Konuşma yeteneği Allah'ın bize verdiği eşsiz bir lütuf. Bu yetenekle ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi , duygu ve düşüncelerimizi ifade ederiz. Karşıdaki kişiyi anlamamız da ancak onun dile getirmesiyle mümkün olur. Dilimiz iletişim için kullandığımız en önemli araçlardan biridir. Gün içerisinde pek çok kişiyle pek çok kelime konuşuruz. Veya konuşulanlara muhatap oluruz.
Söylediğimiz sözler karşımızdakini etkilediği için biz de karşımızdakinin söylediği sözlerden etkileniriz Hele bazı sözler vardır ki insanı adeta büyüler. Sözlerin insan üzerindeki tesiri yıllarca bilim adamlarının da araştırma konusu olmuştur. Bilim adamlarının araştırmalarına göre söylenen sözler kişi üzerinde tekrar edildiği müddetçe, kişi adeta hipnotize olmuş gibi o sözlerin etki alanına gitmekte ve buna direnememektedir.
Örneğin bir kişiye ''sen çok sinirlisin'' dendiğinde bu sözler zamanla kişinin bilinçaltına yerleşmekte , bu sözlere inanmaya başlamakta ve tesiri altında kalmaktadır. Çünkü tekrar edilen sözler telkine neden olmakta , bu telkinler üç hafta tekrar ettiği zaman da inanışa dönmektedir.
Bu konuyu bir örnekle anlatmak istiyorum, Şener Şen'in Namuslu filmini izleyenler çok iyi bilirler aslında film komediden ziyade sanki yukarıdaki durumu anlatmak için yapılmış güzel bir film eğer izlemeyen varsa tavsiye ederim. Bir bankada veznedar olarak çalışan Şener Şen bir gün para tahsil etmeye giderken soyuluyor bunu arkadaşlarına söylediğinde ise arkadaşları inanmıyorlar , sonra müdüre söylüyor , müdürde inanmıyor tabi hatta bunları bırakın kendi ailesi bile soyulduğuna inanmayıp parayı kendisinin aldığını söylüyorlar. Zamanla herkes kendisine inanmadığı için en sonunda kafayı yiyor ve en sonunda çevredekilerin dediğine kendide inanıyor.
Bir başka örnek daha vermek istiyorum, çalışkan bir öğrenciye belli bir süre ( üç hafta ) sen tembelsin , sen zaten şöylesin , sen yapamıyorsun, gibi sözler denildiği zaman o çalışkan öğrenci kendisinin gerçekten tembel olduğuna inanacak ve kendini o şekilde kabul edecektir, oysa bir öğrenciye kötü not aldığında bu tür sözler söylemek yerine, sen yaparsın , diğer sınava iyi çalışırsın aradaki farkı kapatırsın, biliyorum sen çalışkan ve azimli bir öğrencisin dediğiniz zaman o öğrenci kendini mutlu hissedecek ve gerçekten oturup elinden geleni yapacaktır. Siz siz olun karşınızdaki insanın insan olduğunu unutmayın ve olumsuz konuşmalar yerine olumlu konuşmalar yaparak karşınızdaki kişiye enerji verin ve onun yanında olduğunuzu hissettirin.
Haklısın Göhan'cığım, eskiler zaten bu yüzden "Ağzından çıkanı kulağın duysun", 1000 düşün bir söyle gibi atasözleri oluşturmuşlar. Olumlu motive etmeliyiz ki, karşımızdaki de olumlu olsun. Çok teşekkürler.
Teşekkür ederim abla, Atalarımız her konuda çok güzel örnekler vermişler.
Merhabalar Gökhan Bey.
"Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" İşte bu söz her şeyi özetlemektedir. "Namuslu Namussuz" olarak da bilinen bu filmi defalarca izledim. Televizyonlarda her gösterime çıkarıldığında da usanmadan izlerim. Sizin de bahsettiğiniz gibi, gerçekten namuslu bir mutemetin, nasıl namussuz bir mutemet haline dönüştürüldüğünü anlatan güzel bir film.
Çocuklarımız tembel de olsa, başarısız da olsa, onların yüzüne asla bu olumsuz yönlerini vurmamak gerekiyor. Onların çalışkan ve başarılı birer öğrenci olmalarını istiyorsak onları teşvik ve motive eden güzel sözlerle gayrete getirmeliyiz. Aksi halde başlığınızdaki vecize söz gibi bir durumla karşılaşmak işten bile değildir.
Bu güzel konuyu kaleme alarak, bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Selam ve dualarımla.
Rica ederim, güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Sen her açıdan dürüst ve sözüne güvenilir bir evlatsın Gökhan.Sözünün eri ve vicdan sahibisin.Seni tanıdığım için şanslıyım.İnsan hep büyüklerinden değil,kendinden kat be kat küçüğünden de ders alır.Zira herkesin atladığı,göremediği belki çaresizlikten yanlış anlaşılan durumları olabilir.Ama ılımlı insanın sözleri daima tek çizgide ve hep ve herkese anlayışlıdır..Senden eminiz,zira insan olmanın özelliklerine sahipsin. Sevgilerimle, güzel,verimli bir hafta dileklerimle oğlum.Sağlıcakla kal.Ece ablan.
Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim ablam, mutlu ettin beni Allah Razı olsun
Selamlar, yazı konunuz beni etkiledi. Sözler, dediğiniz gibi çok önemli. Söz insanı vezir de yapar, rezil de derler. Daha dün aklıma düştü bu konu. Eşime çok unutkansın diyordum birkaç zamandır. Öyle olmuş bile olsa dememek lazım diye soyleniyordum kendi kendime. Birşeyi devamlı söyleyince beyin sorgusuz, sualsiz kabül ediyormuş. Çok örnek yaşadık hayat dersanesinde. Emeğinize sağlık paylaşım için TEŞEKKÜRLER.
Rica ederim.
Başlıgı okuyimca aklima zindan adasi geldi :)
Gayet güzel ve etkileyici bir konu olmuş.
ucluklavyeçblogspot.com
Teşekkür ederim.