Blog İpuçları

Freelance Olarak Gelir Sağlayabileceğiniz 4 Basit Grafik Programı

Son yıllarda popüler bir çalışma sistemi olan “ freelance ” iş metodu ya da bilinen adıyla “evden çalışarak para kazanma” sistemi, dijital iş sahasının ülkemizde de yaygınlaşmasıyla birlikte kabul edilebilir bir iş kolu olarak yer etmeye başladı. Kendi içinde çeşitli varyasyonları ve çalışma şekilleri bulunan “freelance” sistem, temelde bir mesleğin ya da yeteneğin üzerine kurulu. Para kazanmanızı sağlayacak olan meslek kolu için elde ettiğiniz altyapı doğrultusunda kendinize bir pazar yaratıyor ve bu alanda hizmet veriyorsunuz. Son dönemin popüler iş kollarından biri olan grafik tasarım da söz konusu çalışma sisteminin rağbet gören alanlarından biri.

Bu yazımızda da ilgili alanda yeteneği olan ya da merak duyan kişiler için sektörde söz sahibi olan bazı programlar hakkında bilgi vereceğiz. Kendinizi geliştirip para kazanabileceğiniz grafik programları, genellikle tasarımın kendi içindeki iş kollarına göre değişmektedir. Örneğin endüstriyel tasarım ile matbaa alanında çalışan grafik tasarımcıların kullandıkları programlar farklılık gösterebilir. Bu yazımızda tasarım ve matbaa sektörü hakkında geniş bilgiler edindiğimiz 5renkmatbaa.com sitesinde yer alan birçok makaleden faydalandık.

Tasarım sektörünü baz aldığımızda ve tasarımcıların tasarım programlarını kullanım alışkanlıklarına göz attığımızda, çoğunluk olarak aslında tek bir programa takılı kalmadıklarını, birçok ihtiyacı için farklı programlar kullandıklarını görüyoruz. Örnek:Adobe programları kullanıcısı vektörelbazlı işleri için Illustrator’u kullanırken, 3 boyutlu tasarım ihtiyaçlarında Photoshop ya da benzeri bir program yerine işlerini hızlandırmak adına Sketch programını kullanmayı tercih ediyor. Ya da CorelDraw kullanıcısı fotoğraf düzenleme işlerinde Corel Photo Paint yerine Photoshop’u tercih edebiliyor. Dilerseniz sektöre hâkim olan ve genel kullanıcı çoğunluğunu elinde bulunduran programlar hakkında kısaca bilgileri paylaşalım.

Freelance Gelir Edebileceğiniz Vektörel Programımız Illustrator

Adobe markasının gözbebeği. Vektör tabanlı bir çalışma mantığına sahip olan Illustrator, tasarımcıların yadigâr arkadaşı olarak kabul edilebilir. İlk piyasaya sürüldüğü tarih olan 1987 yılında dönemin kısıtlı imkânlarında yapabildikleriyle birçok tasarımcının takdirini kazanmıştı. Piyasaya sunulduğu ilk tarihlerde genellikle endüstriyel tasarım alanında kullanılmaya başlanan Illustrator, aradan geçen onlarca yılın ardından grafik tasarım programları arasında pazar hacmi en yüksek markalardan sıyrılarak zirveye oturmayı başardı.

freelance gelir

Günümüzdeki sürümü ile tasarımcıların birçok ihtiyacını bünyesinde barındıran ve homojen bir yapıya sahip olan Illustrator, Adobe markasının diğer programları olan Photoshop ve InDesign gibi programlarda bulunan birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor. Vektör tabanlı bir çalışma mantığına sahip olan Illustrator, tasarımcılar arasında rağbet gören en popüler program olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla eğer bu alanda kendinizi geliştirip para kazanmak istiyorsanız, öğrenmeniz gereken birkaç programın başında Illustrator geliyor.

Evden Çalışarak Kazanabileceğiniz Resim Tabanlı Programımız Photoshop

Illustrator ile birlikte kompakt bir şekilde öğrenilmesi gereken bir başka tasarım programı. Illustrator’den yalnızca 3 sene sonra, 1990 yılında piyasaya sunulan ve tasarım dünyasının mihenk taşı hâline gelen Photoshop, yalnızca basit bir fotoğraf düzenleme programı değil. Tasarım otoriteleri tarafından her grafik tasarımcının üzerinde yoğunlaşması ve her köşesinin keşfedilmesi gereken bir hazine. Zira Photoshop, fotoğraf düzenleme ile ilgili bir program olması nedeniyle her ne kadar piksel tabanlı bir çalışma mantığına sahip olsa da, birçok tasarımcının çeşitli işlerinde kullandığı “ana program” olarak kabul edilebilir. Klasik matbaa ve baskı işlemleri gibi basit tasarım işlerinde kullanabileceğiniz gibi birçok manipülasyon çalışmalarında da üst düzey bir kullanım kolaylığı sunan Photoshop, para kazanma konusunda size büyük artı sağlayacak en etkili program olarak kabul edilebilir.

İlginizi Çekebilir :AdobePhotoshop Cs5 Programı İle Yaptığım Mock-up Çalışmalarım

Freelance Öğrenebileceğiniz Matbaa Sektörünün Vazgeçilmezi CorelDraw

Illustrator ve Photoshop gibi sektörde kullanım oranı en yüksek olan bir diğer program da CorelDraw. Şayet baskı ağırlıklı işler yapmanızı sağlayacak bir çevreniz varsa, bu durum matbaalar ile sürekli iletişim hâlinde olacağınız anlamına gelir. Ülkemizde de matbaaların %90’ı CorelDraw ile çalışmaktadır. Hâliyle baskı işleriniz için öğrenmeniz gereken ana program CorelDraw. Baskı sektörünün yanı sıra işleyiş olarak sabit kullanıcılarının ve birçok tasarımcının işlevsellik konusunda hakkını teslim ettiği bir program olarak da kabul edilebilir.

coreldraw
CorelDraw

Zira işlevsel yapısı, kolay arayüzü ve kısayol işlemleri konusunda oldukça pratik bir çalışma mantığına sahip olan CorelDraw, sektörün rağbet gören tasarım programlarından biri. Yıllardır Windows tabanlı olmasına karşın milyonlarca kullanıcı sayısına sahip olan firma, yakın tarihte Mac OS işletim sistemi için geliştirdiği sürüm ile Mac kullanıcılarını da bünyesine katmayı da başardı. Genel işleyiş hakkında bilgi vermek gerekirse, Adobe başta olmak üzere birçok tasarım programına kıyasla çok pratik ve hızlı bir kullanım kolaylığı sunan CorelDraw, kesinlikle öğrenilmesi gereken bir tasarım programı.

3 Boyutlu Çizim Programı Sketch

sketch programı
Sketch Programı

Özellikle 3 boyutlu çizim ağırlıklı bir çalışma programınız varsa, MAC platformunun gözbebeği olan Sketch, birçok işinizde pratik çözümler üretecek bir çalışma mantığına sahip. Kolay arayüzü, pratik yönergeleri ve basit çalışma mantığı ile tasarım programlarına aşina olan herkesin kısa sürede öğrenebileceği Sketch, özellikle mimari ve endüstriyel çizim ihtiyaçları için biçilmiş kaftan.

Peki Bu Programları Öğrendikten Sonra Freelance Nereden Para Kazanabiliriz

Peki, temel tasarım programlarında gerekli hâkimiyeti kurduktan sonra bu alanda para kazanmak için neler yapmalısınız? İşte altın niteliğinde birkaç tavsiye:

Freelance Sistemler

Ülkemizde de son yıllarda birçok girişimin olduğu freelance sistemler, tasarımcılar başta olmak üzere birçok iş kolunun serbest bir şekilde iş alarak para kazanmasına olanak sağladı. Şayet yabancı diliniz varsa, bu uğraşınızı çok daha geniş bir sahada gerçekleştirmeniz mümkün. Milyonlarca dolarlık işlem hacmine sahip globalfreelance (freelance nedir) sitelerden iş alabilir, bu sayede hem çizim tekniklerinizi geliştirebilir hem de para kazanabilirsiniz. Örn: Freelancer.com, Fiverr.com

fiver
fiver sitesi

Forumlar

İnternet üzerinden iş yapmanız için en kestirme ve sağlıklı yol olarak kabul edilebilir. Herhangi bir alan üzerine kurulan çeşitli forum ve platformlar, özellikle freelance çalışma sistemiyle para kazanan kişiler için eşsiz bir imkân olarak kabul edilebilir. Bu gibi forumlarda işleriniz ile alakalı çeşitli ilanlar açabilir, portfolyonuzu paylaşarak yeni müşteriler edinebilirsiniz. Örn: R10.net – Wmaraci.com

Dijital ve Fizikî Reklam

Yaptığınız işin belirli bir kitleye ulaşması için diğer tüm sektörlerde olduğu gibi belirli bir tanınırlığa ulaşması gerekli. Bu nedenle hem baskılı materyaller aracılığıyla hem de dijital platformlarda ilk etapta düşük bütçeli yatırımlar ile reklamlar yapmalısınız. Freelance çalışma sisteminde altın kural, kazandığınız ilk paraları yine işinize yatırmak olmalıdır. Örnek: Daha iyi bir ekipman, çeşitli kurslar, dijital ve “online” eğitimler, yaptığınız işle alakalı reklam yatırımları vs. Bu sayede orta ve uzun vadede kazançlı çıkarsınız.

İlginizi Çekebilir : Blog Yazarak Para Kazanmak

Çevre

Yaptığınız işin toplum tarafından kabul edilebilmesi için önceliğiniz işinizi kabul ettirmek değil, kişilerin ihtiyaçlarını belirlemek olmalı. Potansiyel bir müşteriye ilk etapta nasıl bir tasarımcı olduğunuzu ya da neler yapabildiğinizi değil de onun ihtiyacı olan kartvizit veya broşürü ya da çeşitli tasarım işlerini sizin çözebileceğinizi anlatabilmeniz gerekli. Bu sayede müşteri kitlenizi genişletmek çok daha kolay olacaktır.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba Gökhan bey, freelance gelir konusunu çok detaylı olarak acıklamışsınız, freelance gelir konusunda merak ettiğim her şeyi öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

  2. Freelance gelir konusunu gerçekten çok güzel ve çok detaylı olarak anlatmışsınız Gökhan bey. Çok teşekkür ederim. İnanın bana benim için çok faydalı oldu.

  3. Freelance gelir konusunda harika bir icerik olmuş, bu tür konular her zaman ilgimi çekmiştir. Teşekkür ederim Gökhan bey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu