KişiselKitap Yorumları
İnsan Her Zaman Mutlu Olabilir mi?
Sizce insan her zaman mutlu olabilir mi? eskiden kişisel gelişim kitaplarını okumayı seviyordum bugüne kadar kaç tane kişisel gelişim kitabı okuduysam hepsinde mutlu ol, hiç bir şeyi kafana takma gibi mesajlar veriyordu. Düşünüyorum da insan her zaman nasıl mutlu olabilir.
Bazı psikologlara göre insanlar devamlı mutlu olmalı, ancak mutlu olan insanlar işlerinde daha başarılı olurmuş, fakat, bence insanın her duyguyu yaşaması gerekiyor düşünsenize hayatınızda sizi derinden etkileyen üzücü bir durum olduğunda nasıl mutlu olabilirsiniz ki, oysa bazı kişisel gelişim kitaplarına göre insan her şekilde ne olursa olsun mutlaka mutlu olmalıdır yazıyor. Okuduğum ve okuduğuma pişman olduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum kitabın adı John C. Parkin S*ktir Et bu kitap çok satanlar listesindeydi bende ona güvenerek almıştım. Fakat okuduktan sonra aldığıma da pişman olmuştum. Çünkü kitap adında da anlaşılacağı gibi hayatında her ne olursa olsun her şeye boş ver, seni kimsenin üzmesine veya hiç bir şeyin üzmesine izin verme mesajı veriyordu.
Oysa insan yeri geldiğinde ağlamasını da, üzülmesini de veya acı çekmesini de bilmelidir bana göre, hatta her zaman mutluysak veya üzülmemiz gerektiği zamanlarda üzülemiyorsak işte burada bir sorun vardır. İnsan her zaman mutlu olamaz, ben her zaman mutluyum diyen yalan söylüyordur. İsterse çok zengin veya çok fakir olun insanın mutlu olması zenginlik veya fakirlikle ilgili bir durum değildir bence, düşünsenize çok zenginsiniz ama istediğiniz yemeği yiyemiyorsunuz veya hastasınız istediğiniz yerleri gezemiyorsunuz peki böyle bir durumda o para insanı ne kadar mutlu edebilir ki
İçindekiler
Mutluluk Herkes İçin Önemlidir.
Fakat her zaman da mutlu olacağız diye bir şey yok, insan her duyguyu yaşamasını bilmeli bence hep mutlu olduğunuzu düşünsenize nasıl olurdu veya her zaman üzüntülü olduğunuzu bu çok farklı bir şey, sizi mutlu edecek çok istediğiniz bir şeye sahip olduktan sonra belli bir süre geçtikten sonra artık o çok istediğimiz şeyden soğumaya başlıyoruz veya daha fazlasını istiyoruz. Bence insan küçük şeyler ile de mutlu olmasını bilmeli.
Yazıda Vermek İstediğim Mesaj
Bu benim tamamen kendi kişisel düşüncem belki de yanlış düşünüyorum ama şunu çok iyi biliyorum ki kim olursa olsun, insan her zaman mutlu olamaz, insan her duyguyu yaşamlı bence, mutlu olmamız gerektiğinde mutluluğu yaşamalıyız üzülmemiz gerektiği zamanlarda üzülmesini de bilmeliyiz, kişisel gelişim kitaplarının dediği gibi hiç bir şeyi düşünmeden, sırf kendimiz için yaşayamayız.
Kişisel gelişim kitabı yazarı tanımadım; ama kursunu verem birisi kurumsal bir zorunluluk gereği tanımak şansına!!! eriştiğim biri oldu. Onlar da insan. Ve kördüğümler içindeydi. Zaten ondan sonra kurslar bir daha tekrar etmedi.
Kendini geliştiremeyenlere insanlar kendi kendilerini nasıl emanet edebilirler geliştirsin diye. Akıl ve sağduyu ne güne eğer çok ağır başka nedenler, tablolar yoksa ortada.
Kesinlikle haklısınız.
Gökhan abi sana katılıyorum insanlar her zaman mutlu olamaz hayat şartları her zaman etkiler insanı bu zenginler için de geçerli fakirler için de ruhsal bir şey aslında :)
Aynen kardeşim.
Bir insan her zaman mutlu olamaz, olmamalı. Mutluluk geçici bir şey ama huzurun desteklediği bir duygu. Kişisel düşüncem her türlü duyguyu tatmamız gerektiği. İnsanoğlu mutluluğu bildiği kadar endişeyi, acıyı ve hayal kırıklığını da tatmalı ki, çevresindeki itici faktörlerin farkına varabilsin. Bir çok duyguyu aynı anda yaşarız zaman zaman. Bu duygular aynı zamanda kişisel ve ruhsal olarak da gelişmemizi sağlar. Çok güzel bir konu seçmişsin Gökhan abi. Ellerine sağlık. :))
Teşekkür ederim kardeşim.
Sevgili Gökhan merhaba;
Kesinlikle ilk tercihlerim arasında olan kitap türlerinden değildir ….
Benim için Martı kitabı daha çok kişisel gelişim içeren muhteşem bir başucu kitabıdır mesela …
Yaşam bu iyisi , güzeli ya da kötüsü , çirkiniyle bizim yaşamımız …
Yapmamız gereken her halini başarıyla karşılayabilmemiz ve kendi çizgimizden çıkmamamız … Ben buna inanıyorum …. Umutları yeşertmeye ve elden ele biraz enerji verebilmeye …. Blog amacımda bu ;)
Güzel paylaşım oldu yine …
Kiiii merak ettiğim bir kitaptı yalan yok ; ama kişisel gelişim olarak bilmiyordum ben ….
Merhaba
kitabı okumanızı hiç tavsiye etmem, inanın bana boşuna zaman harcamış olursunuz ( en azından benim için öyleydi )
Bahsettiğiniz kitabı da okumak isterim, bahsettiğiniz kitap hangi yazarın kitabı?
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Tekrar selam Gökhan ;
Aslında sık sık blogda bahsederim ki yayınlamıştım da … Mutlaka okunması gereken kitaplardan … Yoğunluktan kaçırabiliyoruz tabi ki …
Martı Jonathan Livingston Richard Bach
https://didemikabirdelibirdolu.blogspot.com.tr/2016/05/mart-jonathan-hdrellez-bereketi.html
Bu arada tavsiyene uyup kafamdan silip attım kitabı …. Uğraşamam bile :)
Tekrar teşekkür ediyorum huzurlu geceler
Selam.
Teşekkür ederim bir ara bakacağım bu kitaba inşallah.
Huzurlu geceler.
İnsanın her zaman mutlu olması imkansız ama iyi dostları varsa aynen senin gibi hayat daha çekilir oluyor bloguma yine sihirli ellerinle değdin Gökhancım çok teşekkür ederim.
Rica ederim.
Hayırlı uğurlu olsun :)
ben çocukken hep mutlu olduğumu hatırlıyorum. bir sabah uyandığımda mutsuzdum, o öyle devam etti :(
Keşke hep çocuk kalsaydık, çocukken hiç bir şeyden sorumlu değildik, büyüdük sorumluluklar arttı. Dilerim mutluluğu tekrar bulursunuz.
Merhabalar Gökhan Tekin.
Fıtratımız gereği acıyı da sevinci de yaşayarak öğreniyoruz. Bu dünyaya gelmiş olup da bu iki olguyu tatmamış insan yoktur. İnsan her zaman mutlu olmak ister, ama maalesef insan her zaman mutlu olamaz. Bu mümkün değil. Ancak, acıları mutluluğa çevirmesini bilen insanlar, söz konusu acıları biraz olsun hafifletebilirler.
Güzel bir konuydu. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Herkese, her zaman mutluluklar dilerim. Acıları güzel söyleyen ve güzel yaşayanlardan olmamız dileklerimle birlikte Allah'a emanet olun.
Merhabalar Recep Bey,
Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Kişisel gelişm kitapları biraz saçma geliyor bana. Belki birazdan da fazla. Hiç sürekli mutlu olunabilir mi? Yaşadığı acılar geliştiriyor çok zaman insanı, güçlendiriyor.
Kesinlikle…
Sürekli mutluluk bana masallardaki "ve ömür boyu mutlu yaşadılar" gibi geliyor. Günümüzde herkes mutluluk peşinde, bunu en ufak bir sıkıntıda aldıkları antidepresan kullananların artan oranından anlayabiliriz. Sıkıntılar, üzüntüler, kayıplar tıpkı mutlu anlarımız gibi hayatın içinde. Önemli olan dengede yaşamak diye düşünüyorum. Yani tam olarak söylediğim çok mutluyum değil, huzurluyum. Bu noktada aslında insanın kendini çok iyi tanıması önem kazanıyor. Bana tekrar olumlu enerji verecek olan nedir, bir dostla muhabbet, konsere, sinemaya vs. gitmek, resim yapmak, bir kursa yazılmak gibi liste uzun.
Çok haklısınız.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Kişisel gelişim kitaplarını ben de pek okunası bulmuyorum şahsen. Mutlaka çok iyileri vardır ama hiç tanımadığım bir insanın duygularıma yön vermesi çok da mantıklı gelmiyor açıkçası şahsım adına. Üstelikte o kişinin bu kitabı yazarken yaşadığı haleti ruhiyesini bilmiyorken. Duygular zaten spontone gelişen şeyler değil mi? Didem'e tamamen katılıyorum o tarz kitaplar okumaktansa, Martı Jonathan'ı ya da Simyacı'yı, ya da Yüreğinin Götürdüğü Yere Git gibi kitapları tercih ediyorum. Yani bana yön veren değil de okuduğum şeylerden ders çıkarabileceğim kitapları tercih ediyorum. Çok güzel bir yazı olmuş kakemine sağlık
Teşekkür ederim Zehra abla.
Bence de her an mutlu olamayiz her duygu insana ait. Savasta ölen ya da açlik ceken insanlar görünce mutlu olunabilir mi? Her duygu yasandigi an a aittir bence.
Kesinlikle…
Bence çok haklısın zira insan sürekli mutlu olamıyor. Ben hiç bir neden yokken üzülen bir insanım belkide ondandir. .
Ama hiç bir neden yokken de üzülmek iyi değil. Seni üzen şeylerden uzak durmanı tavsiye ederim.
Hepimiz insanız işte acısıyla tatlısıyla.İnsanı insan yapan şeyler duygularımızdır. Akı görmeden karayı anlayamaz insan.Üzüntü olmadan da sevinç olmaz.Hayat hep istediğimiz gibi geçse inan ki hepimiz sıkılmaya başlarız. :)
Aynen kardeşim, aslında yazıda vermek istediğim mesajda buydu, yani hayatın her zaman aynı olması insanı gerçekten bunaltır ve çevresindeki insanlardan kaçmasına neden olur.
Hayatı iyisiyle kötüsüyle yaşamamız gerekiyor.
Bence kişisel gelişim kitaplarının sürekli mutluluğu öne çıkarmasının nedeni hayatta mutsuz olmak için çok neden olması ve insanın mutsuzluğu daha kolay seçmesi. Ama sürekli mutlu olmalıyız diye bir şey yok.
Kesinlikle…
Her zaman mutlu olamayız, zaten bir insan her zaman mutluysa bence o insanda sorun vardır.
Vaktinde çok kişisel gelişim kitabı okudum. Her okuduğumda etkilendiğimi sandım. Bir süre her şey güllük gülistanlık sonra yine hüsran. :) Sonra hayatımın akışına bu kadar müdahale etmemem gerektiğine karar verdim. iyi ki de öyle yapmışım! Sonuçta insanız ve her duygu bizim için yaratılmış. Bu biraz da değerlerle, kültürümüzle alakalı bir durum. Bir batı toplumu değiliz ki okuduğunuz kitaptaki gibi her şeyi boşverelim. Bu mümkün değil. Mesela ''sizi üzen insanları hayatınızdan çıkarın'' der bu kitaplar. İnsanların bizi üzmesine kolayca izin vermemeliyiz elbette ama beni üzüyor diye her insanı hayatımdan çıkaramam öyle değil mi? Değerlerimiz var bizim ve sıkıntıda olduğumda bile bunlar beni mutlu etmeye yetiyor. Sürekli mutlu olmak istemem zaten. Mutsuz da olayım ki mutluluğumun değerini bileyim. Velhasıl kelam imtihan edilmek güzel bir şey. Bu kitapların bize veremeyeceği şey işte bu. Yaşanılan her şeyin bir sebebi olduğu. Sözlerinize yürekten katılıyorum. Yüreğinize sağlık!
Kesinlikle çok haklısınız, bizi her üzen kişiyi hayatımızdan çıkarırsak bir süre sonra çevremizde hiç insan kalmaz.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
ay o s*ktir et kitabından bende nefret etmıstım ayrıca kişisel gelişim kitapları hakkında söylediğiniz her cumleyede katılıyorum gonder gonder salla salla nereye kadar öyle değil mi ama :)
Aynen.
Belki de üzüntümüzü aşabilmektir mutluluk ;)
Gökhancım bir mim davetim var uğrarsan ;)
Belkide :))
İnsan herzaman mutlu olamaz, olmamalı da. Sizin de belirttiğiniz gibi herşeyin bir zamanı olmalı. Her duyguyu yaşamalı insan. Karşınızdaki insan mutsuz ise siz karşısında nasıl kayıtsız kalabilirsiniz.
Mesela Rasulullah efendimiz s.a.v. kur'an-ı Kerim'i ağlayarak okuyun, ağlayamıyorsanız da ağlar gibi yapın demiştir. Hüzün de mutluluk gibi bir ihtiyaç.
Zaten normalde insan hep kendiyle barışık, mutlu mesut biri olsa bile bunu etrafına çok yansıtmamalı diye düşünüyorum. Bu bir şekilde insanlara batıyor. Ve sizi mutsuz etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Kesinlikle çok haklısınız.
Bende lise 3 te kişisel gelişim kitaplarını okumaya başlamıştım .Sonra hepsinin aynı şeyleri tekrarladıklarını ve kendilerininde iyi yerlere gelemediklerini görünce bıraktım .Aradan uzun bir zaman geçti ben Les Brownun videolarını izlemeye başladım , her izleyişimde göklere çıkıyor etkisi geçince dünyaya tekrar dönüyordum diyebilirim .Bu konuda ki sıkıntı , yapamacağım şeyleri istemek değil , harekete geçmemekti .Geçen yıl( yani üniversite ing. hazırlıkta) tekrardan motivasyonla ilgili izlemeye ve çok fazla okumaya başladım .Pozitif olmak konusunda değişen bir konu yok . Yani ingilizce veya türkçe motivasyon , harekete geçmeyince sadece kısa bir süre sürüyor .Bütün bu yıllarda gördüklerimin bana öğrettiği ; İstemek yetmez öğrenmek gerek , öğrenmek yetmez uygulamak gerek .
Pozitif düşüncenin gücüne inanıyorum , başarılı insanlarda bunu gördüm
Elon Musk ,Tesla firmasının sahibi 'Pes etmektense ölmeyi tercih ederim ' demiştir bir röportajında
bu güzel paylaşım ve yorum imkanını bize sunan Gökhan Abime teşekkürler.
Rica ederim kardeşim.