbette her şeyi bilemez ama bence kendi bildiğinden şaşmamalı yani kendi bildiğimizi yapmak bence her zaman iyidir. Zaten her zamana başkalarının söylediklerine göre hareket edersek biz , biz olmaktan çıkarız.
Zamanında çok yapmışlığım var bunu, ama o güven geldiğinde fikir alsan da karar senin oluyor.
Ayrıca yazınıza bayıldım :)
Ellerinize sağlık :)
Teşekkür ederim
Hayır demeyi öğrenmek sağlıklı ilişkiler geliştirmek ve amaçlarımıza erişmek için gereklidir…
Evet insan hayır demesini bilmeli kesinlikle , belki bazen hiç düşünmeden arkadaşımıza uyarız ve belki o an için mutlu oluruz ama daha sonra pişman olabiliriz bunun için gerektiğinde Hayır demesini bilmeliyiz
Şimdiye kadar hangimiz herkesi memnun edebildi ki, ya da hangimiz herkes tarafından memnun edilebildik? Hiçbirimiz.
Güzel bir yazı olmuş eline sağlık. Konuyu çok güzel bir şekilde açıklamışsın.
Evet Servet aynen öyle ne yazık ki kimse kimseyi memnun edebilmiş değil , Bir insanı memnun etmeye çalıştıkça karşıdaki insan her zaman daha fazlasını istiyor. Teşekkür ederim Servet
Çok güzel yazı. Büyük bir keyifle okudum. Emeğinize saglık
Teşekkür ederim
Çok güzel yazı kaleminize sağlık :) Herkesi mutlu etmek demek,kendi mutsuzluğumuza imza atmak demek :))
Teşekkür ederim
Çok güzel yazmışsınız yüreğinize sağlık.Günümüze hitap eden bir yazı olmuş.Evet,hiçkimseyi memnun edemeyiz aslında kendi memnun olacağımız şekilde hareket etmeliyiz.Bu daha da huzur verici bence…Başkalarını memnun etmeye çalışmak kendi iç huzur ve mutluluğumuza engel olmaktır.
Teşekkür ederim , evet sırf başkaları memnun olacak diye hareket ettiğimizde belki başkaları memnun olacaktır ama sonra yine üzülen biz olacağız. O yüzden kendi bildiğimiz gibi davranmak bence de en iyisi
Sizinde dediğiniz gibi hayır demeyi öğrenmek gerekiyor hayatta. Ayrıca eleştirilerinde, yapıcı olanlarını dikkate alırım hayatta. Sırf eleştirmek için yapılan eleştiriler, bana bir şey katmayacağını düşünüyorum.
Kesinlikle… İnsan eleştrilere açık olmalı ki , yaptığı yanlışları görebilsin.
Herkesi memnun edemezsin ama haksızlıkta yapmayacaksın! Bu Dünyada sana benzeyen aynı kişiliğe sahip dost bulunmaz işte bu yüzden yalnız olmaya çalışıyoruz herkesi memnun edemeyiz ama kendimizi kendimizle memnun edebiliriz :)
Haklısınız
Herkesin nasıl memnun olduğuna ve olmak istediğine bağlı.
Kesinlikle…
Çok güzel bir yazıydı Gökhan.Ben bile kendimi sorguya çektim.Sevgiler oğlum.
Teşekkür ederim Ece abla.
Saygılar.
Bu çok zor bir olay kimse de buna kalkışmasın herkesin farklı algıları ve davranış,tavırları var.Herkesi aynı anda memnun edeceğim çabası kendi kişiliğinin yara almasına neden olur insanın yerine göre evet yerine göre de hayır demek zorundayız yoksa mutsuzluk kapıları ardına dek açılır.
Kalemine sağlık Gökhan.
Aynen abla.
Teşekkür ederim.
Edemeyiz ve bizde her seyden memnun olamayiz. Iki tarafli düsünmek lazim. Bize ters geliyorsa evet dememeliyiz.
Haklısınız, insanoğlunu memnun etmek çok zor :)
Emeğinize sağlık, kesinlikle katılıyorum herkesi memnun edemeyiz. Başkalarını düşündükçe kendimiz daha çok mutsuz oluyoruz. Hayır demeyi bilmek gerekli.
Kesinlikle…
Gerektiğinde hayır demeyi bilmeliyiz.