Kitap Yorumları

Yılmaz Özdil Mustafa Kemal Kitap Yorumu

2018 yılında adından çok sık söz ettirmiş olan, hali hazırda köşe yazarlığı yapan Yılmaz Özdil’i 2018’de en çok konuşulanlar başlığı kadar uzun bir süre de çok satanlar başlığı ağırlamış oldu. Mustafa Kemal ismini verdiği, ciltli, karton kapak ve özel koleksiyon olarak üç farklı seçeneği okuyuculara sunan Yılmaz Özdil kitabından bahsederken ‘’kitabı tamamlamak için 10 sene uğraştım’’ diyerek verdiği emeklerin altını çizmiştir. Karton kapak Mustafa Kemal kitabı 520 sayfa, fotoğraflarla zenginleştirilmiş
bir eserdir.

Öncelikle kitabın yazarı Yılmaz Özdil’den bahsetmek isterim. Kendisi 1965 senesinde İzmir’de doğmuş, Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu – Gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. İlk meslek hayatına ise Asır gazetesinde muhabirlik ile başlayan Yılmaz Özdil ilerleyen yıllarda Milliyet gazetesinde yazı işleri müdürü olmuştur. Günümüzde, 2019 yılında, Sözcü Gazetesi bünyesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilik üzerine başlayan eğitimi de gazetecilik üzerinden devam etmiştir. Kendisine ait yazdığı bir çok kitap vardır;

Yılmaz Özdil Mustafa Kemal Kitabında Ne Anlatıyor?

Biraz da bundan bahsedelim. Kitap tahmin edeceğiniz üzere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından bahsetmektedir. Kendisinin doğumundan ölümüne dek geçen zamanı, bazen de hiç duymadığımız, bilmediğimiz yanlarıyla bize anlatıyor. Günlük hayatında, kendine ayırdığı zamanda neler yapardı, leblebiyi çok mu severdi, kahveyle arası nasıldı, kendisine kalan zamanı nasıl değerlendirirdi, sporu sever miydi, yürüyüş yapar mıydı, nerelerde kalır, nerelerde konaklardı, kendisine ait nerelerde evleri vardı, manevi kızı Ülkü Adatepe ile yolları nasıl kesişti, nasıl bir babaydı, neler yapmaktan hoşlanırdı gibi, aslında herkesin merak edip, çok sıradan ve klasik sonuçlara ulaştığını düşünürsek kitap Ulu Önderi yakından tanımak, bilmek için biçilmiş bir kaftan diyebilir miyiz? Elbette!

İlginizi Çekebilir : Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

Her biyografi kitabında olduğu gibi yine kronolojik sırayla ilerleyen Yılmaz Özdil, kitapta bol bol fotoğraflara yer vermiş. Fotoğrafların tümü o esnada konusu geçen olaylarda çekilmiş, o anın fotoğrafları. Bu durum aslında okuduğunuz bölümün gözünüzde canlanması hususunda gerçekten çok anlamlı oluyor. Bildiğimiz, alışılmışın dışında fotoğrafların olması, okul kitaplarında, dergilerde gördüğümüzden ayrı karelerin olması ise kitabı daha anlamlı kılıyor. Uzun cümlelerden kaçınan Özdil, kısa ve net bir dille tamamlamış kitabı. Anlaşılırlık, akıcılık ön planda tutulmuş. Aslına bakarsanız gazeteci dili, köşe yazarı üslubunu görmeniz çok olası. Bu da kitaba ayrı bir akıcılık katmıştır elbette.

Yılmaz Özdil – Mustafa Kemal Kitabı

Evlilik ve boşanmalar hususunda çok fazla rivayetler yazılmıştır Atatürk hakkında, bunların en olası ve belgeli kısımlarının düzenlenip derlenerek kitaba aktarılması kafanızda oluşan soru işaretlerini kaldırmaya yardımcı olacaktır. Latife hanım hakkında, Latife hanımın karakterine de yer veren Özdil’in Mustafa Kemal Atatürk’ü her yönüyle anlatmak ve tanımak hususundaki amacını başarıyla yerine getirdiğini görmek mümkündür. Kitap içerik olarak oldukça dolu olmakla birlikte aynı zamanda estetik olarak da çok özenle hazırlanmış bir eserdir. Kitabın sayfalarının birleştiği kısımlar kitap kapalıyken size Atatürk’ün suretini ve imzasını gösteriyor. Aynı zamanda karton kapak ve ciltli seçeneğini okurlarına sunarken, ardından özel koleksiyon baskısını da okurlarıyla buluşturmuş oldu. Böylece okurlar kendi bütçe ve imkanları dahilinde istedikleri kitaba ulaşma imkanına sahip oldu.

İlginizi Çekebilir : Zülfü Livaneli – Son Ada Kitabıyla İlgili Yorumum

Kitabın bir diğer ses getiren olayı ise Kaynakça durumu idi. Kitabın sonunda herhangi bir kaynakça bölümünün bulunmaması, özellikle tarih ve tarihi bir liderin hayatını konu alan kitapta kaynakça neden yok sorularının odağı oldu. Bu okurun iradesine göre yorumlanabilecek bir konu olmakla birlikte bu ayrıntıyı da paylaşmak, tanıtımını gerçekleştirdiğim kitap hakkında bu bilgiyi de belirtmek istedim.

Kitapla ilgili bazı güzel alıntıları kitap hakkında fikir vermesi açısından paylaşmak istiyorum.

Kadın, insan değildi.
Nüfus sayımında sayılmıyordu.
Büyükbaş hayvanlar bile sayılıyordu…
Kadınlar sayılmıyordu.
Eşit birey oldu.
Medeni Kanun kabul edildi,
Resmi nikah getirildi.
Aynı anda birden fazla kadınla evlenme kaldırıldı.
Yaş sınırı konuldu, küçük yaşta evlilikler önlendi.
Miras hukukunda cinsiyet ayrımına son verildi.
Siyasi haklar teslim edildi, seçme seçilme hakkı verildi.
Eşit eğitim hakkı verildi.
Meslek edinme hakkı verildi. Çevresini ikiye ayırıyordu .
Faydalılar .
Lezzetliler.
Sevmediği halde faydalı ise, o kişiye devlet işlerinde en üst makamlara getirmekten asla çekinmezdi.
Çok sevdiği halde, hep yanında olduğu halde, hiçbir mevkiye getirmediği arkadaşları vardı, onlara lezzetli diyordu.

Yılmaz Özdil Kitapları

Sen Kimsin?
İsim Şehir Hayvan
İsim Şehir Bitki
İsim Şehir Artist
Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda
Beraber Yürüttük Biz Bu Yollarda
Adam
Kadın
Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk Serisi (Çocuklara Özel)

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Atatürk hakkında merak edilen tüm sorulara cevap veren bir kitap. Fotoğraflarla desteklenmesi çok iyi. En çok satan kitap olması da kitabın adının ve içeriğinin manevi ağırlığından… Detaylı ve güzel tanıtımın için çok teşekkürler.

  2. Yılmaz Özdil “Mustafa Kemal”kitabı gerçekten olağan üstü harika bir kitap
    Kitabı gerçekten çok güzel yorumlamışsınız. Elinize sağlık Teşekkür ederim Gökhan bey

  3. Kitabı baştan sona okuyup bitirmiş biri olarak. Bilmediğim bir çok konuyu öğrendim Atamız hakkında. Bir gazeteci yani araştırmacı gazeteci gözünden Atamızı okumak güzeldi.

  4. Merhaba Gökhan bey.
    Bu kitap gerçekten çok güzel, fiyatını hak ediyor. Kitabın tasarımı ve içeriği kitaba verdiğiniz paranın gerçekten boşa gitmediğini hissettiriyor size.

    Ayrıca kitap yorumunuz çok güzel olmuş Gökhan bey. Elinize sağlık, teşekkür ederim.

    1. Merhaba.
      Kesinlikle, kitabın tasarımı ve içeriği kitaba verilen ücreti hak ediyor.
      Teşekkür ederim.

  5. Eski EYT’li – yeni emekli biri olarak yapmak istediklerime odaklandım. Yapmak istediklerim listesinde Zülfü Livaneli kitapları sıralamanın üst sıralarında olduğu için biraz araştırma yaparken sitenize kadar geldim. İki gündür sitenizin altından girip üstünden çıkıyorum. Yılmaz Özdil kitapları son dönemde oldukça revaçta. Özellikle Atatürk hakkında detaylı bilgi vermesi, Atatürk’ü halka tekrar tekrar sevdirmesi ve bunu yaparken hem bilgilendirmesi hem de keyif vermesi ayrı ayrı takdir edilmesi gereken yönler. Bu kısma kadar sizinle hemfikirim ancak bu kitapların asıl hedef kitlesi bizler olmamalıyız diye düşünüyorum. Yılmaz Özdil’in sadece kitapları değil aynı zamanda söyleşileri, röportajları yada her fırsatta verdiği mesajları zaten bizim Atatürk sevgimiz, hayranlığımız, yakınlığımız ve bağlılığımız açısından kesinlikle büyük katkıları var ama birazda Atatürk sevgisinden yoksun olan kitleye hitap edecek bir yöntem olmalı, bulunmalı ya da bu kitleye ulaşılmalı. Bunun nasıl yapılacağını en iyi bilenlerde toplumun nabzını tutan, herkesin anlayabileceği dilde iletişime geçebilen gazetecilerdir diye düşünüyorum. Belki Yılmaz Özdil bu yorumu okur ve kendisine ilham olur.

    Sitenizin altından girip üstünden çıktığımı daha önce belirtmiştim. Çok değerli yazılarınız ve bilgilendirici çalışmalarınız var. Ellerinize sağlık. Bir okur daha kazandınız. Başarılarınızın devamını diliyorum.

    1. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
      Size katılıyorum. Farklı toplumlara Atatürk’ü sevdirmek için çalışmalar yapmak, yapabilmek gerçekten güzel bir fikir.
      Umarım Yılmaz Özdil yorumunuzu okur ve bu konuda çalışmalar başlatır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu