GenelKişisel

El Yazısı İle Yazmak Çocuğun Okuldan Soğumasına Neden Olabilir.

 

Daha önceki bir yazımda yeğenimin ödevlerini yaparken , yeğenimin el yazısı ile yazdığını ve düz yazı yazamadığından bahsetmiştim. Bu konuda biraz düşündüm bu sistem ne kadar doğru , ne kadar yanlış diye ve düşüncelerimi burada belirtmek istedim.

 

El Yazısı Öğrenciyi Psikolojisini Bozabilir

 El yazısı ile yazmak belki bazı çocuklar için iyi olabilir. Fakat bir çok çocuk için , okula yeni başlayan öğrenciler için bence iyi bir uygulama değil neden derseniz. Tabi bu yazacaklarım her çocuk için, her öğrenci için geçerli değil elbette öncelikle bunu belirteyim.  Okula yeni başlayan çocukların el yazısı ile yazması bazı çocukları, öğrencileri okuldan soğutabilir. Örnek veriyorum bir sınıfta 15 kişi olduğunu varsayalım bu 15 öğrenciden 5 tanesi el yazısı ile yazarken zorlandığını düşünelim. El yazısı ile yazamayan , zorlanan bu öğrenciler diğer çocukların yaptıklarını yapamadıkları zaman ister istemez psikolojileri bozulabilir. Durum böyle oluncada öğrenci okuldan soğuyacaktır ve bildiklerinide unutacaktır diye düşünüyorum. Belki yanlış düşünüyorum ama bu benim kişisel düşüncem.
 
 
Bence el yazısı ile yazmak zorunlu olacağına , hem el yazısını hemde düz yazı öğretilse daha iyi olur. İsteyen düz yazı ile yazar , isteyen el yazısı ile yazar  belki bu durum öğrenciler için biraz zorlayıcı olabilir ama bunun içinde ek ders olarak yapılabilir bu durum çocukları sıkmadan , bunaltmadan yapılabilir. Bence bu şekilde yapıldığı zaman da çocuklar okulu daha çok sevecektir. Zaten ilk yıllarda önemli olan çocuğa okulu sevdirmek olmalıdır. Fakat bu tarz uygulamalar yani çocuğun zorlanacağı bir şekilde olan uygulamalar çocuğu okuldan soğutacaktır diye düşünüyorum.
 
Elbette ki Milli Eğitim Bakanlığımız benden çok daha iyi biliyordur ve bunları düşünmüştür mutlaka ama ben kendi yeğenimden gördüklerim için yazdım bu yazıyı , yeğenime düz yazı ile yazmasını söylediğimde inanın bana kendi adını dahi yazamıyor. Bence bu durumun bir an önce düzelmesi gerekiyor ileri ki zamanlarda ki karışıklığın giderilmesi için

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Olur mu illa ne deniliyorsa yapılacak!Ya gerçekten eğitim sistemi berbat.Sınav zamanları sınav kağıtlarını okumak için inanın saatlerce uğraşıyorum.Çocuklar el yazısı ile başlıyor daha sonra lisede serbest olunca ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bir defter kontrolü yap sınıfın %50 si zaten not tutmuyor geri kalan %40'ın ne yazdığı belli değil ancak %10 kısımın yazısı güzel denebilecek düzeyde. Sistem tamamen çocukları da arada bırakıp, ne yapacağını bilmez, aptallaştırılmış nesil üretiyor.

    1. Kesinlikle… çok haklısınız, karmaşık bir düzen oluyor bence böyle olduğunda , söylediklerinize yakın sözleri daha önce ilköğretim öğretmeni olan bir arkadaşımdan duymuştum. Bakalım sonumuz ne olacak.

  2. Ya şarkıdaki gibi "Hey teachers leave us kids alone" diye bağırmak istedim:)) çocukları rahat bıraksınlar, nasıl yazıyorlarsa yazsın çocuklar, kalemi doğru tutmayı öğretsinler yeter benim yeğenim küçüklüğünden beri yanlış tutuyor şimdi 27 yaşında ve hala aynı:)))yazısı da çok kötü maalesef:(

    1. Keşke öyle olsa yani nasıl yazmak istediklerini çocuklara sorsalar çok güzel olacak. Yeğeniniz'in o yaştan sonra yazısının değişeceğini sanmıyorum çünkü nasıl başlar öyle devam ediyor insan. Kendini değiştirmek istese bile değiştiremiyor ne yazık ki

  3. El yazısı gerçekten saçmalık. Yeğenime ders çalıltırırken ben de çok eleştirmiştim. Dedim zor ol muyor mu? Ama başka çaresi yok çocuğun. Öğrencileri bir rahat bırakamadılar. Kural üstüne kural. Bırakalım isteyen istediği gibi yazsın. El yazısı nedir ki! Bizim kullandığımız "Latin abece"sinde her harf ayrı yazılır birleşmez. Başka türlü zorlama olur.

    1. Haklısın mustafa , öğrencilere 2 seçenek sunulsa daha iyi olur. Her öğrenci istediği şekilde zorlanmadan yazar en azından.

  4. Merhabalar Gökhan Kardeşim.

    Benim babam 1922, annem de 1934 doğumludur. Her ikisinin de el yazısı, bu günkü çocuklarımıza okullarda öğretilen el yazısı gibidir. Onlar asla düz yazı yazamazlardı. Milli Eğitim Bakanlığı, cumhuriyetin ilanından ve 1 Kasım 1928 harf inkılabından sonra latin harflerine dayalı Türkçe alfabesine geçtiler ve okullarda ilk uygulanan yazı şekli bitişik el yazısıydı. Zaman zaman diğer normal düz el yazısının da uygulandığı dönemler oldu. Örnek olarak kendimi gösterebilirim. Ben 1955 doğumluyum ve ilkokula 1961-1962 eğitim ve öğretim yılında başladım ve o yıl bizlere öğretilen yazı şekli normal bitişik olmayan düz yazı çeşidiydi.

    Alman okullarında hiç değiştirilmeden uygulanan yazı çeşidi ise, bitişik el yazısıdır. Yani şu anda okullarımızda öğretilen yazı şeklidir. Şimdi düz yazıyı öğrenmek kolaydır, ama bitişik el yazısını öğrenmek biraz zordur. Ama ben bitişik el yazısının hiç değiştirilmeden uygulanması taraftarıyım. Malumunuz olduğu üzere, eğitim sistemimiz yaz-boz tahtasına dönmüş bir kevgir gibidir. Eğitim ve öğretim de Almanlar gibi, bazı metotların değiştirilmeden uygulanması gerekir.

    Selam ve dualarımla.

    1. Merhaba Recep abi
      Haklısınız eğitim sisteminiz yaz-boz gibi oldu öğrenciler tam sisteme alışacakken bir bakıyorsunuz eğitim sistemi değişiyor.

      Bence her zaman iki alternatif olması en iyisi en azından öğrenci hangisinde kendini mutlu hissediyorsa onunla yazmaya çalışır.

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

  5. Hocam çok doğru bir şey ama 2 si değil bence başlangıçtan itibaren düz yazı öğretilmeli. En geç 7.sınıf da zaten düz yazıya başlanıyor ve el yazısı insanı bunaltıyor. Şahsen fikirlerim bunlardır.

    1. Fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim furkan, bu arada sana meil göndermiştim mackup logolar yapmıştım sana e-postanı kontrol ettin mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu