Kişisel

Blog Yazmaya Başlama Hikayem

Öncelikle şunu belirmek istiyorum ki bugüne kadar büyük bir sabır göstererek , bıkmayarak yaptığım en güzel şeylerden bir tanesi kesinlikle blog yazmak diyebilirim.  Bundan yıllar önce ( 10-11 yıl önce ) henüz internet’in bu kadar gelişmediği zamanlardı en azından benim için öyleydi hep kendi kendime şunu derdim; Google bu kadar siteyi nasıl yapıyor , bu kadar siteyle nasıl başa çıkıyor internette bir şey aradığımız zaman nasıl çıkıyor bunları hep merak ederdim ta ki bir webmaster   arkadaşımın bir gün bir site tasarımı yaparken görene kadar. Arkadaşımın yanına gitmiştim ve o zamanlar benim kendime ait bir bilgisayarım yoktu arkadaşım webtasarımı yaparken ne yaptığını sordum website yapıyorum dediğinde çok şaşırmıştım bir çok kişi belki gülecek ama gülenler gülsün önemli değil sonuçta bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp bende o zamanlar bilmiyordum ama Allaha şükür araştırdım bazen geceleri uyku uyumadım ama çok şükür çoğu şeyi öğrendim  evet çok şaşırmıştım çünkü başta da söylediğim gibi websiteleri Google tarafından yapılıyor sanıyordum.

Biraz arkadaşımın yaptığına baktım ve arkadaşıma bana bir site yapabilir miyiz dedim sağ olsun arkadaşım da beni kırmadı ve bana bir Joomla içerik yönetimi ile kurulmuş bir site yaptık arkadaşım sadece nasıl yazı ve resim ekleyeceğimi göstermişti o zamanlar henüz bir şey bilmiyordum ya günlük 8 – 10 tane içerik giriyordum , giriyordum derken kopyala yapıştır usülü ile başka sitelerde gördüklerimi kendi siteme koyuyordum sırf insanlar gelsin diye bu şekilde 1 – 2 yıl devam ettikten sonra gördüm ki siteye kimse gelmiyor , kimse yorum yapmıyor sonra tabi web tasarım konusunda kendimi iyice geliştirmiştim artık ve geliştirmeye devam ediyordum ( halen bilmediğim bir çok şey var ) 

Blog yazmak

Sonra ilk kurduğum site kapandı başka bir site kurdum onunla da yaklaşık 2 – 3 yıl ilgilendim bu site ise program indirme sitesiydi fakat yine kimse gelmiyordu siteye sonra bu siteyi de kapattım ama bu arada kendimi geliştirmeye devam ediyordum , Joomla, Wordpress , Datalife Engine içerik yönetim sistemlerinin hepsini kullandım sırf kendimi geliştireyim diye bunların içinde gördüm ki en güzel olanı Datalife engine lakin datalife engine’nin destek sitesi o zamanlar sadece 1 taneydi ve istediğim , aradığım bir şeyi bulamıyordum. Sonra bunu da kapattım yaklaşık 2 -3 yıl hiç bir site ile ilgilenmedim ve bu arada henüz blog kavramı ile yeni yeni tanışmaya başladım. Blog nedir , nasıl blog yazılır, neden blog yazmalıyım, kavramlarını araştırdım ve Kişisel blog sitelerine merak sardım hep kişisel blogları takip etmeye başladım bende blogspot.com uzantılı bir site kurup gerçekten kendi yazılarımı yazacaktım lakin Blogger ile ilgili hiç bir bilgim yoktu ve o zamanlar blogger destek sitesi de şimdiki kadar çok değildi ve 26.02.2014 tarihinde kendi blogumu açarak ilk yazımı yazdım ama sonra neler yazacaktım hiç bilmiyordum aslında belli bir hedefim yoktu ve düşündüm insanlara nasıl faydalı olabilirim diye sonra kendi mesleğimle ilgili yazılar yazmaya başladım, fakat sadece bu konuda yazmak yetmiyordu yazacak konu bulamıyordum ve kendi kendime dedim ki benim epilepsi hatalığım var ve bu konuda çok geniş bir araştırma yapmıştım halende yapıyorum bu konuda da yazmaya karar verdim ve  günümüzün vazgeçilmezleri arasında olan sosyal ağlar ile ilgili yazılar yazmaya başladım kendimi blogger konusunda geliştirdikçe blogger eklentileri ve bunların nasıl yapıldığı ile ilgili paylaşımlarda yapmaya karar verdim.
  Blog yazarak neler kazanıyorum bunu daha önce daha detaylı olarak yazmıştım. 2015 yılının mart ayında Elif Hanım‘ın tavsiyesi üzerine  Her Şeyin Başı Blog adlı kitabı okudum ve blog yazma konusunda bu kitap benim için bir dönüm noktası oldu diyebilirim blog yazmanın faydalarını o kadar güzel anlatmış ki yazar bence bu kitabı her blog yazarının okuması gerekiyor. Benim blog yazmaya başlama hikayem bu şekilde oluştu hem kendimi geliştirmek , hem insanlara bir parçada olsa faydalı olabilmek hemde yaşlandığım zaman gençliğimde neler yapmışım bunların daha akılda kalması için blog yazıyorum ve bundan sonraki hayatımda da hep yazmaya devam edeceğim. Eğer sizde profesyonel bir blog açmak istiyorsanız, blog nasıl açılır başlıklı yazıyı takip ederek dakikalar içinde kendinize profesyonel bir şekilde blog açabilirsiniz.

İlgili Makaleler

56 Yorum

  1. Öncelikle mim için çok teşekkür ederim abi :) En kısa zamanda bende yazacağım. Aslında bende ilk başlarda öyle düşünüyordum, internette bu kadar siteyi kim kurdu kim yönetiyor diye. Hepsi bir merkez tarafından yönetiliyor sanıyordum :D Bu arada geçmiş olsun abi, epilepsi hastası olduğunu bilmiyordum. ALLAH acil şifalar versin abi.

  2. wordpress en iyisi. wordpress'i tek geçerim. ama artık wordpress'te çekiciliğini kaybediyor gibi. wordpress içerikli sitelerin çoğu nedense blog olma özelliğini kaybetmeye başladı.

    web sitelerinin nasıl oluşturulduğu konusuna gelince. bunda gülünecek birşey yok. çoğu insan, internet deyince bunu google olarak adlandırıyor mesela. google'a bak, google'da falanca konuyla ilgili birşey var mı gibi şeyleri sıkça duyuyoruz.

    1. Aslında hepsinin kendisine göre güzel yönleri var wordpress olsun , blogspot olsun, Datalife engine olsun bir de insan neye alışıyorsa o çok iyi geliyor. Aslında bilgisayar olsun tasarım olsun , yazılım olsun bu konuların ilköğretim 6.sınıftan sonra okullarda ders olarak okutulması gerek bence

    2. "ilköğretim 6.sınıftan sonra okullarda ders olarak okutulması gerek bence" fikrine kesinlikle katılıyorum Gökhan.

  3. Değerli Blogger arkadaşım Gökhan Bey öncelikle başarı ve sabır dolu blog hayatınızdan dolayı sizi kutluyorum. Tüm blog yazarı arkadaşlara örnek olacak ve bir çok blog yazarı arkadaşa ışık tutacak bir yazı olmuş. Emeğinize, kaleminize Sağlık.

    Bu arada bende bugünkü yazımda sizden bahsettim. Daha doğrusu bende blog hayatımı kaleme aldım. Ne büyük büyük bir şans bende sizi etiketledim. Okumanızı tavsiye ederim. Ben blog hayatını bir çınar fidanına benzetiyorum. Umut ve temennim odur ki; bu çınar fidanın bir gün büyük bir ağaç olup gölgesinin hoş sohbetlere eşlik etmesidir. İnanıyorum ki emek verip çalışan blog işine gönül veren bir blogger insanlık adına farkındalık yaratan bir birey olarak yıllar geçse de unutulmayacaktır. Tekrardan emeğinize yüreğinize sağlık, kaleminize kuvvet diyorum.

    Bu arada bahsetmiş olduğunuz ''Her Şeyin Başı Blog'' adlı kitabı aldım. İşlerimin yoğunluğu dolayısıyla okumaya başlayamadım. En yakın zamanda okuyup değerlendirmemi blog sayfamda yazacağım.

    SEVGİ SAYGI VE HÜRMETLERİM İLE…

    1. Merhaba yazınızı okudum ve konuyla ilgili yorum bıraktım. Gerçekten benim yaptım mim'e cevap olarak yazılmış güzel bir yazı olmuş o yüzden teşekkür ederim , Her şeyin Başı Blog kitabının faydasını göreceğinizi umuyorum. Zira bana blog yazma konusunda ve teknik konularda faydası oldu

  4. Yazını okudum. Güzel bir öyküydü. Blog yazarları genelde birçok sistemi deniyor, epeyce bir zahmet çekiyor… Bu konuyla ilgili epeyce yayın yapmıştım. Blog hikayemi daha önce yazmıştım. Mime karşılık olarak, o yayınlar birini düzenleyip tekrar yayına alsam olur mu acaba?

  5. Güzel bir mim başlatmışsınız.Her blog yazarının başlama hikayesini okumak keyifli olacak.İnternette ilk zamanlar ben de sitelerin robotlar tarafından kurulduğunu düşünüyordum :))

    1. Demekki sadece ben düşünmüyor muşum sitelerin robotlar tarafından yapıldığını : ) , Evet blog yazarlarının yazılarını okuyoruz ama blog yazmaya nasıl başladıkları konusunda fazla bilgiye sahip değiliz bu mim bu açıdan güzel olacak

  6. " ilköğretim 6.sınıftan sonra okullarda ders olarak okutulması gerek bence" fikrine bende katılıyorum. Öyle birşey olsa güzel olurdu gerçekten. Paylaşım için teşekkürler.

    1. Kesinlikle… Blog yazmak gerçekten insanı geliştiriyor örneğin ben blog yazmaya başlamadan önce kitap okumayı hiç sevmezdim. Oysa şimdi düzenli olmada kitap okuyorum

  7. Benim ismim hiç geçmemiş.Yazdım bunu bir kenara Gökhan :))

    Kitabı da sana ben önermiştim:))

    Şaka bir yana blog yazmak iyidir, hoştur. Herkese kolay gelsin.

  8. Öncelikle mim için teşekkür ederim Gökhan abi. Şunları da söylemeden geçemeyeceğim; ben her zaman istemek ve çabalamak yetiyor derim kendi kendime (mimimde de göreceksiniz) işte bu hikayede de ben bunu gördüm. Gerçekten de insan isteyince ve biraz da çabalayınca yapabiliyormuş.

    Geçmişin gerçekten çok güzel ve etkileyici.

    1. Kesinlikle… İnsan yeteri ki gerçekten istesin , istedikten sonra yapılamayacak hiç bir şey yoktur.

  9. Bu da benim bloga başlama hikayem:

    Blog dünyası ile tanışmam ilk gebeliğimde oldu. İnternette dolanırken Blogcuanne'ye denk geldim. Okumak çok hoşuma gitti. Doğal doğumu araştırıyordum galiba, emin değilim. Bir çırpıda bütün arşivini okudum. Sonra yeni bloglar keşfettim. Deli Anne ile başka bir boyuta geçtiğimi hissettim:)

    Oldum olası okumayı ve yazmayı çok severim. kelimeler ve kelimelerle yapılan şeyler yani okumak, yazmak ve konuşmak hobi değil, bir varoluş biçimi olarak var benim hayatımda. Blog yazma fikri hemen kalbimde yer ettiyse de oğlum 3 aylık olana dek başlayamadım. Teknik kısmından hiç anlamıyorum çünkü bilgisayarın. ''Link nasıl verilir'' sorusuna cevap bulmam bile epey zor oldu örneğin. Doğum izninde iken bir cesaret başladım.

    İsmini benim kült kitabım ''Mahrem'' den aldı blog. Eh, ne de olsa yazmak biraz da teşhirciliktir ve genellikle aydınlık yüzümüzü teşhir ederiz. Niyetim, ayın karanlık yüzünü de yazmak, gün ışığı görmemiş duygu ve düşüncelerimi de paylaşmaktı, gerçek bir günlük gibi, cesaret edemedim :)

    Büyük oğlum Emre 6 aylıkken blogspot kapatıldı , başlangıçta bu nedenle sonra da soğuduğum için 6 ay yazmadım. Sonrasında ise tam bir buçuk yıl yazmaya ara verdim çünkü hayatımın en sıkıntılı dönemecini yaşadım. Korkunç bir uykusuzluk, depresyon, umutsuzluk, işe dönme ve tez yazma (galiba en karanlık nokta bu oldu), eşimin başka bir ile tayini, bakıcı ile travmatik bir ayrılış ..2012 ocakta hepsi bitti, güneş doğdu, eşimin bulunduğu ile taşındım, bir yıllık bir ''kendini onarma ve keşif'' sürecinden sonra mart 2013 de tekrar yazmaya başladım.

    Yazarken çok mutlu oluyorum, iyi hissediyorum, görselleri aramak, bulmak, yerleştirmek, imla hatalarını düzeltmek ve sonunda bir şey üretmiş olmak en büyük hazzım.

    Eski yazılarımı çok severek, tekrar tekrar okuyorum. Birkaç tane favorim var, onları yazdığım için kendimle gurur duyuyorum. Keşke yazmasaydım dediğim yazım yok ama sildiğim bir yazı oldu, bazı yanlış anlaşılmalardan dolayı.

    1. Yazmanın çok güzel bir şey olduğunu bende düzenli olarak blog yazmaya başladıktan sonra anladım okumayı ise blog yazmaya başladıktan sonra düzenli olmasa da elimden geldiği kadar okumaya başladım. İnsanın okuyup yazması gerçekten çok güzel bir duygu. Sizin blog yazma hikayenizde çok güzelmiş evet bir ara blogspot kapatılmıştı umarım bundan sonra bu tür kapanmalar olmaz kurunun yanında yaş ta yanmaz inşallah güzel yorumunuz için teşekkür ederim

  10. Gerçekten okunmaya değer bir yazı olmuş. Sosyal medya üzerinden arkadaşlarımı da tasviye edeceğim. kaleminize sağlık

  11. Tebrik ederim hocam hem yazınız için hem de blog konusuna önem verdiğiniz için. Siz ve sizin gibilerin artması lazım. Ama ne yazık ki ülkemizde gençlerimiz bu konuya çok fazla ilgili değiller.

    Saygılar.

  12. Abi yazın kısa bir film gibi olmuş, güzel yani. Blog yazmaya başlarken çektiğin sıkıntılar yeni başlayanlara umut olur inşallah. Çünkü blog işinde ilk zamanlar bu ortama yeni girenler için zor oluyor. Blog yazmayı beceremeyeceğini düşünüp pes ediyorlar. Ama bir kaç hafta zorluk çektikten sonra her şey rayna oturuyor ve kolaylaşıyor zaten. Bence her yaştan insan blog yazıp bilgilerini diğer insanlara aktarmalı.

  13. Selam, Gökhan. Yazını okurken açıp kapadığım bir çok site aklıma geldi. Bende sonunda mutluluğu blogda bulanlardanım. :) Başarılı yazılarının devamını dilerim.

  14. WordPress ile blogspot arasındaki en büyük fark.Blog spotta pek ticari amac gütmeyen yazmasını seven ve kişisel ağırlıklı insnaların blog tutması.Wordpress ise neredeyse herkonuya girdi.Özgün bir blogcu bulmakta zor :)

    1. WordPress'te blog yazan arkadaşlarım da var fakat dediğiniz gibi blogspot daha çok kişisel ve yazmasını seven kişiler için harika.

  15. Wordprees daha iyi blogspota nazaran. Kullanım, hizmet açısına göre de değişebilir.

  16. Blog hayatında başarılar dilerim. Okurken kendimden bölümler buldum yazınızda. Başarılarınızın devamını dilerim.

  17. Gerçekten okunmaya değer bir yazı olmuş. Sosyal medya üzerinden arkadaşlarımı da tasviye edeceğim. kaleminize sağlık

  18. Böyle bir mim başlatmanız harika olmuş abi hrp merak etmişimdir yazarların başlama hikayelerini :) bu arada Allah yardımcı olsun abi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu