Organik Tıklanma Almanızı Sağlayacak İpuçları
Belli bir bütçe ayırarak tasarım açısından çok kaliteli siteler oluşturabilirsiniz veya hiç para harcamadan da ücretsiz blog servislerini kullanarak kişisel blog sitenizi oluşturabilirsiniz ve kaliteli içerikler oluşturabilirsiniz fakat bu ziyaretçi sayınızın bir anda artacağı anlamına gelmez. Yani içeriğiniz kaliteli de olsa yapmanız gerekenleri yapmadığınız takdirde üzülerek söylüyorum ki organik tıklanma alamazsınız yani blog sitenize arama motorları üzerinden ziyaretçiler gelmez.
İçindekiler
Sitenizin Organik Tıklanma Almasını Sağlayacak İpuçları
- Organik Tıklanma Nedir?
- Temel SEO
- Organik Tıklanma Alabilmek
- Karmaşık Temalar
- Organik Tıklanma İçin Tema Kullanımı
- İlgi Çekici Başlıklar Oluşturmak
- Organik Tıklanma İçin Kaliteli Link Yapısı Oluşturmak
- Kendinizi Ziyaretçi Yerine Koyun
Organik Tıklanma Nedir?
Ziyaretçi arama motorunda bir konuyla ilgili arama yaptığında doğrudan sitenize geldiğinde organik tıklanma almış olursunuz, sitenize arama motorlarından gelen tıklamaları organik tıklanma olarak adlandırabiliriz.
Temel SEO
Daha önceki yazılarımda da bahsetmişimdir. İstediğiniz kadar kaliteli içerikler üretseniz de sadece belli bir kesime ulaşabilirsiniz. Eğer sitenizin yapılması gereken temel seo ayarları yapılmamışsa organik tıklanma almak gerçekten çok zor. Site içi bağlantılar oluşturun. Örnek veriyorum her hangi bir konuyla ilgili bir yazı yazdınız, daha önceden de ona benzer bir yazı yazdığınızı düşünelim. Yeni yazdığınız yazıda eski yazılarınıza link verin.
İlginizi Çekebilir : Kişisel Blog Nedir? Sosyal Medya Siteleri Kişisel Blog Sayılır mı?
Organik Tıklanma Alabilmek İçin
- Sayfa başlıkları ve meta açıklamaları oluşturun
- Anahtar kelimeli URL’ler oluşturun.
- Site içi bağlantılar oluşturun.
- İçerik oluştururken özellikle de uzun yazılarda paragraflar arasında boşluklar olsun.
- İçeriğinizi oluştururken Dil Bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
- İçerik oluştururken en az 300 kelimelik içerikler oluşturmaya çalışın. İçerik ne kadar uzun olursa aramalarda üst sıralarda çıkması o kadar iyi olacaktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. İçerik uzun olacak diye konunun anlamını bozmayın.
Karmaşık ve Geç Yüklenen Temalardan Kaçının
Tema seçimi siteler için önemlidir. Tema seçimi yaparken hızlı açılmayan, karmaşık olan ve rengarenk olan temalardan uzak durmalısınız. Çünkü insanların sitenizde kalma süresi çok kısa, ziyaretçiyi sitenizde tutmak istiyorsanız hızlı açılan temaları kullanmanızı tavsiye ederim. Bir çok insan genelde sade temaları seviyor. Sade temalar kullanmak her zaman daha iyidir.
Nasıl Bir Tema Kullanmalıyım Derseniz
Yavaş yüklenen web sitesine sahip olmak, arama sonuçlarında sıralamanızı kaybetmeniz anlamına gelir. Bu da, kullanıcıların organik arama yoluyla sizi yani sitenizi bulma şansını azaltır.
Kaliteli içerik oluşturduysanız, kullanıcıların en çok ihtiyaç duyduklarında kullandığınız temanın hızlı bir şekilde yükleyerek okuyabildiğinden emin olun.
- Hızlı açılan temalar kullanmak her zaman için faydanıza olacaktır.
- Karışık yazı fontları olmayan temalar kullanmak her zaman için daha faydalıdır.
- İnsanların aradıklarını kolay bulabileceği temalar, örneğin kategorilerin görünebilen yerde olacağı temalar kullanmak daha faydalıdır.
- Kullandığınız tema kesinlikle responsive yani mobil cihazlara duyarlı bir tema olsun. Çünkü günümüzde kullanıcıların büyük bir çoğunluğu mobil cihazlar kullanıyor.
- Seo açısından optimize edilmiş temalar kullanın.
İlgi Çekici Başlıklar Oluşturmaya Çalışın
İlgi çekici başlıklar oluşturun ama konudan uzaklaşmayın. Sırf ilgi çekmek için konuyla ilgisi olmayan başlıklar kullanmak size ziyaretçi kazandırmak yerine var olan ziyaretçilerinizin de kaybolmasına neden olacaktır. Oluşturacağınız içerikte anahtar kelimelerinizi kullanmaya özen gösterin.
İlginizi Çekebilir : Kişisel Blog Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğer mümkünse anahtar kelimenizi yazının başlığında da göstermeniz çok faydalı olacaktır. Anahtar kelimelerinizi, içeriğin anlamını bozmayacak şekilde yazınızın içinde bir kaç defa geçmesini sağlayabilirsiniz. Konu ile ilgisi olmayan başlıklar kesinlikle kullanmayın. Bazı kişiler sırf ziyaretçinin ilgisini çekebilmek için konu ile hiç ilgisi olmayan başlıklar kullanıyor. Bu size faydadan çok zarar verir. Çünkü Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’a hiç kimse kandıramaz.
İçerikleriniz de kullandığınız görselleri seo uyumlu hale getirin. Cep telefonunuz veya fotoğraf makineniz ile çektiğiniz resimleri direk yüklemeden önce resmin üzerine sağ tık yaparak resim adını değiştirin, resmin adını anahtar kelimeniz ile değiştirin. Fotoğraf makinenizden veya telefonunuzdan bilgisayarınıza aktardığınız resimlerin adına baktığınızda resimlerin adının sayılardan oluştuğunu görürsünüz.
Bu durumda Google görsellerinde resim arayan ziyaretçi sizin resimlerinizi göremez ama resim adını değiştirmiş olsaydınız resminizin görsel arama motorunda çıkma olasılığı daha çok olurdu. Ayrıca görselleri sitenize yüklemeden önce sitenin hızlı bir şekilde açılması için yazıya ekleyeceğiniz resimlerinizi sıkıştırın yani boyut olarak küçültün ondan sonra sitenize yükleyin. Resimlerinizin kalitesi bozulmadan resimlerin boyutunu küçültmeniz için bir bir çok site var.
Kaliteli Link Yapısı Oluşturun.
Wordpress veya Blogspot platformlarında içerik oluştururken link yapısı otomatik olarak oluşuyor. Fakat bazen blogspot link yapısında anlamsız işaretli kelimeler görebilirsiniz veya bunu düzeltmeniz gerekir.
Link yapısında kelimeler arasında (_) kullanmak yerine ( – ) işaretleri kullanın. Blogspot kullananlar link yapısını manuel olarak nasıl düzelteceğini bilmiyorlarsa Blogger özel kalıcı bağlantı nasıl yapılır? başlıklı yazımı inceleyebilir. Yazıda videolu olarak anlatmıştım.
Kendinizi Ziyaretçi Yerine Koyun.
Yukarıda, yapılması gereken ve dikkat etmeniz gereken konulardan bahsettim. Şöyle düşünün; Kendinizi ziyaretçinin yerine koyun ve sitenize bir ziyaretçi olarak bakın. Arama motoru olan Google‘da bir arama yaptınız ve aramada ilk sırada sizin sitenizin çıktığını düşünelim. Zaten ziyaretçiler genelde ilk sıradaki siteleri tercih ederler.
İlginizi Çekebilir : SEO Nedir? SEO Neden Yapılmalıdır?
İlk sıradaki siteye girdiniz ama site çok geç açılmış olsa eminim ki o siteden hemen geri çıkardınız. Kendinizi ziyaretçi yerine koyarak insanların neden sizin sitenize girmediğini düşünün o zaman ne gibi eksiklerinizin olduğunu daha iyi görebilirsiniz.
Ben resim eklerken özellikler kismina anahtar kelimeler yaziyorum telefonda da mi isim degistirmek gerekiyor?
Yazıya yükleyeceğiniz resmi telefondan bilgisayara aktardığınızda resim adında sayılar olur. Resmin adını anahtar kelimeniz ile değiştirip yazıya yüklemeniz daha iyi olacaktır. Yani yaptığınız doğru.
Eline sağlık abi çok detaylı, açıklayıcı bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim kardeşim.
yazınız çok faydalı olmuş elinize sağlık
Teşekkür ederim.
Bilgilendirici güzel bir içerik. Elinize sağlık
Teşekkür ederim.
çoktandır bu konuda bir yazı arıyordum…çokta buldum ancak en anlaşılırı burda buldum…tşk ederim…
Rica ederim.
Faydalı olmasına sevindim.
faydalı ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ediyorum. herkesin okuması gerek..
Rica ederim.
Gokhan hocam okumaya devam ediyorum. Çok faydalı bilgiler bunlar bizler için, Sizden çok şey öğrenecegiz tsk ederim.
Estağfirullah.
Faydalı olması dileğiyle.
Hocam ellerinize saglık çok degerli bilgiler aktarmışsınız
Teşekkür ederim.