KişiselMuhasebe

Vergi Mükellefi Olmak ve Fatura Kesmek İçin Neler Yapılması Gerekiyor

Bu yazımda vergi mükellefi olmak için yapılacak işlemleri ve fatura kesmek için neler yapılmalıdır gibi konulardan bahsetmek istiyorum. Daha önceki bir yazımda fatura kesmek için yapılması gerekenleri anlatmıştım fakat tam yeterli bir yazı olmadığı için bu konuda gerek blog üzerinden gerekse sosyal ağ üzerinden mesajlar aldım. Bende burada detaylı olarak anlatmak istedim. Umarım faydalı olur.

 
Öncelikle fatura kesebilmek için adınıza basılmış bir fatura cildinizin (fatura defteri) olması gerekiyor ve size ait bir fatura bastırabilmek içinse vergi kaydı yaptırmanız yani vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Aşağıda nasıl vergi mükellefi olacağınızı detaylı olarak yazacağım. Vergi kaydınızı yaptırdıktan bir kaç gün sonra site ait vergi levhası çıkacak ve size ait olan bu vergi levhası ile maliye bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaa bulup fatura bastırabilirsiniz.
 
 

Vergi Mükellefi Olmam İçin Neler Yapmam Gerekiyor.

Aşağıdaki vergi kaydı işlemlerinizi sizde takip edebilirsiniz ama size tavsiyem SMMM (Serbest muhasebeci mali müşavir) ile anlaşıp yapacağınız işi anlatarak muhasebecinin size yol göstermesini isteyin ve  işlemleri muhasebeciyle birlikte yapın. Bu şekilde hareket etmeniz sizin için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. İşlemleri kendiniz takip etseniz dahi vergi mükellefi olabilmeniz için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekiyor.
 

Vergi Kaydı İçin Hazırlanacak Belgeler.

  • İkametgah ilmuhaberi ( Muhtardan alabileceğiniz gibi e-devlet sisteminden de alabilirsiniz )
  • Belediyeden iş yerinizin tam adresini daire ve kapı numarasını gösteren belge almanız gerekiyor, bu belgede 10 haneli bir numara olacak, özellikle bunu belirtin. Zaten iş yeri açacağınızı söylediğinizde size belgeyi verecek olan memur bu durumu dikkate alacaktır.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • İş yeri size ait değilse yani kiracıysanız iş yeri sahibiyle yapılmış kira kontratı.
  • Noterden alacağınız imza beyanı ( imza beyanında adres iş yeri olacak )
  • İşletmede kullanılacak olan defteri noterde tasdik ettirmiş olmanız gerekiyor.
 

 Yukarıdaki belgeleri hazırladıktan sonra vergi dairesinden hazır matbu işe başlama formu alacaksınız ( işe başlama formunu internetten de indirebilirsiniz ) işe başlama formunu doldurup yukarıdaki belgeleri de ekleyip vergi dairesine giderek önce müdür veya müdür yardımcısında havale ettireceksiniz sonra kayıt servisinde işe başlama formunuzu kayıt ettireceksiniz ve belgeyi havale eden kişi işe başlama formunun üzerine hangi servisi yazdıysa evraklarınızı o servise teslim edeceksiniz zaten sicil servisine havale edilmiş olacaktır. Fakat olur ya belki başka servise havale edilmiş olur o yüzden belirtmek istedim ama doğrusu sicil servisine havale edilmiş olması.

Belgelerinizi ilgili servise ( sicil servisine ) verdikten sonra bir kaç gün içinde vergi dairesinden yoklama memurları iş yerinize gelecek yoklama yapacak, yoklama yapmalarının nedeni, sahte fatura veya diğer adıyla naylon faturayı önlemek amacıyla bu yoklama yapılır. Yoklama memurları vergi dairesinde bilgilerinizi sisteme girdikten sonra artık vergi levhanızı internet vergi dairesi sisteminden çıkarabilirsiniz. Tebrikler artık vergi mükellefi oldunuz

Tekrar belirtmek istiyorum yukarıdaki işlemleri bir muhasebeci ile birlikte hareket ederek yapmanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır.  Zaten vergi mükellefi olduğunuz zaman aylık verilen Kdv Beyannamesi vermek için yine bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekiyor. Tabi sadece kdv beyannamesi değil, 3 ayda bir verilen geçici vergi beyannamesi ve yılda bir defa verilen gelir vergisi beyannamesini vermek için yine bir muhasebeciye ihtiyacınız olacağından o yüzden yukarıdaki işlemleri yapmadan önce bir muhasebeciyle görüşmeniz daha doğru olacaktır.

Faturayı Nasıl Bastıracağım? Bastıracağım Fatura Nasıl Olmalı?

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra vergi levhası ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle birlikte Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaa’ya giderek, fatura bastırabilirsiniz. Burada size tavsiyem faturayı 3 nüshalı olarak bastırın neden 3 nüsha diyorum çünkü ilk nüshayı müşteriye vereceksiniz, 2. nüshayı her ay kdv beyannamenizin verilebilmesi için muhasebeciye vereceksiniz diğer kalan son nüsha ise fatura cildinde kalsın çünkü bu faturaları 7 yıl muhafaza etmeniz gerekiyor.

Eğer iş yerinde SGK‘lı olarak işçi çalışacaksa bu süre yani faturaları saklama süresi bir iki yıl daha uzun oluyor o yüzden faturalarınızı dikkatli bir şekilde saklamanız sizin açınızdan çok iyi olacaktır. Çünkü bu süre içinde herhangi bir yılda eğer işletmenize herhangi bir inceleme olursa inceleme memurları sizden ilgili yılın belgelerini isteyecektir.

İlginizi Çekebilir : İnternet Üzerinden Para Kazanıyorum Gelir Vergisi Ödeyecek miyim

Yukarıda maliye ile anlaşmalı bir matbaa dedim çünkü her matbaanın fatura basma yetkisi yoktur.  Zaten siz, fatura bastıracağınızı söylediğiniz zaman matbaanın maliye bakanlığı ile anlaşması yoksa size fatura basma yetkilerinin olmadığını söyleyeceklerdir. Faturanızı da bastırdıktan sonra ve diğer yapılması gerekenleri de yaptıktan sonra, artık her kestiğiniz ürün için fatura kesebilirsiniz. Eğer faturayı nasıl keseceğinizi bilmiyorsanız fatura nasıl kesilir başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Benim gibi e ticaret sitesi açmak isteyenler içinde bilgilendirici bir yazı olmuş abi. Çok teşekkür ederim :) e fatura falan nasıl yapılıyor bu konudada e ticaret için bir yazı yazabilirsen çok iyi olur abi.

    1. Rica ederim kardeşim.
      Neden olmasın ilerleyen zamanlarda o konuyla ilgili de bir yazı yazmaya çalışırım :)

  2. Faydalı bilgiler, teşekkürler. ben de bir kaç yıl önce e-ticaret işini düşünüp araştırmıştım biraz. kosgebe başvurmuştum olmamıştı bir muhasebeciyle konuşmuştum ama yeterince istekli olmadığımı ve tek başıma altından kalkamayacağımı farkedip vazgeçtim sonra.

    1. Rica ederim.
      Evet haklısınız e-ticaret sitesi açmak veya internet üzerinden bir ürün satmak çok kolay gibi görünüyor ama işin içine girildiği zaman insan çok zor olduğunu daha iyi anlıyor.

  3. Gökhan bey açık ve anlaşılır şekilde yazmış olduğunuz bilgiler için sağolun .Ayrıca Vergi mükellefi olmadan düşük hacimli ticaret yapılabilir mi?Düzenli olmadan yapacağımız küçük ticaretlerde fatura yerine kullanılabilecek başka bir belge var mı acaba gider pusulası bunun için uygun mudur ? Vergi mükellefi zorunluluğu için kazancın belli bir limiti var mı ?

    1. Teşekkür ederim.
      Mahmut bey sorduğunuz konuyla ilgili düşüncelerimi daha önceki bir yazımda detaylı olarak yazmıştım. Ama orada gider pusulasından bahsetmedim.
      Gider pusulası; Defter tutan işletmecilerin ( vergi mükellefi olan) , defter tutmayan ( vergi mükellefi olmayan )kişilerden (çiftçiler hariç) satın aldıkları mal veya hizmetler karşılığında düzenledikleri ticari belgeye gider pusulası denir. Yani, gider pusulasını siz düzenlemeyeceksiniz, hizmet verdiğiniz yer düzenleyecek.

      İnternet üzerinden para kazanma durumu ve vergi konusu ile ilgili düşüncelerimi daha önce yazmıştım. Aşağıdaki linke tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.
      https://bloggokhantekin.com/2018/04/internet-uzerinden-para-kazaniyorum-vergi-odeyecek-miyim.html

  4. Merhaba internet üzerinden satış yamayı düşünüyorum gittigidyor n11 gibi sitelerden giyi üzerine al sat yapacağım fakat vergi numaram falan yok benim nerden başlamam gerekiyor teşekkür ederim.

    1. Rica ederim. Merhaba.
      Yazıyı okumadınız sanırım. Yazıda her şeyden bahsettim.
      ( Vergi Mükellefi Olmam İçin Neler Yapmam Gerekiyor. ) Buradan sonraki bölümü detaylı olarak inceleyin lütfen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu