Kişisel

Lider Olmak ve Yönetici Olmak Arasındaki Farklar.

Lider Olmak;  Yanında çalışan işçilere ilham veren onların yani yanında çalışan işçilerin yaptığı işi severek yapmasını sağlayan kişi olarak tanımlayabiliriz.

Yönetici Olmak; Herhangi bir kurumda, şirkette iş veren, işçilerin yaptığı işlerden sorumlu olan ve onları denetleyen kişi olarak tanımlayabiliriz.

Bu yazımda lider olmak ve yönetici olmak arasındaki farklardan bahsetmek istiyorum. Gerek ülkemizde gerekse Dünyada şirketlere baktığımızda çok büyük, kendini  geliştirmiş şirketlerin olduğunu bunun yanında büyük bir sermaye ile kurulup bir süre sonra batan şirketlerde görebiliriz. İşte bunun büyük bir nedeni yöneticilerden kaynaklanmaktadır. Kendinizden düşünün bir iş yerinde çalışıyorsunuz ister masa başı iş yapıyor olun isterseniz farklı bir iş yapıyor olun hiç fark etmez, eğer iş yaparken yanında yöneticiniz beklerse ister istemez biraz tedirgin olursunuz. Fakat iş yaparken serbest olursanız yani sizi her an kontrol eden birisi olmazsa hem yaptığınız işi daha iyi yaparsınız hemde iş yerine daha verimli olursunuz.  Her kurumun, başarılı olmak isteyen her şirketin mutlaka bir lidere ihtiyacı vardır. İnsanları harekete geçirebilecek olan tek kişiler lider ruhlu kişilerdir.

Lider Olmak ile Yönetici Olmak Arasındaki Farklar

  • Lider güçlüdür bazı kararları kendi verebilir.  Yönetici yetkilidir. verilen kararlar dışına çıkamaz.
  • Lider olan kişi işçilere ilham verir, yanında çalışan kişilere işçi olarak değilde takım arkadaşı olarak bakar. Yönetici ise işçiler ile arasına bir mesafe koyar ve onların yaptığı her şeyi denetlemeye çalışır.
  • Lider olan kişi yetkilerini astlarına dağıtır. Yönetici ise bütün yetkilerin kendi elinde olmasını ister.
  • Lider bir plana bağlı kalmayıp seçenekler geliştirir. Yönetici ise sadece plan hazırlar.
  • Lider katılıma önem verir, takım çalışması yapar. Yönetici ise uyuma önem verir.
  • Lider vizyon sahibidir. Yönetici ise liste ve bütçe sahibidir.
  • Lider değişmeyle ilgilenir yeniliklere açıktır. Yönetici ise yapıyı korumakla ilgilenir.
  • Lider; paylaşılmış amaca dayalı gücü vardır. Yönetici; ödül ve cezaya dayalı gücü vardır.
  • Lider sorumluluklar alır. Yöneticiler ise sorumluluk almaz sadece kendine verilen işle ilgilenir.
  • Lider olan kişi çalışanlarına saygı ve sevgi gösterir. Yönetici olan kişiler ise korku salar.
  • Lider olan kişiler bir işte başarılı olduklarında bu işi hep beraber yaptık derler. Yöneticiler ise sadece ben yaptım diyerek çalışanlarının yaptıklarını görmezden gelebilir.

Lider yönetmez, önde gider ve ona inanan gönüllü takipçileri vardır. Liderin yönetilenleri yoktur, dava arkadaşları vardır. Aslında başarılı, karizmatik, çevresindekileri yönlendirmeyi bilen pek çok yönetici vardır. Fakat iş bir davayı omuzlamaya geldiğinde tam anlamıyla sınıfta kalırlar. Neden? Çünkü becerikli, yakışıklı, başarılı olmak başkadır, toplumsal ilhama ve ilham verici bir karaktere sahip olmak başkadır.

İlginizi Çekebilir : John Hegarty – Yaratıcılık Kurallarını Boşverin

Lider, dürüst, kararlı ve tutarlı bir kişilik bütünlüğüne sahiptir. En zor anlarda dahi ne yapılması gerektiğini öngörebilen bir sezgiye, son derece geniş bir perspektife sahiptir. Lider, günü geçiştiren kararlar almaz; aldığı kararlar bağlayıcıdır ve gelecekteki olayları da etkili kılar. Mevcut ortamı değerlendirme, tehlikeleri fark etme ve risk yönetiminde geleceğe yönelik etkin kararlar alabilme ve bu kararları uygulayabilme becerisi, liderin olmazsa olmaz özelliklerinden biridir.

İlginizi Çekebilir : İkanın Psikolojisi

Günümüz dünyasında, Global bir ekonomik kriz içinde yaşıyoruz. En zengin insanlar iflas, CEO’lar intihar ediyor. Tüm dünya bu kaosla baş etmeye çalışıyor. Dünyadaki politik dengeler, terör, savaş, ekonomik krizler ve ahlaki bozukluklar nedeniyle hayatımızdaki güven ve tehlike odakları sürekli yer değiştiriyor. Dolayısı ile liderlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Böyle bir konuyu bile gerçekten ayrıntılı ayrıntılı yazmışsın abi eline sağlık. Aralarında fark olduğunu bile bilmiyordum desem yeridir.

  2. Merhaba sevgili arkadaşım; uzun süredir blogum da aktif değildim..Harika bir paylaşım olmuş. Lider olmak bence daha önemli:)))

  3. Ne olarak nitelendirilirse nitelendirilsin. İnsan ve insancıl olmak, saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde hareket etmek ve bu ölçüler doğrultusunda iş arkadaşlarınıza davranmak en büyük saygınlığı kazandırır.

  4. Bugüne kadar emin olduğum şeylerden biri de şu sözün tamamen doğru olması ve benim buna üzülerek katılmam: Lider olunmaz, Lider Doğulur!

    Ne yazık ki bu inkar edilemez bir gerçek.

    Ne kadar araştırırsanız araştırın ne kadar uğraşırsanız uğraşın ve ne kadar eğitim alırsanız alın doğuştan lider bir karaktere sahip olan insanla aynı seviyeye gelemeyeceksiniz.

    1. Bu düşünce kişiden kişiye göre değişir bence, doğru da olabilir. Ama insan istedikten sonra başaramayacağı hiç bir şey yoktur diye inanıyorum. Yeter ki insan gerçekten gönülden istesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu