Epilepsi

Epilepsi Tanısı İçin İlk Yapılacak İşlem

 Epileptik nöbet beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Hastada klinik olarak belli bir süreye sınırlı, bilinç, davranış, duygu, hareket veya algılama fonksiyonlarına ilişkin bozukluk görülür. Her epileptik nöbet geçiren kişi epilepsi hastası demek değildir. Nöbetler zaman içinde her hasta için belli özelliklerde, bazen kendiliğinden bazen de tetikleyen faktörler zemininde tekrarlarsa epilepsi (sara hastalığı) tanısı konulur.
 
Diyelim ki bir yakınınız veya yakın çevrenizden bir tanıdığınız nöbet geçirdi ve bu nöbetin epilepsi olup olmadığını bilmiyorsunuz bunun için doktora gittiğinizde, doktorunuzun geçirilen nöbetin epilepsi olup olmadığını tam olarak tanı koyması için sizin de yapmanız gerekenler var ben kısaca onlardan bahsetmek istiyorum
 

Epilepsi Tanısında Nöbet Geçiren Kişileri Yakınları İlk Olarak Ne Yapmalıdır?

 Eğer çevrenizden bir insan veya arkadaşınız veya sokakta gördüğünüz bir insan nöbet geçiriyorsa , eğer elinizden geliyorsa nöbet geçirme esnasında, nöbet geçiren kişinin videosunu çekin, videosunu çekemiyorsanız fotoğrafını çekin bu doktorun tanı koymasında çok ama çok faydalı olacaktır.
 
Ben bundan yaklaşık 15 – 16 yıl önce ilk nöbetimi geçirdiğim de doktora gittiğimizde Annem ve Babam  gece nöbet esnasında neler olduğunu doktora anlattıklarında doktorun ilk dediği şu olmuştu; nöbet geçirme esnasında bir video veya bir fotoğraf çekseydiniz tanı koyulmasında çok faydalı olurdu demişti , tabi o zamanlar teknoloji bu kadar gelişmediği için fotoğraf ve video çekme imkanları olmamıştı ailemin , fakat günümüzde akıllı telefonlar ve dijital fotoğraf makineleri hemen hemen bütün evde mevcut
 
Şunu da belirtmek istiyorum çevrenizden bir kişinin nöbet geçirdiğini görürseniz hemen korkmanıza gerek yok panik yapmayın nöbet geçiren kişinin kafası sert bir zemine gelmeyecek şekilde korumaya  çalışın o ilaç içirmeye çalışmayın , kolonya vb gibi kokular sürmeyin çünkü nefes darlığı yaşayabilir nöbet geçiren kişi , her nöbet geçiren kişi illaki epilepsi hastalığı diye bir şey sok aklınıza olumsuz bir şey getirmeyin hemen bir doktora giderek durumu anlatın zaten ondan sonra doktorunuz gerekli işlemleri yapacaktır.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Geçmiş olsun.. Bilgilendirmeniz çok iyi olmuş. Sakin olmaz bazen zor oluyor ama böyle zamanlarda sakin olmalı insan tedbir alabilmek için. Fotoğraf veya video çekmek o an insanın aklına gelmez ama ne kadar da önemliymiş..

    1. Teşekkür ederim.
      Evet dediğiniz gibi insanlar bu tür durumlarda ne yapacaklarını bilmiyorlar, insanın eli ayağına dolanıyor fakat soğukkanlı olmak gerekiyor bazen de , fotoğraf özellikle video çok önemli.

  2. Epilepsi hastası bir genç kızın annesi olarak teşekkür ederim. Yalnız olmamamıza da sevineyim mi üzüleyim mi bilemedim. Tüm bu yaşadıklarımız hayat tekamülünde yol aldırır bize ve farkına varmadan öne geçeriz. Mutlu günler dilerim.

    1. Öncelikle kızınız acil şifalar dilerim, umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur kızınız.

      Söyledikleriniz doğru, yaşadıklarımız bizi öne geçirir. Lakin bu öyle bir hastalık ki Rabbim hiç kimseye yaşatmasın. Yani sevinmek gerek bence.

  3. Geçmiş olsun, 1.5 yaşındaki kız yeğenim aynı gün içinde 3 defa nöbet geçirdi. Canımdan can gittiğini bir çok şeyin boş olduğunu o zaman daha iyi anladık. Ek bilgi olarak nöbet sırasında oksijen alınması sağlanması için dudaklardan açılması tavsiye edilir. Size de tekrardan geçmiş olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu