Blog Sitem İçin Kitle Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Blog sitenizi kurup içerik üretmeye başladıktan sonra aklınıza bu soru geliyorsa yani, blog sitem için kitle oluştururken nelere dikkat etmeliyim? diyorsanız bu yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Aslında bu sorun her blog yazarının karşılaştığı bir sorundur. Fakat, özellikle blog yazmaya henüz yeni başlamış ve blog sitesindeki ziyaretçi sayısını nasıl artıracağını bilmeyen ve okuyucu kitlesi oluştururken neler yapacağını bilmeyen blog yazarları için faydalı olabilecek bir yazı olacağını düşünüyorum. Konuyu maddeler halinde yazacağım.
- Düzenli ve Kaliteli İçerikler Oluşturun
- Azda Olsa SEO Bilginiz Olsun
- Arkadaşlarınızı ve Aile Üyelerinizi Bilgilendirin
- Başka Blogları Okuyun ve Yorum Yapın
- Sosyal Ağlardaki Gruplara Katılın
- Blog Adresinizi Sosyal Ağlarda Profilinize Yazın
- Forum Sitelerindeki Konulara Cevaplar Yazın
- Diğer Bloglarda Konuk Yazarlık Yapın
İçindekiler
Düzenli ve Kaliteli İçerikler Oluşturun.
Blog sitenizi kurdunuz artık sıra kaliteli ve gerçekten özgün içerikler üretmeye geldi. İçeriğinizi oluştururken içeriğin kaliteli olmasına büyük önem verin. Sırf içerik paylaşmak için içerik üretmeyin, diğer sitelerin içeriklerini kendi sitenizde paylaşmayın. Yani kopyala + yapıştır kesinlikle yapmayın. Diğer sitelerdeki yazılara elbette yer verebilirsiniz. Eğer başka bir siteden alınma bilgiye yer veriyorsanız mutlaka yazının kaynağını gösterin. Her gün kalitesiz içerik paylaşacağınıza, haftada bir defa gerçekten kaliteli içerik paylaşın daha iyidir.
Azda Olsa SEO Bilginiz Olsun
Blog sitem için neler yapabilirim diye düşünüyorsanız bazı basit SEO tekniklerine önem verin ve sitenizde uygulamaya çalışın. Yazılarınız ne kadar kaliteli ve SEO açısından iyi olursa arama motorlarında üst sıralarda çıkma olasılığınız daha çok artacaktır.
İlginizi Çekebilir : SEO Nedir? SEO Neden Yapılmalıdır?
Bazı basit SEO kurallarını öğrenmeniz ve oluşturduğunuz içeriğin SEO uyumlu olarak oluşturulmuş olması siteniz için her açıdan iyi olacaktır. Sonuçta SEO uzmanı olmanıza gerek yok fakat bazı temel özellikleri öğrenmeniz iyi olacaktır.
Arkadaşlarınızı ve Aile Üyelerinizi Bilgilendirin
Bir çok kişi gizli olarak yani blog yazdığını kimseye söylemeden daha doğrusu blog yazdığını herkesten gizleyerek blog yazıyor. Fakat düzenli bir okuyucu kitlesi oluşturmanın temel kurallarından bir tanesi çevrenizdeki insanları blog yazdığınız hakkında bilgilendirmek olmalıdır. Blog yazılarınızı gerekirse önce aile üyelerinizle daha sonrasında ise yakın arkadaşlarınızla paylaşmak yazılarınızın okunma oranını artıracaktır.
Bu durum bir çok kişi için garip gelebilir. Yani blog yazılarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak onları blog yazdığınız konusunda bilgilendirmek bir çok kişiye garip gelebilir belki ama blog sitenizdeki ziyaretçi sayısının artması için bunu yapmanız sizin açınızdan iyi olacaktır.
Mutlaka Başka Blogları Okuyun ve Yorum Yapın
Siz başka blog yazılarını okumazsanız kendi blog yazılarınızın okunmasını beklemeyin. Başka blogları okuyun ama gerçekten okuyun. Yazıyı okuduktan sonra konuyla ilgili düşüncelerinizi yorum bölümünde yazın. Fakat gerçekten yorumunuz konuyla ilgili olsun. Yorumlar blog yazılarının tamamlayıcılarıdır. Blog yazarı içerik üretirken bazı bölümlerde eksik veya yanlış bilgi aktarabilir. Eğer okuduğunuz blog yazısında okuduğunuz bilginin gerçekten yanlış veya hatalı olduğunu düşünüyorsanız bunu yorum bölümünde blog yazarı ile paylaşabilirsiniz.
Fakat sırf yorum yapayım diyede yorum yapmayın. Yaptığınız gerçekten düşüncenizi yansıtsın. Yorum yaparken özellikle de wordpress sitelerinde blog sitenizi yazacağınız bölüm var oraya da blog sitenizin linkini koyabilirsiniz. Diğer blog yazarları adınıza tıkladığında sizin blog sitenize gidebilir.
İlginizi Çekebilir : Organik Tıklanma Almanızı Sağlayacak İpuçları
Fakat burada küçük bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Adınızı yazacağınız yere sitenizin anahtar kelimesini yazmayın gerçekten adınızı yazın. Benim blog sitemde bir çok kişi sırf baclink ( geri bağlantı ) almak için konu altına bir kaç kelimelik yorum yaparken firmasının adını yazıyordu bu tür yorumları yayınlamıyorum. Artık baş edemez hale gelince yorum formundaki o özelliği, yorum yapanın adına tıklanıldığında sitesine giden özelliği kaldırmak zorunda kaldım.
Sosyal Ağlardaki Gruplara Katılın.
Sosyal ağlarda blog yazarlarının oluşturduğu bir çok gruplar var. Bu grupların kurulma amaçları blog yazarlarını bir arada olmasını sağlayıp yeni yazılan ve paylaşılan blog yazılarından haberdar olmalarını sağlamaktır. Gruplar, yeni başlayan veya yalnızca birkaç haftadan beri blog yazan diğer blogcularla tanışmanın harika bir yoludur. Başkalarına nasıl trafik çektiklerini sorabilirsiniz ve bloglama yolculuğunuz için yeni arkadaş olabilecek bazı arkadaş canlısı blogcularla tanışabilirsiniz. Sizinle aynı tür konular hakkında yazıyorlarsa, yayınlarınızı artan kitleleriyle paylaşmaktan mutluluk duyabilirler. Ve onlar için iyiliği iade edebilirsiniz
Sosyal ağlarda içeriklerinizi paylaşırken etiketler kullanmayı unutmayın. Örneğin twitter hesabınızda içeriğinizi paylaşırken içeriğiniz ile ilgili etiketler kullanmak o etiket ile içerik paylaşan diğer kişilerin sitenize gelmesini sağlayabilir. Örnek veriyorum kişisel blog nedir? başlıklı bir yazı yazdınız diyelim. Etiket yani hashtag olarak #kişiselblog #blognedir gibi etiketler kullanabilirsiniz.
Blog Adresinizi Sosyal Ağ Hesabınızda Profilinize Yazın
Hemen hemen her sosyal ağ sitesinde kişisel bilgilerinizi yazarken iletişim bilgilerinizin olduğu bölümde bloğunuzun adresini yani URL’sini yazacağınız bölüm vardır. Oraya bloğunuzun adresini yazarak, sosyal ağlarda profilinizi ziyaret eden yeni kişilerin blog sitenize gelmesini sağlayabilirsiniz. Profilinizi inceleyen kişi özellikle de sizinle aynı kategorilerde içerik üretiyorsa sitenizi mutlaka ziyaret edecektir ve sitenizi yer imlerine ekleyerek sitenizi düzenli olarak ziyaret edecektir.
Forum Sitelerindeki Konulara Cevap Yazın
İzleyici kitlesi oluşturmanın bir diğer yolu ise zaten sizinle aynı düşüncelere sahip olan yerlere yani forumlara gitmektir. Forumlarda açılan konulara cevap yazarak insanların sitenize gelmesini sağlayabilirsiniz.
Şunu yapmayın: Örnek veriyorum herhangi bir kişi herhangi bir konu hakkında yardım istedi diyelim ve konuyla ilgili forum sitesinde yardım istediği konu hakkında bir konu açtı diyelim. Açılan konunun altına düşüncelerinizi bir kaç kelime yazıp daha fazlasını sitemdeki yazıdan okuyabilirsiniz diyerek sitenizdeki yazının linkini koymayın. Gerçekten konuyla ilgili düşüncelerinizi, bilgilerinizi forum sitesindeki konu altına yazın. Sitenize gitmek isteyen kişi bilgilerinize güvenerek zaten bloğunuzu ziyaret edecektir.
Diğer Bloglarda Konuk Yazarlık Yapabilirsiniz.
Sizinle aynı kategoride içerikler üreten diğer blog sitelerinde, insanların ilgisini çekecek içerikler yayınlamaya çalışın. Bu, özellikle her okuyucunun saydığı bir blogun ilk günlerinde yeni okuyucular edinmek için çok etkili bir yöntemdir. Bazı blog yazarlarının konuk gönderimi için çok yeni olduklarını düşündüklerini biliyorum , ancak gerçek şu ki, ev sahibi blogların normalde ne kadar büyük bir kitleye sahip olduğunuzu önemsemedikleri. Sadece iyi yazılmış bir yazı istiyorlar.
İlginizi Çekebilir : Blog Yazmaya Başlamadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 4 Soru
Bir konuğa mesaj atarken, konağın blogunda yayınınızı okurken başkasının izleyicisini “ödünç alırsınız”. Ve yazdıklarını beğenirlerse, en azından bu okuyucuların bazıları blogunuzu okumak için yazı hakkındaki yazıyı hazırlayan kişinin yani sizin bilgilerinizin olduğu bölümdeki sitenizin linkine tıklayarak sitenize gidecektir.
Diğer bloglarda konuk yazarlık yapmak gerek siteniz için gerekse kendiniz için çok faydalı olacaktır.
Sosyal çevreniz artar: Konuk yazar olarak katıldığınız bloğun yazarlarıyla kuracağınız iletişim sosyal çevrenizi genişletir, yeni okur ve takipçiler kazandırır.
Trafiğiniz artar: Yayımlanan yazılarınızdan kendi bloğunuza verdiğiniz linkler sitenize daha fazla ziyaretçi akışı sağlar ve yazılarınız daha çok okuyucuya ulaşmış olur.
Doğal Baclink kazanırsınız: Yayımlanması için gönderdiğiniz yazının yazar künyesi bölümüne site ve bloğunuza ait link yerleştirebilirsiniz. Bu sayede kaliteli ve doğal baclink kazanmış olursunuz.
Blog sitem için kitle oluştururken nelere dikkat etmeliyim konusunda şuan için aklıma gelenler bunlar belki ilerleyen günlerde konuyla ilgili daha farklı düşüncelerim. Olursa yine burada paylaşacağım. Lütfen unutmayalım. İster wordpressle isterseniz Google’ın ücretsiz blog servisi olan blogspot ile blog açın hiç fark etmez.
İlginizi Çekebilir : Blog Sitenizde Başarılı Sonuçlar Almanızı Sağlayacak 6 İpucu
Eğer blog sitem için düzenli okuyucu kitlesi nasıl oluştururum diye düşünüyorsanız yukarıdaki yazdıklarımı düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde belli bir zaman sonra okuyucu kitlenizin arttığını göreceksiniz. Yeter ki blog yazmaktan hemen vazgeçmeyip biraz sabredin.
çok faydalı bilgiler
blog yazarları yararlanırlar
Teşekkür ederim. Faydalı olması dileğiyle.
Yine on puanlik bir yazi olmus. Tüm maddelere katiliyorum. Özellikle de ilk maddeye. Bir yazi yaziyorsun ertesi gün on tane blogda biraz degistirilip yayinlaniyor. Oysa sen emek ve zaman harcamis, o konu hakkinda arastirma yapmissin. En azindan link verilebilir. Bu hoslanmadigim bir durum burada da belirtmek istedim. Yani blog yazarlari arasinda ben seni gectim sen beni gectin yarisina dönüyor is.
Evet maalesef üzülerek söylüyorum ki ne yazık ki öyle, insanlar kendileri bir şeyler üretmek yerine sağdan soldan alıp aynı şeyleri paylaşıyorlar. Oysa özgün içerik her zaman daha kaliteli olandır.
Harika ve çok faydalı bilgiler
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Gokhan hocam çok başarılı ve bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Hocam yazdıklarınız tam da benim için harika şeyler ama çalışıyorum ve az zamanım kalıyor bloguma az zaman ayırıyorum ama yinede haftada 4.5 özgün içerik paylassamda ziyaretçim çok az bunları yapsam harika aslında ama zamanım kısıtlı ama bir şeyler yapmaya çalışacağım.
Teşekkür ederim. Faydalı olmasına sevindim.
İnanın bende aynı durumdayım. Çok yoğun tempoda çalışıyorum bende bazen 15 – 20 gün hiç içerik üretemediğim oluyor. Fakat siz haftada 4 – 5 özgün içerik üretip halen ziyaretçi sayınızda artışlar olmuyorsa kesinlikle bir şeyleri eksik yapıyorsunuzdur.
SEO ayarlarınızı kesinlikle kontrol etmenizi tavsiye ederim. Muhakkak faydası olacaktır.
Merhaba harika bir paylaşım olmuş Blog kitleleri önemli bir etken yazınızı ilk değerlendiren kişilerdir ve bu kişilere blogunuzun varlığını kabul ettirmek için taktikler gerekir bunun için verdiğiniz bilgi faydalı bende bir konu yazdım takipçilerle ilgili İzleyici başlığında bulabilirsin. İlgin için teşekkür ederim.
İlginiz için ben teşekkür ederim.
Çok istifade ettim, teşekkürler.
Rica ederim.
Blog siteleri için daha doğrusu blog yazarları için gerçekten mükemmel bir konu. Düzenli ve kaliteli içerik oluşturmak gerçekten çok işe yarıyor. Ayrıca diğer bloglarda konuk yazarlık yapmanında gerçekten çok faydası oluyor. Böylesine kaliteli ve faydalı yazınız için gönülden teşekkür ediyorum Gökhan Bey.
Elinize ve kaleminize sağlık.
Rica ederim.
Kaliteli ve özgün içerik oluşturup, birazda olsa SEO’ya dikkat edildiğinde Google sitenize gereken değeri verecektir muhakkak.
Eline sağlık abi özellikle yeni başlayanlar için muhteşem bir yazı olmuş. Her maddeni dikkatle okudum. Özellikle sosyal medya kısmına baktım :) İnstagram hesabımda zaten millattan kalma bir linkim var Facebook’da ise https://'e geçmeden önceki duruyor :) Sosyal medyayı bir türlü düzgün kullanmayı öğrenemedim.
Teşekkür ederim Ali kardeşim.
Faydalı olur umarım.
Yeni başlayanlar için harika bir yazı. Kaliteli ve özgün içerik üretmek işin en önemli kısmı bence. Teşekkürler bu faydalı yazı için :)
Rica ederim.
Evet kesinlikle özgün içerik üretmek en önemli kısım.
Çokkkkk teşekkürler
Rica ederim.
Yapılması gerekenleri güzel sıralamışsınız. Şahsen hepsini uygulayamıyorum. Birini yapsam diğeri eksik kalıyor:)
Teşekkür ederim.
Aslında bir kaç yazınızda yapsanız diğer yazılarınızda da uygularsınız bence, alışkanlık haline gelir.
Hocam blog yazarları için oldukça faydalı bir yazı bence. Maddelerin hepsine katılıyorum ama düzenli ve kaliteli içerikler oluşturun seçeneğine daha çok katılıyorum. Çünkü kaliteli içerik üretmek gerçekten çok önemli. Bu yazı eminim ki benim gibi blog yazıp seo’dan falan anlamayan blog yazarları için çok faydalı olacaktır. Elleriniz dert görmesin, teşekkür ederim.
Rica ederim.
Evet düzenli olarak ve kaliteli içerikler oluşturmak çok daha önemli.
Umarım blog yazarları için faydalı olur.
Faydalı bir yazı olmuş. Sosyal medya kullanımı blog yazarları için önemli rol oynuyor. Artık herkes sosyal medyada. Oradan okuyucu çekmek de bizlerin işi. Sosyal medya konusunda emek verilirse geri dönüşü iyi olacaktır.
Kesinlikle..
Sosyal ağlar gereği gibi kullanıldığında bloglar için aslında çok faydası var. Önemli olan sosyal ağlarda paylaşacağımız içeriğin okuyucu kitlesi paylaştığımız konuyla ilgili olması. Yani doğru yerde doğru paylaşım yapılırsa sosyal ağlar ziyaretçi çekme konusunda daha iyi olacaktır.
takip edilmesi gereken bir site!
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık hocam. Bu arada blog yazarlarının toplandığı gruplar demişsiniz, bu gruplara acaba hangi sosyal mecradan ulaşabilirim?
Teşekkür ederim. Eskiden Google+ da sayfalar vardı. Fakat artık Google+ kullanılmadığı için. Facebook’ta bloglar için oluşturulmuş gruplar ve sayfalar var. O sayfa ve gruplara girebilirsiniz.