Bugün hemen hemen herkesin kullandığı banka hesapları ile gündeme gelen hesap işletim ücreti nedir? Hangi bankalar hesap işletim ücreti alır? Hesap işletim ücreti ne kadardır? Birden çok hesap olması halinde her bir hesaptan hesap işletim ücreti alınır mı? Hesap işletim ücreti almayan bankalar var mıdır? Bunlardan bahsedeceğiz. Hesap işletim ücreti nedir başlıklı yazımda bu konudan detaylı olarak bahsedeceğim. Buradaki bilgiler, yani hesap işletim ücreti alan bankaları aşağıda belirttim. Zamanla hesap işletim ücreti alan bankaların hesap işletim ücreti miktarı yıllar geçtikte değişebilir. Lütfen bunu göz önünde bulundurun.
İçindekiler
Hesap İşletim Ücreti Nedir?
En genel tanımla kişinin banka hesabını kullanmak karşılığında ödediği bedeldir. Hesap işletim ücreti ‘’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ‘’ hükümleri baz alınarak tüketiciden tahsil edilmektedir. Bu uygulanan hesap işletim ücreti tahsilatı uygulaması üzerine müşteriler tarafından verilen tepkilere ve bankayla ilişiği kesme eğilimlerine karşılık bankalar belli şartlar getirmiş, bu şartları yerine getiren yahut uyan müşterilerden herhangi bir hesap işletim ücreti alınmayacağını duyurmuştur. Fakat yinede bir çok banka hesap işletim ücreti alıyor.
Hangi Şartlarda Hesap İşletim Ücreti Alınmaktadır?
Bankalar belirlediği prosedürler doğrultusunda müşterilerin bunlara uyması, uymuyorsa da uyumsal katılımı sağlamaları karşılığında hesap işletim ücreti tahsilatı yapmayacağını bildirmiştir. Bu kapsamlar dahilinde olan kişiden tahsil edilen hesap işletim ücreti için banka ile görüşerek söz konusu kesinti hakkında şikayette bulunup tahsilat ücretinin iadesi için kayıt oluşturabilirsiniz. Herhangi bir dönüş olmaması hususunda ise tüketici hakem heyeti aracılığı ile tahsilatı tamamlatma hakkına sahipsiniz.
Bankaların aradığı uyum şartları aşağıdaki gibidir
Maaş müşterisi olmak.
En aktif hesap dışındaki diğer hesaplar.
Otomatik fatura talimatı şartı
25 yaş altı müşteri olmak şartı.
Öğrenci olmak.
Hesap İşletim Ücreti Alan Bankalar
Eğer yukarıdaki maddelerde verilmiş şartlara uymuyor aynı zamanda aktif vadesiz hesabınız varsa sizden hesap işletim ücreti alınır. Peki hesap işletim ücreti tahsilatı yapan bankalar hangi bankalardır?
Yapı Kredi Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
İş Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Garanti Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
QNB Finansbank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
DenizBank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Akbank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Ziraat Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Odeabank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
İNG Bank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Halkbank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
HSCB tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Vakıf bank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Burganbank tarafından hesap işletim ücreti alınmaktadır.
Hesap İşletim Ücretleri Ne Kadardır?
Bankanın belirlediği kriterler sizde bulunmadı, sizde otomatik ödeme talimatı seçeneğine sıcak bakmadınız diyelim… Bu durumda sizden hangi banka ne kadar bir ücret kesintisi yapacaktır sorusunun cevabı şu şekildedir;
Yapı Kredi Bankası müşteriden toplamda 129.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
İş Bankası müşteriden toplamda 108.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Garanti Bankası müşteriden toplamda 134 .44 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
QNB Finansbank müşteriden toplamda 153.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Denizbank müşteriden toplamda 138.96 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Akbank müşteriden toplamda 132.60 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Ziraat Bankası müşteriden toplamda 80.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Odeabank müşteriden toplamda 88.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
İNG Bank müşteriden toplamda 128.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Halkbank müşteriden toplamda 78.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
HSCB müşteriden toplamda 128.40 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Vakıfbank müşteriden toplamda 96.00 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Burganbank müşterisinden toplamda 91.20 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
Hesap İşletim Ücreti Tek Seferde mi Alınmaktadır?
Her banka için hesap işletim ücreti tahsilat süreci farklı işlemektedir. Kimi banka bunu senede iki sefer şeklinde periyodlandırırken kimi banka bunu her ay şeklinde de periyodlandırabilir. Şuan için belirlenen tahsilat periyodları aşağıdaki gibidir.
Yapı Kredi Bankası 6 ayda bir olacak şekilde 64.50 TL tahsil etmektedir.
İş Bankası 6 ayda bir olacak şekilde 54.00 TL tahsil etmektedir
Garanti Bankası 6 ayda bir olacak şekilde 67.00 TL tahsil etmektedir.
QNB Finansbank 3 ayda bir olacak şekilde 38.25 TL tahsil etmektedir.
Denizbank her ay aylık 11.58 TL tahsil etmektedir.
Akbank 6 ayda bir 66.30 TL tahsil etmektedir.
Ziraat Bankası 4 ayda bir 20.00 TL tahsil etmektedir.
Odeabank 3 ayda bir 22.00 TL tahsil etmektedir.
İNG Bank aylık 10 .70 TL şeklinde tahsil etmektedir.
Halkbank aylık 6.50 TL şeklinde tahsil etmektedir.
HSCB aylık 10.70 TL şeklinde tahsil etmektedir.
Vakıfbank aylık 8.00 TL şeklinde tahsil etmektedir.
Burganbank aylık olarak tahsil etmektedir.
Bilgi : Devlet bankaları özel bankalara nazaran daha uygun bir hesap işletim ücreti tahsilatı yapmakta ve daha uzun vadede az az temin etmektedirler.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Banka Var mıdır? Hangi Bankalar Hesap İşletim Ücreti Almamaktadır?
Hesap işletim ücreti tahsil edilecek müşteriler arasında olmamak için gerekli şartlara uyuyor olmak gerektiğinde bahsetmiştik. Peki herhangi bir şarta uyma koşulu olmadan bu ücretlerden muaf olma şansına sahip olduğumuz bir banka mevcut mu ülkemizde? Elbette var. Peki hangi bankalar?
Enpara
QNB Finansbank’a ait bir dijital bankacılık sistemidir. ENPARA dahilinde yapmış olduğunuz EFT’ler için, kullandığınız vadesiz hesaplar için hiçbir ücret tarafınızdan tahsil edilmemektedir. Bu nedenden ötürü sizden herhangi bir şart aramaları durumu söz konusu değildir. Ayrıca Enpara hesap işletim ücreti almak yerine, eğer kredi kartını kullanırsanız banka size para ödüyor.
Cepteteb
Teb bankasına ait uygulama üzerinden işlemlerini tamamlayabildiğiniz bu sistem üzerinden kullanılan hesaplardan herhangi bir hesap işletim ücreti tahsilatı yapılmamaktadır.
Yapı Kredi Nuvo
Aslında QNB Finansbank önderliğinde kurulan Enpara sistemine benzeyen dijital bir bankacılık sistemidir. Ve yine Enpara sisteminde olduğu gibi Yapı Kredi Nuvo’da Yapı Kredi Bankasına bağlı bir sistemdir. Bahsi geçen hesap işletim ücretine tabi olmadığınız, ücretsiz bir bankacılık hizmeti sunmaktadır.
İlginizi Çekebilir : İnternet Üzerinden Para Kazanıyorum Vergi Ödeyecek miyim?
Albaraka Türk Katılım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası şuanda aktif olarak ‘’Albaraka’da masraflara son!’’ sloganıyla hesaplardan hesap işletim ücreti almadığını duyurmuştur. Şuanda herhangi bir şart gözetmeksizin müşterilerin hesaplarını bir bedel ödemeden kullanma imkanlarını sunmaktadır. Aynı zamanda ATM, telefon uygulaması ve internet bankacılığı gibi platformlarda EFT ücreti alınmadığını da kampanyasına eklemiştir.
Yazımda, hesap işletim ücreti nedir? hangi bankalar hesap işletim ücreti alır, hangi bankalar hesap işletim ücreti almaz bu konular hakkında bilgi amaçlı içerik paylaştım.
Avusturyada da bankalar hesap işletim ücreti alıyor. Karşılaştırıp en uygun olanı seçmek gerekir sanırım sonuçta onlarda hizmet veriyor.
Evet hesap işletim ücreti almaları gerektiğini düşünüyorum bende, fakat çok fazla olmamak şartıyla.
Hesap işletim ücreti almayan yok, en uygununu bulmak gerek. Bu kez de en uygun olan, çok popüler veya istediğimiz bir banka olmuyor. İyi bir varyasyon yapmak şart. Çok detaylı yazdığın için bir daha gözden geçirebildik sayenizde, teşekkürler.
Rica ederim, ben uzun zamandır Enpara kullanıyorum diğer banka kartlarına göre bir çok faydası var.
Merhaba,
Hesap işletim ücretleri son dönemlerde iyice gündemde olan bir konu halini aldı. Bunun temelinde de her geçen gün artan, izinsiz şekilde bir anda çekilen, çoğu zaman da müşterileri mağdur eden bir sistemin var olması.
Özellikle müşteri şikayetlerine bakıldığında kişilerin hep ”acil durum için bana gönderilen paranın bir anda hesap işletim ücreti adı altında kesildiğini gördüm ve çok zor durumda kaldım” şeklinde oluyor.
Bankanın bir ücret talep etmesi ayrıdır, ücreti sizden habersiz, ön bilgilendirme yapılmaksızın alması apayrıdır. Kaldı ki ücretlere bakıldığında bunlar uçuk rakamlar.
Bu noktada kazananlar hesap işletim ücreti almayacağını ilan eden bankalar oldu. Piyasada tutunabilirler mi, orasını zaman gösterir. Ancak şuan için en iyi seçenek bu gibi duruyor.
Tüm bu durumlara bakıldığında da bankaların kuruluş amacı ve esas prensibi olan vatandaşa ekonomik destek ve yardımdan tamamen uzaklaştığı, bir verip bin aldığı bir sistem haline döndüğü de ortada…
Çok faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğine sağlık.
Merhaba.
Teşekkür ederim bilgilendirici yorumunuz için. Hesap işletim ücreti gerçekten bir çok kişinin başına bela olmuş bir konudur. A bankası hesap işletim ücreti almazken B bankası hesap işletim ücreti alıyor gerçekten tuhaf bir durum.
Hesap işletim ücreti, bankaların 6 aylık veya 3 aylık periyotlarda müşterilerinden kestikleri ücrettir.
Evet bazı bankalar hesap işletim ücreti almıyor, bazıları müşteriye hiç haber vermeden alıyor yeter ki hesapta para olsun.
Ben, enpara kullanıyorum. Hiç bir işlemden para almıyorlar, ne hesap işletim ücreti ne havale veya EFT ücreti hiç bir işlem için ücret almıyorlar, tabi büyük miktarlı işlemlerde nasıl oluyor onu bilemiyorum.
Hesap işletim ücreti nedir konusunu çok detaylı bir şekilde anlatmışsınız teşekkür ederim.
Evet genelde 6 ayık olarak alıyorlar. Bende Enpara kullanıyorum ve gayette memnunum. Henüz çok büyük miktarlı işlem yapmadım ama bugüne kadar hiç EFT veya havale ücreti dahi ödemedim.
her zaman tüketici olarak aidatsız kart ve hesap işletim ücreti almayan bankayı tercih etmek lazım, tüm listeyi paylaştığınız için teşekkürler.
Rica ederim.