EpilepsiKişisel

Dolmuşta Epilepsi Nöbeti Geçiren Genç Arkadaş

Dün akşam iş yerinden çıktım dolmuşla eve gidiyordum. Önümde ayakta duran genç bir erkek vardı bizim mahalleye yaklaşmıştık önümde duran genç arkadaş bir anda yere düştü. Herkes bir anda panikledi hemen kalkıp genç arkadaşı kaldırıp koltuğa oturttuk kimse ne yapacağını bilmedi önce, herkes normal bayılma sanıyordu hatta bir iki kişi kan şekeri düşmüştür onun ondan bayılmıştır falan dediler ama öyle olmadığını genç arkadaşın epilepsi nöbeti geçirdiğini anladım hemen.  Çünkü normal bir bayılma değildi herkes bir anda dolmuşun içinde çocuğun soluk bile almasını engelleyecek şekilde başına toplandı belki bir şeyler yapmak istiyorlardı ama bazıları da sırf meraktan olup biteni seyretme derdindeydi.
Şoför ambulans çağırayım mı dedi zaten tam o sırada yanımda uzanmış şekilde yatan genç arkadaş kendine gelmeye başladı ve mahalleye girdik çocuğun evine az kalmıştı, bende ambulans çağırmaya gerek yok çünkü ambulansında yapabileceği bir şey yok şu anda dedim ve çocukta kendine gelmişti zaten. Ambulans çağırmaya gerek yok dedim çünkü nöbet geçirme olayı en fazla beş dakika falan sürüyor tabi bu durumdan duruma da değişebilir.
Genç arkadaş baygın durumdayken herkes çantasından parfüm ve kolonya türü kokular çıkararak arkadaşa koklatmak istediler fakat hepsine engel oldum varsa lütfen su verin dedim sonra birazda camı açtım hava gelsin diye, çünkü bu tür durumlarda kolonya nöbet geçiren kişinin nefes almasını daha da zorlaştırır bunu yıllar önce doktorum söylemişti.  Bir tana kadın su verdi suyla yüzünü ve ensesini biraz nemlendirdim böyle durumlarda su daha iyi olur.
Böyle bir olay yaşadım ve bu yazıyı yazmak istedim amacım epilepsi hastalığı ile ilgili bilgisi olmayan insanları birazda olsun bilgilendirmek istedim. Epilepsi ülkemizde bir çok insanda olmasına rağmen bir çok kişi bu hastalığın nasıl bir şey olduğu konusunda bir bilgisi yok maalesef insanlar epilepsi nöbeti geçiren bir kişiyi gördüğünde ne yapacaklarını bilmiyorlar daha önceki yazılarımda epilepsi nedir, epilepsi nöbeti nasıl meydana gelir konulu yazıyı yazmıştım.
Eğer sizinde başınıza böyle bir olay gelirse lütfen panik yapmayın sakin olmaya çalışın ve nöbet geçiren kişi eğer sert zemindeyse öncelikle kafasını biraz kaldırıp kucağınıza almaya çalışın fakat fazla kaldırmayın kafasını, nefes alıp vermesini zorlaştırmayın, gömleğinin düğmesini açın  ve en önemlisi kolonya değilde su ile yüzünü nemlendirin.
Eğer nöbet çok şiddetliyse o anı videoya kaydedebilirseniz o kişinin tedavisi için çok daha iyi olacaktır. Yıllar önce nöbet geçirdiğimde doktorların dediği;  Hastalık hakkında tanı koyabilmemiz için nöbet geçirme anını görmemiz gerekiyor veya nöbet geçirme anında çekişmiş video olursa tanı koyulması daha kolay olacaktır demişlerdi.
Son Sözler : Ben epilepsi hastası değilim, o yüzden bu bilgi bana gerekli değil demeyin kimsenin garantisi yok yarın ne olacağımızı kimse bilmiyor bu hastalık anadan doğma da olabilir, sonradan da olabilir o yüzden bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var diye düşünüyorum. İnşallah kimse böyle bir hastalığa yakalanmaz. Bütün hastalarımıza Rabbim acil şifalar versin inşallah.

İlgili Makaleler

29 Yorum

  1. Kesinlikle çok faydalı bir yazı olmuş.

    Epilepsi nöbeti geçiren birini görmüş ve hiç yardımcı olamamıştım.

  2. Gökhancım öncelikle çok geçmiş olsun sana da o bayılan gence de. Epilepsi nöbetine giren epey insanla karşılaştım şimdiye kadar. Soğan koklatan bile vardı. Açıklayıcı yönlendirici güzel bilgiler paylaşmışsın. İnşallah şifası bulunur Gökhan. Ama sen anladığım kadarıyla hastalığına oldukça hakimsin ve tedavini aksatmayan bilinçli bir insansın. Teşekkürler

    1. Öncelikle güzel dileklerin için teşekkür ederim Derya abla.
      Evet abla ben ilaç tedavimi ve kontrollerimi hiç aksatmıyorum. Soğan koklatmak çok yanlış bir şey. Böyle bir yazı yazarak insanların epilepsi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasını istedim. Çünkü Ülkemizde ve dünyada çok fazla epilepsi hastası olan insan var.

  3. Merhaba değerli arkadaşım; kesinlikle çok bilgilendirici bir yazı olmuş. İlk yardım konusunda herkesin bilgi sahibi olması gerekiyor diye düşünüyorum. Kulaktan duyma bilgiler; karşı tarafa dahada zarar verebilir. Saygılarımla dostum.

  4. maalesef insan başına gelmedikçe, bana ne bundan diyip bir çok yararlı bilgiyi okumaktan kendini alıkoyuyor. Aslında hepsi normal yaşamda karşımıza çıkabilecek şeyler ve dediğinizde çok haklısının bana gerekli değil demekten vazgeçmemiz lazım.

    1. Kesinlikle…
      Bana gerekli değil düşüncesinden vazgeçmeliyiz çünkü 1 saat sonra hatta 1 dk sonra bile ne olacağımızı bilemeyiz

  5. Ablacım sana da o gence de
    Çok geçmiş olsun. Farkındalık çok önemli ve sende bunun farkındasın ne güzel bir kazanım. Bilinçli olmak çok güzel. Düzenli bir tedaviyle iyileşilebildiğini biliyorum. Pek çok tanıdığım düzenli bir tedaviyle sağlıklarına kavuşmuştu. Paylaştığın bilgiler çok güzel bizleride bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim. Sevgiyle sağlıcakla kal

  6. Kaleminize sağlık. Çok önemli bir konuya parmak basmışsınız. Geçenlerde şunu düşündüm ben de: En az 12 senelik bir eğitim süreci var ülkemizde. Nedense liseyi bitiren bir öğrenciye sağlık adına yeri geldiğinde hayat kurtarıcı bilgiler vermek yerine (temel ilk yardım uygulamaları) permutasyon, kovalent bağ vb. öğretiyoruz. Onlar da gerekli ama haftada bir iki saatlik dersle anlatabileceğimiz bu kadar önemli bir konuda niye adım atılmıyor anlayabilmiş değilim.

    1. Kesinlikle çok haklısınız, çünkü her şeyin başı sağlık, sağlık olmadan hiç bir şey olmuyor. Bence de sağlık derslerine daha çok önem verilmeli.

  7. Epilepsi ile ilgili yazınızı da okudum, bu konularda çok bilgim yoktu, faydalı oldu benim için. Eğer başıma böyle bir durum gelirse, dediklerinizi uygulamaya çalışacağım. Video çekmeyi bir yerde duymuştum, burada okuyunca hatırladım, demek bunun içinmiş :) Kaleminize sağlık.
    Allah tüm hastalara acil şifalar versin…

  8. Gökhancım gerçekten çok iyi etmişsin yazıp paylaşmakla .Bu hastalığı arkadaşımın kız kardeşinden tanıyorum yaşayanlara acil şifalar dilerim bizleriçin bu bilgiler çok değerli teşekkürler,sevgiler.

  9. Duyarlılığınız için çok teşekkürler.
    Söyledikleriniz çok faydalı. Mutlaka aklımda tutacağım.
    Sevgiler.

  10. Gökhan abi, bigün metro da bende karşılaştım böyle bir olayla gerçekten neden insan aşırı panik yapıyor. Düşmesini engelleyebildim sadece abi şansa doktor stajyerler vardı. Allah hastaları korusun inşallah.

  11. Merhabalar,bir eczaci ve blog yazari olarak hastaya davranis konusunda bilincli davranmanin ne kadar onemli oldugunu gostermissiniz.

    Ozellikle epilepsi nobetlerinde hastanin kriz aninda cevresinin bosaltilmasi cok onemlidir.

    Kilitlenen agzin parmak yardimiyla kesinlikle acilmamasi gerekir ki bunu zorlasanizda yapamazsiniz.ilk anda goren kisininde dilin geriye kacmamasini engellemesi ihtimal dahilindedir.

    Yazi icin tesekkurler.

  12. Gerçekten güzel konuya deyinmişin allah razı olsun senden bilgi verdigin için blog takiteyip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu