Blog İpuçlarıKişisel
Blogger ve Wordpress Kullanmak Size Kalmış.
Blog yazarlarının devamlı tartıştığı bir şey var, hangi içerik yönetim sistemini kullanmalıyım? wordpress mi? yoksa Blogger mi? kullanmalıyım. Bloğumu açarken hangi sistemle açmalıyım gibi soruları çok fazla görmeye başladım. Bu yüzden kendimce bu şekilde bir yazı hazırlamak istedim.
Blogger kullanan kişilere sorduğunuzda hangi sistem daha iyi diye kesinlikle blogger daha iyi diyorlar, fakat wordpress kullanan kişilere sorduğunuz zaman da wordpress’in üzerine bir sistem tanımam diyenler oluyor yani kısacası herkes kendi kullandığı sistemi daha çok övüyor. Ben bundan yaklaşık 6 – 7 yıl önce deneme amaçlı wordpress kullanan birisi olarak ikisi hakkında bir değerlendirme yapmak istedim.
İnternet dünyası ile tanıştığım zamanlar daha doğrusu siteler ile içli, dışlı olmaya başladığım zamandan bu yana bir çok içerik yönetim sistemini kullandım. Kendime ait bir çok site kurdum, geri sildim tabi o zamanlar blog yazmıyordum çünkü tamamen kendimi web tasarım konusunda geliştirmek istiyordum ve kullandığım sistemlerin hiç biri benim istediğim gibi değildi. Ben, daha sade, daha kolay ve çok fazla vaktimi almayacak bir içerik yönetim sistemi arayışı içindeydim. Bir gün rastgele daha önce hiç adını bile duymadığım Google’ın ücretsiz blogger ile tanıştım. Deneme amaçlı olarak bir blog kurdum. Daha bloğu kurar kurmaz yönetim paneline biraz göz attıktan sonra tam benim istediğim gibi bir sistem olduğunu anladım. Sonra kendimi blogger konusunda biraz geliştirmek istedim ve kendimi blog dünyasında çok uzman olmasam da bana yetecek kadar geliştirdim. Devamlı blog kurdum, geri sildim. Temalarda oynamalar yaptım.
İçindekiler
Artık Blog Yazmaya Hazırım.
Blogger konusunda kendimi iyice geliştirdikten sonra kendime şu anda okuduğunuz bloğu kurdum. Daha sonra özel domain alarak blogspot olan blogumu .com yaptım. Sonra ilk yazımı yazarak blog dünyasına bende girmiş oldum. Aşağıda blogger ve wordpress ile bilgileri okuyabilirsiniz.
Blogger.
Çok uzun zamandır blogger kullanıyorum. Blogger konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Kendime yetecek bilgim var. Çünkü bloggeri seviyorum. Şunu söyleyebilirim ki blogger gerçekten ama gerçekten çok güzel bir blog servisi en azından benim için böyle ayrıca blogger’ın ücretsiz olması ve Google servisi olması da blogger’e ayrı bir hava katıyor sanırım ücretsiz olmasından ve Google servisi olmasından dolayı blogger’ın çok kullanıcısı var ve her geçen gün yeni bloglar açılıyor.
*Yönetim panelinin çok sade ve anlaşılır olması
*Google servisi olması.
*Ayrıca kod bilginiz olmasa dahi blogger’ın ücretsiz bir çok teması var. İstediğinizi kullanabilirsiniz.
*Ücretsiz olması blogger kullanmanın avantajlarından bazıları.
Kötü yanı ise, bir yere bağlı kalmanız yani içeriklerinizin barındırıldığı yer sizin kontrolünüzde olmaması yani google istese içeriklerinizi bir anda silebilir ama korkmayın daha önce böyle bir şey olduğunu duymadım, görmedim yani siz özgün olduktan sonra içerikleriniz neden silinsin öyle değil mi?
Blog Güvenliği İçin Neler Yapılabilir yazımı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca zaman zaman haftada bir defa veya 15 günde 1 defa olabilir, bloğunuzun yedeğini almayı unutmayın. Blogger yedek alma işlemi başlıklı yazımı okumanızı da tavsiye ederim.
Wordpress
Yukarıda bahsettiğim gibi ben wordpress’i çok uzun kullanmadım. Sadece kısa bir dönem kullandım yani tamamen çok kötü veya çok iyi diyemem ama şunu diyebilirim ki wordpress gerçekten bütün ayarlarını sizin yapabileceğiniz her şeyin sizin elinizde olan bir sistem. Eğer bir ürün satmak veya şirketiniz için site kurmak istiyorsanız ben wordpressi tavsiye ederim. Çünkü Worpdressin temaları gerçekten çok kaliteli, çok harika temaları var. Üstelik içeriklerinizin barındırıldığı yeri ( hosting ) tamamen sizin kontrolünüzde. Wordpress kullanmasını bilmiyor olsanız dahi kısa sürede öğrenebilirsiniz, tabi bu birazda sizin öğrenme isteğinizle alakalı bir durum.
Kısacası: Sizin için wordpress veya blogger hangisinin iyi olup olmadığına siz karar vermelisiniz eğer bütçeniz yoksa yani blog için para harcayamam diyorsanız ben blogger’ı tavsiye ederim. Ama ben şirketim veya bir ürün satmak istiyorum çok çok kaliteli, daha güzel temalar istiyorum derseniz wordpress kullanmanızda fayda var. Unutmayın her ikisini de öğrenmek tamamen sizin kendi elinizde herkes yapabiliyorsa sizde yapabilirsiniz ben, kendime göre bir değerlendirme yaptım blogger veya wordpress kullanmak size kalmış
bence de blogger yeterli, en azından fazla bilgisi olmayanlar için benim gibi:) sizinki blogspot değil ama blogger tabandan mı yapıyorsunuz güncellemeleri , ya da .com u googledan mı aldınız?
Evet benim blogumda blogger alttabanlı sadece özel domain aldım yönlendirme yaptım. Yani sizinki gibi her şeyi blogger panelinden yapıyorum.
İlk blogumu WordPress ile açtım. Yaklaşık 3 yıldır da Ücretsiz WordPress tabanlı kişisel blogumda yazıyorum. Gerçekten de çok memnunum WordPress'ten. Tek sıkntım ücretsiz olduğu için temada ve html kısmında değişiklik yapamıyorum.
Daha sonra diğer bir blogumu Blogger'dan açtım. Onu da yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. Tabi ki karşılaştırma yapmak zorunda kalıyor insan. Ve her defasında WordPress ağır basıyor nedense. Ücretsiz WordPress kullanmama rağmen Blogger çoğu konuda sinir bozucu hal alabiliyor. Tek avantajı istediğiniz şablonu blogunuza ekleyebiliyor, az da olsa html kısmında değişiklik yapabiliyorsunuz.
Sizin de belirttiğiniz gibi herkese göre hangi platformun iyi olacağı değişecektir. Sadece yazma amaçlı blog açılacaksa Blogger, daha profesyonel bir iş için blog kullanılacaksa WordPress… Sanırım hemen hemen herkesin ortak noktası bu.
Elinize sağlık iki platform arasında inceleyici bir içerik oluşturmuşsunuz.
Teşekkür ederim kardeşim.
bloggerı seviyorum :)
Blogger iyidir iyi :)
Kendime bir blogspot hesabı açmadan WordPress ve Blogger arasında bende çok takılmıştım ama nedense bir yanım Blogger'a daha baskın geldi. Blogum henüz yeni, içerik ve tasarım olarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sizi takipteyim. Faydalı bilgileriniz için teşekkürler. :)
Rica ederim.
Blogger ı seviyorum ben ya wordpress daha soguk zor gibi geliyor :)
Siz daha önce wordpress kullanmadınız sanırım.
O yüzden biraz soğuk geliyor size , birde şöyle bir şey var insan ilk hangisi ile başlarsa onu daha çok seviyor.
Bence de blogger en güzeli… :)
Aynen, blogger güzeldir güzel :)
Daha yenilerde bloğumda duyurmuştum, wordpress kullandığım sitemi – öyle mi denir bilmiyorum ama- görsel olarak daha beğenildi, daha düzenli bulundu ama yabancılıkta oldu. Blogspot adresim daha aktif ve görüntülenme daha fazla.., wordpress de daha acemiyim, bana da sürekli sorulan sorulardan hangisi iyi? .com a geçmek isteyen de çok özellikle bloğuna vakit ayırıp özenenler… Bunların üzerine güzel, bilgilendirici bir post olmuş! WordPressi kullanmakta zor gelmedi bana açıkçası, blogspot gibi ;) Henüz şu daha iyidir diyebilecek kadar donanımım olmadığı için netlik yok :) Bakalım ilerleyen süreç nasıl olacak? :)
Bence wordpress kullansanız bile blogger'ı bırakasınız gelmez çünkü ilk olarak blogger ile başladıysanız ileri ki zamanlarda sizde göreceksinizdir zaten blogger kullanım açısından bana daha iyi geliyor açıkçası fakat wordpress'te çok iyi
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba çok faydalı bir yazı.Wordpress'deki arkadaşların bloglarını göremiyorum.Sürekli sayfa yanıt vermiyor yazısı ile karşılaşıyorum.
Teşekkür ederim.
Eğer hepsinde aynı hatayı alıyorsanız wordpress'ten kaynaklı bir hatadır veya yeni bir güncelleme falan yapılıyorsa o yüzdende kaynaklanıyor olabilir.
Blogger ile başlayıp diğerini deneme gereği duymadım yeterli geldi sanırım. Teşekkürler yazınız için.
Rica ederim.
Ben de özel alan adı geçeceğim. Seninki gibi Blogger alt tabanlı istiyorum.
Bunun için sadece domain alacaksınız sonrada yönlendirme işlemini yapacaksınız, yönlendirme işlemini yapamazsanız yardımcı olurum. Domain alırsanızda isimtescil domain firmasından almanızı tavsiye ederim.
Merhabalar Gökhan Bey.
Ben de hem Blogger, hem de WordPress platformlarında blog sayfası açtım ve kullanmaya başladım. Blogger'de arkadaşlık kurmak daha kolay, ama WordPress de çok zor. WordPress'in kullanıcılarında sayfa ziyaret edip, yorum yazma olayı yok. Zorlamam neticesinde 15 arkadaşım oldu, ama devamını kimse getirmedi. Ben de artık WordPress'e devam etmiyorum.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Gerçekten bu iki blog platformu ile ilgili söylenmesi gereken ne varsa paylaşmışsınız. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
Merhabalar Recep Bey.
Evet dediğiniz gibi wordpress kullananlarda yorumlaşma olayı, blogger gibi değil.
Saygılar, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Blogger Candır :) Ellerine sağlık Gökhan abi.
Teşekkür ederim Furkan
Merhaba benim değerli oğlum.Wordpress gerçekten benim zorlandığım ve sabrımın yetmediği ve yorum bırakamadığım bir uygulama olduğu için sıcak bakmıyorum.Benim merak ettiğim bir konu var.Sevgili bir blogger arkadaşımız bana site kurmuştu,ücretini de ödedim yanlış anlaşılmasın. Ama bana domain ile ilgili hiç bir bilgi vermedi.Bunu nasıl halledebiliriz acaba?Satın aldığım halde kiralık sitede oturuyormuş gibi hissediyorum.Neden ısrarla vermiyor anlayamıyorum doğrusu.Yine çok güzel bilgiler vermişsin.Kutlarım..Teşekkürler Gökhan.Sevgiler oğlum.
Merhaba Ece abla
Abla domaine yılda bir defa ücret ödeniyor sanırım 10 dolar falan yıllık ücreti, abla sana site kuran kişi ile konuşarak domaini sana transfer etmesini söyle, isimtescil domain firmasından üyelik aç sonra sana siteyi kuran kişi sana domaini transfer etsin.
Saygılar Ece abla
2007 den beri wordpress kullanıyorum. wordpress'i çok cpu yiyor diye eleştiriyorlar. yani hosting firması bu cpu meselesi yüzünden blog kapatıyormuş. başıma gelmedi hiç. olur olmaz her eklenti kurulursa elbette cpu sorunu çıkar. ihtiyaç olan birkaç eklentinin -ki onlar belli zaten- kurulması yeterli. çok rahat yazı yazılmasına izin verdiği ve tema-eklenti desteği/seçeneği konusunda inanılmaz sayıda imkanlar sunması wordpress'i tercih nedeni yapıyor. kötü yanı yok mu? vardır elbet. ben şu ana kadar pek olumsuz bir durum yaşamadım Allah'a şükür. wordpress'i tavsiye ederim.
Evet wordpress gerçekten güzel ama, alışmak gerek işte ben bir türlü alışamadım belki de wordpress ile fazla uğraşmadığımdan kaynaklıdır. Ama ileriki zamanlarda bende wordpressi kullanabilirim neden olmasın.
Tavsiyen için teşekkür ederim Gürkan hocam.
o zaman geldiğinde yardımcı olabilirim. :) ama blogger da kötü değil. blogger'ın en sevdiğim yönü, google'dan torpilli olması. :) inanılmaz bir indeks hızı var. wordpress'te de var bu. ama burası kadar değil…
Şimdiden çok çok teşekkür ederim Gürkan, Allah Razı Olsun güzel düşüncen için çok teşekkür ederim.
Evet blogger indexlenme hızında harika.
Teknik olarak çok anlamamakla birlikte bloggerin ortamı çok güzel. En güzelide herkes birbirine yardım etmek için çırpınıyor çok sıcak bir ortam yani. Sizin, hiç tanımadığınız halde bana yardım etmek için gösterdiğiniz çabayı unutmak mümkün değil herşey için çok teşekkür ederim. Belki de dediğiniz gibi ilk göz ağrısı olduğu için mi bilemiyeceğim ama bloggerin yeri gerçekten başka..
Evet blogger benim için de çok iyi gerçekten, elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum
Teşekkür ederim.
geçen benim kendime sorduğum bir soruydu bu 'wordpress mi açsaydım aceba?' Yazınızdan sonra bloggerin bana daha iyi uyduğunu anladım. Ayrıca neden blog yedeklemem gerek onu anlayamadım. Yazılarımızın çalınma ihtimalinden dolayı mı? Ayrıca blog yazarların bu konuda ne gb. haklara sahip olduğunu bilmek isterim sakıncası yoksa
Blog yedeklemeniz şu yönden gerekli, örnek veriyorum gmail şifrenizi bir şekilde kaybettiniz veya unuttunuz veya giremiyorsunuz, gmail şifrenizi unuttuğunuz zaman veya diğer nedenlerden dolayı giremediğiniz zaman bloğunuzun yönetim paneline erişemeyeceksiniz dolayısıyla yazı yazamayacaksınız bu durumda yeni bir gmail hesabı açarak yeni bir blog açıp aldığınız son yedeği yeni açtığınız bloğa yükleyebilirsiniz
Yedek almanızı tavsiye ettiğim bir başka nedense, diyelim ki blogger yönetim panelinde yanlışlıkla yazılarınızı bir şekilde sildiniz çöp kutusundan da silindi diyelim ne yapacaksınız? bu durumda da yine aldığınız son yedeği yükleyebilirsiniz işte bu nedenlerden dolayı bloğunuzun yedeğini almanızda fayda var. Hiç olmazsa ayda 1 defa yedek almanızı ve bilgisayarınızda veya artık nerede isterseniz muhafaza etmenizi tavsiye ederim. Yukarıdaki yazı içinde link var Blogger yedeği nasıl alınır diye oradan bakarak yapabilirsiniz resimli olarak anlatmıştım.
Çok teşekkür ederim
Rica ederim.
Ben blogları ilk blogcu.com. da fark etmiştim oğlum bana oradan bir giriş yapmıştı ama acemilikten miydi nedir sevemedim sonra bloggerle tanıştım işte tam bana göre dedim . 2011 yılın da bloglarımız 4 ay süreyle kapatıldı bir sürü sıkıntı yaşandı pek çok kişi küstü geri dönüş yapmadı bizlerse her mecrada geri açılması için epeyce tek yumruk halinde kalmıştık o aralar wordpresse taşımıştım içeriğimi hala da duruyor biraz zorlandım orada neyse ki bloglarımız rahat bırakıldı mahkeme kararı ile de yeniden kavuştuk oyy ne süreçti bana nostalji yaptırdı senin bu yazın:))).Ellerine sağlık ayrıca yedekleme yapmayalı uzun süre oldu ben de yapayım bir ara teşekkürler
Rica ederim hatice abla
Evet yedekleme yap abla zaten 5 dakikalık bir iş :)
Bende bu işe blogger ile başlayanlardanım, hatta yazını okuduktan sonra 6 sene önceki blogumu düşündüm o ergen halimle neler yapmışım diye. :) Şimdi de kendime soruyorum neden WordPress külfetine giriştim diye. Eğer kodlar ilgimi çekmeseydi eminim bende Blogger ile yazmaya devam ederdim.
Kendi deneyimlerini paylaştığın güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık.
Teşekkür ederim oktay
İçerik kraldır! Nerede nasıl içerik üretebiliyorsan platformun önemi yok fakat wordpress ilk etap için çok iyi değil blospota göre çok profesyonel. Birde alan adı almadan sana blogspttaki gibi şablon seçeneği de sunmuyor. Ama her şey mecrada değil kişinin oluşturduğu içeriklerde bitiyor.
Aynen, bence de içerik platformun çok önemi yok, önemli olan seninde dediğin gibi içerik üretmek.
Blogu .com'a taşıdıktan sonra izleyicileri taşıyamıyoruz diye biliyordum?
.com'a taşıdıktan sonra yine aynı blogger'ı kullanıyorsunuz yani bir değişiklik olmuyor blogger paneliniz falan yine aynı, widgetler yine aynı.
Sadece .blogspot.com uzantısı kalkıyor, .com oluyor.
Blogger sadelik ve kullanılabilirlik bakımından biraz daha ağır basıyor. Fakat WordPress daha çok profesyonel kullanıcılar, HTML,CSS,PHP gibi kodlamalardan anlayanlar içindir. Görsellik olarak Blogger'a göre daha ağır basmaktadır. Şunu da belirteyim Themeforest adlı premium tema sitesinde WordPress görseline yakın Blogger temalarını elde etmek mümkün.
Haklısınız blogger daha çok sadelik isteyenler için ve kodlardan fazla anlamayanlar için daha çok uygun. Dediğiniz gibi wordpress daha çok profesyonellerin kullanacağı bir sistem.
Merhaba Gökhan bey, yazmış olduğunuz makale çok detaylandırılmış ve kesinlikle doğru bilgiler verilmiş. Gerçekten işime yarayacak bilgilerle dolu seo konusunda. Çok teşekkür ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum Sağlıcakla kalın.
Faydalı olabildiysem ne mutlu bana
Teşekkür ederim, sizde sağlıcakla kalın.
Ben WordPress'de kullanıyorum Blogger'de kullanıyorum benim için WordPress 1 adım önde.
Bu kullanıcıdan, kullanıcıya göre değişen bir durum. Fakat genel olarak blogspot daha çok seviliyor sanırım.
Gökhan Ağabey yine güzel bir yazı.
Teşekkür ederim Onur.
Çok iyi açıklamışsınız. Elinize sağlık
Teşekkür ederim.
blogger cok amatörce geliyo bana
Evet blogger wordpress'e göre biraz geride kalıyor. Fakat blogger ile blog yazmaya başlayanlar blogger'i daha çok seviyor sanırım.
bolog çalışması güzel görseller ve içerik sağlıyor yeterli kitle bir müdet sonra arama sonuçlarında çıkmıyor