Blog İpuçlarıKişisel
Yazılarımı Kimse Okumuyor Neler Yapabilirim?
Bir çok emekle, özenle kendinize bir blog açtınız yazılarınız çok güzel, yeni yazılar yazarak sitenizi devamı güncelliyorsunuz fakat bir türlü ziyaretçi sayınız artmıyorsa aşağıdaki yazdıklarımı okumanızı ve okumakla kalmayıp uygulamanızı tavsiye ederim. Her şeyden önemlisi kopyala yapıştır yapmayın başka sitelerdeki yazıları kendi sitenize eklemeyin. Özgün olun
İçindekiler
Bloğunuzun Tanıtım Yazısını Yazın
Bloğu açtınız yazılarınızı düzenli bir şekilde yazıyorsunuz ama yine de ziyaretçileriniz artmıyorsa demek ki siteniz diğer internet kullanıcıları tarafından bilinmiyordur. Bunun için yapmanız gereken ilk şey bloğunuzun tanıtım yazısını yazarak sitenizle ilgili diğer sitelerde tanıtım yazınızı yayınlatmak size çok olumlu yönde dönecektir. Şöyle ki diyelim ki kişisel bir bloğunuz var, bloğunuzu neden kurduğunuzu, hangi konularda yazacağınızı, amaçlarınızı anlatan sitenizin tanıtım yazısını yazmak ve diğer kişisel bloglarda yayınlatmak size çok fayda sağlayacaktır. Burada küçük bir bilgi vermek istiyorum tanıtım yazınız ne kadar doğal olursa o kadar çok faydası olur. Yani herhangi bir sitede tanıtım yazısı yayınlatacağınız zaman tanıtım yazısının site sahibi tarafından yazılması daha doğal olacaktır. Unutmayın ki tanıtım yazınız sizin aynanız olacaktır. Ürününüzün veya sitenizin tanıtım yazısı yazısı size + puan olarak dönecektir.
Tasarıma Önem Verin
Bir çok kişi için blog tasarımı önemli olmasa da, bir çok kişi içinde tasarım her şeyden önemlidir. Yazılarınız çok güzel olabilir. Düzenli bir şekilde yazıyor olabilirsiniz fakat tasarımınız kötü olduğu zaman bir süre sonra okuyucularınız sitenize gelmeyebilir. Şöyle ki , diyelim ki yazılarınız düzenli bir şekilde yazıyorsunuz yani sitenizi devamlı güncelliyorsunuz ama gel gelelim yazı stiliniz çok kötü, zorla okunan yazı türlerinden ( el yazısı gibi) siz o yazı stilini seviyor olabilirsiniz ama ziyaretçilerinizi düşünüyorsanız, ziyaretçilerin rahatsız olmayacağı, göz yormayan veya zor okunan yazı fontları kullanmamanızı tavsiye ederim.
* Temanız çok önemli rengarenk temalar kullanmak yerine daha sade temalar kullanabilirsiniz.
* Hangi konularda yazıyorsanız o kategorileri belirleyin ve sitenize ekleyin, ziyaretçilerinize kolaylık sağlayın
* Sitenizde mutlaka bir iletişim formu ve ziyaretçilerinizin size ulaşabileceği bir e-mail adresi olsun.
* Kendinizi tanıtan bir sayfa hazırlayın.
* Arşiv sayfası oluşturarak ziyaretçilerin, yazılarınızı daha kolay bulmasına yardımcı olmuş olursunuz.
Sitenizin Anahtar Kelimeleri
*Sitenizi kurduktan sonra hangi konularda yazacaksanız o konularla ilgili anahtar kelimeleri belirleyin fakat *Bunu çok abartmayın. En fazla 8 – 10 tane olsun
*Sitenizin anahtar kelimeleri neyse o kelimeleri blogger panelinde gerekli yerlere yazın
*Yazılarınızı yazarken sitenizin anahtar kelimelerini kullanmaya özen gösterin.
Diğer Blogları Okuyun
Sadece başkalarının sizin sitenize gelmesini beklemeyin önce siz başka blogları okuyun takip edin, takip ettiğiniz bloglardaki yazıları okumaya çalışın kendinize bir plan yaparak başlayabilirsiniz örnek veriyorum günlük 5 tane sitedeki farklı yazıları okuyabilirsiniz ben 5 dedim ama siz bunu kendinize göre ayarlayın.
Yorum Yapmanın Gücü
Bunu daha öncede duymuş olabilirsiniz fakat ben bir kez daha belirtmek istedim. Yorum yapmak size çok olumlu bir şekilde geri dönecektir. Fakat sırf yorum olsun diye yorum yapmayın yazıyı okuyun yazıyla ilgili eklemek istediğiniz bir şey varsa veya bir düşünceniz varsa yorum kısmında belirtin. Şuradan geldin bende beklerim diyerek site adınızı yorum kısmına yazmayın. Varsa konuyla ilgili düşüncenizi yazın zaten site sahibi istedikten sonra sizin sitenizi bulur. Yani direk sitenizi yazmanıza gerek yok
Bloğunuzu Analiz Edin
Bloğunuzu en son ne zaman analiz ettiniz, bloğunuzu analiz ettiğiniz zaman bloğunuza en çok hangi kelimelerden ziyaretçi geldiğini daha detaylı görebilirsiniz. Bunun için en iyi yöntem Google‘ın bizlere ücretsiz sunduğu Google Analytics‘i kullanabilirsiniz böylece ziyaretçileriniz hangi ülkeden, hangi kelimeleri arayarak geldiğini daha detaylı görmüş olursunuz. Hangi yazılarınız daha çok okunuyorsa o tür yazılar yazarak bloğunuza daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz
Yukarıdaki yapsanız bile ziyaretçi sayınız bir anda değişecek diye bir şey yok ben sadece bir kısmını yazdım bunların dışında da yapmanız gereken şeyler var elbette fakat uzun bir yazı yazarak sizleri bunaltmak istemedim :) o yüzden de elimden geldiği kadar kısa olmasını sağladım. Başka bir yazımda da diğer yapılacaklardan bahsetmek isterdim. Kedinize şu soruyu sorun; bir siteden beklentilerinizi neler, bir siteye girdiğiniz zaman o sitenin nasıl olmasını isterdiniz? yazı fontlarının, renklerinin veya tasarımının nasıl olmasını istiyorsanız bu düşünceleri kendi sitenizde uygulamaya çalışın.
Ben de tam ''neden kimse beni sevmiyor, gelmiyorlar'' diyordum :P Üstüne bu yazıyla karşılaştım.
Estağfirullah öyle düşünmeyin
Sizinde okuyucularınız vardır muhakkak.
Son günlerde ben kendime çok soruyorum bu soruyu . Bloğunu ilk açtığımda blog şablonum hediye gelmişti siyahı çok sevdiğimden dolayı, ancak son günlerde acaba diyorum yazılarımı bastırıyormu, siyah tema başkasını rahatsız ediyorum diye düşünmeden edemiyorum . Zaten seo yada tasarımla uzaktan yakından alakam yok . Bozarım diye dokunmuyorum . Ama bir şeyler ters farkındayım .
Evet geçen gün sizin bloğunuza baktım ve açık konuşmak gerekirse girmemle çıkmam bir oldu çünkü belirttiğiniz gibi her yeri siyah olan bir temanız benim, sitenizden hemen çıkmama neden oldu. Bence öyle siyah tema yerine daha sade bir tema kullanmanızı tavsiye ederim.
Merhabalar Gökhan Bey.
Çok güzel ve gerçekten her blogger tarafından bilinmesi gereken bir konuyu ele alarak, konunun alt başlıklarını da çok güzel bir şekilde sıralamışsınız. Konuyu bilmekle birlikte benim bile yararlandığım hususlar oldu. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar diler, bu güzel ve yararlı paylaşımınız için teşekkür ederim.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Recep bey
Güzel yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim.
Benim için bloğumun takipçi sayısı, okunması çok önemli değil aslında ben bloğumu kendime kitap günlüğü olsun diye açmıştım. Ancak daha çok kişi okusun istiyor insan tabiki. Bir de mesela bloğumun yıldönümünde kitap hediye etmek istedim bir kaç kişiye ama o kadar az kişi okuyor ki hediye edecek insan bulamamaktan korktum, yapamadım :)
Yukarıda adımları uyguladığımız zaman ve özgün yazılar yazdığınız zaman bir süre sonra okuyucularınız artacaktır.
Tanıtım yazısı yazdırmanızı tavsiye ederim. Çok faydasını görürsünüz.
Gökhan Bey, yazınızı yine ilgiyle okudum ve belirttiğiniz durumlara da aynen katılıyorum.
İlginiz için teşekkür ederim. Sercan bey
Tasarımın temiz ve sade oluşu, içeriklerin yardım ettiği kitle, yapılan tanıtımlar ve bloga harcanan zaman, maddi yatırımlar illa ki sonucunu gösterecektir.
Gökhan abi, senin de söylediğin üzere: hemen yüzlerce okuyucu, takipçi beklemek yanlış olacaktır.
Hem Analytics, Webmaster Tools gibi hizmetleri kulllanmak hemde, Soyal Medya dahilinde reklamlar vermek, hemde içerikler hazırlamak: sonuçsuz kalamaz. Nitekim zaman lazım.
Bloggerlar için 'yol gösterici' bir içerik ortaya çıkarmışsın Gökhan abi, teşekkürler. :)
Evet kardeşim zaman çok önemlidir.
Rica ederim.
Çok faydalı bilgiler vermişsin Gökhan'cığım, kalemine sağlık…tasarım olarak ben blogspot'un hazır şablonunu kullanıyorum kendim anlamam, anlayan iyi niyetli arkadaşlarıma da yapın diyemiyorum çünkü belki içime sinmez, beğenemem, onlara da ayıp olur, beğenmedim diye tekrar uğraşsınlar istemem..:)))biraz zor beğenirim çünkü…en iyisi kimseye zahmet vermeyeyim dedim:)
Teşekkür ederim abla
Çok yardımcı oldu. Teşekkür ederim :)
Rica ederim.
Yararlı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Güzel noktalara temas etmişsiniz. Bunlara ilaveten; blogun bilinirliği açısından blog etkinliklerinin gücü de yadsınamaz. Diğer sosyal medya hesaplarını aktif kullanmanın da önemli olduğu söyleniyor fakat kendi blogum niçin bunu henüz gözlemleyemediğimi ifade etmeliyim.
Teşekkür ederim.
Evet blog keşif etkinlikleri de çok önemli
Bunlar tabii ki önemli hususlar fakat sadece Kişisel bir blog yazarı iseniz bu tür şeylere takılmanın anlamı yok bence. Mesela ben çokta takıntı yapmıyorum. Günlük tadında, kendimce yazıyorum yazılarımı. Vakit buldukçada kendim gibi "Kişisel" yazılar yazan blogları takip ederek yazılarını okuyor ve yorumluyorum. Oradan yada farklı yerlerden gelen ziyaretçiler ve yorumlarda benim için sürpriz oluyor açılcası. Bloglamak güzel birşey :)
Teşekkür ederim mustafa
Haklısın bloglamak çok güzel bir şey :)
Tasarımı çok önemserim ben… :)
Bu arada benim de kitabım çıktı! :) Sevgiler… :)
Hayırlı olsun kitabınız
Sevgiler :)
Bloğunuzun temasını ve yazılarınızı beğeniyorum. Blog son derece sade ve anlaşılır.
Teşekkür ederim.
Ne yazık ki sağlam yazılar değil, dedikodu babında yazılan yazılar daha fazla rağbet görüyor Gökhan Bey.
Ben bu düşüncemi daha önce yazı yazdığım Anadolu'da (X) şehrinde çok okunan bir internet sitesinde biliyorum.
Yazdıklarınızı uygulamaya geçirmek için bilinçli bir okuyucu kitlesi lazım.
Lakin elbette yazdıklarınıza kulak vermek uygulamak da gerekir.
Evet haklısınız özellikle de magazin tarzı bloglar daha çok ilgi görüyor.
Bizim millet dedikoduyu çok seviyor sanırım. :)
kesinlikle yazdıklarınıza katılıyorum, kaleminize sağlık :)
Teşekkür ederim Hülya hanım.
Bunlar güzel bilgiler hocam tabiki uygulandığından faydası olacaktır ama birazda şans gibime geliyor sağlam sosyal medya kullanımıyla desteklendiğinde birazda yakın çevrenizdeki insanlardan başlanmalı tanıtmaya
Zompir.blogspot.com
Evet yakın çevrenin desteği de önemli tabi.
Kendi blog yazıları okunmayan insan başka blog yazılarını okumuyordur, bu kadar basit. Başka blogları okur, yorum yaparsın. O blog sahibi senin blog siteni merak eder, okur, ilgisini çekerse o da yorum yapar. Bir nevi al gülüm, ver gülüm :)
Haklısınız
Aynen öyle.
Faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler…
Rica ederim.
Okumak, anlamak ve uygulamak trafiği sağlayacaktır :)
Feedburner'dan her sabah blog yazarlarının yazılarını okurum. Bu yazı gibi önemli yazılarıda kaydedip sonra yine okurum. Bence feedburner sayfa sayfa gitmektense siteyi kaydederek yeni yazıları okumamızı kolaylaştiran en iyi yazılım veya uygulama. Bu güzel yazınızı yazarak bize yardım ettiğiniz için teşekkür ederim
Rica ederim murat
Hocam değerli bilgiler için teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alacağım.
Rica ederim.
her türlü destek önemlidir. sosyal paylaşımlar da tanıtım da çok faydalı
Evet sosyal medyalar tanıtım için çok faydalı.
Merhaba;
Ben de bu işe yeni girdim .Kendim çözerek bu işin üstesinden gelebilir miyim diye başladım . Blogspot kendi tasarımını kullanıyorum ve henüz başarılı olup olmayacağımı bilmediğimden farklı tasarım arayışlarına girmedim. Ben de sade olsun istedim ; ama ne yazık ki pek beceremedim . Umarım zamanla halledebilirim.
Sürekli internet üzerinde araştırmalar yapıyorum. Blog konusunda nedir ne değildir öğrenmek gerekli diye yazılar okuyorum . Ancak çoğu bilgi 2015 öncesine ait. Sürekli yenilenen blogspot a uyum sağlayamıyor bazı bilgiler … Hatta sizin isminizin geçtiği çok fazla bilgiye ulaştım ; ama bu sayfaya ancak gelebildim. Ki bu çok sevindirici… Yeni güncel olarak bilgi alabilmek çok güzel ; teşekkür ediyorum .
Takipte kalacağım. Kolaylıklar diliyorum
Merhabalar
Öncelikle hoş geldiniz demek istiyorum
İnanın bana bende ilk blog yazmaya başladığımda daha doğrusu web tasarım yapmaya başladığımda hiç bir bilgim yoktu, daha önce bir çok içerik yönetim sistemini kullandım ve en sonunda tam istediğim gibi bir sistem olan blogspot ile tanışınca düzenli olarak blog yazmaya başladım ve 3 gün sonra 2. yılımı dolduracağım blog yazmada.
Şunu söylemek istiyorum, sabırlı ve azimli olduğunuz zaman bir şeyleri başardığınızı göreceksiniz size tek tavsiyem blog yazmayı bırakmayın.
Blogum iki yaşında yazina tiklandiginda 404 hatasi alınıyor. Haberin olsun kardeşim
Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim kardeşim. Şimdi bakabilirsin düzenledim.
Bende blogumu yeni açtım ve bloglar arasında fikir edinirken sizin sağlıklı yazı başlıklarınız ile karşılaştım. Öncelikle böyle faydalı bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. :)
Uzun zamandır blog hesabım olmadan çeşitli alanlarda paylaşım yapan blog sahiplerini takip ederken artık bende bir yerden başlamak istedim. Sanırım bir yerde çevremden uzaklaşmak, kendimi bulmak istedim. Sizi takipteyim. Faydalı yazılarınızın devamını görmek için sabırsızlanıyorum. :)
Öncelikle hoş geldiniz demek istiyorum.
Bir yerlerden başlamak her zaman iyidir.
Sadece anasayfadaki yazıları değil önceki sayfalardaki yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.
Merhabalar, ben de aynı dertlerden dertliyim. Blog yazarlığım daha çok yeni, facebook sayfamdan gelenler oluyor ancak bunun dışında tık yoktu. Bakalım bundan sonra ne değişecek? Teşekkürler paylaşımınız için..
Merhabalar
Bloğunuzu tanıtmak için neler yaptınız?
Çok faydalı paylaşımlarınız var özellikle yeni blog yazarları için süper bilgiler ♥
Yararlı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık. aynı dert bende de var maalesef.
Teşekkür ederim.
Bu yazıyı neden kaçırdığımı şimdi anladım. Ben bu tarihlerde henüz blog dünyasını keşfetmemiştim :) Keşke daha önceden görmüş olsaydım. İtiraf etmem gerekirse sizin bloğunuzdaki bir çok yazıdan faydalandım. Bu yazı da çok faydalıymış. Teşekkür ederim. Eksiklerimi bulmamı sağladınız :)
Rica ederim.
Faydalı olduysa ne mutlu bana. :))
Gökhan bey, listedeki bir numara, tanıtım yazısı bölümünü açmak gerekirse.. Ne yapmayı, nasıl yapmayı tavsiye ediyorsunuz?
Henüz 4 aylık olan bloģumda ćok okunan yazılar olmasina rağmen, yazılarımdan birinde söylediģim gibi çölde kalanları da var maalesef.
Tanıtım yazıları için önerdiğiniz yöntem nedir? Tabii ki özellikle kişosel bloglar için soruyorum.
Harika yazı için teşekkürler.
Tanıtım yazısının en iyisi doğal olanıdır.
Eğer bir siteden tanıtım yazısı almak istiyorsanız o sitenin kalitesine iyi bakmanızı tavsiye ederim.
10 tane kalitesiz siteden tanıtım yazısı alacağınıza bir tane siteden tanıtım yazısı almanız siteniz için daha iyi olacaktır.
En önemlisi ise, sitenizin içeriği ile aynı olan bir sitede tanıtım yazınızı yayımlatmanız daha iyi olacaktır.
Çok teşekkürler Gökhan Bey. Gecikmeli cevap veriyorum çünkü cep telefonunda OpenId kimliğimi doğrulatmada sıkıntı yaşıyorum. Kusura bakmayın.
Birkaç sorum daha olacak konuyla ilgili. Doğal tanıtım yazısında kastınız nedir? Yani ücretsiz olması mıdır? İyi sitelerden alınan her tanıtım yazısı doğal mıdır? Ya da tanıtım yazısının bizzat kendisi mi doğal olmalıdır?
Aslına bakarsanız sizin gibi deneyimli bir bloggera çok sorum var ama şimdilik pas geçiyorum.
NOT: Cep telefonunda cevap yorumlar iyice sağ tarafta göründüğü için okunmuyor. O yüzden kendime cevap verdim ki girintisi daha az olsun.
Rica ederim.
Doğal tanıtım yazısından kastım şu; örneğin bir siteyi veya bir firmayı tamamen tanıtmak değil de, herhangi bir yazıda örnek veriyorum sizin matbaa firmanız var diyelim yani matbaa ile ilgili bir siteniz var. Site sahibi örnek veriyorum ben herhangi bir okuduğum kitapla ilgili düşüncemi yazıyorum veya kitap okumakla ilgili bir yazı yazıyorum. Yazı içinde sizin sitenize link vermem bana göre en güzel doğal tanıtımdır. Hem ziyaretçiyi rahatsız etmez.
Şu da olabilir, diyelim ki sizin firmanızı tanıtan bir yazı yazacağım 3 – 4 tane link vermek yerine en fazla 2 tane link vermek daha mantıklıdır. Ayrıca tanıtım yazısını yazan blog sahibi olabildiğince doğal olmalıdır. Yani sizin haberiniz yokmuş gibi olmalı, tanıtım yazısı ne çok fazla uzun nede çok kısa olmamalıdır. Çünkü uzun yazıları ziyaretçiler okumakta sıkılıyor.
Kısacası tanıtımı yapılacak firma veya web sitesi yüzeysel olarak tanıtılmalıdır.
BİLGİ : Şunu da belirtmek istiyorum. Eğer tanıtım yazısı yayınlatmak istiyorsanız 10 tane kalitesiz siteden tanıtım yazısı yayınlatmak yerine 1 tane kaliteli sitede tanıtım yazısı yayınlatmak çok çok daha mantıklı.
BİLGİ 2: Bir sitede tanıtım yazısı yayınlatmak istiyorsanız, firmanızı veya web sitenizi blog sahibine yazdırmanızı tavsiye ederim.
Çok açıklayıcı ve yönlendirici bir cevap olmuş. Teşekkürler.
Rica ederim.
Gökhan Bey, oldukça yararlı bilgiler içeren bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
Bir şekilde mesleğim itibariyle de "yazmak" hayatımın hep bir parçası olmuş durumda. Buna rağmen yazıyı okuyucudan bağımsız konumlandıramıyorum. Kısacası okundukça yazan, yorumlar aldıkça yazma iştahı artan bir insanım. Aslında tek başına yazmak yeterli gelmeli insana. Ne de olsa bir iç dökme eylemidir kaleme sarılmak.
Benim kişisel blog adresim:
http://www.gonuldendile.com
Kısaca inceleyip eksik gördüğünüz bir şey varsa yorumlarsanız sevinirim. Okuyucuyla buluşamama problemi yaşıyorum.:)
Sitenizi inceledim gayet başarılı bir blogunuz var. Acele etmeyin ve diğer bloglarda bol bol yorum yapın ki insanlarda sizin blogunuza gelip yorum yapsınlar.
Böyle özgün olduğunuz sürece inanın bana çok değil kısa bir zaman sonra blogunuz hak ettiği yerde olacaktır.
Başarılar dilerim.
Hızlı geri dönüşünüz ve güzel görüşleriniz için teşekkür ederim. İnşallah sözünü ettiğiniz günleri yakında görürüm. :)
Rica ederim.
Ama inanın ki çok uzak değil, çünkü yazılarını gerçekten çok güzel ayrıca blog tasarımız da oldukça sade ve ilgi çekici.
Oldukça değerli bilgiler. ciddi anlamda yardımcı oluyorsunuz bizlere. Tekrar teşekkür ederim. :)
Rica ederim :)
Eyvallah Hocam. Ama Benim Gibi Bilgi Paylaşım Bloglarında Önemli Olan Google Amca =)
O zaman siz sadece Google için mi yazıyorsunuz?