Epilepsi

Epilepsi Nedir, Epilepsi Nöbeti Nasıl Meydana Gelir?

Dünyada birçok hastalık var ve epilepsi de onlardan bir tanesi. Hastaların oldukça fazla sıkıntı yaşadığı beyinsel bir hastalıktır. Dünya çapındaki çoğu doktor 30’dan fazla farklı nöbet türüne neden olduğunu açıkladı. Ayrıca 100’den daha fazla da epilepsi sendromu olduğu söyleniyor. Öncelikle nöbet; beyinde yaşanan bazı elektriksel olaylar sonucu ani patlamaların yaşanması olayına denir.

Epilepsi Nöbeti Nasıl Meydana Gelir

Epilepsi hastalarının aniden rahatsızlanması da bu ani patlamalar nedeniyle olur. Bu yaşanan ani patlamalar nedeniyle hastalar kısa süreli bilinç kaybı geçirebilir. Bu nöbetler sırasında dediğimiz gibi kişi bilinç kaybına uğrayabileceği gibi ağzından köpürme meydana gelebilir ya da korku gibi o sırada olağan dışı olabilecek birçok duygu yaşanabilir. Bu nöbetlerin en büyük sıkıntılarından biri de nöbet sonucunda bayılma yaşandığı durumdur. Çünkü ne zaman bayılacağını bilemeyen hasta istenmeyen daha büyük sonuçlara neden olabilecek şeyler yaşayabilir. Kafasını bir yere çarpabilir, trafik ortasında bayıldığı için kazalara neden olabilir. Bunları kontrol altına almak bazen mümkün olabilir. Aslında tam olarak kontrol altına almak mümkün değildir fakat bazı antiepileptik ilaçlar sayesinde nöbet sıklığı azaltılabilir veya düzene sokulabilir.
  
Epilepsi sendromları çok çeşitlidir ve her çeşit sendromda farklı farklı belirtiler ortaya çıkar. Örneğin West sendromu olarak bilinen sendrom, sık sarsılmalara neden olur. Lennox-Gastaut sendromunda ise bu sendromu yaşayan çocuklarda gelişim geriliği ve mental anomali yaşamaktadır.
Epilepsi ne kadar zor bir hastalık olsa da düzene sokulabilir, tedavisi yapılabilir. Hastalıklarda önemli olan erken teşhis ve tedaviye erken başlamaktadır. Aynı önem epilepside de geçerlidir. Öncelikle antiepileptik ilaçlar ile nöbetler düzene sokulabilir. Eğer nöbetler ilaç ile kontrol altına alınamıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu yöntem ise günlük hayatı engellemeye başlayan nöbet seviyesine gelindiğinde daha uygun görülür. Çok ilginç bir yöntem olan ketojenik diyet de epilepsi tedavisinde önemli yer tutar. Nasıl etki edildiği bilinmemesine karşın nöbet sıklığını azalttığı görülmüştür. Yapılması gereken en önemli olaylardan biri de yoğun ışıktan uzak durmaktır. Çünkü hastanın aldığı yoğun ışık, beyindeki ani elektrik patlamalarını tetikleyebilir ve hastanın nöbet geçirmesine neden olur.Eğer epilepsi hastasıysanız doktor kontrolü dışında kendinize ilaçlar kullanmayın hastalığınızın gerçekten epilepsimi yoksa başka bir hastalıkmı olduğunu öğrenmek için bu konudaki nöroloji doktorlarımıza başvurabilirsiniz, unutmayın erken teşhis hayat kurtarır.

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Allah hastalarına şifa versin. Tedavi süreci malesef çok yorucu ve sabır gerektiriyor. :(

    1. Amin
      Evet tedavi süreci çok uzun yıllar sürebiliyor ve tamamen geçecek diye'de kesin bir şey yok, yani yıllarca tedavi olunsa da tedavi doktor kontrolünde bırakılsa dahi aşırı derece de yorgunlukta veya çok fazla ışığa maruz kalındığında nöbet geçirme riski olabiliyor.

  2. Merhaba Gökhan oğlum.Aslında hepimizin:krize neden olan belli başlı hastalıklardan haberdar olmamız gerekiyor.Aniden ve nerede vuracağı belli olmayan, bilinç ve (anlardan ibaret olsa da )tüm fonksiyonların kaybıyla vücudun istemsiz hareketleriyle başlayan,ağzından köpükler çıkartan ve ne kadar süreceği atağın şiddetine bağlı olan bir hastalıktır. Kasılmalar bittiğinde ise hastada ağır bir yorgunluk hakimdir artık.Bu tip hastalıkları bilmek,yakalanmadığımıza şükrederek ,yanımızda bu atağı geçirenlere yardımcı olmamızı gerektirir.Görüntü kötüdür,ama onun tercihi değil,şanssızlığıdır..1988 lerde Cerrahpaşa hastahanesinde,eşimin hastalığı döneminde ona refakat ettiğim zamanlarda hep yanında kalırdım.Bir gece yanımızdaki bir odaya hızla giren gece hemşiresinin ardından koşup nasıl müdahale ettiğini gördüm. Hatta benden yardım isteyip hastanın yemek kaşığını küçük dilini yutmaması için ağzına bayağı ileri kadar sokturarak kafasının hareketlerini diğer elimle karşılamamı istedi.Hasta o kadar debeleniyordu ki,bayağı gayret sarfettiğimi hatırlıyorum.Hasta gençti, benim ise yüreğim çok yufka idi.Atak nihayet sonlanmıştı.Odayı üzgün bir şekilde terkettim.Bütün gece fasılalarla gidip kapıdan baktım.Öyle bitkin uyuyordu ki.Bunu hiç unutmam.Böyle bir krizin nerede geleceği belli olmaz.Ve bir terslikle karşılaşmaması, yakınlarındaki insanların insaflarıyla paraleldir.İnsanlık görevidir yardımlaşmak.Böyle bir konuya değindiğin için sana takdirlerimi sunuyorum.Bu dönemlerde ki on sene diyalize gidip geldik,ne manzaralar gördüm ne ibretler aldım.Ama insan ilişkileri kadar zor değildi hiçbirisi.Sağlıcakla kal oğlum.Ece ablan.

    1. Merhaba Ece abla, öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim.
      Evet abla dediğin gibi, epilepsi nöbeti geçiren kişinin vücudu çok ağrır kendimden biliyorum. Eskiden nöbet geçirdiğimde günlerce yataktan inemediğimi bilirim. Epilepsi gerçekten çok zor bir hastalık, Rabbim bütün epilepsi hastalarına acil şifalar versin inşallah.

  3. Şu an,gecenin 01.30 civarı.Hiç adetim olmadığı halde bazı olayların beni etkilemesinden dolayı geceleri sever oldum.Ama şimdi gelen kutusuna son bir göz atayım dememle,senin cevabını görmem bir oldu. Beni öyle hüzünlendirdi ki anlatmam mümkün değil.Bunu birebir seninle konuşmak istiyorum.Geçmiş olsun demek,sonra unutup gitmek bana göre asla değil.Ama üzgünüm diyebiliyorum ancak.Gerçekten bu ikinci oldu, siz nadir ve değerli gençlerin bazı hastalıklara duçar olmanız, dayanılacak,kaldırılabilecek bir duygu değil.Gözlerinden öperim oğlum.Hoşcakal ve Allah'a emanet ol.

  4. Merhaba benimde bir arkadaşımda vardı ara sıra atak geçirirdi:( İnsan ne yapacağını bilemiyor korkuyor. Bu bilgiler önemli. Takipteyim bu arada.

    1. Geçmiş olsun Arkadaşınız için, Allah acil şifalar versin inşallah.
      Bende takipteyim sizi

  5. Yurtta yan oda arkadaşım epilepsi idi. Nöbet tutarsa iğne batırılmasını isterdi. Kaskatı kesildiğinden iğne ile akıttığımız bir damla kan vücudunu çözüyormuş. Bunun ne kadar bilimsel olduğunu araştırmadım krize girdiğinde oda arkadaşları toplu iğnenin işe yaradığını söylemişti. Çok zor bir hastalık.

    1. Öncelikle arkadaşınıza acil şifalar dilerim. Fakat bahsettiğiniz yöntemi daha önce hiç duymadım. Tavsiye'de etmem. Belki o anlık kendisine iyi gelebilir ama daha sonrasında belki daha kötü sonuçlar olmasına neden olabilir. Bu yöntem ne kadar bilimsel bilmiyorum açıkçası fakat bu durumun bilimsel olduğunu sanmıyorum.
      Evet epilepsi çok zor bir hastalıktır. Fakat dikkat edildiği takdirde nöbetleri en aza indirmek bazen hastanın kendi elinde olabilir. Özellikle çok ışıklı ortamlar ve uykusuz kalmak, yorgunluk nöbet geçirmeye neden oluyor.

  6. uzun zamandır takip ediyorum, sitenizle çok güzel ilgilisiniz ve yazılarınızda bir o kadar takdire şayan .

  7. Merhaba öncelikle teşekkür ederim bu sayfa kurucusuna bende epilepsi hastasıyım şuna inanıyorum eğer stresten uzak ve ilaçları zamanında kullanırsanız faydası olacaktır örneğin ben de ilaçları düzgün kullandığım için allahıma binlerce şükür 3 4 senedir nöbetim yok Allahım bütün hastalarımıza şifa versin inşallah selamünaleyküm..

    1. Aleykümselam, merhaba
      Rica ederim. Çok geçmiş olsun, evet haklısınız ilaçları zamanında kullanmak ve stresten uzak durmak çok önemli, bende yaklaşık 4 yıldır nöbet geçirmiyorum Allah'a şükür.

  8. Cidden çok kötü bir hastalık. Bu konuyla ilgili bir haber okumuştum. Habere göre Melbourne Üniversitesi tarafından geliştirilen bir teknoloji, yüzde 69 doğruluk payıyla hastaların epilepsi nöbetini önceden tahmin edebildi. Teknolojinin bu noktada ilerlemesi muhteşem…

    1. Evet çok kötü bir hastalık gerçekten Allah bütün hastaların yardımcısı olsun inşallah.
      Evet teknoloji ilerledikçe hastalıklara daha çok çare bulunabiliyor. Teknoloji bu konularda daha da çok artmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu