Blog İpuçlarıKişisel
Günlük Tutmak ve Blog Yazmak
Blog yazmak veya günlük tutmak aynı gibi görünse de bana göre günlük tutmak ve blog yazmak çok farklı bir eylemdir. Günlükte yaşadığınız, gözlemlediğiniz her olayı yazıya dökebilirsiniz fakat blog yazarken yaşadığınız olayları veya alanında uzman olduğunuz veya bilginizin olduğu herhangi bir konuda insanlara faydalı olabilmek için blog yazarken aynı durum söz konusu değildir. Öncelikle günlük ve blog nedir isterseniz bunlara kısaca değinelim.
İçindekiler
Günlük Nedir?
Günlük, kişinin önemli gördüğü, kayda değer bulduğu olayları günü gününe tarih belirterek yazdığı bir yazı türüdür. Günlük yazan bir insan, günlüğü sadece kendisi için yazdığı zaman serbestçe davranabilir, yani yaşadığı her olayı an ve an olduğu gibi yazabilir. Günlük edebi ve kişisel günlük olarak iki gruba ayrılabilir. Tanınmış kişilerin günlükleri aynı zamanda bir belge niteliği taşır.
Blog Nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse blog diğer bir adıyla web günlüğü, kişinin alanında bilgi sahibi olduğu , öğrendiği herhangi bir şeyi veya herhangi bir olay hakkında duygu ve düşüncelerini diğer insanlar ile paylaştığı web tabanlı bir sistemdir. Web tabanlı diyorum çünkü kişinin blog yazabilmesi için öncelikle bir blogu olması gerekiyor.
Her ikisi de insanın kişisel gelişmesinde çok önemli bir etkendir. Ben bundan yaklaşık 8 yıl önce bir kaç ay düzenli olarak günlük tutmuştum. Fakat bir hafta gibi tutmadım sonra nedense bilmiyorum içimden günlük tutmak gelmiyordu ve bir kaç ay günlük tuttuktan sonra bırakmıştım ve onsan sonra da günlük tutmaya devam etmedim.
Birkaç ay günlük tutup bıraktıktan sonra web sitesiyle tanışmıştım daha önce bazı yazılarımda da yazmıştım okuyanlar bilir. Ben, web sitelerinin Google tarafından yapıldığını düşünürken bir gün arkadaşımı web sitesi yaparken gördüm ve bir merakla başlayıp bende yapmaya başladım tabi o zamanlar joomla içerik yönetim sistemi en yaygın olarak kullanılan içerik yönetim sistemiydi. Günlerce araştıra araştıra kendi kendime öğrenerek kendime web sitesi yaptım sonra geri sildim yaptım geri sildim amacım sadece kendimi bu konuda geliştirmekti.
Kendimi yeterince geliştirdikten sonra ( bu arada neredeyse kullanmadığım sistem kalmadı, wordpress, joomla, Datalife Engine ve en sonunda blogger ) blogspot ile tanıştım ve kendimi şu anda okuduğunuz blogu kurdum ve düzenli olarak blog yazmaya başladım. Burada kişisel düşüncelerimi, epilepsi hastalığı ile ilgili bilgiler ve sosyal ağlar ile ilgili düşüncelerimi yazmaya başladım ve son 3 yıldır da düzenli olarak blog yazmaya çalışıyorum.
Günlük tutmak veya blog yazmak insana neler kazandırır?
Bunun bizzat yaşayan biri olarak söylüyorum inanın bana blog yazmak hayatınızı çok olumlu yönde değiştirecektir. Ben, blog yazmaya başlamadan önce internet ortamında bu kadar çok çevrem yoktu blog yazmaya başladıktan bir süre sonra inanın bana o kadar iyi insanlarla tanıştım hatta bir çoğu ile canlı olarak ta görüştük ve halende görüşüyoruz birbirimize telefon edip hal hatır soruyoruz. Yaşınız kaç olursa olsun mutlaka blog yazmanızı tavsiye ederim. Blog yazmaya başladıktan bir süre sonra sosyal çevreniz artar, Blog yazarak okuma motivasyonuzuzu artırabilirsiniz. Yine kendimden örnek vereceğim, blog yazmaya başlamadan önce kitap okumayı hiç sevmezdim, ne zaman kitap okumak istesem kitap sayfasını açıp bir iki sayfa okuduktan sonra bunalır ve kitap okumayı bırakırdım. Evet şu anda da çok fazla kitap okumuyorum ama eskisine oranla çok iyi bana göre. Ayrıca blog yazarak sizinle aynı düşüncede olan insanları bulabilirsiniz.
Anlatmak İstediğim; Günlük tutmak veya blog yazmak her ikisi de kişisel gelişimizde çok önemli bir rol oynayacaktır. Eğer imkanınız varsa her ikisini birden yapmanızı tavsiye ederim ama benim fazla vaktim yok derseniz en azından kendinize ücretli veya ücretsiz bir blog açın blog yazmaya başlayın inanın bana çok faydasını göreceksiniz. Fakat şunu unutmayın blog yazmaya başladınız bir kaç ay sonra yazılarımı kimse okumuyor diye blog yazmayı bırakmayın zamanı geldiğinde blogunuz hak ettiği yerlerde olacaktır. Bu konuda bilgim yok derseniz youtube de veya başka sitelerde videolu anlatım dersleri var, onları izleyerek kendinize güzel bir blog oluşturabilirsiniz.
Blog tutmak insanın gelişimi, çevre gelişimi için çok önemli bir ortam. Söylediklerine katılıyorum ancak günlük web ortamında tutmak ne kadar mantıklı olur bilemedim :)
Burada günlük tutmaktan bahsederken günlüğü internete taşımaktan bahsetmedim aslında şunu söylemek istedim; günlük tutmak veya blog yazmak kişinin kişisel gelişiminde çok etkili oluyor. Günlük Web ortamında değil de evde ajanda ile tutulabilir. Ama blog yazmak için web tabanlı bir siteye ihtiyaç vardır.
Ben web ortamı sanmıştım. Ama şu var bazen delilik yapıp web de başka bir blogda hayatımı an be an yazmak istemiyorum da değil hani :)
:)
Günlük tutmak bence çok daha yararlı bir eylem ama blog yazmakta dena değil. Şu yaşımda bir sürü kendini yetiştirmiş, güzel insanlarla tanıştım. Her yönden faydası olan bir yöntem. En önemlisi de içini döküyorsun lan daha ne olsun.
Aynen, insan içini dökünce rahatlıyor değil mi Samet.
Günlük tutmak isteyen kişi yazdıklarını online bir ortama taşıyıp orada da yazabilir, ki blog alemi bunun için çok uygun. Yazacağı şeylerin özel kalmasını isteyenlerde yazıları sadece kendi göreceği şekilde yazabilir ve böylece kimse yazdıklarından haberdar olmaz.
Blog yazmanın kesinlikle insana bir şeyler kattığı da aşikar. Gerek yeni kişilerle tanışma fırsatı olsun, gerek duygu ve düşüncelerini paylaşıp içini dökme konusunda olsun, birçok konuda faydası var.
Kesinlikle…
Blog yazmanın insana gerek duygu ve düşünce gerekse yeni insanlar tanımak açısından bir çok konuda faydası var.
Blog yazmanın bir çok faydası var yazmayı düşündüğünüz konuyu araştırırken yeni şeyler öğrenip genel kültür ediniyorsunuz. Yada günlük tutup web'te fikirlerinizi düşüncelerinizi paylaştığınızda insanların sizin düşüncelerinize önem verip yorum yapması, övmesi yada eleştirmesi insanı mutlu ediyor.
Kesinlikle…
Bloglar bir nevi tüm deneyimlerimizi de online ortama taşıdığımız günlükler. İnsan 3 sene önce yazdığı, yaşadığı olaylara flashback atıyor. Her ikisi de kişisel gelişim için atılan en büyük adımlar. Harika bir yazı olmuş abi teşekkürler.
Rica ederim Burak.
günlük yazarsın sadece sen okursun blog yazarsın herkes okur ve yeni arkadaşlar edinirsin.
Kesinlikle…
Blog yazmanın bir çok avantajı var.
Günlükte tuttum Blogda yazıyorum iki,side güzel iki,side farklı Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak anlatmanız çok güzel olmuş :) Teşekkürler paylaşım için….
Rica ederim. :)
Merhaba bloğunuzu özenle takip ediyorum kendimde bir blog oluşturmaktayım bugünlerde ve size minnettarım tecrübenizden afydalanıyorum
Teşekkür ederim.
Başarılar dilerim.
İkisi arasındaki ayrım ve ortak yanlarını ben bu denli güzel ve sade açıklayamazdım Gökhan. Emeğine sağlık :)
Rica ederim. :)
Geçen sene hem günlük tutuyor hem de blog yazıyordum fakat günlük tutmayı bıraktım. BUnda benim tembelliğim ve yoğunluğum önemli bir faktör… Ama bloğumu çok önemsiyorum dediğiniz gibi aynı fikirde birçok insanla tanışıyorsunuz, yeni olanaklar sağlıyor. Geri dönüşümlü olduğundan blog daha çok mutlu ediyor beni :) Bloğunuzu çok beğendim ayrıca, başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiler :)
Teşekkür ederim.
Evet hayat şartları her ikisini birlikte yürütmeyi zorlaştırıyor. Bende günlük tutmuyorum ama en hayatımda çok çok önemli olan olayları mutlaka yazmaya çalışırım ajandama, blog yazmak gerçekten mükemmel bir duygu. Hatta bir iki gün sonra sanırım pazartesi olabilir, bu konuyla ilgili bir yazımı yayınlayacağım düzenlemeleri bitirdikten sonra.
Sevgiler :)
Daha önce hiç günlük tutmadım.Ama uzun zamandır blog tutuyorum.Blog tutmak güzel bir hobi benim için.Aynı zamanda insanlara bilgi verirken kendim de öğreniyorum:)
Kesinlikle…
İnsan blog yazarken bir çok şeyi de öğrenmiş oluyor. Bildiklerini de tekrar etmiş oluyor.
bu yazıyı görünce yine anılarım depreşti :D arada gelirler bana böyle, tam günlük yazayım derim, bir iki gün yazıp yine yarıda kalır devam edemem bir türlü, her seferinde bu sefer sürekli yazıcam diyorum ama olmuyor :)
İnşallah bir gün devamı gelir. :)
Blog için belli bir konu gerekli ama ben serbest yazmak istiyorum nasıl olacak
İlla ki belli bir konu gerekli diye bir şey söz konusu değil, serbest ( istediğiniz konuda ) yazmak istiyorsanız, istediğiniz konuda da yazabilirsiniz.
Blog için belli bir konu gerekli ama ben serbest yazmak istiyorum nasıl olacak ?